Американські військові відкриті для супроводу філіппінських кораблів у Південно-Китайському морі

Автор: AP News

Американські військові відкриті до можливості супроводу філіппінських кораблів у спірному Південно-Китайському морі, в залежності від консультацій в рамках Договору про взаємну оборону союзників 1951 року, заявив у вівторок глава Індо-Тихоокеанського командування США на тлі сплеску бойових дій між Пекіном і Манілою в спірних водах.

Зауваження адмірала Семюеля Папаро, які він зробив у відповідь на запитання під час прес-конференції в Манілі за участю командувача Збройних сил Філіппін генерала Ромео Браунера-молодшого, дають уявлення про спосіб мислення одного з найвищих американських воєначальників за межами материкової частини США щодо майбутньої операції, яка може призвести до прямого зіткнення кораблів ВМС США з китайськими.

Кораблі китайської берегової охорони, військово-морського флоту і ймовірних ополченців регулярно вступають у сутички з суднами берегової охорони і військово-морського флоту Філіппін під час спроб постачання філіппінських моряків, дислокованих на віддалених об'єктах, на які претендують обидві країни. Ці сутички в Південно-Китайському морі стають все більш ворожими, що призводить до поранень серед філіппінських військовослужбовців і пошкоджень їхніх кораблів. Уряд Філіппін зіткнувся з питанням про те, чи варто йому розглядати можливість використання свого договірного союзу з Вашингтоном.

Папаро і Браунер поспілкувалися з журналістами після міжнародної військової конференції в Манілі, організованої Індо-Тихоокеанським командуванням Збройних сил США, на якій було висвітлено дедалі наполегливіші дії Китаю в Південно-Китайському морі. У конференції взяли участь військові та оборонні чиновники і дипломати зі США та країн-союзників, але не було жодного представника Китаю.

На Філіппінах відкриється центр обробки віз США для 300 афганців, які переїжджають до Америки

На запитання, чи розглядатимуть американські військові можливість супроводу філіппінських кораблів, які доставляють продовольство та інші вантажі філіппінським силам у Південно-Китайському морі, Папаро відповів: "Звичайно, в контексті консультацій".

"Будь-який варіант між двома суверенними державами з точки зору нашої взаємної оборони, супровід одного судна іншим, є цілком розумним варіантом в рамках нашого Договору про взаємну оборону, серед цього тісного союзу між нами двома", - сказав Папаро, не уточнюючи деталей.

Браунер обережно відреагував на цю пропозицію, яка може суперечити філіппінським законам, в тому числі конституційній забороні на пряму участь іноземних військ у місцевих бойових діях.

"Позиція Збройних сил Філіппін, згідно з філіппінськими законами, полягає в тому, що ми повинні покладатися в першу чергу на себе", - сказав Браунер. "Ми спробуємо всі варіанти, всі шляхи, які нам доступні для того, щоб виконати місію... в даному випадку, поповнення і ротацію наших військ"."Ми будемо шукати інші варіанти, коли ми вже не зможемо зробити це самостійно", - сказав Браунер.

Президент Фердинанд Маркос-молодший заявив, що поки що не було жодної ситуації, яка б вимагала активації договору, що вимагає від союзників прийти на допомогу один одному, якщо той зазнає зовнішньої атаки.

Президент Джо Байден і його адміністрація неодноразово підтверджували своє "залізне" зобов'язання допомогти захистити Філіппіни відповідно до договору 1951 року, якщо філіппінські сили, кораблі і літаки зазнають збройного нападу, в тому числі в Південно-Китайському морі.

Міністр оборони Філіппін Джільберто Теодоро-молодший заявив на конференції, що Китай є "найбільшим порушником" миру в Південно-Східній Азії, і закликав до більш рішучого міжнародного осуду його агресії в Південно-Китайському морі, наступного дня після того, як Китай заблокував філіппінські судна, які доставляли продовольство кораблю берегової охорони на спірній мілині Сабіна в спірних водах.

Пізніше Теодоро заявив журналістам у кулуарах конференції, що міжнародних заяв про занепокоєння щодо дедалі більш напористих дій Китаю в спірних водах та інших місцях "недостатньо".

"Протиотрутою є сильніші колективні багатосторонні дії проти Китаю", - сказав Теодоро, додавши, що дипломати і представники оборонних відомств повинні визначити ці сильніші кроки.

На вимогу журналістів бути більш конкретним, Теодоро сказав, що резолюція Ради Безпеки ООН, яка б засуджувала і наказувала припинити китайські акти агресії, була б сильним кроком, але визнав, що цього важко досягти. "Світ не настільки досконалий, - сказав Теодоро.

Китай, як і його геополітичний суперник США, є одним з п'яти постійних членів Ради Безпеки ООН і має право накласти вето на такий ворожий крок.

Асоціація держав Південно-Східної Азії звернула "увагу" на агресивні дії Китаю, але повинна робити набагато більше, сказав Теодоро. До блоку країн Південно-Східної Азії, що складається з 10 держав, входять Філіппіни, В'єтнам, Малайзія та Бруней, які мають претензії щодо Південно-Китайського моря, що перетинаються між собою, а також з Китаєм і Тайванем.

"АСЕАН, щоб залишатися актуальною і авторитетною, не може продовжувати ігнорувати те, що робить Китай у Південно-Китайському морі", - сказав Теодоро.

Під час останнього інциденту в Південно-Китайському морі філіппінські офіційні особи заявили, що Китай розгорнув "надмірні сили" з 40 кораблів, які в понеділок заблокували два філіппінських судна, що доставляли продовольство та інші вантажі на найбільший корабель берегової охорони Маніли на мілині Сабіна.

Китай і Філіппіни звинуватили один одного в протистоянні на Сабіні, безлюдному атолі, який, як стверджують обидві країни, став останньою гарячою точкою в районі Спратлі, найбільш гаряче спірному регіоні Південно-Китайського моря.

В останні місяці Китай і Філіппіни окремо направили до Сабіни кораблі берегової охорони, підозрюючи, що інша країна може спробувати взяти під свій контроль рибальський атол і побудувати на ньому свої споруди.

Філіппінська берегова охорона заявила, що китайські кораблі берегової охорони і військово-морського флоту разом з 31 підозрюваним судном ополченців незаконно перешкоджали доставці вантажу, який включав в себе морозиво для персоналу на борту BRP Тереза Магбануа, оскільки в понеділок Філіппіни відзначали День національних героїв.

Філіппінська берегова охорона заявила, що "залишається непохитною у своєму прагненні відстоювати національні інтереси і забезпечувати безпеку наших вод" і закликала "берегову охорону Китаю дотримуватися міжнародного права і припинити розгортання морських сил, які можуть підірвати взаємну повагу, загальновизнану основу для відповідальних і дружніх відносин між береговими охоронами".

У Пекіні берегова охорона Китаю заявила, що вжила заходів контролю проти двох кораблів філіппінської берегової охорони, які "вторглися" у води поблизу мілини Сабіна. У заяві йдеться, що філіппінські кораблі загострили ситуацію, неодноразово наближаючись до китайського корабля берегової охорони. Китайська берегова охорона не повідомила, які заходи контролю вона вжила.

Поділись своїми ідеями в новій публікації.
Ми чекаємо саме на твій довгочит!
Allesagna
Allesagna@Allesagna

1.4KПрочитань
1Автори
21Читачі
На Друкарні з 17 червня

Більше від автора

Вам також сподобається

Коментарі (0)

Підтримайте автора першим.
Напишіть коментар!

Вам також сподобається