Стаття підготовлена спеціально для телеграм-каналу «Паляниця від Бужі».

Поговорили на цікаві теми з талановитою 2D-художницею з Білорусі Ангеліною Лісовською, яка малювала арти для карт ГВИНТА, створювала сорочки карт, робила концепти образів персонажів, аватарки, рамки, монети та багато іншого.

Розмова вийшла дуже цікавою та приємною! Обов'язково загляньте на сторінку з роботами Ангеліни: https://www.artstation.com/angie_lis

Вступ

Паляниця: Привіт, Ангеліна. Дуже раді можливості поговорити з тобою. Ми знаємо тебе як художницю, яка створила багато відомих артів для карт ГВИНТА. Давай почнемо з улюбленого питання: розкажи нам про себе — звідки ти родом, на кого вчилася, які мови знаєш і все, що забажаєш розповісти. :)

Ангеліна: Привіт, друзі. Дуже приємно з вами познайомитися і поспілкуватися, я з радістю відповім на ваші запитання. :)

Я народилася в Білорусі, в маленькому і маловідомому містечку, хоча виросла в Мінську. Любов до малюнка в мене з дитинства, як і любов до ігор :) Я не випускала з рук папір і олівці, малювала навіть у зошитах на уроках математики і хімії, вчителі закривали на це очі, бо боротися було марно. Не повірите, але, незважаючи на любов до малювання, я не збиралася ставати художницею: батьки переконували мене, що художники голодують і це дуже поганий вибір професії :D.
Так що з подачі мами до самого 11 класу я готувалася вступати на журналістику, але, завдяки своїй протестній натурі, я все таки пішла на візуальний дизайн до Європейського Гуманітарного Університету у Вільнюсі. Так що за освітою я дизайнер і, мабуть, могла працювати в рекламі, якщо б так сильно не любила геймдев та малювання.

У геймдеві, до речі, я починала як художниця інтерфейсу, і поступово покращуючи свої навички в малюнку я «доросла» до ілюстрацій.

Крім російської, я вільно розмовляю англійською та польською, ще я трохи знаю іспанську, оскільки жила в Іспанії півтора роки. Литовську, здається, я вже зовсім забула: D

Паляниця: Як ти почала працювати в CD PROJEKT RED? Через ArtStation чи сама подавала заявку?

Ангеліна: Думки про роботу в CD PROJEKT RED приходили до мене ще з моменту виходу другого «Відьмака», але я тоді була ще студенткою і це здавалося недосяжною мрією. Але все ж через декілька років, вже попрацювавши в геймдеві, я подала заявку на вакансію (тоді ще художника інтерфейсу), зробила тестове і мене взяли. Я фанатка всесвіту «Відьмака», тож у той момент хотілося працювати саме в команді ГВИНТА. Я, до речі, на початку свого шляху в CD PROJEKT RED працювала над «Кровною Війною», тоді ще робила UI.

титри з гри "Кровна Війна: Відьмацькі історії"

А після релізу «Кровної Війни» почала малювати аватари і рамки для ГВИНТА. Так поступово і дійшла до ілюстрацій :)

Паляниця: Очікування/реальність: що здивувало, коли почала працювати з CD PROJEKT RED?

Ангеліна: Важко відповісти на це питання. За великим рахунком, я чекала, що це буде чудова робота, на якій я буду щаслива, і так воно й вийшло :) Напевно, здивувало, наскільки сімейна та дружня обстановка панувала саме в команді ГВИНТА. Цього я не чекала, враховуючи, що самі CD PROJEKT RED це корпорація, а в корпораціях зазвичай буває інакше.

Паляниця: Скільки зазвичай CD PROJEKT RED дає часу на розробку арту?

"Реданський агент" Ілюстратор(ка): Ангеліна Лісовська

Ангеліна: На одну ілюстрацію разом із підготовкою до подальшого створення преміум-версії (вирізка кожного елемента) дається 10 робочих днів. Створення анімованої версії карти, до речі, займає набагато більше часу і задіяно набагато більше людей: спочатку над нею працює 3D-художник, потім ріґер (це той, хто створює «скелети» персонажів), далі аніматор, за ним художник спецефектів і звуковики. Загалом, карта проходить довгий шлях, перш ніж потрапити, так би мовити, на гральну дошку.

Паляниця: Скільки художників можуть працювати над артом? Чи подобається тобі працювати в команді?

Ангеліна: Над однією ілюстрацією, як правило, працює один художник — за винятком рідкісних випадків, коли хтось просто не встиг закінчити роботу, наприклад, перед відпусткою. Але ми проводимо рев’ю, де в м’якій і шанобливій формі обговорюємо роботи один одного, щоб зробити їх ще краще, після чого вносимо правки. А далі, як я вже сказала, над преміум-версією працюють інші фахівці. Працювати в команді мені дуже подобається, я багато чого навчилася в своїх колег, за що їм безмежно вдячна.

Паляниця: Наскільки CD PROJEKT RED вимогливі до композиції арту та його якості, від чого це може залежати?

Ангеліна: Композиція — це фундамент ілюстрації, так що на самому початку митець створює декілька скетчів, і ми всі разом вибираємо той, який і за композицією гарний, і найкраще підходить до опису карти. Вимоги до якості, звичайно, високі, але навіть у прагненні до досконалості потрібно дотримуватися балансу: адже у нас є обмеження за дедлайнами :)

Паляниця: Який проект [арт?] CD PROJEKT RED забракували чи скасували?

Ангеліна: Є один такий проект. У нас була ідея випустити Подорож з Пліткою в головній ролі, і я встигла навіть наробити концептів вигляду Лідера. Шкода, що не склалося. Мені здається, це було б дуже весело.

Про роботу та натхнення

Паляниця: Розкажи, будь ласка, про свої проєкти крім ГВИНТА. Арти для інших ігор? Особисті проєкти?

Ангеліна: Іноді я беруся робити арти для інді-проєктів своїх знайомих, але поки жоден з цих проєктів, на жаль, так і не був завершений :D

ілюстрація у сетингу D&D Ангеліни Лісовської

Ще я малюю плакати на замовлення. Наприклад, для одного замовника я малювала ілюстрацію в сетингу D&D для його партнерів з гри, де вони всі в образах своїх персонажів щось святкують у корчмі.

А так в основному якщо малюю щось крім основної роботи, то просто для себе, не для інших проєктів. Адже в нас є й певні обмеження щодо контракту, я б не могла, наприклад, малювати для інших карткових ігор, поки працюю над ГВИНТОМ.

Паляниця: Якими референсами користуєшся під час створення артів?

Ангеліна: У мене величезна кількість папок з референсами на Pinterest. Наприклад, є папка з референсами для фентезі, а є з референсами текстур. Є просто папка «inspirations», у якій зберігаються арти, якими я захоплююся. Як правило, у мені під час роботи на екрані відкриті фото-референси, наприклад, коли малюю золото — поглядаю на фото золотих прикрас.

Паляниця: Як уже існуючі арти в грі впливають на твій процес створення нових малюнків?

Ангеліна: В основному не впливають, хіба що потрібно зробити якесь посилання до вже існуючих карт. Наприклад, маленький зайчик у купі ганчір'я на задньому плані карти «Кваріксіс» — це перетворена людина, яка до цього пила воду зі ставка на ілюстрації карти «Берегиня ставка»

"Ті, хто наважаться наблизитись до Лок Фейнну, відчують як легенький вітерець лоскоче ïхню шкіру та почують як лагідний голос щось шепоче ïм. Добросердних він попередить та ввічливо попросить піти. Жадібних та байдужих – закличе до нового життя. Новоï мети. Вічноï спокути в новому тілі." - художній опис карти «Кваріксіс», ілюстратор Ангеліна Лісовська

Паляниця: Для якого існуючого архетипу, чи архетипу, який так себе і не реалізував у грі (як привиди у Чудовиськ), тобі хотілося б намалювати арти?

Ангеліна: Привидів, до речі, цікаво було б помалювати. Вампірів ще помалювала би, ну і драконів. Ось особливо драконів, мабуть.

Паляниця: Розкажи про улюблений арт для ГВИНТА? Чому цей арт подобається більше інших?

Ангеліна: Це, мабуть, «Сір Багатодряп». В основному тому, що на цій ілюстрації я намалювала свого котика, Млинця :) У мене навіть висить ця ілюстрація вдома на стіні, дуже вже люблю цього кота.

Паляниця: Роботи яких ілюстраторів подобаються?

Ангеліна: З наших ілюстраторів, що коли-небудь працювали в ГВИНТІ, найбільше, мабуть, подобаються роботи Лоренцо Мастроянні, Яманду Орсе, Тоні Мунтяну та Анни Подедворни. А так взагалі мені дуже подобаються роботи таких художників, як Зін Чін, Бастьєн Лекуфф Дехарм. А ще мені подобається Рафаель Лакост, це арт-директор Ubisoft, у мене навіть є його артбук. Ще я дуже захоплювалася майстерністю Кім Чон-ки. Практично перед самою своєю смертю він минулого року приїжджав до нас в офіс із лекцією.

Паляниця: Чи малюєш на папері? Якщо так, то які інструменти найулюбленіші (пастель, олівці, акварель і т.д.)

Ангеліна: На папері малюю, на свій сором, набагато рідше, ніж слід було б :) Іноді. В основному це начерки олівцем або маркером. Пастель і кольорові олівці не люблю, не моє, а аквареллю раніше малювала, але якось закинула цю справу. Це досить вимогливий матеріал.

Паляниця: Скільки часу йде на арт або проект зазвичай? Які виклики доводилося приймати?

Ангеліна: Як я вже казала, на ілюстрацію зазвичай йде 10 робочих днів, але для власних проектів я роблю і трохи швидше, і трохи довше, в залежності від складності. Концепт вигляду Лідера можу і за тиждень зробити.

Щодо викликів, я сама вмію їх собі влаштовувати. Наприклад, я раніше рідко малювала оточення і не відчувала себе впевнено в цьому жанрі, але якось сама собі обрала ілюстрацію для карти «Баккала». Дуже хотілося намалювати це місто. Начебто навіть вийшло непогано.

Карта ГВИНТА "Баккала", Ілюстратор(ка): Ангеліна Лісовська

Паляниця: Який був най-най (в позитивному чи негативному ключі) арт?

Ангеліна: Мабуть, це мій останній арт для ГВИНТА — «Анґус Брі Крі». Самий-самий він одразу і в позитивному, і в негативному сенсі. Насамперед, він найостанніший :)

А ще на ньому зображений мила моєму серцю людина — мій хлопець, який теж працює в компанії [Михайло Козлов — фулстек-розробник CDPR — прим. ред.].

При цьому ілюстрацію, яка зображує цю ж сцену з іншого ракурсу («Ріордан») пізніше малювала моя близька подруга і колега Рената Мрувінська, і це дуже символічно, що ми з нею намалювали цих двох, що б’ються пліч-о-пліч.

Карта ГВІНТА «Ріордан» від Ренати Мрувінської та карта ГВІНТА «Анґус Брі Крі» від Ангеліни Лісовської

Але дався мені цей арт нелегко: у мене був дуже обмежений час на його завершення, а на ілюстрації присутні (хоч і частково) 6 персонажів. Було досить стресово.

Про культуру та захоплення

Паляниця: Чи подобаються традиційні костюми Білорусі? Якщо так, то які елементи хотіла бачити в сучасному одязі або навіть носити сама? І який костюмний стрій найулюбленіший?

Ангеліна: До білоруських традиційних костюмів я ставлюся з великою повагою. У сучасному одязі, наприклад, вже присутні вишиванки: у мене самої є вишиванка з васильками. Можна було б ще пояси носити на кшталт слуцьких, зі шкіряним ременем поверх — це вже не дуже традиційно, але я б носила саме так. Найбільше мені подобається кобринський зимовий костюмний стрій заміжньої жінки.

Ви тільки подивіться, як гарно в ньому все поєднується! І ця довга, красиво замотана хустка — вона прекрасна.

Паляниця: Чи подобається працювати з історичними костюмами та костюмами різних народів?

Ангеліна: Звісно, подобається. Це ще й невід’ємна частина концепту персонажів, особливо в жанрі фентезі. У мене і папка з історичними костюмами є на Pinterest.

Паляниця: Які автори/твори подобаються з фентезі жанру, крім Відьмака? Можливо, є улюблені білоруські автори з цієї сфери?

Ангеліна: Ну, звичайно, це Толкін і його «Гобіт» і «Володар перснів». Білоруських авторів, на жаль, я не читала. Добре, що ви поставили таке запитання, тепер я обов’язково постараюся знайти щось для себе серед білоруського фентезі.

Паляниця: Чи грала в комп'ютерні чи настільні ігри по Відьмаку? Яка гра найбільше сподобалася?

Ангеліна: Я грала в другого і третього «Відьмака», а перший, на жаль, дивилася тільки на стрімах, і вже після проходження третього. Звичайно, найбільше сподобався третій «Відьмак» (це шедевр, що вже тут ще сказати?), але другий, взагалі-то, теж відмінний. Ну і ще ГВИНТ.

Паляниця: Чи граєш ти сама в ГВИНТ? Якщо так, то яка улюблена фракція і механіка, прив’язана до цієї фракції?

Ангеліна: Раніше я грала, але, мені здається, я настільки погана в ГВИНТІ, що я досить часто засмучувалася. Все ж змагальні ігри мені даються емоційно нелегко. Улюбленою фракцією у мене були Чудовиська, а у них — вампіри на кровотечах. Мені в принципі вампіри подобаються, так що і тут ось так.

Паляниця: Які у тебе є захоплення, заняття та хобі крім малювання?

Ангеліна: Усього потроху: займаюся вокалом, танцями на пілоні і ще в ігри граю, комп'ютерні та настільні (це можна назвати хобі я сподіваюся?)

Про майбутнє, плани

Паляниця: Над чим працюєш зараз?

Ангеліна: Зараз намагаюся підтягнути свої навички в концепції оточення, тож знову малюю, можна сказати, для себе. Ще освоюю Unreal Engine.

Паляниця: Які напрями художнього мистецтва тобі подобаються?

Ангеліна: З класичних напрямів мені подобаються живописи Ренесансу, Романтизму і сюрреалізм.

Картини Ян ван Ейка і Франческа Айец

Паляниця: Як ти ставишся до нейромереж і штучного інтелекту (ШІ) — чи ти вважаєш, що генерація малюнків, як наприклад в нейромережі Midjourney, замінить ілюстраторів, концепт художників та інші творчі професії?

Ангеліна: Це складне і болюче питання для мене, як і для багатьох сучасних художників. Мені хочеться вірити, що не замінить: є безліч причин, з яких ШІ поки не може повністю покрити всі потреби сучасних проектів. Крім того, ШІ використовує часом прям шматки чужих робіт, а це плагіат, і таке не можна використовувати в проекті. Хоча нічого поганого в тому, щоб використовувати ШІ як інструмент просто для допомоги, я не бачу.

Паляниця: Найбанальніше питання ever: творчі плани?

⬛️ Над чим хотілося б попрацювати?

⬛️ Які жанри чи матеріали хотілося б спробувати?

Ангеліна: Я дуже хочу зробити настолку. Зараз шукаю з ким скооперуватися, бо мені потрібен геймдизайнер і, можливо, письменник, для того, щоб почати. Ще я ненароком подумую, чи не зайнятися 3D. Я в принципі 3D і так використовую в своїй роботі, але можна було б розвиватися в цьому і далі.

Бліц-питання

Паляниця: Улюблений динозавр?

Ангеліна: Птеродактиль. Він найбільше схожий на дракона.

Паляниця: Чи є якісь проекти чи жанри, за які точно не стала б братися?

Ангеліна: Ні. Якщо проект цікавий чи команда хороша, то я завжди готова розглянути участь у ньому.

Паляниця: Малювання - популярне антистрес хобі. Але як знімати стрес, якщо ти вже художниця? 🙂

Ангеліна: Не малювати якийсь час, а натомість зайнятися іншими видами творчості (наприклад, скульптингом) або пограти в ігри. Так, принаймні, я знімаю стрес.

Паляниця: Улюблене прислів'я білоруською мовою, яке допомагає в творчості?

Ангеліна: «Адклад не ідзе ў лад» (справи треба робити відразу, не відкладаючи на останній момент) — це не тільки в творчості, але і в будь-якій іншій справі допомагає. Завжди борюся з прокрастинацією.

Паляниця: Чи дивилася оригінальний серіал зі Стартреку? Якщо так, то який улюблений персонаж?

Ангеліна: Не дивилася, на жаль: (

Паляниця: Трісс чи Йеннефер?

Ангеліна: Йеннефер, бо так канонічніше і, мені здається, сам Геральт вибрав би її:) Хоча Трісс як персонаж особисто мені більше подобається!

Фінальне слово

Паляниця: Що ти хотіла сказати наостанок нашим читачам: як любителям ГВИНТА і Відьмака, так і тим, хто думає пов’язати своє життя з малюванням?

Ангеліна: Не кидайте ГВИНТ. Поки ви граєте, ГВИНТ живе, і я дуже сподіваюся, що житиме довго.

А якщо ви вирішили пов’язати своє життя з малюнком — вірте в себе, робіть з любов'ю і насолоджуйтесь кожним моментом цієї дивовижної подорожі.

Бонус контент

На футболці Михайла Козлова, який став референсом для карти «Анґус Брі Крі», зображений кіт Ангеліни на прізвисько Млинець. Арт теж малювала Ангеліна. Але на цьому модельна кар’єра Млинця не завершилася: він став референсом для головного героя карти «Сір Багатодряп»!

Вміло вплести безліч посилань на реальних людей (і не тільки людей) під силу не кожному художнику, але в Ангеліни це вийшло!


Велике прохання — якщо вам сподобалося інтерв'ю, напишіть свій коментар на цю тему, так ми будемо знати, що наш контент вам цікавий!

Поділись своїми ідеями в новій публікації.
Ми чекаємо саме на твій довгочит!
Паляниця від Бужі
Паляниця від Бужі@GwentNewsUA

Новини ГВИНТА українською

787Прочитань
0Автори
5Читачі
На Друкарні з 17 червня

Більше від автора

Вам також сподобається

Коментарі (0)

Підтримайте автора першим.
Напишіть коментар!

Вам також сподобається