Герхард Шредер: «Потужні сили», які стоять за Зеленським, перешкоджають досягненню миру - Die Welt

Вперше про свою роль у мирних переговорах між Україною та Росією розповідає колишній канцлер Шредер. Вторгнення Путіна було «серйозною помилкою», але Німеччині слід остерігатися занадто різкої критики через її історичний зв'язок із Росією.

Під час війни в Україні мир був у межах досяжності, заявив Шредер на зустрічі, організованій швейцарським журналом Weltwoche.

На запитання, чи звертався до нього уряд з проханням виступити в ролі дипломатичного радника через його добрі взаємини з президентом Росії, колишній канцлер відповів негативно. Однак з ним зв'язалася українська сторона. Це призвело до його участі у мирних переговорах у Стамбулі.

Він докладно розповів про хід російсько-українських переговорів на найвищому рівні і вперше поділився своїми думками. Українці відкинули Швейцарію як місце проведення саміту, Дубай також був відхилений, тому врешті-решт було обрано Туреччину. Дружина Шредера, перекладачка з Південної Кореї, вела протокол.

Всупереч деяким заявам ЗМІ, мир був у межах досяжності, сказав Шредер. Запропонований компроміс полягав у поверненні східних територій України. Для Криму існувало «південно-тірольське рішення», яке означало б створення російського анклаву. Вступ України до НАТО спочатку був би відхилений.

Але уряд Володимира Зеленського не зміг ухвалити вільне рішення, сказав Шредер, не вдаючись до подробиць. «Найвпливовіші кола», які стоять за Зеленським, заблокували мир. Вважалося, що продовження бойових дій стратегічно послабить Росію. ЗМІ та американські генерали були переконані, що Путіна можна перемогти та усунути з посади.

Попередження німцям

Колишній канцлер, як і раніше, вважає війну між Росією та Україною небезпечною і попереджає, що Захід недооцінює можливість її ескалації. Шредер розкритикував вторгнення Путіна як «серйозну помилку». Україна – навіть якби вона стала країною НАТО – не була б гострою загрозою для Росії. Але Захід ігнорує історично обґрунтовані інтереси безпеки Росії.

«Ми, німці, зокрема, повинні поводитися обережно і дуже конструктивно на тлі Другої світової війни і злочинів, скоєних від імені Німеччини», - сказав Шредер.

Він не проти підтримки України фінансово та зброєю для самооборони, але ЄС має поєднувати це з вимогами до українського уряду представити серйозні та реалістичні мирні сценарії:

«Цю війну також доведеться закінчити шляхом переговорів. У будь-якому випадку це не може бути вирішено військовим шляхом. Це вимагатиме компромісів».

Путіна неможливо перемогти військовим шляхом

Росію неможливо перемогти військовим шляхом, заявив Шредер, буквально сказавши:

«Я рекомендую всім, хто в це вірить, передивитися підручники з історії, бо всі — від Наполеона до Гітлера — зазнали невдачі».

Після початкових сумнівів росіяни переважною більшістю підтримують свого президента.

«Вони переконані, що Захід використовує Україну лише як вістря списа, щоб поставити Росію на коліна», - сказав він.

Він і сам думає про те, щоб поєднати свої надії на світ із політиком, який йому не подобається, а саме з Дональдом Трампом. Однак він вірить, що той може закінчити війну, як і обіцяв, ще до того, як вступить на посаду: Трамп «не байдужий до Європи».

Німеччина та ЄС - великі невдахи

Німеччина та Європа — після України — є найбільшими переможеними в цій війні. Він шкодує, що не було тісної співпраці Франції та Німеччини, що ці дві країни не вплинули на Вашингтон, як це зробив тодішній президент Жак Ширак під час другої війни в Іраку. Сам він не є противником американців, але бувають ситуації, коли інтереси Європи та інтереси США йдуть всупереч один одному. Так було і сьогодні.

Джерело — Die Welt

Підтримайте наш канал, щоб ми могли і далі готувати цікаві матеріали з міжнародної політики, аналітики, інтерв’ю та думок.

Ваші донати допоможуть зробити контент ще якіснішим!

Підтримати донатом!

Поділись своїми ідеями в новій публікації.
Ми чекаємо саме на твій довгочит!
Космос Політики
Космос Політики@politikosmos

Світова політика

72.7KПрочитань
4Автори
270Читачі
На Друкарні з 1 травня

Більше від автора

Вам також сподобається

Коментарі (0)

Підтримайте автора першим.
Напишіть коментар!

Вам також сподобається