Зазвичай у наших текстах ми намагаємось уникати високоризикових інструментів, через їх меншу привабливість для філософії інвестування у стабільно-зростаючі активи.

Це стосується зокрема і криптовалют, які ми практично не згадуємо. Проте за 2 дні у головній криптовалюті BTC станеться важлива подія, тож ми вирішили трохи описати цей процес. Якщо в подальшому будуть дійсно важливі події в індустрії криптовалют, то ми теж будемо згадувати їх.

Частиною "монетарного дизайну" BTC є обмежена пропозиція в 21 мільйон токенів. Виробництво нових BTC в рамках цієї кількості здійснюється через винагороду за майнінг, яка буде знижена з поточних 6,25 BTC за блок до 3,125 BTC післязавтра. Іншими словами, собівартість видобутку одиниці BTC подвоїться з $26,5 до $53 тисяч, а згодом завдяки оптимізації витрат знизиться до $44 тисяч.

Структура емісії є частиною дизайну протоколу Bitcoin і є ключовим механізмом для контролю над постачанням нових біткоїнів, що вводяться в обігу, цей дефляційний механізм спрямований на підтримку дефіциту біткоїнів і запобігання девальвації.

Близько 94% кількості BTC вже на ринку

За останні тижні під впливом як самого майбутнього халвінгу, так і геополітичних й макроекономічних подій ціни на BTC знизились з історичних максимумів до рівня в $60 тисяч за BTC.

Історично, попередні три "халвінги" супроводжувалися зростанням ціни BTC, хоча час, необхідний для досягнення нових історичних максимумів, суттєво відрізнявся.

Халвінги і зміни у ціні
Халвінги і зміни в ціні BTCUSD після них

Слід з обережністю підходити до інтерпретації минулих циклів і впливу халвінгу, враховуючи відповідні макроекономічні умови.

Вплив на майнерів біткоїна

За інших рівних умов, халвінг BTC зменшить доходи від майнінгу вдвічі, іншими словами, собівартість видобутку одиниці BTC подвоїться. В очікуванні халвінгу, великі майнери BTC почали модернізувати своє обладнання задовго до 2023 року, поступово збільшуючи хешрейт-потужність, щоб залишатися конкурентоспроможними після халвінгу.

Хешрейт-потужність – показник обчислювальної потужності, яку майнери BTC використовують для перевірки та обробки транзакцій у мережі BTC, - це лише один з факторів, який впливатиме на те, чи залишиться майнер прибутковим: управління фінансами, економія на масштабах, вартість енергії та ефективність обладнання визначатимуть беззбитковість майнера.

Хешрейт в BTC

З серпня 2023 року по сьогоднішній день баланси майнерів постійно зменшуються, це можна пояснити більш послідовним управлінням фінансами та потребами у фінансуванні для оновлення/додавання обладнання для майнінгу.

Продажі BTC публічними компаніями-майнерами

CEO CleanSpark каже, що компанія має запаси готівки в очікуванні "одного з найактивніших сезонів злиття і поглинання, який коли-небудь спостерігався в індустрії". Аналогічно, в оновленому звіті Marathon Digital також підкреслюється, що "компанія продовжує нарощувати ліквідність балансу, щоб скористатися стратегічними можливостями, в тому числі консолідацією галузі".

BTC ETF та наявність пропозиції

Попит на спотові BTC ETF став особливим фактором, який треба враховувати в контексті халвінгу BTC. Дисбаланс попиту та пропозиції тисне на ціну BTC (попиту більше, тому ціна зростає). Халвінг BTC в цьому контексті є радше психологічним нагадуванням інвесторам про його обмежену пропозицію, що додатково прискорюється постійним попитом на базовий актив з боку BTC ETF. Лише 12% пропозиції BTC наразі доступні на біржах для купівлі.

Розподіл пропозиції BTC

Те, чи буде наступного тижня халвінг BTC за принципом “buy the rumour, sell the news”, ймовірно, матиме менший вплив на середньострокові перспективи BTC, оскільки цінова динаміка BTC, ймовірно, і надалі визначатиметься згаданою динамікою попиту та пропозиції і постійним попитом на BTC ETF, що в поєднанні з природою криптовалют є основним визначальним фактором для цін.

Динаміка потоку коштів в BTC ETF й BTCUSD

Дивлячись на поведінку ціни BTC/USD після трьох останніх халвінгів, не спостерігається загальної тенденції в негайній реакції ринку на подію.

Зміна ціни BTCUSD (%) через 30 днів після халвінгу

Транзакційна активність у протоколі біткоїна

Оскільки винагорода майнера зменшується вдвічі кожні ~4 роки, припускається, що в майбутньому комісія за транзакції та зростання ціни BTC поступово компенсуватиме меншу винагороду майнера. Минулого року ми стали свідками стрімкого зростання кількості інноваційних проєктів, побудованих на основі протоколу BTC, який історично був досить суперечливим. Транзакції в біткоїні історично сягала 45% від загального доходу компаній-майнерів.

Виручка майнерів

Американські біткоїн-майнери

Станом на 15 квітня група з 14 біткоїн-майнерів, що котируються на біржах США, мала сукупну ринкову капіталізацію $14,2 млрд (що на 28% менше, ніж на 31 березня).

Сукупна капіталізація майнерів, що зареєстровані на американських біржах
Рейтинг компаній-майнерів за капіталізацією

Кожна біткоїн-майнерська компанія, акції якої котируються на біржі в США, продемонструвала погані результати і знизилася щонайменше на 20% з кінця березня. Найкраще і найгірше показали себе акції майнінгових компаній Bitdeer (падіння на 20%) і Stronghold Digital (падіння на 46%), відповідно.

Зниження компаній-майнерів за перші 2 тижні квітня

Сукупна ринкова капіталізація 14 найбільших зареєстрованих у США майнерів, на які припадає ~21% від загального хешрейту мережі, становить ~78% від номінальної ціни на BTC у їх власності , проти середнього ~75% з січня 2022 року.

Також є порівняння ринкової капіталізації цих компаній з їхньою відносною часткою в чотирирічному доході від винагороди за видобування блоку, що є більш інформативним показником, оскільки він збігається з терміном експлуатації обладнання для видобутку. Це співвідношення досягло піку в 252% в грудні 2023 року і знизилося до 157% станом на 15 березня, порівняно з середнім показником ~150% з січня 2022 року.

У таблиці нижче показано мультиплікатори вартості капіталу та вартості 14 компаній, які торгуються в середньому в 88 і 95 разів дорожче за свій поточний хешрейт.

Мультиплікатори компаній-майнерів

Загалом, ці цифри вище ми дали для більш детального аналізу компаній-майнерів, які можуть виграти від халвінгу. Перш за все через те, що майнінг для ряду маленьких компаній може стати досить дорогим і вони збанкрутують і покинуть ринок, що дасть можливість більш великим гравцям, як от MARA, CLSK та RIOT, отримати більшу частку на ринку, відповідно і більші прибутки.

Після халвінгу буде, безперечно, підвищена волатильність та обсяги торгів BTCUSD й майнінговими компаніями. Тим не менш, слабкість на цьому ринку останнім часом, як ми описали вище, може пропонувати точки для входу для інвесторів, особливо в компанії з збалансованими мультиплікаторами оцінки.

Поділись своїми ідеями в новій публікації.
Ми чекаємо саме на твій довгочит!
Останній Капіталіст
Останній Капіталіст@OstanniyCapitalist

Українська націонал-буржуазія

93.4KПрочитань
0Автори
687Читачі
На Друкарні з 7 серпня

Більше від автора

  • Під черевом Дракона. Який флот у Тайваню

    Найближчим супротивником КНР на шляху військово-морської домінації є Тайвань. КНР давно мріє приєднати цей острів. Враховуючи те, що в США сидять поціновувачі червоних ліній, то Тайваню слід краще готуватися до неминучого, бо як говорили римляни Si vic pacem, para bellum.

    Теми цього довгочиту:

    Військовий Флот
  • Раз, два, три... локомотив УЗ - гори!

    Для європейських залізничників лишається загадкоюк як попри постійні ракетні обстріли, зношений парк локомотивів та слабке фінансування ремонту колійного господарства, українські залізниці витримують один з найкращих показників пунктуальності.

    Теми цього довгочиту:

    Укрзалізниця
  • Тяжкий шлях М’янми

    М'янма є маловідомою країною для українців. Здебільшого вона нам відома з зронік Другої світової війни чи книг британських письмеників. Аел ця країна, яка переживає громадянську війну є важливим полем бою між азійськими країнами. Що ж таке М'янма і що в ній відбувається

    Теми цього довгочиту:

    М'янма

Вам також сподобається

Коментарі (0)

Підтримайте автора першим.
Напишіть коментар!

Вам також сподобається