Ким же був Калуст Гюльбенкян?

Afinal, quem foi Calouste Gulbenkian?

Ви, напевно, бували в саду Гюльбенкяна, на його виставках і шоу незліченну кількість разів, але чи маєте ви хоч якесь уявлення про те, ким була людина, яка дала своє ім'я одному з найважливіших культурних просторів Лісабона?

У 2019 році, коли виповнилося 150 років від дня народження Калуста Гюльбенкяна, Фонд представив виставку про нього, яку справді варто було побачити. Вона називалася "Калуст: життя, а не виставка" і була відкрита до кінця того ж року.

Якщо ви не встигли туди потрапити, зараз ми розкриваємо деякі таємниці та цікавинки, які допоможуть вам краще пізнати цього неймовірного персонажа, який пройшов через дві великі війни, заробив статки на нафті, але так і не зміг купити все, що хотів.

Калуст Саркіс Гюльбенкян народився 23 березня 1869 року в Стамбулі, в колишній Османській імперії.

Він належав до знатної вірменської родини, яка займалася банківською справою та виробництвом парафіну (похідної нафти), що дозволило йому отримати привілейовану та різнобічну освіту.

Закінчивши середню школу, він поїхав до Марселя, щоб удосконалити свою французьку мову, а потім до Королівського коледжу в Лондоні, де вивчав інженерні та прикладні науки. Пізніше він отримав британське громадянство.

Незабаром він пішов слідами свого батька і очолив сімейний бізнес, ведучи переговори (вміло) про контракти на розвідку нафти з великими міжнародними компаніями.

Він швидко заробив свої статки в нафтовому бізнесі (який він революціонізував), володіючи 5% Турецької нафтової компанії, що принесло йому титул "Містер 5%". Він навіть став володарем одного з найбільших статків у світі.

Протягом свого життя він зібрав дуже цінну колекцію творів мистецтва (понад 6 000 робіт) і займався філантропією з різних причин. Але він так і не зміг купити картину Гойї, якою завжди хотів володіти, "Кондеса де Чінчон", що зараз експонується в музеї Прадо.

Калуст Гюльбенкян переїхав до Лісабона в 1942 році, рятуючись від Другої світової війни, де і помер 20 липня 1955 року у віці 86 років. Тут він залишив свої статки і значну спадщину.

Найпомітнішим обличчям є Фонд Гюльбенкяна, де зберігається його важлива мистецька колекція. Ця установа, що базується в Лісабоні, працює в основному в чотирьох сферах, як визначено в її заповіті: мистецтво, наука, освіта та благодійність.

jardim da Gulbenkian

Також заслуговує на увагу Сад Гюльбенкяна, простір, що займає 7,5 гектарів і слугує домівкою Фонду, будучи справжнім зеленим оазисом посеред міста!

Джерело:

https://lisboasecreta.co/afinal-quem-foi-calouste-gulbenkian/

Поділись своїми ідеями в новій публікації.
Ми чекаємо саме на твій довгочит!
Кекспаса?
Кекспаса?@kekspasa

Що там в Португалії

239Прочитань
1Автори
1Читачі
На Друкарні з 8 червня

Більше від автора

Вам також сподобається

Коментарі (2)

До речі, маю замітку про правопис вірменських прізвищ.

Вам також сподобається