Глава 2. Політ.Філософія basic: свобода, рівність, справедливість

У серці політичної філософії вічно пульсують поняття свободи, рівності та справедливості, які гонять кров ідеологій по єдиному політичному організму Спінози. Вони утворюють кістяк думки, який століттями формувався під тяжкістю геніальних розумів.

Свобода.

Поняття Свободи нерозривно асоціюється з ідеями Джона Стюарта Мілля, принаймні через назву його праці - "Про свободу", де він підкреслює важливість індивідуального звільнення. Міль проголошує самовираження, як засіб до прогресу суспільства. Але що важливіше, індивідуальна свобода визначається лише через індивідуальні обмеження, щоб запобігти шкоді іншим. Подібна діалектика свободи та обмежень й досі залишається невирішеною темою для політичного дискурсу.

Рівність

Рівність, своєю чергою, оголошує свої принципи через образ Жан-Жака Руссо, який у "Суспільному договорі" презентує її як скелет демократії. Руссо переконує нас, що справжня влада народжується зі спільної волі народу і що всі члени суспільства мають бути рівними перед законом. Але в сучасному контексті постає питання про те, що саме ми як суспільство визначаємо за рівність: рівність можливостей, умов чи результатів? 

Справедливість

Концепт справедливості як алхімічний камінь у руках грамотного філософа здатен перетворити суспільну мораль на золоту середину.  Джон Роулз у своїй знаменитій книжці "Теорія справедливості" запропонував уявлення про справедливість як таку, що ґрунтується на принципах, які люди виберуть у початковому рівному становищі, прихованому завісою незнання одне від одного.  Роберт Нозік у своїй праці "Анархія, держава та утопія" аргументував на користь мінімалістської держави, де справедливість - це не ваги, а щит, що захищає індивідуальні права.

Сучасний політичний дискурс продовжує звертатися до спадщини цих класиків, спонукаючи їх до роздумів про те, якими фарбами забарвлювати світ, щоб він став більш вільним для всіх його мешканців. Це був оглядовий пост. Докладніше ці поняття й те як вони змінюються в епоху ШІ ми розглянемо далі.

ПОВНИЙ ТЕКСТ УСІХ “ГЛАВ” ВИ МОЖЕТЕ ЗНАЙТИ У МОЄМУ БЛОЗІ, ЗА ПОСИЛАННЯМ У ШАПЦІ ПРОФІЛЮ

Поділись своїми ідеями в новій публікації.
Ми чекаємо саме на твій довгочит!
Рєпін Ілля
Рєпін Ілля@na_manjetax

Про політичну філософію та ШІ

312Прочитань
10Автори
4Читачі
На Друкарні з 10 січня

Більше від автора

  • Глава 4. Доступ до рівності

    Філософ Руссо стверджував, що в природному стані всі люди є рівними. Так як, вони є незалежними один від одного і здатні задовольняти власні потреби без допомоги інших.

    Теми цього довгочиту:

    Ші
  • Глава.1 Від механічних качок до Алана Тьюрінга

    Починаємо від примітивних, але витончених механізмів, яких використовували для анімації ідолів у святилищах, й конструкцій, створених для вивчення небесних тіл.

    Теми цього довгочиту:

    Ші

Вам також сподобається

Коментарі (0)

Підтримайте автора першим.
Напишіть коментар!

Вам також сподобається