Ізраїль і дві Кореї: прагматизм переважає - The Diplomat

Автор статті "Trans-Pacific View" Мерсі Куо регулярно взаємодіє з експертами, практиками політики та стратегічними мислителями з усього світу для отримання їхніх різноманітних думок щодо політики США в Азії. Ця розмова з доктором Гаєм Подолером – старшим викладачем корейських досліджень в Азійському університеті в Хайфі.

Розгляньте підхід Ізраїлю до побудови відносин з Північною та Південною Кореєю.

Цікаво відповісти на це питання з історичної точки зору. Ізраїль і дві Кореї були засновані в 1948 році. Коли в 1950 році спалахнула Корейська війна, Ізраїль відійшов від своєї політики нейтралітету, висловивши підтримку Заходу та Південній Кореї. Це було спірне рішення – ліві політичні партії Ізраїлю рішуче заперечували проти цього кроку, стверджуючи, що Ізраїлю слід ідентифікуватися з Північною Кореєю та її боротьбою проти того, що вони вважали американським імперіалізмом. Незважаючи на це, хоча відносини з Південною Кореєю були офіційно встановлені в 1962 році, Ізраїль досі не має офіційних дипломатичних відносин із Північною Кореєю.

Відносини з Південною Кореєю загалом були добрими та дружніми, хоча іноді їх заважали ізраїльсько-арабський конфлікт і інтерес Сеула до покращення економічних зв'язків із арабським світом. Відносини особливо охололи в 1970-х роках після Йом-Кіппурської війни 1973 року та нафтової кризи. У 1978 році Ізраїль навіть закрив своє посольство в Сеулі, хоча відносини не були розірвані. У 1992 році, на фоні перших ознак зміни атмосфери на Близькому Сході, офіційні відносини покращилися – ізраїльське посольство було повторно відкрито в Сеулі, а Південна Корея вперше відкрила посольство в Тель-Авіві. Загалом, з тих пір відносини зазвичай були добрими.

Цікаво, що ізраїльські та південнокорейські офіційні особи і представники люблять вказувати на історичні та культурні зв’язки між двома народами. Часто згадуються їхні довгі та буремні історії, висока цінність освіти в обох культурах, подолання проблеми відсутності природних ресурсів та той факт, що обидві держави були засновані в 1948 році та є демократіями. Хоча це добре для створення дружньої та приємної атмосфери, важко побачити, як цей наратив суттєво і унікально вплинув на відносини.

У фінальному аналізі, відносини Ізраїлю з Південною Кореєю прийняли прагматичний курс, як до, так і після початку 1990-х. Прагматизм також визначав підхід Ізраїлю до Північної Кореї. У цьому випадку помітна динаміка явного та прихованого. Зовні офіційна позиція між двома державами була ворожою. Проте існує баланс або напруга між відкритою ворожістю та прихованими спробами взаємодії. Тепер ми знаємо про ізраїльські делегації, які таємно відвідували Пхеньян у 1992-93 роках, про зустрічі між відповідними послами в Швеції у 1999 році та, за повідомленнями, про експорт ізраїльських товарів до Північної Кореї. Усі спроби здаються безуспішними у суттєвому внеску в ці відносини.

Поясніть, як питання Палестини вписується у відносини Ізраїлю з Північною Кореєю.

Північна Корея не лише ідентифікувалася з ворогами Ізраїлю – Сирією та Іраном, але й активно брала участь в угодах з постачання зброї їм, підтримуючи інші організації, що становлять загрозу для Ізраїлю, такі як ірансько-підтримуваний Хезболла. Іран, слід нагадати, заперечує право Ізраїлю на існування.

У цьому контексті Північна Корея також довгий час підтримувала палестинську справу, очевидно, в радикальній формі, яка ставить під сумнів легітимність держави Ізраїль. З 1960-х років Пхеньян надає військову допомогу та навчання палестинським організаціям, включаючи згодом терористичну організацію ХАМАС, яка також не визнає право Ізраїлю на існування. Оскільки між Північною Кореєю та Ізраїлем немає офіційних відносин, тип підтримки, наданої Палестині, є частиною загального вкрай ворожого підходу Пхеньяна.

Визначте ключові чинники економічного та безпекового співробітництва між Ізраїлем та Південною Кореєю.

Економічне співробітництво стабільно зростає з початку 1990-х. Основними імпортами Ізраїлю з Південної Кореї є автомобілі та їхні частини, а також електронні та телекомунікаційні продукти та обладнання. Південна Корея особливо зацікавлена у військових технологіях Ізраїлю та у його провідній ролі у високих технологіях, інноваціях і науково-дослідницькій діяльності. Таким чином, обидві економіки доповнюють одна одну.

Слід зазначити, що баланс торгівлі був явно негативним для Ізраїлю і позитивним для Південної Кореї. У 2021 році дві країни підписали угоду про вільну торгівлю, що зробило Південну Корею першою азійською країною, з якою Ізраїль має угоду про ЗВТ. Існує зв'язок між економічним та безпековим співробітництвом. Оскільки Північна Корея сприймається як спільна загроза, двосторонні військово-безпечні відносини активізувалися в середині 1990-х років. За повідомленнями, у середині 2010-х Ізраїль став третім за величиною постачальником зброї для Південної Кореї.

Проаналізуйте роль південнокорейських християн у відносинах між Ізраїлем та Південною Кореєю.

Помітна позиція християнства в Південній Кореї проявляється в тому, що майже третина південнокорейців є християнами, церкви домінують у пейзажі, а християнські активісти позитивно згадуються як лідери антиколоніальної, а пізніше й антиавторитарної боротьби. Відповідно, християнське паломництво стало важливою частиною південнокорейського туризму до “Святої землі”, і для ізраїльтян, які зустрічають південнокорейських християн, звично чути про їхню любов та прихильність до Ізраїлю та євреїв. Південнокорейські християни ініціюють різні зустрічі, події та “молитви дружби” в Ізраїлі та Південній Кореї.

Однак у більш широкому контексті важко побачити, як християнський фактор суттєво вплинув на відносини на найвищих офіційних рівнях. Знову ж таки, коли ми аналізуємо події та періоди, пов’язані з відносинами між Ізраїлем та Південною Кореєю, то прагматизм, а не сентименталізм або будь-яка інша форма прихильності, перш за все задає тон. І хоча християнський елемент помітний у взаємодії, іноді він є вкрай суперечливим, наприклад, коли деякі південнокорейські християнські групи підносять ізраїльські прапори на правих демонстраціях у Сеулі.

Оцініть, як Сполучені Штати впливають на відносини Ізраїлю з Північною та Південною Кореєю.

Відносини Ізраїлю з Південною Кореєю зазвичай відбуваються без участі США. Проте, іноді Сполучені Штати відіграють важливу роль, коли йдеться про взаємодію Ізраїлю з Корейським півостровом, оскільки Вашингтон втручається та оцінює, коли вважає, що потрібно захистити свої економічні, безпекові чи міжнародні інтереси.

Це особливо чутливо щодо будь-якої угоди з постачання зброї, що містить компоненти, вироблені в США, і оскільки Вашингтон є найважливішим і значним стратегічним союзником як для Ізраїлю, так і для Південної Кореї, обидві країни не можуть просто ігнорувати його міркування. Насправді, Вашингтон втручається в цьому контексті не лише в взаємодію Ізраїлю та Південної Кореї, але й в угоди з постачання зброї, які ці країни ведуть з іншими потенційними покупцями.

Щодо взаємодії Ізраїлю з Північною Кореєю та американської участі, з того, що ми знаємо про секретні контакти в 1990-х, очевидно, є межа того, наскільки далеко Ізраїль може просунутися – якщо взагалі – перш ніж обговорити цю справу з Вашингтоном і врахувати його інтереси. Іншими словами, будь-який суттєвий прогрес у відносинах Ізраїлю з Північною Кореєю вимагатиме схвалення та співпраці Вашингтона.

Джерело

Поділись своїми ідеями в новій публікації.
Ми чекаємо саме на твій довгочит!
Космос Політики
Космос Політики@politikosmos

Світова політика

72.3KПрочитань
4Автори
269Читачі
Підтримати
На Друкарні з 1 травня

Більше від автора

Вам також сподобається

Коментарі (0)

Підтримайте автора першим.
Напишіть коментар!

Вам також сподобається