Публікація містить описи/фото насилля, еротики або іншого чутливого контенту.

Маловідомі скарби року. Італійські комедійні рок-гурти Nanowar of Steel і BardoMagno

При згадці рок-музики багато людей стереотипно уявляють щось важке і брутальне, або щось протестне на кштал панк-року. Але по факту це напрям дуже багатий на під-напрямки і серед них є дуууже далекі від стереотипів. Пропоную поглянути на кумеднішу сторону рок-музики.

В принципі, кумедні елементи в рок-музиці є дуже давно (достатньо згадати кліпи до пісень гурту Twisted Sister), але особливого поширення вони набули вже в ХХІ сторіччі з урізноманітненням power metal і фолк-рок/метал гуртів.

У мене є в планах пройтись і по найабсурдніших паверниках (з лазерними динозаврами і залізною силою гарбузів), і по щасливому металу гурту Freedom Call, і по багатьом бешкетникам фолк сцени. Але одна нещодавня знахідка підштовхнула мене почати з двох італійських пародійних гуртів (за одним я стежу вже багато років, а другий якраз і став тією знахідкою).

Nanowar of Steel

Чотири роки тому ютуб підкинув мені пісню під дещо дивнуватою назвою “And Then I Noticed That She Was a Gargoyle”. Постійно шукаючи щось новеньке з метал сцени я дав шанс і цьому відео… Відео почалось з красивої акустичної вставки і на початку виглядало цілком… нормальним. Але дуже швидко сутність гурту і пісні почав видавати текст пісні, багатий на абсурд і гру слів.

Nanowar of Steel - And Then I Noticed That She Was a Gargoyle

Хороша якість музики і абсолютно несерйозний текст створили доволі цікавий мікс і мені стало цікаво дізнатись більше що це за гурт і постежити за тим що вони придумають надалі… І вони змогли здивувати далеко не один раз.

Справжнім розривом шаблонів стала пісня “Norwegian Reggaeton”. Шалений мікс музики і стереотипів про метал і реггі/реггітон стилі, абсурдний, веселий і по хорошому шалений відеоряд і реально чіпляюча мелодія (з відчутним місцями впливом популярного на той час “Despacito”). Справжній концентрат гумору в приємній вуху обгортці.

Nanowar Of Steel - Norwegian Reggaeton (feat. Charly Glamour & Gigatron)

Але це була далеко не межа. Справді вразити вони змогли наприкінці 2019 року вже працюючи з Napalm Records. “Valhalleluja”, пісня “натхненна каталогом IKEA” (це, якщо що, дослівний переклад з опису).

Абсолютно шалений музичний мікс: елементи з всім знайомої пісні “Hallelujah”, симфонічний пауер метал, хорові вставки і запрошення на той момент ще вокаліста Gloryhammer (також далеко не найсерйозніший по текстам гурт).

А текст… Ну текст це взагалі окремий скарб. Скажена суміш із назв з каталогу ІКЕА, скандинавської міфології і найабсурдніших пасхалок.

Коротше, шаленство яке треба почути і побачити:

NANOWAR OF STEEL - Valhalleluja (ft. Angus McFife from Gloryhammer)

А далі варто згадати пісню з якою треба б не забути поставити 18+ плашку на текст.

Маленька контекстна передісторія. В англійській мові склався жарт навколо гри слів яку утворює англійська вимова назви планети Уран (“Uranus” що звучить схоже на “your anus”).

Що зробив цей гурт? Вирішив що старий жарт заслуговує цілої пісні і зробив її (про що прямою мовою сказано в самій пісні). Для повноти картини Напалми їм забеспечили гостьову участь фронтмена гурту Steel Panther, відомого своїм пошлуватим гумором.

NANOWAR OF STEEL - Uranus feat. Michael Starr (Steel Panther)

На виході хороший бадьорий метал з доволі своєрідним текстом, в якому контекст цієї гри слів обігруєтьбся усіма можливими способами.

Але чогось мене надто понесло вперед по їх історії, а варто зробити крок назад і трошки заглянути в минуле цього гурту.

Назва є пародією на назви гуртів Manowar та Rhapsody of Fire. Початково вони робили саме сатиричні пародії на “справжній метал”, тож пародіювання назв інших гіртів було цілком логічним кроком. При чому початково вони називались просто Nanowar, але судові розбірки, які призвели до перейменування гурту Rhapsody в Rhapsody of Fire, надихнули їх на перейменування. При цьому щоб падкреслити цю дописку, вони додали її на своє лого максимально коряво (ніби вона дописана в останній момент):

Логотип гурту NanowaR of Steel

Рання їх музика найчастіше звучала максимально схожою на популярні хеві метал гурти, але з максимально абсурдними лірикою і відеорядом. Наприклад:

NanowaR of Steel - Giorgio Mastrota (The keeper of inox steel)

При цьому пародіючи метал вони вже тоді почали чіпляти і інші жанри. Наприклад пісня “RAPsody” обіграла співзвучність початку слова “рапсодія” і назви іншого музичного напряму: репу. Результат вийшов доволі крінжовий. Але порівнявши з ним особливо помітно як сильно гурт виріс з того часу.

Nanowar of Steel - RAPsody

В наступні роки вони випустили цілий ряд альбомів в яких було чимало своєрідних речей.

Як наприклад їх єдина російсько-з-дуже-сильним-акцентом-мовна пісня “х**сбекистан”, дуже своєрідна антискрєпна річ (не хотів про неї навіть згадувати, але з пісні слів не викинеш і є в їх творчості і таке, а один раз почувши це “чудо” про його існування вже не забудеш).

Або пісня про “вегана велоцираптора” (абсурдність зашкалює вже навіть на рівні назви, враховуючи що раптори були одними з найефетивніших хижаків в історії).

Nanowar Of Steel - Vegan Velociraptor

Можна ще багато згадувати їх старих колоритних пісень. “The Call Of Cthulhu”, “Heavy Metal Kibbles”, “Hail to Liechtenstein” (пародія на німецькі марші), “Barbie MILF Princess Of The Twilight”… Кожна по своєму унікальна як музично так і текстово (особливо текстово).

Nanowar Of Steel - Barbie MILF Princess Of The Twilight

Отримавши вже певну відомість, в 2021му році вони вирішили присвятити новий альбом рідній Італії. Ну а точніше, італійській кухні, заявивши що для італійців це найважливіше. Альбом містив версії пісень як італійською так і англійською мовами. Типовим представником цього альбому є “La Maledizione di Capitan Findus”, пісня випущена обидвома мовами в дещо більш фолковому стилі.

Nanowar Of Steel - La Maledizione di Capitan Findus

А вже цього року вони випустили альбом який знову пройшовся по різноманітній світовій музиці і спародіював її. Була там наприклад пародія на Sabaton, за участю вокаліста самих сабатонів (як я вже колись згадував, любить дядечка в гості ходити). Пародіюючи гурт що співає про історію воєн вони вирішили обіграти зображення футбольних баталій як війни. Пісня зроблена якісно, але, якщо чесно відео до неї мені особисто здаєлося недоречним, враховуючи наш контекст (війна не те про що зараз здаєтсья правильним жартувати).

Але давайте перейдемо до позитивніших прикладів. Наприклад “Dimmu Bugie”. Бугі-вугі з відсилкою до гурту Dimmu Borgir:

Nanowar of Steel - Dimmu Boogie

В тому ж альбомі вони примудрились створити і своєрідний танцівальний хіт “Disco Metal”. Вони далеко не перші хто поєднав диско і метал, але я ще не чув жодного такого поєднання з таким саме танцювальним потенціалом. Дуже ціпуча мелодія і, як завжди, максимально сааркастичний текст. Одна з мабуть найкращих їх наразі робіт.

NANOWAR OF STEEL - Disco Metal

Також з цього альбому можна виділити пародію на Backstreet Boys “Protocols (Of the Elders of Zion) Of Love”. Красива романтична пісня… про конспірологію.

Nanowar Of Steel - Protocols Of Love

Коротше, хлопаки реально дуже продуктивні і креативні, хоча і моментами неоднозначні. Часто жартують на грані фолу, не раз цю грань і перетинали (особливо на початку творчості). Але головне, створюють регулярно найрізноманітніші роботи на будь який смак високої якості.

BardoMagno

Гурт BardoMagno був створений музикантами з гуртів Folkstone, Nanowar of Steel (так вони і тут є) та Holy Martyr. На відміну від попереднього гурту, у цього музика значно легша, здебільшого в жанрі пародійного фолк-року, але місцями у вигляді взагалі фолку без особливої присутності року.

На відміну від нановарів, тут матеріал вже не намагається перейти грань фолу при кожній придатній можливості. Зате максимально насичений місцевим колоритом, прикрашенй звуками волинки і мелодійної італійської мови.

BardoMagno - Magister Barbero

Фірмовою фішкою кліпів гурту є суміш середньовічча і сучасності. При чому це робиться максимально очевидно і в одночас так, ніби нічого особливого не відбувається.

При чому рівень виконання такий, що якщо слухати тільки музику і не звертати уваги на згадки знайомих речей типу телеграма, інстаграма і тд. в потоці чужої мови, можна подумати що мова йде про солідний серйозний гурт, що співає про щось високе.

BardoMagno - Federico II c'è

“Federico II c'è” яскравий приклад такої пісні, що звучить максимально серйозно. Але по факту проходиться по історичним курйозам аля 4-річного імператора, або папи що був тричі відлученим від церкви.

Не обійшов і цей гурт танцювальну музику з відлунням латинської Америки:

BardoMagno - Cerveza Y Latifondo

При цьому сам текст проходиться в легковажній формі по історії колонізації. Христофор Колумб, Теночтитлан, Ацтеки… Колоритна штука і гідний собрат норвезького реггітона.

Про історію гурту особливо інформації знайти не вдалось. Схоже будучи націленим впершу чергу на внутрішню аудиторію, гурт поки не отримав гідних описів в англомовних джерелах.

Зате можна поділитись ще одним веселим і стильним зразком їх гумористичної творчості:

BardoMagno - Game Of Signorie

Отака от вийшла підбірочка з країни, що подарувала нам багату історію, смачну кухню і чимало мелодійної музики. Є ще кілька більш серйозних гуртів з Італії, про яких також хочеться розповісти, але це вже іншим разом.

Поділись своїми ідеями в новій публікації.
Ми чекаємо саме на твій довгочит!
РОКова скарбничка
РОКова скарбничка@ROKova_skarbnychka

Про маловідомий рок і метал

1.3KПрочитань
2Автори
23Читачі
На Друкарні з 20 вересня

Більше від автора

  • Коли трава була зеленіше. Рок з патлатих 80их. Формуємо плейлист. Частина 1

    Рок 80их... Золота доба цього жанру. Купа яскравих гуртів і хітів які знає кожен. Я довго думав з якого боку підійти до цієї теми. Якщо писати окремо про кожного, то можна закопатись на роки. Тож давайте спробуємо так: новий плейлист, по мірі його наповнення коментарі на додане.

    Теми цього довгочиту:

    Рок
  • Рок і метал з важливим соціальним посилом

    Якщо подивитись на більшість пісень, то ви побачите що не так багато з них чіпає проблеми дискримінації, ветеранів, хвороб Не ті теми якими продаш музику. Та і важкі це роботи, як для створення, так і часом ознайомлення. Але є ті, хто готові співати про це. Про них і піде мова.

    Теми цього довгочиту:

    Рок
  • Рок проти цензури. Twisted Sister проти сенату

    В сьогоднішньому тексті я пропоную трошки відступити від огляду гуртів, музикантів і напрямів, а натомість зануритись в глибини музичної історії. А точніше в один з її найколоритніших епізодів. 1985 рік. Золота пора рок музики. І слухання сенату з виступом що увійшов в історію.

    Теми цього довгочиту:

    Історія

Вам також сподобається

Коментарі (2)

“And Then I Noticed That She Was a Gargoyle” - схожа на компіляцію з других треків назви не згадаю.

Вам також сподобається