Імміграція зростає, що має великі економічні наслідки

Illustration of a view out of the window of an airport terminal. The silhouettes of a number of people are visible – a parent with child sitting on a chair, a student with a laptop, an elderly person with a cane, a womanholding a baby, a man holding a ba

Захід стикається з безпрецедентною кількістю новоприбулих


Багатий світ переживає безпрецедентний міграційний бум. Минулого року до Америки переїхало на 3,3 мільйона більше людей, ніж виїхало, що майже в чотири рази перевищує типовий рівень 2010-х років. Канада прийняла 1,9 млн іммігрантів. Британія прийняла 1,2 млн осіб, а Австралія - 740 000. У кожній країні це число було більшим, ніж будь-коли раніше. Для Австралії та Канади чиста міграція більш ніж удвічі перевищує докризовий рівень. У Великій Британії приріст іммігрантів у 3,5 рази перевищив рівень 2019 року.

Великі переміщення людей мають великі економічні наслідки. За даними Міжнародного валютного фонду, кількість робочої сили, народженої за кордоном, в Америці на 9% вища, ніж на початку 2019 року. В єврозоні, Канаді та Британії вона приблизно на п'яту частину вища. Сплеск імміграції в Америці означає, що її економіка буде на 2% більшою протягом наступного десятиліття, ніж прогнозувалося. Приплив робітників також допомагає пояснити високі темпи економічного зростання країни. Але вплив імміграції виходить далеко за межі арифметичного ефекту на ВВП - він поширюється на інфляцію, рівень життя та державний бюджет. І нещодавні прибувші відрізняються від попередніх: серед них більше низькокваліфікованих осіб.

Багато політиків останнім часом стверджують, що міграція допомагає стримувати зростання цін, зменшуючи дефіцит робочої сили. Серед тих, хто згадував або натякав на цей зв'язок, - Гіта Гопінатх з Міжнародного валютного фонду, Джером Пауелл з Федеральної резервної системи та Мішель Буллок з Резервного банку Австралії. Проте докази цього є слабкими і можуть насправді вказувати в протилежному напрямку. У країнах G10 спостерігається незначна кореляція між імміграцією та повільнішим зростанням заробітної плати. Більше того, немає жодних сумнівів, що іммігранти потребують речей одразу після прибуття, стимулюючи попит.

Ніде це не проявляється так чітко, як у випадку з орендованим житлом, яке є дефіцитним в усьому англомовному світі. Дослідження банку Goldman Sachs свідчить, що в Австралії кожні 100 000 осіб, які щорічно мігрують, збільшують орендну плату приблизно на 1%. У грудневому документі Банку Канади зазначається, що "початкове зростання імміграції, яке пережила Канада, в найближчій перспективі, швидше за все, матиме інфляційний характер".

А як імміграція впливає на економічне зростання? Хоча нові іммігранти явно підвищують ВВП, вони, схоже, знижують ВВП на особу - мірило, за яким економісти зазвичай оцінюють рівень життя. ВВП на особу падає або не зростає вже чотири квартали поспіль в Австралії і сім - у Великій Британії. У Канаді, де падіння цього показника є найбільш помітним, виробництво на одну особу впало на 2% у 2023 році. Схожа картина спостерігається в Німеччині, Ісландії та Новій Зеландії.

Це відображає зміну типу імміграції. Наприклад, якщо до пандемії covid-19 іммігранти в Америці мали таку саму ймовірність отримати ступінь бакалавра, як і їхні місцеві однолітки, то сьогоднішні новоприбулі частіше приїжджають з бідних частин Латинської Америки і не мають права легально працювати. Минулого року близько 2,4 млн осіб потрапили до Америки, нелегально перетнувши південний кордон країни.

Інші багаті країни мають менше нелегальних мігрантів, але і в них імміграція найбільш різко зросла серед низькокваліфікованих і низькооплачуваних працівників. Частка мігрантів, які переїхали до Австралії минулого року за візою кваліфікованого працівника, була на п'яту частину меншою, ніж у 2019 році; набагато більше робочих туристів і студентів отримали дозвіл на в'їзд. У Канаді 800 000 тимчасових іноземних робітників і студентів забезпечили більшу частину минулорічного приросту населення на 3,2% - темпи зростання вищі, ніж у майже всіх країнах Африки на південь від Сахари.

Британія вийшла з ЄС частково через обіцянку меншої за обсягом і більш висококваліфікованої імміграційної програми, але навіть там менше ніж кожен п'ятий прибулий минулого року був кваліфікованим працівником. Частка дозволів, пов'язаних з роботою, що вимагає підготовки на рівні, нижчому за вищу освіту, зросла з 11% у 2021 році до 62% минулого року. Кількість студентських віз до Британії зросла на 70% з 2019 року, причому нові візи видаються переважно для здобуття ступеня магістра в дешевших і менш селективних університетах. Як і багато інших країн Європи, Британія також прийняла багато українських біженців.

Скарги на місцях

Галузі, які найголосніше заявляють про брак працівників і наймають багато мігрантів, такі як сільське господарство та готельно-ресторанний бізнес, як правило, не вимагають жодної кваліфікації чи досвіду, а також пропонують низьку заробітну плату та погані умови праці. Тим часом, високооплачувані сектори, які вимагають кваліфікації або досвіду, як правило, не отримують значної вигоди від міграційного припливу. Візьмемо, наприклад, будівельну галузь Канади, яка потребує кваліфікованих робітників. Лише 5% працевлаштованих непостійних резидентів працюють у цьому секторі, що нижче його частки у 8% від загальної зайнятості.

Звідси занепокоєння, що низькокваліфіковані мігранти зменшують доходи. Проте показники ВВП на особу не дають повної картини. Коли приїжджає низькокваліфікований іммігрант і працює за нижчий за середній дохід, ВВП на особу падає, навіть якщо його присутність збільшує дохід кожної людини, зазначає Джованні Пері з Каліфорнійського університету в Девісі. Дослідження пана Пері та його співавторів показує, що місцеві працівники залишаються в кращому становищі внаслідок міграції, оскільки вони займають більш високооплачувані та продуктивні робочі місця, залишаючи фізичну та низькооплачувану працю іммігрантам. По суті, імміграція створює більш різноманітну робочу силу, що дає можливість для більшої спеціалізації. Найімовірніше, що внаслідок міграції заробітна плата знизиться у тих, хто найбільш схожий на мігрантів, а це, як правило, попередні покоління іноземних робітників.

Дехто також занепокоєний тим, що дешева робоча сила перешкоджає компаніям інвестувати в підвищення продуктивності, хоча це не відповідає дійсності з аналогічних причин. Можливо, високий рівень імміграції дозволяє, скажімо, автомийці найняти більше працівників замість того, щоб купувати нову машину. Дійсно, дослідження Ітана Льюїса з Дартмутського коледжу показало, що висока імміграція в Америку в 1980-90-х роках призвела до того, що заводи стали використовувати менше машин. А в Австралії та Канаді співвідношення капіталу до працівників зараз падає. Але якщо ні новоприбулі, ні корінні жителі в результаті не стали біднішими, то в чому проблема?

Існує один контекст, в якому середні показники мають значення: надання державних послуг. Якщо ВВП на особу падає, їхня якість може погіршитися. З цієї причини Мілтон Фрідман якось зауважив, що "ви не можете одночасно мати вільну імміграцію і державу загального добробуту". У більшій частині багатого світу держава перебуває під тиском. Дороги перевантажені, а в країнах з державною системою охорони здоров'я довжелезні черги до лікарень. "Це не зовнішні ефекти, а прямий вплив нових учасників ринку на попит і пропозицію", - каже Мікал Скутеруд з Університету Ватерлоо.

Вирішальне питання полягає в тому, чи поповнюють чи виснажують державну скарбницю новоприбулі мігранти. Висококваліфіковані працівники роблять величезні чисті фіскальні внески. Але для низькокваліфікованих працівників на це питання важче відповісти. На користь іммігрантів говорить той факт, що, оскільки вони, як правило, приїжджають дорослими, їм не потрібна державна освіта, яка коштує дорого. І вони навіть можуть безпосередньо підтримувати державні служби. Найбільше зростання видачі британських робочих віз у минулому році - на 157% - відбулося для працівників сфери охорони здоров'я та догляду, яких вкрай потребують країни.

Потенційні проблеми з'являються пізніше. Іммігранти старіють і виходять на пенсію. Системи соціального забезпечення часто є прогресивними, перерозподіляючи кошти від багатих до бідних. Таким чином, мігрант з низьким заробітком, який претендує на державну пенсію, не кажучи вже про те, що користується державною медициною, може в кінцевому підсумку стати фіскальним тягарем. Швидше за все, вони матимуть позитивний вплив на державну скарбницю протягом усього життя, якщо виїдуть до того, як постаріють.

Як саме це буде, залежить від країни та іммігрантів, про яких йдеться. Дослідження, проведене Національними академіями наук, інженерії та медицини США в 2016 році, показало, що оціночний 75-річний фіскальний вплив іммігранта з освітою нижче середньої школи на всіх рівнях влади, за винятком таких суспільних благ, як національна оборона, становив від'ємні 115 000 доларів США в доларовому еквіваленті 2012 року. На противагу цьому, дослідження, проведене Oxford Economics у 2018 році, показало, що у Великій Британії близько третини мігрантів покинули країну через десять років після прибуття, хоча воно не розрізняло їх за рівнем кваліфікації.

Якщо фіскальний вплив є позитивним, він не буде відчутним, якщо уряд не інвестує відповідні кошти. Неочікувані надходження не принесуть користі, якщо державні послуги все одно погіршуватимуться, як це сталося у Великій Британії, де уряд відчайдушно скорочує податки напередодні виборів. Аналогічно, якщо регуляторні норми перешкоджають розширенню інфраструктури для розміщення прибулих, міграційна хвиля ризикує спровокувати зворотну реакцію. Ніде це не є більш очевидним, ніж у випадку з житлом, де пропозиція суворо обмежена надмірним регулюванням у багатьох з тих самих місць, які зараз переживають міграційний сплеск. Мігрантам, як і корінним жителям, потрібне житло, що посилює потребу в будівництві. Вітати новоприбулих означає набагато більше, ніж просто впустити їх.

Першоджерело: The Economist “Immigration is surging, with big economic consequences”

Більше новин в телеграмі

Поділись своїми ідеями в новій публікації.
Ми чекаємо саме на твій довгочит!
Пащека / Світові новини
Пащека / Світові новини@pascheka

12.6KПрочитань
0Автори
110Читачі
На Друкарні з 15 березня

Більше від автора

  • Болото замість козиря

    Фінансовий скандал у Граці, корупційні розслідування у Відні, посадові махінації в колишніх синіх міністерствах, контакти з російськими олігархами - FPÖ Кікля опинилася у вирі справ.

    Теми цього довгочиту:

    Корупція
  • "Наша Європа може померти": Страшне послання Макрона континенту

    Макрон попередив про загрозу майбутньому ЄС та закликав до більш "суверенної" Європи. Він запропонував ідеї зміцнення ЄС, такі як збільшення бюджету та оборонні преференції. Промова розглядається як передвиборча агітація на тлі відставання партії Макрона в опитуваннях.

    Теми цього довгочиту:

    Європейський Союз

Вам також сподобається

Коментарі (0)

Підтримайте автора першим.
Напишіть коментар!

Вам також сподобається