Колись названа генеральним секретарем ООН Антоніу Гутеррішем "маяком надії", зернова угода, підписана Україною та Росією з Туреччиною та ООН окремо 22 липня 2022 року, перебуває на межі остаточного припинення. Укладені домовленості, також відомі як Чорноморська зернова ініціатива, що стосуються безпечного транспортування зерна та продовольства з українських портів, останніми місяцями неодноразово продовжувалися. Останній раз – 17 травня на два місяці.

Зараз Росія, посилаючись на те, що не виконуються умови угоди про експорт її продовольства та добрив, заявляє про небажання продовжувати його дію – що може мати наслідки для багатьох регіонів світу.

Чому ця угода важлива?

Україна є великим світовим виробником зерна, вирощуючи та експортуючи в основному пшеницю, кукурудзу та ячмінь. У 2021-2022 роках вона посідала сьоме місце у світі з виробництва пшениці – 33 млн тонн. Її випереджали лише Австралія, США, Росія, Індія, Китай.

Коли у лютому 2022 року розпочалося повномасштабне вторгнення Росії в Україну, під загрозою опинилося постачання зерном багатьох держав, особливо в Африці та на Близькому Сході, де ситуацію із забезпеченням населення продовольством суттєво погіршила пандемія COVID-19. Адже, за даними Єврокомісії, на Україну припадає 10% світового ринку пшениці, 15% – кукурудзи, 13% – ячменю.

Ціни на продовольство на світовому ринку зростали ще до російського вторгнення, але воно викликало їхній подальший стрибок по всьому світу. Крім того, через блокаду РФ порти України на Чорному морі мільйони тонн не могли бути доставлені імпортерам і погрожували зіпсуватися.

За даними ЄС, "підтримка постачання українського зерна залишається вкрай важливою для глобальної продовольчої безпеки". Але нинішня угода має велике значення і для самого Києва, оскільки лише з березня 2022 року експорт зерна приніс економіці країни близько 700 млн. доларів.

Як працює "зернова угода"?

Домовленості регулюють експорт зерна з українських чорноморських портів Одеси, Чорноморська та Південного. Для цього кораблі мають перетнути Чорне море у напрямку Стамбула за узгодженим гуманітарним морським коридором. Там судна, що прямують до українських портів і з них, оглядаються на контрольованій Туреччиною базі спецгрупою, що складається з російських, турецьких, українських інспекторів та представників ООН.

Дві оперативні групи ООН мають забезпечити, з одного боку, можливість транспортування українського зерна через Чорне море, а з іншого - сприяти експорту російських продуктів харчування та добрив.

Наскільки успішно виконується угода?

Чорноморська зернова ініціатива та коридори солідарності ЄС для підтримки українського експорту сільськогосподарських та інших товарів, за оцінками спостерігачів, допомогли знизити та стабілізувати ціни на продовольство на світовому ринку. На сьогоднішній день (станом на травень 2023 року) в рамках зернової угоди було експортовано понад 30 млн. тонн зерна та інших продуктів харчування. Загалом світове виробництво зерна у сільгоспсезоні 2021-2022 років становило, за даними Продовольчої організації ООН (FAO), 2813 млн тонн, а в сезоні 2022-2023 років очікується на рівні 2786 млн тонн.

Україна та Захід стверджують, що від зернової угоди найбільше виграють бідні країни. Повідомлялося, що 64% відсотка українського експорту пшениці були спрямовані в країни, що розвиваються, а кукурудза експортувалася майже порівну в промислово розвинуті держави, та государства що розвиваються. При цьому експорт українського продовольства, який став можливим завдяки угоді, у травні скоротився приблизно на три чверті порівняно з жовтнем 2022 року.

З одного боку, все більше судноплавних компаній ухиляються від ризику відправлення суден небезпечним маршрутом. З іншого боку, існують суворі правила, які ускладнюють швидкий прохід суден. Генсек ООН Гутерріш нещодавно висловив своє незадоволення виконанням угоди. "Уповільнення темпів перевірок судів означає, що менша їх кількість прибуває і залишає українські порти, а отже, менше зерна надходить", - наголошується у заяві заступника прес-секретаря голови ООН Фархана Хака.

Тим часом Росія зі свого боку постійно наголошує, що її інтереси в рамках угоди не дотримуються, вимоги не виконуються і що західні санкції заважають постачанню російської сільгосппродукції на світовий ринок. Західні санкції прямо не поширюються на експорт зерна з РФ, але, як зазначають у Москві, ускладнюють, зокрема, питання фрахту та страхування постачання.

При цьому сама РФ останніми роками обмежувала вивіз зерна за допомогою експортного податку, інколи ж навіть вводила заборону на експорт. 13 червня президент Росії Володимир Путін заявив, що країни Заходу вкотре обдурили Росію, не виконавши її вимоги у рамках "зернової угоди", і що Москва думає про те, щоб вийти з неї.

Що може статися, якщо "зернову угоду" не продовжать?

Чи зможе Україна продовжувати відвантажувати зерно у тій самій кількості, якщо угоду не продовжать, залишається неясним. Однією із проблем може стати висока вартість страхування судів. Для тих з них, які хочуть перетнути Чорне море, вже зараз потрібне страхування на тисячі доларів.

Тому без згоди Росії судноплавні компанії можуть наважитися дозволити судам продовжувати плавання через зону ведення бойових дій. Перевезення зерна суходолом також може стати скрутним. З початку конфлікту Україна також експортувала велику кількість зерна через східноєвропейські країни Євросоюзу. Однак при цьому виникли численні логістичні проблеми, у тому числі той факт, що кількість наявних вантажних вагонів просто замала для обсягів зерна, що вивозяться.

Крім того, постачання з України через східноєвропейські країни ЄС викликало невдоволення тамтешніх фермерів. Вони стверджують, що українське зерно збиває ціну на місцеву продукцію та що вони втрачають ринки збуту для врожаю. Щоб вирішити проблему стабілізації ринку, Євросоюз на початку червня запровадив обмеження на імпорт. Таким чином, хоча українське зерно й надалі можна перевозити через Болгарію, Угорщину, Польщу, Румунію та Словаччину, його не можна тепер продавати у цих країнах.

Представник ООН Фархан Хак наголошує, що організація вважає своїм обов'язком продовження підтримки Чорноморської зернової ініціативи та домовленості щодо сприяння російському експорту продовольства та добрив. За словами Хака, це особливо важливо в момент, коли починається збір нового врожаю зерна як в Україні, так і в Росії.

Джерело

Підписуйтесь на канал Космос Політики

Поділись своїми ідеями в новій публікації.
Ми чекаємо саме на твій довгочит!
Космос Політики
Космос Політики@politikosmos

Новини України та світу

70KПрочитань
4Автори
247Читачі
На Друкарні з 1 травня

Більше від автора

Вам також сподобається

Коментарі (0)

Підтримайте автора першим.
Напишіть коментар!

Вам також сподобається