Китайські електромобілі все ще дешевші за Tesla в США, навіть після підвищення тарифів

Автор: Nikkei Asia

Навіть після того, як величезне підвищення тарифів на імпортовані китайські електромобілі, запроваджене адміністрацією Байдена, набуде чинності, деякі моделі залишаться дешевшими, ніж конкуруючі американські автомобілі, що свідчить про глибокі проблеми, з якими стикається політика Вашингтона у сфері електромобілів.

100% мито на електромобілі, про яке було оголошено в п'ятницю і яке набуде чинності 27 вересня, є результатом чотирирічного перегляду, викликаного тим, що Офіс торговельного представника США назвав несправедливою торговельною практикою.

США імпортують мало електромобілів з Китаю, тому крок адміністрації, який є частиною більш широкого підвищення тарифів на китайські товари, в значній мірі є превентивним і має на меті виграти час для американської промисловості, щоб надолужити згаяне.

«Промислова політика Китаю, спрямована на електромобілі, може загрожувати федеральним інвестиціям у цей сектор», - йдеться в повідомленні Міністерства торгівлі США про п'ятничні заходи.

Хоча адміністрація Байдена намагалася прискорити перехід на електромобілі за допомогою державної допомоги, Китай зберігає значну перевагу як у виробництві, так і у впровадженні після десятилітніх національних зусиль.

У липні електромобілі становили понад 10% продажів автомобілів у США, але в Китаї цей показник становив близько 50% - значно вище середнього світового показника, який становить близько 20%, згідно з даними компанії MarkLines, що займається дослідженням ринку.

У США бракує як інфраструктури для зарядки електромобілів, так і моделей у ціновому діапазоні масового ринку. Тим часом великі китайські автовиробники, такі як BYD, використовують розгалужені внутрішні ланцюжки поставок, які допомагають їм конкурувати на переповненому ринку, пропонуючи електромобілі вартістю до 25 000 доларів.

Навіть американський лідер Tesla не зміг пробитися в ціновий діапазон нижче $30 000. Американських електромобілів, які коштують так само дешево, як і бензинові, ще немає.

Джо Маккейб, генеральний директор американської дослідницької компанії AutoForecast Solutions, сказав, що найнижча ціна BYD в США становить $12 000. Навіть зі 100% тарифом, BYD матиме найдешевший електромобіль на ринку вартістю менше $25 000.

За словами Маккейба, китайські автовиробники не дбають про прибутковість.

Адміністрація Байдена насторожено ставиться до спроб китайських автовиробників обійти тарифи. Навіть якщо BYD побудує завод у Мексиці, наприклад, «це все одно китайська компанія», - заявила міністр торгівлі Джина Раймондо на саміті з питань ланцюгів поставок, організованому цього місяця спільно з Радою з міжнародних відносин.

Торговий представник США Кетрін Тай. Американське міністерство торгівлі звинувачує Китай у недобросовісній торговельній практиці. © Reuters

Ще одне занепокоєння Вашингтона викликає повільний прогрес у зменшенні залежності від Китаю у виробництві акумуляторів, на які припадає 30% вартості електромобілів.

У січні-червні американський імпорт акумуляторів китайського виробництва склав $6,2 млрд. У 2023 році цей показник становив 13 мільярдів доларів, що приблизно на 40% більше, ніж у 2022 році, і є шестиразовим стрибком за три роки.

Дехто в США закликав адміністрацію звільнити батареї для електромобілів китайського виробництва від вищих тарифів. Але Міністерство торгівлі США заявило, що «визначило, що запити на вилучення конкретних батарей суперечать вказівкам президента, які широко охоплюють всі літій-іонні батареї, і не відповідають цілям диверсифікації ланцюгів поставок і зменшення нашої залежності від Китаю в галузі, в якій Китай прагне домінувати».

Відсутність прогресу в побудові ланцюжка поставок електромобілів змушує деяких американських автовиробників переглянути інвестиційні плани. General Motors відклала початок виробництва на своєму заводі з виробництва акумуляторів в американському штаті Індіана приблизно на рік - проект, партнером якого є Samsung SDI.

Японська Panasonic Holdings знизила план виробництва акумуляторів для електромобілів, переважно в Північній Америці, приблизно на 30% від попереднього плану.

«Реальність зараз така, що в США немає ланцюжка поставок для видобутку та переробки матеріалів для акумуляторів», - сказав японський автомобільний керівник північноамериканської дочірньої компанії.

У суботу Міністерство торгівлі Китаю відреагувало на оголошення США про тарифи, заявивши: «Китай вживатиме необхідних заходів для рішучого захисту інтересів китайських компаній».

Тарифи порушать глобальні ланцюги поставок, але не сприятимуть вирішенню проблем торгового дефіциту США та промислової конкурентоспроможності, йдеться в заяві міністерства.

Поділись своїми ідеями в новій публікації.
Ми чекаємо саме на твій довгочит!
Allesagna
Allesagna@Allesagna

1.2KПрочитань
1Автори
19Читачі
На Друкарні з 17 червня

Більше від автора

Вам також сподобається

Коментарі (0)

Підтримайте автора першим.
Напишіть коментар!

Вам також сподобається