Хто (не) переможе на Євробаченні 2023? Огляд 1 половини фіналу

Зміст

Я дивлюся Євробачення вже 20 років, але цей рік для мене особливий: уперше я отримав доступ до секретних записів медіацентру та зміг зазирнути з-за куліс на сцену Ліверпуля, де 26 фіналістів провели вирішальні репетиції для журі. Саме ці виступи визначать половину балів кожного конкурсанта.

Поділюся з вами своїми враженнями та розповім, чому кожен з учасників (не) гідний перемогти на цьогорічному конкурсі Євробачення.

Про учасників 2 половини фіналу читайте тут


1. 🇦🇹 Austria | Teya & Salena — Who The Hell Is Edgar?

0,003$ — саме стільки приносить одне прослуховування пісні на онлайн-стримінгах, а сам виконавець отримає із цього й того менше. Велика дяка дівчатам за хітяру в цих ваших спотіфаях та дізерах і підняте важливе питання нерівного заробітку власників лейблів та авторів пісень. Як номер-відкриття непогано впораються зі своїм завданням і зададуть ритм для всього шоу, але на високі місця розраховувати не варто: нічого було на пресконференції погоджуватися на перше місце виступу.

Чому не переможуть: більшість глядачів у цей момент лише шукатимуть пульт від телевізора, а справжні єврофани бідкатимуться, що номер виглядає пусто та в кліпі танці виглядали яскравіше.

Моя оцінка: 7 «Воронів» із 10


2. 🇵🇹 Portugal | Mimicat — Ai Coração

Попри передозування червоного на всіх присутніх на сцені, Марісі вдається зберегти темп та емоційність упродовж усього виступу. Вона непогано тримається на сцені та не дає змоги відвести очей від її яскравого перформансу. Вокально це звучить досить пристойно, але ближче до середини конкурсу номер уже повільно стирається з пам’яті.

Чому не переможе: забули привезти з Португалії червоний диван, без якого постановка втратила цілісність і центральну точку опори.

Моя оцінка: 5 квитків у кабаре «Чорний кіт» з 10


3. 🇨🇭 Switzerland | Remo Forrer — Watergun

Цього разу Саша Жан-Баптіст вистрілила у воду: хаотичні рухи манекеноподібних танцівників під епілептичні спалахи, що імітують вибухи, відвертають увагу від головного героя, який посилено намагається втекти від реальності. Упродовж свого шляху до фіналу Євробачення Ремо встигає кілька разів змінити взуття на зручніше та висловити особливо цінну думку про ситуацію в Україні, не втративши тональності у вокалі. Це та приємне личко мають зацікавити молодих глядачів конкурсу, але на всі аудиторії придумати цікавих трюків не вдалося.

Чому не переможе: усю воду для пістолетів забрали для номера кіпріота, тому в конкурентів поцілити не вийде.

Моя оцінка: 1 надувний дитячий басейн з 10

 

4. 🇵🇱 Poland | Blanka — Solo

Стоячи аплодую витримці полячці, яка пройшла вогонь, кібербулінг і звинувачення в корупції від тисяч гейтерів, а потім заткнула всіх шикарним виступом у півфіналі. Від кутів зйомки іноді паморочиться в голові, але номер польської Шанель міцно займає місце в пам’яті аж до самого фіналу та поступається лише кільком жіночим виступам. Сподіваюся, що Bejba покаже ще більше енергії у фіналі та приємно вразить своїх фанатів.

Чому не переможе: журі вдалося розчути справжній спів Бланки за плейбеком, але маю вагомі сумніви, що із цим впораються нейтральні глядачі.

Моя оцінка: 7 фільтрів у Movie Maker з 10


5. 🇷🇸 Serbia | Luke Black — Samo Mi Se Spava

Дитя Хатарі та Констракти репетирував для свого таємного влогу кавер на німецьку заявку та посадив свій голос, тому спілкується з аудиторією на сцені виключно пошепки. Утім, уся увага вже на 20-й секунді зміщується з героя на екран позаду та його команду навкруги: дим, дивні звуки, довгі шланги, спалахи світла. Таке відчуття, що я знову потрапив у маленьку кабінку з написом 7-D кінотеатр на набережній Чорного моря, де за 30 грн можна переглянути короткий ролик, поки твоє крісло труситься на всі боки, а в обличчя невідомо звідки летять холодні бризки та пара.

Чому не переможе: сусіди багатьох глядачів уже спатимуть, тому підвищити гучність на телевізорі не вдасться, щоб усе-ж розчути, як сильно сам Люк хоче спати.

Моя оцінка: 2 Flawless Victories і 0,5 Babality з 10


6. 🇫🇷 France: La Zarra — Évidemment

Дехто може впізнати у француженці Леді Дімітреску, однак це хибне враження зникає одразу після перших слів, які злітають із вуст Фатіми. Коли в неї спитали, скільки стереотипних образів Франції вона бажає додати у свій номер, вона відповіла: Oui. Кожного моменту відчуваєш, що от-от на тебе мають полетіти багети, згори политися вино, а під сукнею співачки виявиться полосата майка. На щастя, коли вона все-таки бере високу ноту, номер різко завершується, і всі видихають із полегшенням.

Чому не переможе: костюмери переплутають фіксатор на взутті Ла Зарри із суперклеєм, і постамент доведеться вивезти разом зі співачкою, тож їй не вдасться спуститися з нього, щоб отримати омріяний скляний мікрофон.

Моя оцінка: 4 Ейфелевих веж з 10


7. 🇨🇾 Cyprus | Andrew Lambrou — Break A Broken Heart

Один із небагатьох чоловіків-вокалістів, кому вдалося подолати бар’єр півфіналів. Скільки води витекло, скільки рушників знадобилося, щоби прибрати всі бажані й небажані результати виступу, але все одно кіпріот не зміг влучити в моє серце. Під кінець він навіть намагався витягнути високу ноту, але шум водоспаду все заглушив.

Чому не переможе: затиснутий між двома яскравими жінками з потужними вокалами, які змушують забути про всі спроби кіпріота вистрибнути зі штанів.

Моя оцінка: 3,5 літри білого сухого Совіньйон Бланк з 10


8. 🇪🇸 Spain: Blanca Paloma — Eaea

Цей номер має щось магічне та містичне. Концепт з Benidorm майже не змінили, але в новому образі Бланка Палома виглядає надзвичайно вишукано та магнетично. Усі 3 хвилини ти змушений вхопитися в крісло та не дихати, щоб раптом не пропустити важливий звук чи рух дівчини. Однак наспівати потім цю пісню не вдалося, як не намагався.

Чому не переможе: не всі готові засинати лише на 8 виступі, попри посилені спроби Бланки Паломи заспівати колискову, та ще й так гучно

Моя оцінка: 8 стріл кохання з 10


9. 🇸🇪 Sweden | Loreen — Tattoo

Королева Швеції повертається за Суперкубком Євробачення, але цього разу в неї ціла купа гідних суперників. Але вона не зупиняється та вирішує ще більше ускладнити собі життя: додає елементи пауерліфтингу до номеру, щоб виправдати години, проведені в спортзалі, але не забуває про додаткові клуби диму, щоб замаскувати інгаляції хлорофіліпта — а як ще можна витягувати такі високі ноти? Довгі нігті додають номеру таємничості та прихованої агресії, а традиція виступати босяка натякає на сміливу самовпевненість у своїй перемозі.

Чому не переможе: через довгу хворобу голос Лорен значно сів, і тому показати свою майстерність на повну не вдасться

Моя оцінка: 7 татуювань дракона з 10


10. 🇦🇱 Albania | Albina & Familja Kelmendi — Duje

Албанська сім’я нарешті знайшла завидного нареченого для своєї доньки та вирішила всім складом познайомитися з майбутнім чоловіком. Наостанок дівчина захотіла розповісти, як їй сумно покидати родичів самих і перебиратися жити до коханого. Радий, що після невдалого минулорічного виступу албанці повернулися до традиційної стилістики та видали саме той вайб, який я в них люблю: багато червоного, потужні співи, народна музика та відчуття монументальності разом із душевністю.

Чому не переможе: наречений в останній момент злякається та вирішить скасувати весілля

Моя оцінка: 7 червоних хустинок з 10


11. 🇮🇹 Italy: Marco Mengoni — Due Vite

Марко повертається, ще доросліший, із сумом в очах від важливої втрати. Разом із ним ти проживаєш на сцені цей біль, який віддзеркалюється в його мерехтливій кофтинці, і більше нічого не треба. Або ж ви можете закрити очі та думати кожен про своє, усе одно сила цієї композиції виходить за межі екрана, і навіть текст до кінця знати не потрібно. Колись Італія перестане відправляти шикарні пісні з крутими вокалістами, але, сподіваюся, це станеться нескоро.

Чому не переможе: у назві пісні є слово «два», тому вище за друге місце співаку стрибнути не вийде

Моя оцінка: 8 розтрощених Місяців з 10


12. 🇪🇪 Estonia | Alika — Bridges

Невдале розташування естонки після досить сильної балади ставить перед нею непросте завдання: залишити після себе приємні спогади та яскраво виділитися. Однак номер виявляється занадто нудним, одноманітним і статичним, щоб запам’ятатися. Хаотичні намагання пробігти від одного кінця сцени до іншого в спробах перекричати саму себе вінчаються провалом. І хоч значних проблем із вокалом виявити не вдається, вона візуально програє сильнішим та цікавішим вокалісткам.

Чому не переможе: невдала спроба косплею на Дункана Лоуренса завершується лише 5 секундами гри на піаніно, дівчина це розуміє, намагається втекти, заламуючи руки, але вже пізно

Моя оцінка: 1 Кримський міст з 10


13. 🇫🇮 Finland | Käärijä — Cha Cha Cha

Керія вдало закриває 1 половину фіналу: дивний та інтригуючий початок зі спробою втекти з дерев’яної клітки переповзає в гру тіней і спробу вигуляти домашніх танцюристів, яких забули на регіональному конкурсі у Фінляндії. Зал несамовито підтримує кожен рух репера, який почуває себе настільки вільно, що готовий на кілька секунд прилягти посеред номеру, сексуально висолопити язичка та провести по нозі, обтягнутій чорною шкірою. Strong winning vibes incoming.

Чому не переможе: після 10 кола навколо гігантського дерев’яного ящика в нього не вистачить повітря на чергове повторення приспіву, і в цей момент похмілля нарешті переможе

Моя оцінка: 10 зелених шуб Каті Павленко з 10


Про учасників 2 половини фіналу читайте тут

Якщо вам цікаво приєднатись до спільноти таких же єврофанів, поспілкуватись чи приєднатись до єврофанського руху України, приєднуйтесь:

OGAE Ukraine (офіційний фанклуб Євробачення в Україні):

Telegram
Instagram
Twitter
Youtube
(OGAE Ukraine)
Youtube (Євробачення в Україні)

Поділись своїми ідеями в новій публікації.
Ми чекаємо саме на твій довгочит!
Владислав Глушко
Владислав Глушко@eclipsewithin

104Прочитань
4Автори
4Читачі
На Друкарні з 6 травня

Більше від автора

Вам також сподобається

Коментарі (2)

геніально! я вже і забув про такий тип оцінок=) а взагалі - не здивуюсь сюрпризам сьогодні на фіналі

Вам також сподобається