[HOI4: Щоденник розробників] Історична Данія

Ориґінал: Developer Diary | Historical Denmark (дата публікації: 28 червня 2023)


Velkommen til Danmarks historiske щоденник розробників! Як Ви чітко можете побачити, сьогоднішній щоденник розробників присвячений історичній Данії (а якщо Ви цього не зрозуміли, не біда; взагалі ніхто не розуміє данську, тож Ви тут не самі). Данії дуже не пощастило, адже в цій грі її розробляє швед, а точніше я. „І чому ж це таке погано?“, Ви мабуть запитуєте. Ну, дозвольте мені висвітлити це й дати Вам троих контексту, дорогий читачу. Данія та Швеція вели більше війн між собою ніж із будь-ким іще, тож у нас досі зберігається давнє суперництво. Це мене дуже захоплює; тепер я маю можливість зробити Данію якомога слабшою. Муахахахаха!

Перш ніж ми продовжимо, запам’ятайте, що все тут іще знаходиться в розробці й може змінитися до релізу— у-упс! спойлери ;) Але всякий відгук і всяка поправка корисна! Вам здається, що я щось пропустив? Дайте знати! Щось не так написав данською? Забийте: я ніколи не зможу написати все як слід ;)

Данія відома тим, що капітулювала всього лише за 2 години після вторгнення Німеччини, тож цей щоденник розробників буде відповідно коротким і лаконічним. Ну що, поїхали?

І на цьому все, дітки. Ось і все—

Щось тут не так… Мені сказали, що так не піде й що Данії потрібні ще принаймні 2 фокуси. Я, мабуть, зможу щось вигадати. Але доти в нас є інші речі, які слід обговорити.

Історичний контекст

Почнімо з історичного контексту, оскільки він необхідний для розуміння ситуації Данії напередодні війни й чому вона здалася так швидко. Вся зовнішня політика Данії була заснована на стеженні за ймовірною найбільшою загрозою — до Другої світової це була Німеччина (а пізніше — СРСР). Погляд Данії на світ був сформований катастрофічною війною з Пруссією й подальшою поразкою 1864 року. З того дня держава дотримувалася політики неўтралітету й робила все можливе, щоби не розгнівати Німеччину; знижувала витрати на армію й зроештою зосередилася на тому, що пізніше стало загальним добробутом держави.

Одна з причин для збереження суворого неўтралітету й обеззброєння була неможливість отримати ґарантії від СК (Сполученого Королівства) та Скандинавського альянсу, коли війна замайоріла на оризонті (sic). Сполучене Королівство не мало сили надати хоч якусь помітну підтримку данцям (і пояснювало це їм чіткими термінами), в той час як скандинавські країни мали надто інакші проблеми безпеки й не могли вибрати єдину політику для об’єднання. Данці зрозумли, що вистояти перед потенційним німецьким вторгненням у них немає надії й тому навіть не потурбувалися про витрати на армію, крім як залишити підтримку символічного війська, щоби затвердити свій суверенітет.

Зміни в мапі

Перш ніж ми заглибимося в зміни, які переживе Данія, спершу погляньмо на кілька мап! Моя пропозиція просто зібрати всю Данію в одну область і перейменувати її на «Південну Швецію», на жаль, замінусували (але лише трішки!).

Натомість Данія отримує цілу жменю нових областей (щоби всякий швед — і норвежець теж! — міг відчути солодке відчуття завоювання всієї Данії мало по малу). Як Ви можете побачити, Німеччина також отримує окрму область, а Кільський канал переміщується на точнішу позицію. Всього в Данії на початку є 7 областей.

Крім того, Данські протоки теж отримали свій редизайн:

03.png

З цим розібралися. Тепер подивімося на початковий стан Данії в 1936 році:

Початок гри

04.png

Спостережливіші з вас можуть помітити, що Данія тепер починає як обеззброєна нація, щоби точніше передати непідготовленість і політику обеззброєння. Крім того, хтось, певно, помітив наступні вибори в квітні 1936-го, що не відповідає звичному чотирирічному циклу, який є в інших держав. Насправді, Данія має таку невеличку особливість: вибори мусять проводитися в межах 4 років від попередніх, що значить, що їх можна провести й через 2 чи 3 роки. У грі це буде відображено трирічним циклом у Данії (це буде гарною можливістю змінити правлячу партію, але про це — згодом). Але я відволікся!

Крім цього всього Ви також могли помітити, що неўтральна партія тепер називається Bondepartiet, тобто «Фермерська партія», а не Venstre, тобто «Ліво» («Ліва партія»). Я би сказав, що це точніше відображення політичного стану Данії 1930-х рр., але це також краще вписується в перероблені з Arms Against Tyranny данські вибори та політику.

Що ще помітно, так це те, що данці розпочинають гру з 3 новими національними духами, 2 з яких — досить погані, а інший знаходиться в поганому стані.

«Занедбана армія» є відображенням жахливого стану, в яому була данська армія на початку Другої світової. Але виконуючи певні національні фокуси, Ви зможете поліпшити цю ідею або прибрати її повністю.

05.png

Велика депресія вдарила по Данії трохи пізніше, ніж деінде, але на країну вона вплинула значно. Вона призводила до збанкрутування підприємств, погіршення фінансового становища фермерів й астрономічного росту безробіття. Все це підбурювало ріст екстремістських рухів з найглухіших кутів політики. Це все відображається національним духом «Економічна криза», яким гравець може скористатися, наприклад, щоби посилити Фермерську партію. Але так само, як і з «Занедбаною армією», Ви можете поліпшити й навіть видалити цю ідею крізь фокуси.

06.png

Останній із трьох початкових національних духів — це «Промислова спроможність Данії». Теж поліпшується крізь фокуси, але, як бачите, на початку гри він знаходиться в досить поганому стані. А цей коефіцієнт заводів споживчих товарів видається досить високим, і я знаю, що декому з Вас цікаво дізнатися більше. Звісно, число здається високим, але не хвилюйтеся, це — новий модифікатор, який ми пояснимо в майбутньому щоденнику розробників.

07.png

Баланс сил

Перш ніж ми перейдемо до радників і самого дерева фокусів, слід глянути на баланс сил Данії, адже на нього всі ці речі впливатимуть. Тут прийматимуться всі політичні рішення й усі вони впливатимуть на баланс між добробутом і боротьбою. Але що ж насправді роблять добробут і боротьба? Хороше питання й я радий, що Ви запитали! Погляньмо на це в подробицях.

Чим більше Ви витрачаєте на добробут, тим більше вливаєте в розвиток своєї держави. Це передано ростом населення, швидшими дослідженнями й бонусами до будівництва інфраструктури, цивільних заводів і залізниць. З іншого боку, це значить, що Ви відводите ресурси від розбудови армії та будівництва військових споруд.

«Максимальні витрати на добробут»

А якщо Ви повністю підете в витрати на армію, постраждає цивільне будівництво, але Ви зможете виробляти військове оснащення та розміщувати війська значно швидше.

10.png
«Максимальні витрати на армію»

Радники

Як я й казав, радники впливатимуть на баланс сил, тож Вам слід усе обдумати, перш ніж обирати собі радника. Кожен із них схилятиме баланс сил у певний бік — здебільшого це залежить від їхнього історичного ухилу.

11.png
13.png
14.png

Політика

Як було згадано вище, Данія тепер має трирічний цикл виборів, і найбільш убачливі з вас помітили в балансі сил рішення «Вотум недовіри» (Motion of No Confidence). Це все відіграє роль у данській політиці в Arms Against Tyranny. Відтепер Ви зможете зробити вибір між різними демократичними партіями й їхніми главами. Так само й з неўтральними, комуністичними й фашистськими партіями.

Рішення «Вотум недовіри» дозволить Вам обрати іншого главу держави в залежності від того, чи виконує всі умова політична партія.

15.png

Але Ви зможете не тільки вибрати іншого главу; Ви також зможете закликати до миттєвих виборів, якщо інші партії мають достатньо високу популярність.

16.png

Якщо Ви закликали до проведення миттєвих виборів, Ви отримуєте можливість збільшити популярність партії й дати їм більший шанс сформувати новий уряд. Це ж стається й на звичайних виборах.

17.png

Дерево фокусів

На жаль, мені не дозволили зробити дерево з 2 фокусів (хоча я відстоював його історичну точність!). Так чи інакше, ось і воно:

18.png

Промислова гілка

Саме крізь фокуси промислової гілки Ви зможете поліпшити й пізніше видалити національний дух «Економічна криза». Але навіть до початку цих фокусів, Вам доведеться зробити вибір до кінця гри. Що вибрати: «Підписати Kanslergadeforlig» чи «Зміцнити наші кордони»?

19.png

Історично Данія підписала угоду, названу «Kanslergadeforlig», яка пізніше дала початок сучасному загальному добробуту, який зберігається в Данії й понині. Виконання лівого фокусу також дасть Вам Карла Крістіана Стейнке в якості радника.

20.png

Цей шлях також дасть Вам цивільні заводи й комірки для будівництва, а також національний дух, названий «Данські продукти».

21.png

З іншого боку, якщо Вас більше турбує те, наскільки пласка Данія й наскільки ідеально вона придатна для, скажімо, танків, Вам краще зміцнити кордони й отримати міністра оборони Альсінґа Андерсена як радника.

22.png

Цей шлях дасть Вам укріплення та військові заводи по всій Данії, а також національний дух «Поліпшена логістика»:

23.png

Але незалежно від Вашого вибору, багато фокусів є спільними для обох шляхів! Перший із них — «Девальвувати крону», який веде до торгівлі як із СК, так і з Німеччиною. Саме це Данія робила під час Першої світової й напередодні Другої світової.

24.png
25.png

А з фокусом «З’єднати острови» обидва шляхи об’єднуються й стають одним спільним.

26.png

Ви також можете отримати Нільса Бора в якості радника:

За фокусом «Розширити галузі промисловості» Ви розблоковуєте рішення по розвитку Ґренландії, Фарерських островів і Борнгольма.

Ви також можете поліпшити промисловий концерн і/або розблокувати його.

32.png

Але Ви також можете почати видобувати більше мінералів у Ґренландії:

34.png
35.png

Наша ідея щодо промислової гілки — зробити її гнучкою, щоби Ви могли зосередитися на загальній стратегії й щоби гілка доповнювала це бачення. До речі, вже час перейти до військових речей!

Військова гілка

Давайте начисту. Більшу частину цього розділу я міг би поставити в щоденник по альтернативній Данії, оскільки та не робила більшу частину цього всього. Як я казав раніше, Данія боялася прогнівити свого великого південного сусіда, тому витрачала на Данію якомога менше. Але така гра буде занудною в ўарґеймі про Другу світову! Хочете зіграти в невелику гру? Вгадайте, як далеко Данія зайшла в гілці нижче ;)

36.png

Загадали відповідь? Готові до реальної відповіді? Вони виконали «Розширити Ubådsvåbnet».

Чесно кажучи, вони ще пройшли десь 90% відгалуження з іноземними дизайнами в авіаційній гілці. Але це все! Решта цієї гілки заснована на інформації по тому, що вони робили після війни, й тому, що буде мати сенс у контексті Данії. Та я знову відволікся…

Пам’ятаєте національний дух «Занедбана армія», про який я говорив на початку щоденника (мені це здається так давно, адже пишу я цей щоденник уже кілька днів; але для Вас — це… скільки? 5, 10 хвилин?)?

Ну, тут Ви працюєте над його поліпшенням і повним видаленням, виконуючи різноманітні фокуси, серед них — «Запастися нафтою».

37.png

Армійська гілка

А тепер подивімося ближче на армійську гілку. Тут ви отримуєте національний дух «Hæren» і поліпшуєте його по ході гілки. Ви також зможете поліпшити тут свої ВПО. Ці фокуси по своїй суті здебільшого оборонні, в той час як більш наступальні характеристики можна знайти в політичних шляхах.

38.png

Перший фокус, який Ви виконаєте, стане першим крокрм до реорганізації армії після майже століття миру та відсутності всякого бойового досвіду.

39.png

Далі Ви зможете вибрати між інвестиціями в свої ВПО, а саме Hærens Tekniske Korps та Dansk Industri Syndikat:

40.png
41.png

За фокусом «Hjemmeværnet» Ви отримаєте рішення, за яким зможете активувати Вітчизняну ґўардію під час війн, але також і дух «Hæren».

42.png
43.png

Я міг би довго розповідати про індивідуальні фокуси, але здебільшого вони стосуються поліпшення духу «Hæren», бонусів до досліджень і збільшення коштів для різних ВПО. Натомість краще погляньмо на те, що дає «Hæren» після виконання цих фокусів!

44.png

Ці характеристики можна поліпшити ще й у політичних гілках; там вони додаватимуть зовсім інші модифікатори.

Флотська гілка

Тепер звернімо увагу на гілку ВМС, де Ви отримуєте дух «Søværnet». Тут Вам доведеться зробити кілька рішень у залежності від Вашого напряму розвитку флоту. Ви можете переобладнати старі кораблі, або ж осучаснити флот. Ви можете спробувати запанувати в Балтійському морі меншими човниками, або запанувати в Північному морі авіаносцями й великими кораблями.

45.png

«Переобладнати старі кораблі» поліпшить дух «Промислову спроможність Данії» і розблокує два рішення зі швидким отриманням доступу до кораблів.

46.png
47.png
48.png
49.png

А якщо Ви натомість виконаєте «Осучаснити флот», то отримаєте дух «Søværnet». Фокус дасть Вам два варіанти кораблів для виробництва; один із них — це корабель берегової оборони, а інший — есмінець. Між іншим, ці варіанти засновані на дизайнах кораблів ВМС Данії, але вони були покинуті через обмежений бюджет. Узагалі, в залежності від рівня технологій у цих дизайнів будуть різні варіанти.

50.png
51.png
52.png
53.png
54.png

Під кінець гілки Ви стикаєтеся з другим вибором: спрямувати на «Панування в Балтійському морі», чи в Вас є «Амбіції в Північному морі»? «Панування в Балтійському морі» — більш прямолінійний із двох фокусів:

55.png

Виконавши цей фокус і «Generalkommandoen» в армійській гілці, Вам відкриється «Frømandskorpset», який може стати корисним для морських вторгнень…

56.png

Фокус «Амбіції в Північному морі», однак, трохи складніший, сокільки на нього впливає вибір між «Переобладнати старі кораблі» й «Осучаснити флот» (я знаю, підказка нижче — жахлива, але це необхідно для представлення ефектів):

57.png
58.png
59.png

А завершення цього фокусу також відкриє фокус «Torpedofly» в авіаційній гілці:

60.png

Перш ніж ми закінчимо з флотською гілкою й уперше подивимося, на взаємодію між міжнародним ринком і деревами фокусів, погляньмо-но на те, як «Søværnet» виглядає після завершення всієї флотської гілки й після виконання «Панування в Балтійському морі»:

61.png

А після виконання «Амбіції в Північному морі»:

62.png

Авіаційна гілка

Тепер перенесімося до авіаційної гілки. Тут Ви будуте змушені з самого початку зробити вибір між «Вітчизняні дизайни» й «Іноземні дизайни».

63.png

Завершивши «Вітчизняні дизайни», Ви отримаєте два варіанти літаків, засновані на історичних дизайнах, над якими Данія працювала в момент вторгнення.

64.png
65.png
66.png

Але якщо Ви вирішите натомість піти в «Іноземні дизайни», Ви отримаєте дещо під назвою субсидія, що зробить Вашу як покупця виплату за замовлення швидшою. А як продавець, Ви отримаєте повну виплату з однією відмінністю: доставка буде проводитися швидше. Тож це однаково виграшна ситуація. Ви можете почитати більше про міжнародний ринок у цьому щоденнику розробників.

67.png

Конкретно ця субсидія призначена для літаків, а є й інші: для танків, вантажівок, піхотного оснащення та ще казна-чого. Якщо придивитися, можна помітити, що ця субсидія застосовується тільки для літаків, придбаних від Нідерландів, СК, Німеччини та Швеції. Прикольно, еге ж? Я знаю, що Ви хочете знати більше про це все, тож ми поговоримо про це детальніше в наступному щоденнику розробників, тож не переймайтеся! Так чи інакше, рухаймося до авіаційної гілки.

Наступний фокус — «Об’єднати Flyvevåbnet», за яким Ви отримаєте дух «Flyvevåbnet». Данія колись мала двоє різних ВПС — армійські та флотські, — але вони були об’єднані в 50-х рр. Вам, однак, не доведеться чекати так довго!

68.png

Після цього Ви поліпшите «Flyvevåbnet» іще більше, перш ніж вибрати, як спеціалізувати Вашу авіацію: чи хочете Ви зосередитися на винищувачах, штурмовиках, чи бомбардувальниках? Усе залежить від Вас і того, як Ви хочете грати. Після завершення авіаційнох гілки й виконання фокусу «Jagerfly», дух «Flyvevåbnet» буде виглядати ось так:

69.png

Політична гілка

Тепер ми добралися до політичної гілки — тут ми поглянемо на малу її частину, а решту залишимо для альтернативної історії (бо цей щоденник уже досить довгий). Ліва частина гілка відкриваєтиься фокусом «Політика обеззброєння», який, як можна буде побачити, ще більше розширить Ваш промисловий потенціал.

70.png

А в кінці Ви зможете виконати «Повна зайнятість»:

Але перш заходити так далеко, Вам слід спершу «Затвердити неўтралітет». Це — Ваш перший фокус у політичній гілці. Так, я знаю, що я роблю все навпаки — закінчую початком, але на те є хороша причина! Адже за фокусом «Затвердити неўтралітет» Ви отримаєте дух «Проголошення неўтралітету», який дасть Вам вибір: битися чи здатися в випадку нападу.

Історично Данія здалася через дві дві години німецького вторгення (хоча боротьба зайняла чотири години). Данці отримали зовсім інакший досвід від окупації, як будь-хто ще; Данія зберегла свій уряд і навіть проводила вибори під час окупації. І саме це Ви отримаєте, якщо станете маріонеткою, маючи дух «Проголошення неўтралітету».

І, чесно кажучи, це й є справжній історичнйи шлях. Дозвольте познайомити Вас зі спротивом, або то кажуть у Данії: „velkommen til modstanden“!

Окупація

Ось що Ви можете робити як суб’єкт: промислова гілка й гілка окупації. Але не подумайте, що будете хорошою малою маріонеткою, яка скаже все, що накаже хазяїн. Ні-ні, ця гілка зосереджена навколо збору іноземної підтримки й розбудови спротиву, щоби повалити свого володаря! Також по цій гілці розкидано немало субсидій для міжнародного ринку, створених для подальшої розбудови Ваших військ.

За фокусом «Зблизитися з іноземними державами» Ви шукатимете підтримку зброєю та пряму підтримку під час окупації, але як тільки Ви проголосите незалежність, Ви також зможете приєднатися до їхнього альянсу, таким чином отримуючи союзника в своїй війні за свободу.

Історично Данія розмістила вигнанські війська в Швеції. Там вони тренувалися для допомоги в визволенні Данії, максуючися під «військову поліцію». Звісно, Ви також зможете це робити! Отримавши простір для данських бриґад, Ви також отримаєте новий шаблон дивізій, який можете поліпшувати по ході фокусів.

Щоби допомогти Вам у протистоянні Вашому володареві, у Вас буде дух «Motstandsbevægelsen», який треба поліпшувати, щоби вистояти проти Німеччини.

Баланс сил: Redux

Будучи суб’єктом, Ви також матимете інкаший баланс сил, який стане необхідним для повернення собі свободи. Всі ці рішення розблоковуються крізь різноманітні фокуси й допоможуть Вам у Вашій боротьбі проти свого володаря.

І на цьому все. Хто б міг подумати, що про таку малу країну можна сказати так багато? Вона ледь більша, ніж передмістя в Швеції, але в цей період в Данії відбувалося неочікувано багато цікавих речей. Сподіваюся, Вам сподобався цей довгочит! А якщо ж Вам не хочеться ставати маріонеткою Німеччини, не хвилюйтеся! Для опору вторгеннб є різні способи, але їм доведеться зачекати до наступного разу.

Farvel!


Ориґінал: Developer Diary | Historical Denmark
Автор перекладу: Letōn
[Підтримати перекладача]

Поділись своїми ідеями в новій публікації.
Ми чекаємо саме на твій довгочит!
Galāthos
Galāthos@leton

Перекладач-аматор

379Прочитань
3Автори
6Читачі
На Друкарні з 10 червня

Більше від автора

Вам також сподобається

Коментарі (2)

Як-небудь. Дякую за пораду.

Вам також сподобається