[HOI4: Щоденник розробників] Історична Швеція

Зміст

Ориґінал: Developer Diary | Historical Sweden (дата публікації: 14 червня 2023)


Välkommen!

Це слово, звісно, не українське, а шведське, й саме Швеція буде субʼєктом цього щоденника розробників. В цьому щоденнику ми поговоримо про військову та промислову гілки фокусів, а також про демократичну політичну.

Це дерево фокусів було створене в співпраці з AveeBee. У нашій команді HOI здавна є правило, за яким жоден швед не може торкатися шведського дерева фокусів, але схоже, що цим правилом усі нехтують, допоки цей швед знаходиться під наглядом дорослого.

Тепер — уже звичні попередження: все показане ще знаходиться в розробці й речі можуть змінитися до релізу.

CraniumMuppet

Історичний контекст

Як багато з вас уже знає, Швеція була єдиною скандинавською країною, на яку ніхто не напав під час Другої світової, але як і Швайцарія, на неї тиснули як Союзники, так і Вісь, що призводило до сумнівних поступок. Та попри це, Швеція залишилася нейтральною до кінця.

І хоча Швеція, певно, мала кращі військові можливості порівняно зі своїми скандинавськими сусідами, вона була жахливо непідготовленою до війни й напередодні Другої світової опинилися, як мовиться, «зі спущеними штанами»: її уряд віддавав перевагу зосередженню на загальному добробуті замість армії (це потроху зміниться в ході війни). Це буде основною ѳемою всього дерева фокусів.

Як Ви певно помітили, я говорю про демократичний шлях, не історичний. Це через те, що історично Швеція не приєднувалася до жодних війн. Я й Amy ще на ранній стадії вирішили припустити, що гравець рано чи пізно захочуть вступити в війну (як-не-як, це ключова механіка гри) й тому навіть за демократичним шляхом Ви рано чи пізно приєднаєтеся до війни (звісно, ШІ матиме запобіжники проти цього при історичних фокусах).

І хоча в грі буде немало відсилань на речі, що реально сталися, ми припускаємо, що гравець урешті-решт захоче взяти участь у війні.

Початок

На початку дерева фокусів у Вас буде вибір між чотирма лідерами. Історично це були Аксель Перссон Брамсторп, який був при владі лише кілька місяців, поки Пер Альбін Ганссон не повернувся на виборах 1936 року та не встановив т. зв. «Літній уряд». Ви можете спробувати втримати Пера Альбіна, що призведе до вотуму недовіри, або вибрати Йосту Баґґе, який стане більш правонахеиленим варіантом.

P1.png
Аксель Перссон-Брамсторп
P2.png
Занепалий Ріксдаґ
P3.png
Йоста Баґґе

Та хвилюйтеся за Ганссона! Після закінчення літа стануться ще одні вибори й Ви зможете повернути його до влади. Якщо Ви пройшли через клопоти, пов’язані з занепадом Ріксдаґу, Ви отримаєте додатковий варіант: призначити Ернста Віґфорса наступником Ганссона (але якщо Ви захочете, зможете продовжити й з поточним лідером).

P4.png
Пер Альбін Ганссон
P5.png
Ернст Віґфорс

Hungersköld і Folkhemmet

Перш ніж продовжити, я мушу підняти питання стабільності, або ж Hungersköld (дослівно — «Голодний щит»). Під час Першої світової війни проти Швеції з боку Антанти було введено ембарґо через торгівлю залізною рудою з Німеччиною. Це призвело до внутрішніх протестів, бунтів і, врешті-решт, повалення тодішнього шведського уряду.

Шведського прем’єр міністра Ялмара Гаммаршельда (швед. Hjalmar Hammarskjöld) прозвали «Hungerskjöld»; звідси й гра слів. Напередодні ж Другої світової страх нестачі їжі знову навис над Швецією, постав панівним у внутрішній політиці і дуже лякав населення.

P6.png
«Hungersköld»

У грі це відображено рівнем стабільності, який слугує щитом від голодувань. Утримуючи стабільність вище певного % захищає гравця від усяких небажаних наслідків, у той час як нижчий за поріг рівень додає ризик страйків.

P7.png
«Загальнодержавні бунти»

Бунти можуть статися при вкрай низькому рівні стабільності. І хоч вони й тимчасові, Вам би нехотілося застрягти в їхньому нескінченному циклі. Тому ми поставили кілька запобіжників, щоби гравці, чий рівень опустився нижче за введений поріг, не будуть миттєво отримувати страйки через погану удачу, але ми все ж не радимо довго лишатися нижче межі.

Із цим ми перейдемо до наступної концепції — FolkhemmetНародний дім»). Хоча Ви можете згадати це слово як назву комуністичної Швеції, насправді це була низка соціал-демократичних політик, що проклали шлях до загального добробуту, який у Швеції лишається донині.

Акцент на цьому загальному добробуті — одна з причин, чому уряд вагався з витратами бюджету на військових: ця програма була дуже популярною. В грі це відображено національним духом «Folkhemmet».

P8.png
«Folkhemmet»

Поки Ви підтримуєте загальний добробут, він діє як захист від страйків, але, як можна побачити, також радикально погіршує можливості шведської армії.

P9.png

Просуваючися ключовими фокусами дерева фокусів, Ви почнете зосереджувати шведську промисловість на війну, але щит у вигляді «Народного дому» буде потрохи слабшати.

Продемонструю-но я Вам повністю ослаблений дух:

P10.png
«Folkhemmet» із протилежними ефектами

На противагу цьому є кілька речей, які гравець може зробити. Серед них — надання роботи радникам; виконання фокусів, що дають стабільність; прийняття рішень, що дають стабільність, тощо. Ми не станемо диктувати Вам, як Вам поратися з цією системою, але, сподіваємося, гравець буде робити це по-різному в залежності від стилю гри й агресивності політики.

Якщо коротко, то це питання: „коли мені переозброюватися“ та „як мені уникнути негативних наслідків моїх рішень“. Лише не дайте іншим застати Вас зненацька.

Тепер, коли головні ѳеми роз’яснені, погляньмо-но на саме дерево фокусів.

Промислова гілка

P11.png

Це — вхідна точка дерева фокусів. В «Законі про оборону» Ви виберете свого лідера, а під ним знаходиться промислова гілка. Як можна побачити, між фокусами є помітний проміжок, а між деякими з ними можна мінятися.

P12.png
«Прийняти Сальтшебаденську угоду»
P13.png
«Відхилити Сальтшебаденську угоду»
P14.png
«Зменшення бідності»
P15.png
«Оборона понад усе»

Ось два приклади. Як можна побачити, лівий бік більше схиляється до соціал-демократичної політики, в той час як правий — до правої. Крім того, правий бік дещо схиляється до посилення оборонної промисловості, а ось лівий — до внутрішньої стабільності держави.

Тепер, коли зрозумілий контекст і якщо Ви наберете більше стабільності з цих фокусів, Ви зможете послабити зниження стабільності «Народним домом» (Folkhemmet), але, з іншого боку, це займе більше часу.

P16.png
«Економічна дереґуляція»

Якщо Вам узагалі нехочеться цим морочитися з цим, Ви можете круто дати праворуч і прибрати дух узагалі.

P17.png

Ви також можете скористатися торгівлею підшипників (цих штук, що дозволяють іншим штукам обертатися). Їх Швеція підкидувала як Осі, так і Союзникам.

Точки спалаху (гарячі точки)

По мірі розгортання історичних подій будуть ставатися різні події, які підштовхнуть країну до контакту з великими державами в війні. Ці події ми назвали «точками займання». Це історичні контекстуальні події, що ставалися зі Швецією під час війни.

P18.png

Ось тут Швецію випадково бомбардує СРСР:

P19.png

СРСР може вибачитися або заперечити це. В цьому випадку вони це заперечують, що дозволяє Швеції відповісти.

P20.png

Надсилання військової допомоги в якості відповіді підніме напругу з СРСР.

P21.png
P22.png

Якщо ескалація напруги досягне й перейде «точку кипіння», Швеція також буде втягнута в війну. Або ні. Залежить від того, як Сталін відреагує.

P23.png

Військова гілка

P24.png

Армійська гілка

Прогортавши праворуч, ми знаходимо три військові гілки дерева фокусів, які будуть доступні з усіх гілок дерева.

P25.png

Ця частина дерева фокусів особлива тим, що обмежена підтримкою війни (або кількістю військових заводів, якщо Ви цього дістанетеся). Замість додавати військові заводи ці фокуси впливають на армію напряму. Сприймайте їх як мініатюрне дерево доктрин.

Закриття фокусів поза «стіною» в вигляді підтримки війни призначене для створення додаткового тиску на гравця, щоби тому хотілося підняти підтримку війни, за чим слід повернутися до «Folkhemmet» і «Hungersköld».

P26.png
«Мобілізація суспільства»

Ці фокуси звично розділені на оборонні та наступальні: лівий бік спрямований на гравців, що віддають перевагу оборонному стилю гри, в той час як правий — на гравців з наступальним стилем гри (вище зображена т. зв. «кнопка тривоги»).

Просуваючися цими фокусами, національні ідеї посилюються по мірі вкладання в них ресурсів.

P27.png
P28.png

І хоча головні з цих фокусів потужні, в них потрібно інвестувати час і вони обмежені рівнем підтримки війни. Як швидко Ви їх пройдете, залежить від швидкості Вашого переозброєння.

P29.png
«Мухобійка „Bofors“»

Ви можете впізнати «Bofors» на прикладі вище. Саме «Bofors» розробила популярну 40-мм зенітну гармату. В цьому випадку «Bofors» отримує унікальну характеристику та фінанси для ВПО. Армійська гілка дерева фокусів — саме те місце, де змінюватиметься «Folkhemmet». Також вона дає трохи так необхідних коштів для шведських ВПО.

P30.png

Флотська гілка

P31.png

Шведська гілка ВПС в основному поділяється за тим, чи будете Ви панувати в Балтійському морі напряму, з допомогою великих кораблів, або ж підете німецьким шляхом — зробивши акцент на підводних човнах і легкому надводному флоті для швидких нападів.

Верхня, спільна частина в основному зосереджена на продуктивності вітчизняної промисловості, а також на варіанті придбання старіших кораблів в інших держав.

P32.png

Як це сталося історично, італійські есмінці обігнути весь світ й опинитися в Ісландії, тож будьте пильні :D

P33.png

Звісно, ми не могли втриматися й зробили фокус із кораблем «Vasa». Однак ми сподіваємося, що він буде трохи успішнішим за свого попередника.

P34.png

Хоча це й потужний лінкор, виробництвло його починає завершеним на 60%. Інші 40% доведеться завершити Вам.

Зимова війна

P35.png

оли в Фінляндію вторгся СРСР, наслідки відчули навіть у Швеції. Фінляндія сприймалася як перша лінія оборони від загрози з боку Росії, яка була історичним суперником Швеції.

Вам дається вибір: піти історичним шляхом і надіслати добровольців, постаратися отримати Оланд (Аланд), поки Фінляндія слабка, або ж узяти активну участь у війні. Втручання в війну дасть Вам завдання по взятті Ленінграду й якщо Ви або Фінляндія зможете це зробити, Радянський Союз буде змушений або підписати білий мир, або зіткнутися з потужним невдоволенням. І Швеція, і Фінляндія також тимчасово отримають у допомогу аватарів своїх націй.

P36.png
«Зупинка червоної загрози»
P37.png
«Підвищення морального духу від шведської підмоги»
P38.png

Якщо Ленінград буде втрачений, СРСР буде змушений або відмовитися від своїх претензій, або бути осоромленим.

Демократична гілка

Як Ви напевно знаєте, Швеція не вступила в війну. Але в HOI уся підготовка та розбудова, крім самої війни, — ключовий компонент основної частини гри. AveeBee й я досить рано вирішили розробляти все навколо ідеї, що гравці за Швецію захочуть влізти в війну.

Це значить, що нам треба було змінити історичний шлях із думкою, Швеція в якийсь момент у війну вступить. Звісно, історичний ШІ Швеції цього не зробить без провокацій.

На практиці виходить, що історичний шлях матиме фокуси, повʼязані з історичними подіями. Але при тому вони працюватимуть за ідеєю кінцевого втручання.

P39.png

Багато біженців із інших скандинавських країн втікали в Швецію й таємно тренувалися як «поліція». Дехто з них пізніше допоможе звільняти Норвеґію. В грі цей фокус виділяє цю «поліцію» окремо, чия кількість зростатиме по мірі капітуляції скандинавських країн.

З початком війни зібрані людські ресурси будуть «розблоковані» й переміщені в звичайний запас людських ресурсів. Ви також змоежет розширювати тренувальні центри, щоби збільшити їхню межу тренування.

P40.jpg
Біп-біп

Та найважливійший з усіх — це автобус Пера Альбіна Ганссона (на світлині вище). Це — рухома штаб-кватира шведського уряду, яка в разі вторгнення мусила втекти в ліс. Автобус у грі — реґіональний модифікатор, який можна перенести в сусідні області, де той зменшуватиме ліміт капітуляції. Якщо автобус буде захоплений ворогом, лідер країни вмре.

(Між іншим, ми бачили цей автобус, відвідуючи армійський музей попереднього літа.)

P41.png
«Рухома штаб-квартира»
P42.png

Ви можете рухати автобус, поки контролюєте сусідню область. Ви зможете відвезти автобус навіть у Москву, якщо Вам чомусь так заманеться.

P43.png

Швеція також має доступ до рейнджерів — військ спец. призначення, що надсилають війська під прикриттям для саботажу ключової інфраструктури в тилу ворога. Використовуйте їх мудро, адже втрати в них можуть бути досить високі. Вони дуже корисні для підриву ворожих портів у Норвеґії.

P44.png

Коли Ви врешті-решт вступите в війну, намагаючися втрятувати Данію або Норвеґію, Швеція отримає ціль визволення кожної скандинавської країни. Чим більше окупованих країн, тим сильніший бонус. Крім того, Ви отримаєте додатковий бонус після визволення.

Скандинавська оборонна рада

P45.png

Якщо більш обережний шлях розбудови обороноспроможності для Вас надто консервативний, завжди є варіант сформувати Скандинавську оборонну лігу. Для досягнення цього доведеться вести агресивнішу політику щодо навколишніх загроз за підтримки інших скандинавських країн.

P46.png
«Централізоване командування скандинавськими арміями»

Цей фокус запрошує всіх скандинавів стати членами Ради, а Ви вирішуєте, чи варто централізувати спільне командування ціною гіршої обороноспроможності інших членів:

P47.png
«Децентралізоване командування скандинавськими арміями»

Або ж децентралізувати його між державами-членами:

P48.png

Ось Вам приклад централізованого командування, де Маннергейм і Гельґе Юнґ працюють пліч-о-пліч:

P49.png

Урешті-решт Ви зможете зробити вибір між смертю або безчестям, стаючи сильнішим по мірі набору нових членів.

Фокуси пізньої гри

P50.png

Ми також додали кілька фокусів для пізньої гри (в основному для тих, хто хоче продовжити кампанію після завершення Другої світової). Вони підв’язані під пізніші технології, нові перероблені спецвійська та врешті-решт боротьбу з загрозою з-за залізної завіси.

P51.png

Цей Лев виглядає трохи величніше, ніж Ґріпсгольмський лев. Частий гість на r/badtaxidermy.

P52.png

Радники, армія та землі

Як завжди, в нас є нові радники. Ось ті, що доступні Швеції.

P53.png
P54.png

Моя улюблена з них — Ебба Марґарета, найм якої нічого не коштує, але вона буде отримувати риси в залежності від того, як гравець вирішить інвестувати в неї.

P56.png
P57.png

У нас також є подружжя Мюрдалів, які живляться один від одного, якщо обоє сидять у кабінеті міністрів.

P58.png
P59.png

А що ж стосується нових генералів, то ось вони. Більша частина їхнього досвіду походить із їхньої участі в громадянській війні в Фінляндії.

P60.png

І адмірали! Шарль де Шам однозначно виграє в цьому конкурсі моди.

P61.png

А ось це — нові шведські області! Моя улюблена проблема, пов’язана з позначенням Норрботтену та Лапландії на мапі двома окремими сутностями, нарешті була вирішена!

(Вибачте за дивне склеювання: Швеція має… нестандартну форму.)

Оланд тепер також починає демілітаризацію на початку гри (острови демілітаризовані й понині).

І, нарешті, кілька гарних 3D-модельок!

P62.png
P63.png
P64.png
P65.png
P66.png
P67.png
Я зву цю штуку «сардинною пасткою» (двигун знаходиться спереду…)
P68.png

Перерозподіл ресурсів

Зрештою, ще лишається питання ресурсів. Під час Другої світової Німеччина частково залежала від шведської залізної руди — особливо до падіння Франції. Певно, головною причиною проведення Нарвікської кампанії було бажання Німеччини отримати шахти в Єлліваре, через що Союзники хотіли їх підірвати (під приводом допомоги Фінляндії).

Ми розпробували кілька шляхів змоделювати це в грі, але з певних причин це було складно. Алгориѳм торгівлі проводить найкоротший шлях від столиці до столиці, в той час як реальні ресурси знаходяться на півночі Швеції. Алгориѳм також віддає перевагу наземним шляхам, якій йдуть крізь Данію, або морським крізь Балтику, а не Нарвік, як це було історично. Такі зміни знаходяться поза фокусом цього доповнення й хоча ми намагалися додавати інші системи понад це, досі нічого не запрацювало як слід.

Я не виключатиму ідею наданню промислового бонусу від контролю Німеччиною Нарвіка, але наразі ми вирішили обійти це іншим напрямом: зробивши Німеччину трохи залежнішою від імпорту.

Німеччина в реальності мала більше ресурсів на своїй землі, ніж у грі, що тут призводило до відсутності проблеми з нестачею ресурсів — особливо сталі. Вся потрібна сталь уже була або в самій Німеччині, або неподалік у Франції, що призвело до масового використання закону «Вільна торгівля» (це можна побачити й досі).

Частиною проблеми є узагальнення коксу, сорту руди, сталеливарень у єдине, всеохоплююче поняття «заліза», яке, як наслідок, стає важко відобразити. Загалом Швеція надала близько 43%, німецьке вітчизняне виробництво — 28.2%, а Франція — 12.9% німецьких воєнних зусиль у період 1933–1943 рр. Додавання нових споруд, як-от сталеливарень, також поза фокусом цього доповнення.

Це призвело до загального зменшення заліза в конкретних країн. Головними цілями стали Німеччина, чия залізна руда була загалом поганої якості, та Франція, яку Німеччина поглине. Німеччина починає гру з іще 2 цивільними заводами, ніж раніше, щоби використати їх для імпорту. Португальський вольфрам також був частково переміщений у Швецію. Внизу — основні зміни (торгівельні закони в 1936 році не були змінені з урахуванням початкової інфраструктури та відсутності активних виробничих ліній).

Німеччина:

P69.png
AAT
P70.png
До AAT

Франція:

P72.png
AAT
P71.png
До AAT

Португалія:

P73.png
AAT
P74.png
До AAT

Швеція:

P75.png
AAT
P76.png
До AAT

Ці числа — не остаточні й можуть змінитися зі змінами балансу та результатами діяльності ШІ.

Усе дерево фокусів

У мене немає гарного способу закінчити цей щоденник, тож я просто скажу—


Ориґінал: Developer Diary | Historical Sweden
Автор перекладу: Letōn
[Підтримати перекладача]

Поділись своїми ідеями в новій публікації.
Ми чекаємо саме на твій довгочит!
Galāthos
Galāthos@leton

Перекладач-аматор

379Прочитань
3Автори
6Читачі
На Друкарні з 10 червня

Більше від автора

Вам також сподобається

Коментарі (0)

Підтримайте автора першим.
Напишіть коментар!

Вам також сподобається