Десь на межі 15-го століття митці Італії почали заміняти олійні фарби на фарби з використанням яєць.

Деякі митці, зокрема Леонардо да Вінчі та Сандро Боттічеллі, експериментували з сумішами, до яких додавали і олію, і яйця. Ще трохи і у них би утворились млинці! Довго не було одностайної думки, навіщо ж у засоби для малювання додавали делікатесні продукти.

Нещодавно вчені спробували розібратися з цим питанням. Було виготовлено два варіанти олійно-яєчної фарби. Їх порівнювали з базовою олійною версією.

Одна суміш містила свіжий яєчний жовток, змішаний з олійною фарбою. Її консистенція добряче нагадувала майонез.

Для іншої суміші вчені подрібнили пігмент у жовток, висушили його та змішали з олією. Оскільки митці мало лишили записів про свої рецепти, то довелось випробувати обидва варіанти.

Кожен варіант фарби досліджували, щоб встановити фізико-хімічні параметри  густину, вологість, швидкість окислення, теплоємність, час висихання тощо.

В обох сумішах білки жовтка, фосфоліпіди та антиоксиданти допомогли уповільнити окислення фарби.

У майонезноподібній суміші жовток створив міцні зв’язки між частинками пігменту, що призвело до створення щільнішої фарби. Її консистенція була б ідеальною не лише для калорійного салату, а й для таких технік, як імпасто. Імпасто (від італійського слова impasto, тісто) — техніка живопису в якій застосовується густе накладення фарб на окрему область або усе полотно картини. При застосуванні такої техніки, фарба лягає достатньо густо, так, що стають помітними сліди від пензля. Часто фарби можуть бути змішані прямо на полотні. Після висихання, картини в стилі імпасто відрізняються чітко вираженою текстурою, фарби ніби виходять з полотна.

Також додавання яєць могло б зменшити прогинання верхнього шару фарбу. Таке іноді трапляється з олійними фарбами. У них іноді верхній шар висихає швидше за нижній і, наче провалюється донизу.

Але яєчно-олійні фарби теж мали свої недоліки. Вони точно сохли довше.

Велика кількість жовтка у суміші призводила б до того, що треба було довше чекати, щоб додати новий шар фарби.

Немає в світі нічого ідеального!

Стаття: O. Ranquet et al. A holistic view on the role of egg yolk in Old Masters’ oil paints. Nature Communications. Published online March 28, 2023. doi: 10.1038/s41467-023-36859-5.

Поділись своїми ідеями в новій публікації.
Ми чекаємо саме на твій довгочит!
Tata Serpeny
Tata Serpeny@tata_serpeny

3KПрочитань
19Автори
16Читачі
На Друкарні з 26 квітня

Більше від автора

  • Що було цього року на Різдвяному кураж-базарі?

    Скажу чесно, я на Куражі не була. Але я спілкувалася з багатьма людьми, які там були, саме на Різдвяному Куражі. І майже усі в один голос сказали, що то був найкращий базар за все існування Куражу.

    Теми цього довгочиту:

    Кураж
  • слухайте музику;)

    ще минулого понеділка хотіла написати про прослуховування музики але поки збиралася писати в мене з'явилася думка, що це надто банально якось і дуже очевидно про таке писати. тому я стрималась. але на днях в твітері я побачила твіт, де дівчинка писала, що вже дуже давно не

    Теми цього довгочиту:

    Музика
  • записуйте свої думки

    рекомендую завести особистий щоденник). у нього ви можете записувати свої думки і найпотаємніші почуття без жодних обмежень, не боячись осуду оточення. так ви дістаєте змогу побути наодинці з найзаповітнішим думками, обміркувати події, що сталися з вами...

    Теми цього довгочиту:

    Саморозвиток

Вам також сподобається

Коментарі (0)

Підтримайте автора першим.
Напишіть коментар!

Вам також сподобається