House — ви знаєте про нього все і нічого. Коротка довідка про музичний жанр хауз.

Хауз  — це жанр електронної танцювальної музики (EDM), що визначив хід історії розвитку музики. В цьому довгочиті ми розберемо основні характеристики, подумаємо, чому хауз називають «універсальною мовою, яку розуміють усі» та відкриємо для себе широкий світ хаузу, де знайдеться музика на будь-який смак.

My Way - YouTube
Calvin Harris - “My Way“, жанр - хауз, піджанр - тропічний хауз

Жанр зародився у Чикаґо близько 1980-х. Почалась історія з експериментів, де діджеї почали поєднувати мотиви диско та елементи елекронної музики (яка, до речі, на той момент поки що, не могла перегнати за популярністю інстурментальну музику): семпли, синтезатори тощо. Гарним прикладом є пісні Daft Punk.

Daft Punk - “Around the world“, жанр - хауз, піджанр - френч хауз

З часом звучання переросло в більш різноманітні піджанри, які варіюються від діп (від англ. deep - глибокий) до хард (від англ. hard - тяжкий) та біг рум (від англ. big room - велика кімната). Але які б різнопланові ці категорії хаузу не були, можна виділити спільні риси.

Найбільш популярні характеристики хаузу:

  • Тактовий розмір 4/4. Типовий біт для хаузу, що перейшов із диско, де кік грають на кожен біт. Цей музичний візерунок називають four-on-the-floor. Гра з хлопками додає мотиву танцювальності.

  • Темп залежить від категорії хаузу і найчастіше варіюється між 120 і 130 BPM. Чіткого та строгого правила щодо цього немає, тому темп може падати до 100 в повільних жанрах або досягати 150 — в агресивних.

  • Помітні впливи таких жанрів, як соул та диско. Існує безліч хауз творів, де за основу беруть мелодії, вокал чи бас треків із диско та соулу.

  • Семплування та повторювання (samples and loops). Семплування — повторне використання певного звуку з одного треку в іншому. У 80-х цей метод створювання музики був дешевшим, ніж придбання акустичних інструментів. Таким чином люди могли проявити себе, свою креативність та унікальність. А повторювання певних візерунків швидко запамʼятовувалось, тому стало визначальним у суті хауз музики та культури.

  • Використання build-ups та drops. Білд-ап— це частина пісні, де енергія та напруга зростає та нарощує імпульс перед дропом. Дроп — це частина пісні, де вона досягає найвищої точки та переходить в запальну основну мелодію.

Як можна помітити, ці характеристики можна знайти і в сучасних хітах. Тож в чому особливість хауз музики? Якщо коротко — в її актуальності, впливі на розвиток музики та простоті. Хауз ніколи не вмирав, а навпаки — перекочуваався з одне десятиліття в інше, дарував свої особливості іншим.

Я на 100% впевнена, що ви чули хауз хоча б один раз (тільки якщо ви не фанат хаузу :) ). Згадайте лише другу половину 2000-х - початок 2010-х — час, коли EDM перебрав у себе лише найкращі звучання і подарував безліч фестивальних хітів від Avicii, David Guetta, Swedish House Mafia та інших. Навіть ті самі «радіохіти» 2010-х як Kiesza - «Hideaway», Jax Jones - «You don’t know me» або Kungs - «This Girl» змусять вас встати з ваших місць та почати танцювати.

Levels (Original Version) - YouTube
Avicii - “Levels“, жанр - хауз, піджанр - progressive (прогресив)

З тим, як зараз популяризується тема семплування та створення реміксів на старі треки, я впевнена, що хауз знову буде лунати з усіх динаміків. Безперечно, це є жанр, що залишив слід на музичній арені та продовжує пристосовуватися до трендів.

P.s.

  1. За основу взято матеріал із сайту www.musicindustryhowto.com

  2. Це моя перша робота, тож буду рада, якщо ви оціните мій довгочит в коментарях

Дякую за вашу увагу!

Поділись своїми ідеями в новій публікації.
Ми чекаємо саме на твій довгочит!
Annie Solinn
Annie Solinn@annsolinn

Цікавинки зі світу музики🎵

395Прочитань
10Автори
13Читачі
На Друкарні з 15 квітня

Більше від автора

Вам також сподобається

Коментарі (4)

https://youtu.be/V2sNBAHngCM?si=u_FzAECZfYzTBp3n

ось вам трішки стильного хаусу

Вам також сподобається