Автор: International Crisis Group, Allesagna

Зростання напруженості на морі між Китаєм і Філіппінами підкреслило ризик збройного конфлікту в Південно-Китайському морі і небезпеку, яку він може становити для світової торгівлі. Кілька країн втягнуті в низку складних суперечок про суверенітет у морі, які випливають з претензій конкурентів на різні особливості та морські права, які вони породжують, але нещодавні інциденти за участю Пекіна і Маніли викликали найбільше занепокоєння.

Кораблі берегової охорони Китаю застосовують водомети у бік філіппінського судна постачання Unaizah 4 травня на шляху до місії з поповнення запасів на мілині Second Thomas у Південно-Китайському морі, 5 березня 2024 року. REUTERS/Adrian Portugal

Філіппіни контролюють дев'ять аванпостів в архіпелазі Спратлі, спірній групі наземних і морських об'єктів в самому центрі Південно-Китайського моря. Затоплений риф, відомий як мілина Second Thomas, стала гарячою точкою, оскільки китайські катери постійно намагаються заблокувати зусилля Маніли з поповнення запасів на BRP Sierra Madre - іржавому кораблі з контингентом Філіппін на ньому, який колишній філіппінський уряд навмисно поставили на мілину в 1999 році, намагаючись затвердити суверенітет над атолом. Китай, який також претендує на мілину, вперше почав перешкоджати цим місіям у 2014 році, але відносини між двома країнами в морській сфері ніколи не були такими нестабільними, як протягом останніх місяців. Китайські катери регулярно таранять філіппінські судна постачання або обливають їх з водометів, час від часу завдаючи поранень морякам на борту. Маніла має Договір про взаємну оборону з Вашингтоном, що робить цю зростаючу морську суперечку частиною геополітичної конкуренції між США і Китаєм. По суті, Південно-Китайське море стало зоною, де конфліктні ризики є дуже високими, і де Вашингтон і Пекін можуть бути втягнуті в пряму конфронтацію.

Скандальні води

Суперечки про суверенітет, що лежать в основі напруженості між Китаєм і Філіппінами в Південно-Китайському морі, тягнуться десятиліттями. Але саме маневри Пекіна, спрямовані на те, щоб перебрати контроль над рифом Мішіф (на сході Спратлі) у Маніли в 1995 році, змінили уявний баланс сил між двома державами і в регіоні, спричинивши територіальну суперечку, яка зараз набула ще більшого загострення.

Південно-Китайське море

За останні кілька років агресивність Китаю на морі зросла разом з його військовим потенціалом. Територіальна суперечка, що назрівала, потрапила в заголовки ЗМІ у 2012 році, коли Пекін фактично взяв під свій контроль мілину Скарборо, атол за 220 км на захід від материкової частини Філіппін, але в межах виключної економічної зони (ВЕЗ) Маніли, після морської сутички. Цей інцидент спонукав тодішнього президента Бенігно Акіно подати позов проти Китаю щодо територіальних претензій відповідно до Конвенції ООН з морського права (UNCLOS). 12 липня 2016 року арбітражний трибунал виніс рішення на користь Маніли, відхиливши претензії Китаю на всі води в межах його «дев'ятипунктирної лінії», яка становить майже все Південно-Китайське море.

Але це була піррова перемога. Пекін не лише відкинув арбітражне рішення і подальшу постанову, але й підірвав зусилля, спрямовані на врегулювання суперечки правовими каналами, побудувавши і укріпивши сім штучних островів у районі Спратлі, поки справа проходила через судові інстанції. Цей крок докорінно змінив статус-кво, дозволивши Пекіну вперше розмістити в цьому районі постійні гарнізони. За багатьма свідченнями, таким чином Китай забезпечив собі контроль над морем у будь-якій ситуації, що не переростає у збройний конфлікт.

Після цього настало коротке затишшя у морській суперечці. Після приходу до влади у 2016 році наступник Акіно, Родріго Дутерте, проводив прагматичну політику щодо Пекіна. Дутерте применшив значення рішення трибуналу і відкинув питання суверенітету на другий план, сподіваючись отримати в обмін на це економічну допомогу Пекіна. Проте його амбітний гамбіт не виправдав себе. Напруженість на морі продовжувала зберігатися у формі регулярних сутичок між береговою охороною країни і китайськими суднами. Філіппінські рибалки намагалися дістатися до своїх традиційних рибальських угідь, а Маніла не могла розробляти дорогоцінні запаси нафти і газу в своїй ВЕЗ, на які вона має право згідно з міжнародним правом. У березні 2021 року китайські кораблі скупчилися навколо рифу Вітсун, незайнятої ділянки моря, що викликало тривогу в Манілі, де високопосадовці вперше за багато років виступили з публічною критикою поведінки Китаю. Наприкінці правління Дутерте Філіппіни відновили свої зв'язки зі США і стали ще більш напористими, подавши кілька дипломатичних протестів китайському уряду.

Родріго Дутерте

Обраний у 2022 році президент Фердинанд Маркос-молодший, наступник Дутерте, спочатку був налаштований на дружні відносини з Пекіном, але вони зіпсувалися лише через кілька місяців його президентства. Хоча Китай залишається головним торговельним партнером Філіппін, зустрічі Маркоса-молодшого з президентом Сі Цзіньпіном не принесли бажаних результатів: Пекін не погодився ні на нові великі інвестиції, ні на згортання своєї тактики «сірої зони» в Південно-Китайському морі, що розуміється як примусові дії, які залишаються за межею збройного конфлікту. Ці відсічі допомогли підштовхнути Маркоса-молодшого до зміцнення зв'язків з Вашингтоном, а адміністрація Байдена кілька разів публічно заявляла, що Договір про взаємну оборону між країнами буде введений в дію в разі збройного нападу на філіппінські військові кораблі, літаки або державні судна. Мабуть, найбільш значущою нещодавньою подією стало те, що після низки візитів високопосадовців США до Маніли обидві країни домовилися розширити імплементацію Угоди про посилене оборонне співробітництво 1950 року, яка надає американським військам на ротаційній основі розширений доступ до філіппінських військових баз і яку Китай сприймає як провокацію, особливо з огляду на близькість цих баз не лише до Південно-Китайського моря, а й до Тайваню.

Фердинанд Маркос-молодший

Маніла також отримала оборонну і дипломатичну підтримку від багатьох інших країн, зокрема Японії та Австралії. Незважаючи на суперечку з В'єтнамом щодо частини Південно-Китайського моря, Маніла більш спокійно співпрацює з Ханоєм і придбала в Індії обладнання для морської оборони, розширивши таким чином коло своїх партнерів. Спільні військово-морські навчання з різними країнами включали масштабні навчання зі США у квітні, які включали розгортання ракет, здатних досягати цілей на відстані майже 1600 км - що, безумовно, привернуло увагу Пекіна - і відбулися одразу після того, як Маніла завершила перший в історії тристоронній президентський саміт з Вашингтоном і Токіо.

Пекін стверджує, що Маніла вторгається в його води, і запевняє, що демонструє максимальну стриманість.

Тим часом адміністрація Маркоса-молодшого реалізує те, що вона називає «ініціативою прозорості», оприлюднюючи інформацію про морські інциденти, запрошуючи журналістів на кораблі берегової охорони або публікуючи відеозаписи подій майже в той момент, коли вони відбуваються. Драматичні кадри, на яких китайські судна блокують, таранять або атакують водометами кораблі з поповнення запасів на мілині Second Thomas, викликали широкий осуд на Філіппінах і за кордоном. Багато хто вважає таку тактику залякуванням. Зі свого боку, незважаючи на рішення суду 2016 року, Пекін стверджує, що Маніла вторгається в його води, і запевняє, що демонструє максимальну стриманість. Китай також нещодавно посилався на так звану джентльменську угоду за часів колишнього президента Дутерте, яка, за його словами, передбачала збереження статус-кво в Південно-Китайському морі, коли Маніла нібито погодилася постачати лише гуманітарні вантажі і жодних будівельних матеріалів на судно BRP Sierra Madre; Маніла заперечує, що така домовленість існувала.

З огляду на рішучість Філіппін продовжувати постачання своїх військ на BRP Sierra Madre, мілина Second Thomas, ймовірно, залишатиметься гарячою точкою. Через обмеження, накладені на море китайською морською міліцією і береговою охороною, Маніла починає шукати інші способи забезпечення свого аванпосту, деякі з яких, ймовірно, ще більше роздратують Пекін, такі як десантування з повітря або більш тісний військово-морський ескорт США. У вересні 2023 року американський літак перебував поблизу мілини під час місії з поповнення запасів, а в грудні американський військовий корабель пройшов через води поблизу. До того ж 28 серпня 2024 року американці заявили, що відкриті для супроводу філіппінських кораблів у Південно-Китайському морі.

Але мілина - не єдине можливе джерело напруженості. Китайські судна, як офіційні, так і неофіційні, пропливають через багато районів, де традиційно працюють філіппінські рибалки, а інші об'єкти, такі як мілина Скарборо, також є точками тертя. Масштабне зіткнення або нещасний випадок на морі може бути особливо небезпечним. Якщо під час такого протистояння загине громадянин Філіппін або Китаю, це може розпалити націоналістичні настрої в Манілі та Пекіні і посилити відчуття загрози з обох сторін. Ситуація вже була близька до цього, коли у червні китайські представники берегової охорони напали на філіппінське судно з холодною зброєю, що спричинило травмування одного філіппінського військового, якому відрубали палець. Однак у разі загибелі філіппінців Маніла розраховуватиме на допомогу свого союзника США в рамках Договору про взаємну оборону, особливо з огляду на нещодавні обміни думками з Вашингтоном на цю тему, хоча США не сказали, яким саме чином вони прийдуть на допомогу Філіппінам. Як розвиватиметься така небезпечна ситуація, значною мірою залежить від політичного рішення Маніли застосувати цей договір і від того, як Вашингтон виконуватиме свої зобов'язання.

В принципі, Пекін і Маніла залишаються відкритими для переговорів. Але двосторонній консультативний механізм - захід зміцнення довіри, створений у 2017 році для врегулювання морських питань між двома країнами, серед іншого, - не дав жодних помітних результатів. Тим часом зусилля зі створення Кодексу поведінки, який має на меті зменшити напруженість на морі шляхом встановлення норм і правил між претендентами і який обговорюється між Китаєм і Асоціацією держав Південно-Східної Азії (ASEAN) вже понад два десятиліття, перебувають у стані стагнації.

Поділись своїми ідеями в новій публікації.
Ми чекаємо саме на твій довгочит!
Allesagna
Allesagna@Allesagna

1.1KПрочитань
1Автори
19Читачі
На Друкарні з 17 червня

Більше від автора

Вам також сподобається

Коментарі (0)

Підтримайте автора першим.
Напишіть коментар!

Вам також сподобається