Гірка правда та солодка брехня про інвестиції

Зміст

І. Вступ

Для людей, не повʼязаних зі світом фінансів, інвестиції здаються «священним граалем». Інформаційне поле створило ідеальну картинку життя інвестора, який, нічого не роблячи, заробляє в день тисячі дол. США. При цьому, він ще й навчає цього всіх бажаючих за 50 дол. США підписки на свій закритий телеграм канал.

Проте чи дійсно все так? У цій статті я розповім зі свого досвіду про найпоширеніші факти в сфері інвестицій, які не зовсім відповідають реальності.   


ІІ. Мільйонер за один день

Обман: інвестуючи кожен день, через рік я стану мільйонером.

Правда: найкращий підхід до інвестування розрахований на довгий строк, аби забезпечити тебе фінансовою незалежністю в старості.

Звісно, якщо ти не інвестуєш у ринок десятки чи сотні тисяч дол. США щомісячно. Тоді варіант «мільйонер за рік» теоретично можливий. Проте з моїх спостережень, мільйонером за один день частіше всього стає людина, яка до цього була мільярдером.

Інвестиційні калькулятори підказують, що в більшості випадків ця місія нездійсненна. Трішки математики: ти маєш початкову суму інвестицій у 1000 дол. США та вкладаєш щомісяця додаткових 50 дол. США. Найбільш реалістична річна дохідність портфеля зазвичай складає 15%. У результаті, через 10 років ти отримаєш 18 201,07 дол. США.

Джерело: www.thecalculatorsite.com

Через 20 років ця сума перетвориться на 94 577,47 дол. США.

Джерело: www.thecalculatorsite.com

IІІ. Інвестування як основна робота

Обман: інвестування можна зробити основним видом занять, який забезпечить тебе необхідним для життя доходом.

Правда: спочатку потурбуйся про стабільний спосіб заробітку та карʼєру, а потім інвестуй.

Наведений вище приклад свідчить, що із щомісячними вкладеннями у 50 дол. США кінцевий результат не видається таким вже й захмарним. Тому в першу чергу ти маєш забезпечити себе стабільним доходом від улюбленої роботи, аби постійно збільшувати суми вкладень. Використовуючи той самий калькулятор інвестицій, додамо підвищення річної суми додаткових вкладень на 15%. Наш результат за 10 років збільшився до 28 039,08 дол. США.

Джерело: www.thecalculatorsite.com

За 20 років ця сума вже становить 219 976,75 дол. США.

Джерело: www.thecalculatorsite.com

Результат вже трішки кращий, чи не так?


IV. Інвестування без плану

Обман: буду інвестувати, наслідуючи інших та їх поради, і зароблю так само.

Правда: наслідування інших або їх порад зазвичай приводить до втрати грошей.

У кожного є свої цілі, свої завдання та свої ресурси. Твій «наставник» рано чи пізно помилиться. Проте його можливості дозволять спробувати знову, а твої — ні.

Без чіткого, а головне власного інвестиційного та бюджетного плану немає сенсу навіть починати. Це те саме, що навмання шукати скарб чи Атлантиду.


V. Подивлюсь декілька навчальних відео і зможу спокійно обіграти всіх

Обман: декількох відео на «Youtube» достатньо аби опанувати сферу інвестицій.

Правда: інвестиції повʼязані з постійним навчанням, практикою та виправленням помилок.

Аби скласти власну діючу стратегію тобі доведеться постійно навчатись на своїх та чужих помилках. Декількох відеоуроків чи курс за 300 дол. США можуть дати поштовх твоєму розвитку як інвестору. Проте цього однозначно замало. Інвестування — це шлях довжиною у все життя.


VІ. Великий ризик — гучний програш, малий ризик — стабільне багатство

Обман: для інвестування потрібні надвеликий стартовий капітал, якого я не маю, тому буду займатись трейдингом з кредитним плечем і зароблю статки.

Правда: інвестування повʼязане з меншим ризиком, а менший ризик завжди означає стабільне зростання статків. Трейдинг завжди передбачає великий ризик, тому у більшості випадків ти втрачаєш кошти.

На досвіді знайомих та незнайомих людей я вкотре пересвідчився, що шлях «швидких грошей» у більшості випадків приносить лише їх втрату. Майже кожного трейдера спіткає провал у вигляді ліквідацій. Довгострокове інвестування майже гарантовано виконає своє основне завдання — збереження твоїх статків, а також їх примноження.

З малюнку нижче видно, скільки принесли б 100 дол. США, вкладені в американський ринок (індекс SP500) у 1970 році.

Джерело: www.visualcapitalist.com

У довгостроковій перспективі шанс неотримати прибуток в інвестуванні майже нульовий. Головне лиш терпляче чекати і результат обовʼязково прийде.


VІІ. Нехтування психологічною стороною інвестування

Обман: я психологічно стабільний і витримаю будь-які коливання на ринку.

Правда: довгі та значні просадки чинять тиск на твою психіку, змушуючи припускатись помилок та втрачати кошти.

Інвестування повʼязане із ризиком втрати, а втрачати своє наш мозок дуже не любить. Тому будь-які коливання ринку будуть даватись дуже важко. Навіть найкращий інвестиційний план нічого не важить без емоційної витримки для його дотримання. Довгострокове інвестування в цьому плані надає переваги, адже не потребує постійного спостерігання за графіками, а отже — твоя психіка у більшості випадків залишається осторонь від негативних подразників.


VІІІ. Висновок

Починаючи будь-яку діяльність, головне позбутись рожевих окулярів. Сприйняття хибних речей в інвестиціях за реальність може привести до гучного провалу, розчарування та повернення до попереднього способу життя за крок від можливого успіху. Варто лиш прийняти таку реальність і результат обовʼязково прийде.

Поділись своїми ідеями в новій публікації.
Ми чекаємо саме на твій довгочит!
Inside of Finance
Inside of Finance@Inside_of_Finance

Все про інвестиції та фінанси

43Прочитань
1Автори
0Читачі
На Друкарні з 8 серпня

Більше від автора

Вам також сподобається

Коментарі (0)

Підтримайте автора першим.
Напишіть коментар!

Вам також сподобається