Історія успіху стартапу Unstoppable Domains з українським співзасновником

 Засновники Unstoppable Domains, Меттью Гульд та Бредлі Кем
 Засновники Unstoppable Domains, Меттью Гульд та Бредлі Кем

Україна робить великі кроки у розвитку технологій, розширюючи серед населення знання про Блокчейн та Web3. У 2022 році Україна посіла третє місце у рейтингу Global Crypto Adoption Index серед 146 країн та увійшла в топ лідерів за рівнем поширення використання криптоактивів у бізнесі та серед населення. 

Joint venture-фонд Hypra підготував огляд української екосистеми Web3. 

  • Опираючись на дані дослідження Hypra, з 2017 року в Україні запустилося понад 80 нових Web3-стартапів. За останні чотири ці проєкти залучили понад $1 млрд.

  • Серед інвесторів, які підтримали українські Web3-компанії, такі глобальні топові фонди як Alameda, a16z, Coinbase Ventures, Pantera Capital, Hypersphere.

Децентралізація та Web3 очима Unstoppable Domains

  • Unstoppable Domains з’явився у січні 2018 року. Засновниками проєкту стали троє американців — Меттью Гульд, Бредлі Кем, Брейден Печерські та українець Богдан Гусєв. Богдан відповідає за розробку та управляє київським R&D‑центром.

Метою засновників Unstoppable Domains — це можливість робити криптовалютні платежі більш зручними та зрозумілими, замінивши довгі назви гаманців на домени. Замість набору з двох десятків символів користувач зможе отримувати перекази за зрозумілою адресою.

Кожен домен стартапу набуває форми активу NFT. Він залишається на зберіганні користувача в крипто-гаманці. Для збереження права власності на Unstoppable Domain не стягується плата за поновлення або обслуговування.

Домени залишаються в гаманцях блокчейну Zilliqa, а вміст сайтів — у децентралізованих мережах для зберігання даних. Якщо втратити ключ від гаманця, в якому знаходиться домен, його неможливо буде відновити.

За словами Гулда, Unstoppable Domains зареєструвала понад 2,5 млн криптодоменних імен, у тому числі з такими розширеннями, як .crypto, .bitcoin, .nft, .blockchain і .dao. Вартість починається від $5 доларів за домен і може коливатися до сотень доларів. Виторг компанії — близько $80 млн.

Unstoppable Domains розробляють програми на основі блокчейна роблячи їх доступнішими для користувачів. Постачальник криптовалютних доменів оголосив у вівторок, що випускає програму для iPhone, яка зробить Web3 доступною для будь-якого користувача.

  • За допомогою програми власники iPhone зможуть під’єднати свої профілі до криптогаманців і увійти до більш ніж 180 децентралізованих програм, метавсесвітів та ігор.

Впровадження є частиною ширшої стратегії оптимізації використання унікальних ідентифікаторів і доменів, що робить програми на основі блокчейна доступними та транспортуючими за кількома протоколами.

Unstoppable Domains — стартап, який створює та продає домени для криптосайтів, досяг оцінки в $1 млрд після раунду фінансування серії A на $65 млн, про це стало відомо з Forbes USA. Завдяки технології, яку вони пропонують, транзакції в криптовалюті пришвидшуються.

Замість гаманців із довгими назвами, використовуються коротші назви (домени). Unstoppable Domains також інтегрований з понад 300 додатками, включаючи OpenSea, гаманець Coinbase, гаманець Rainbow, Chainlink, браузер Brave та ETHMail.

Pantera Capital — інвестор №1

Фонд Pantera Capital, який став інвестором у 2022 році, також впевнений, що проєкт стане дуже популярним на ринку, через те, що команда пропонує дуже інноваційні та перспективні можливості для кожного.

Unstoppable Domains швидко визначає нову категорію децентралізованої ідентифікації, яка змінить Інтернет, яким ми його знаємо. Ми пишаємося тим, що підтримуємо Меттью та інших членів команди, які втілюють це бачення у життя.
Прокоментував партнертсво CEO Pantera Capital, Дэн Морхед.

Оцінка та вплив на Web3

Особливості домену:

  • Вони мають коротшу назву ніж ім’я гаманця.

  • Домен слугує особистою адресою користувача на основі блокчейну, де міститься лише та особиста інформація.

Оцінка в $1 млрд підкреслює важливість інфраструктури, що стоїть за децентралізованими цифровими ідентифікаторами, відокремлюючи «компонент ідентифікаторів від фінансового компонента», цитується Метью Гулд, засновник і генеральний директор Unstoppable Domains.

 Меттью Гульд та Бредлі Кем
 Меттью Гульд та Бредлі Кем
Ми працюємо з гаманцями та фінтех-компаніями, як з нашими партнерами,  але ми навмисно не маємо в нашій бізнес-моделі послуг з обміну криптовалюти.
Наголосив Меттью Гульд в одному з інтерв’ю.

Компанія значною мірою покладається на партнерство, щоб розширити базу користувачів. Завдяки партнерству компанії Unstoppable Domains має 10 різних доменів верхнього рівня, включаючи

  •  .bitcoin

  • .coin 

  • .blockchain.

Біржа з українським корінням WhiteBIT завдяки партнерству із Unstoppable Domains, також відкриває світ у Web3, розкриваючи для користувачів можливість зареєструвати власний домен.

Один із партнерів стартапу є проєкт — Atlantis World, який створює метавсесвіт Web3 для залучення користувачів у світ блокчейну.

Для Unstoppable Domains компанія створила у метавсесвіті будинок, де персонаж розповідає, що таке Unstoppable Domains. Через нього можна купувати домени. Фактично, це їхня платформа всередині гри!
Співзасновник Atlantis World, Рев Міллер про стартап.

Міллер, також вважає, що для масового прийняття (mass adoption) продукту ще далеко, це може настати через 7–15 років.

Богдан Гусєв, співзасновник Unstoppable Domains.

Богдан Гусаєв
Богдан Гусаєв

2022 стартап з українським співзасновником Unstoppable Domains став єдинорогом після раунду на $65 млн. Їхня технологія замінює назви криптогаманців з понад 30 символами на короткі домени.

Чому інвестори повірили в криптостартап?

Я не до кінця розумію причини успіху компанії
— говорить із сумнівами Богдан Гусєв. На борді фаундерів він єдиний українець.

Частка Гусєва після раунду оцінюється в $20–50 млн. Мільйони не затьмарюють голову розробнику, а скоріше викликають суперечливі почуття.

Unstoppable Domains — вже другим стартапом з українським співзасновником, що став єдинорогом за літо 2022. Тепер вже є пʼять єдинорогів з українським корінням:

  • Unstoppable Domains;

  •  AirSlate;

  •  People.ai;

  • GitLab;

  • Grammarly.

«Це віртуальні гроші, якими ти не розпоряджаєшся», — говорить він. І це не єдина причина сум’яття. «У попередній компанії за таку кількість зусиль ми заробляли $1. Я не можу знайти пояснень, чому тут це аж $10, — каже Гусєв. — Я б ще міг пояснити, якби це було $3».

Unstoppable Domains надає безоплатні шаблони розгортання власних веб-сайтів, що й відкриває перед юзерами двері у Web3. В майбутньому цю послугу можна буде монетизувати, зауважує сам співзасновник Unstoppable Domains, Богдан Гусєв.

Повірити у чудо, точніше — у Web3

Я не знаю жодної особи, яка б могла запам’ятати хоча б одну адресу гаманця напам’ять, але майже всі можуть запам’ятати назву улюбленого сайту чи свою електронну пошту.
СЕО Weld Money, Олексій Бобок.

Вартість домену Unstoppable Domains починається з $5 за домен і може сягати сотень доларів, залежно від його популярності та складності. Проте користувач платить лише один раз і отримує його власність у формі NFT на все життя або до моменту, коли вирішить продати.

Багато інших блокчейн-компаній представляють себе як “ми створюємо NFT-домен, яким ви володієте”, але фактично ви не володієте ним, якщо вам потрібно постійно сплачувати за його використання.
Рев Міллер, співзасновник Atlantis World та партнер Unstoppable Domains.

Проблеми та перспективи Web3: Погляди експертів

Міністр цифрової трансформації Михайло Федоров вважає, що українські ІТ-компанії та фахівці є “героями економічного фронту”, а IT — однією з “небагатьох галузей, яка під час війни стійко тримається, працює та сплачує податки”

Він подякував українській ІТ-спільноті за те, що ті продовжують боротися на технологічному фронті, захищати економічний фронт та наближати перемогу.


Україна — найсміливіша країна у світі. ЗСУ роблять просто неможливе. А ми маємо зробити все, щоб вийти з війни потужною цифровою державою.
Михайло Федоров
Кількість криптогаманців у світі
Кількість криптогаманців у світі

Криптовалюти допоможуть розв'язувати проблеми сучасної української економіки.

Ми стоїмо на порозі масової інтеграції блокчейну та криптовалют у всі сфери нашого життя. Адже децентралізована мережа та лімітована емісія — це те, що закриває біль, який є сьогодні в економіці. А біткоїн у свою чергу згодом стане цифровим золотом для наступного покоління, яке вже не сприйматиме фіатні валюти або дорогоцінні метали як базу.
Володимир Носов
Володимир Носов, СЕО WhiteBIT.
Володимир Носов, СЕО WhiteBIT.

Носов впевнений, що для досягнення mass-adoption технології необхідно проводити більше освітніх курсів та спілкуватися з людьми. Це сприятиме розвитку технології в нашій країні.

Одним зі способів мотивації української молоді є надання грантів. Завдяки підтримці програми грантів, інноваційні стартапи та розробники можуть отримати стартовий капітал і перспективи. Ці гранти ретельно розроблені для підтримки інновацій та допомоги проєктам на будь-якій стадії розвитку.

Програма крипто-грантів WB Network Foundation спрямована на підтримку проєктів, що розробляють передові технологічні рішення на базі блокчейну WB Network, а також надає підтримку проєктам на всіх етапах їхнього розвитку.

Висновок

Основною метою цих засновників є зробити криптовалютні платежі більш доступними та зрозумілими для всіх, замінивши довгі номери гаманців на короткі доменні імена. Кожен домен Unstoppable Domains стає активом NFT та зберігається у гаманці користувача без плати за поновлення чи обслуговування. Ці домени знаходяться в гаманцях блокчейну Zilliqa.

У момент написання цього тексту Unstoppable Domains вже зареєструвала понад 2,5 мільйона криптодоменних імен, вартість яких починається від $5 доларів і може досягати сотень доларів. Програми, розроблені Unstoppable Domains на блокчейні, роблять технології Web3 доступними для всіх.

Поділись своїми ідеями в новій публікації.
Ми чекаємо саме на твій довгочит!
Катерина Романенко
Катерина Романенко@romanenkok

Digital-журналіст

1.5KПрочитань
7Автори
10Читачі
На Друкарні з 17 жовтня

Більше від автора

  • Крипто, ШІ та ідеї Білла Гейтса: всебічний погляд на технологічні тенденції

    Згідно зі словником Collins, "штучний інтелект"(ШІ) став словом року 2023. Минулого року юзери значно більше цікавилися пошуком ШІ, ніж "біткоїнами" або "криптовалютами". Цікаво, що про це думає Білл Гейтс?

    Теми цього довгочиту:

    Штучний Інтелект
  • Україна на шляху до лідерства у світі Web3 технологій

    Розвиток інтернету незупинний, швидкий та стрімкий. Web3 враховує проблеми централізації, конфіденційності та безпеки, намагаючись надати користувачам більший контроль над своїми даними та діяльністю в онлайні. Україна має всі шанси стати одним із світових лідерів у Web3.

    Теми цього довгочиту:

    Криптовалюта
  • Криптовалютна хроніка 2023: Виклики, перемоги та нові тенденції

    2023 рік добігає кінця, знаменуючи собою завершення найдовшої “ведмежої” фази в історії криптовалютного ринку. У 2023 році індустрія ще більше “подорослішала”, успішно долаючи виклики, які ще кілька років тому могли стати фатальними.

    Теми цього довгочиту:

    Технології

Вам також сподобається

Коментарі (0)

Підтримайте автора першим.
Напишіть коментар!

Вам також сподобається