Картину Айвазовського, що оголошено Україною в міжнародний розшук, виставили на російському аукціоні

Твір Івана Костянтиновича Айвазовського «Місячна ніч», який 2014 року був незаконно переданий до Сімферопольського художнього музею,  планують продати в росії на аукціоні. 18 лютого її виставляють на торги у москві.

«Місячна ніч» — картина відомого художника-мариніста Івана Айвазовського, яку було написано у 1878 році. Це один з-понад 50 творів живопису, які Інтерпол за поданням прокуратури Криму оголосив у міжнародний розшук. Ці полотна, що входять до Музейного фонду України, незаконно передали на територію півострова.

Скріншот з сайту московського аукціонного дому
Скріншот з сайту московського аукціонного дому

Про це повідомив ексзаступник генпрокурора, колишній прокурор АР Крим Гюндуз Мамедов, у своїх соцмережах. Він обурений тим, що наразі відбувається.

«Таким чином РФ відкрито нехтує міжнародним правом, адже згідно з Конвенцією ЮНЕСКО 1970 року – вивезення культурних цінностей й передача права власності є забороненою», – підкреслив Мамедов.

Наразі інформацію про картину та її майбутній продаж вже виставлено на сайті російського аукціону. Аукціоністи очікують, що зможуть продати її приблизно за 1,09 млн доларів. Також на сайті зазначається, що можна буде заповнити форму щодо вивезення предмета мистецтва з росії. Виходить, що покупець зможе вільно перетнути кордон з предметом мистецтва вже на законних умовах.

«Місячна ніч», Іван Айвазовський
«Місячна ніч», Іван Айвазовський

Слід нагадати, що на початку 2014 року Сімферопольський художній музей і Маріупольський краєзнавчий музей підписали договір про експонування картин у рамках виставки «Російське та українське мистецтво XVIII - початку XX сторіччя». До Маріуполя з Криму було доставлено 52 картини, які входять до Музейного фонду України. Серед них «Місячна ніч» Івана Айвазовського, «Пейзаж. Вечір» Олексія Саврасова, «Болото» Ісаака Левітана та інші.

Виставка мала тривати до кінця травня. Проте у березні у спішному порядку керівництво Сімферопольського художнього музею зажадало повернення картин вже до окупованого Криму. Про це до Маріупольського краєзнавчого музею надійшов лист.

Тодішня керівниця краєзнавчого музею одноосібно розірвала договір про експозицію картин із Криму. Й 52 експоновані твори мистецтва передали «посланцям» з півострова. Й тільки 2017 року стало відомо, що картини забрали й доставили до Криму відставні військові. Того ж року українська прокуратура Криму повідомила про оголошення в розшук цих витворів мистецтва.

Джерело: life.pravda.com.ua

Про історію та культуру в телеграмі: https://t.me/+Bw847b_63xlkOTli

Поділись своїми ідеями в новій публікації.
Ми чекаємо саме на твій довгочит!
Про історію та культуру
Про історію та культуру@abouthistoryandculture

341Прочитань
0Автори
15Читачі
На Друкарні з 23 січня

Більше від автора

Вам також сподобається

Коментарі (0)

Підтримайте автора першим.
Напишіть коментар!

Вам також сподобається