Книгами про 2023

Зміст

Не так давно я почала споживати книги на рівні з чаєм і кожна прочитана книга за цей рік має свою історію читання, свій настрій і свій особливий післясмак.

Дуже коротко про кожну

Взагалі я планувала прочитати 20 книг, ще минулого року ця цифра здалась величезною ( я люблю товсті книги ). Але не стараючись і читаючи лиш за бажанням, цей рік було прочитано 27 книг. Деякі почато і відкладено, деякі закинуто на завжди, а це прочитані і оцінені….

Чай

Не знала, як назвати розділ, тому просто Чай, бо чай я люблю, як і ці книги. Це не ті книги, які я б порадила. Це ті книги, які б я змусила вас прочитати

Брендон Сандерсон

Шлях королів 5/5

Слова променистого ордену 5/5

Щось про, що я можу говорити вічно🦦

Цей автор просто відкриття цього року і наступний я почну перечитуючи його цеглин. Якщо ви вперше про нього чуєте, то це неймовірне епічне фентезі. З прискіпливо прописаним всесвітом, живими персонажами і просто цеглини, якими за бажанням когось можна вбити. І окрема медаль за сильних, не обʼєктизованих жінок. Єдиний мінус, який я чула це багато-багато тексту і довгий початок. Для мене це радше плюс, але дивіться самі. Думаю про ці книги ми, ще згадаємо, тому перейдем до інших…

Хоча ладно, перерва на приколи…

https://pin.it/4A2QXMb
https://pin.it/IdbHXzG

І відмінно від Сандерсона наступний автор не настільки швидко пише

Імʼя вітру - Патрік Ротфос 5/5

Чудова історія, чудові персонажі, прописаний слів і стиль написання автора, який заворожує… Доречі 2 частина вже скоро буде, а от про 3 навіть говорити не хочеться ( автор вже 10 років її пише )

— Безстрашними бувають лише священики й дурні, а мої стосунки з Богом ніколи не були ідеальними

Що, ще сказати - однозначно варто читати, проти Шляху королів йде легше. Більш динамічний і зрозумілий початок, більш зрозумілий світ….

Сила — це нормально, а дурість зазвичай нешкідлива. Поєднання сили з дурістю небезпечне.У ньому бачили героя, а він грав цю роль

Таємна історія 5/5

Те золото буктоку, яке дійсно виявилось золотом. Гарно написана книга, яка попри розмір легко йде. Живі персонажі ( ну не всі, якщо в буквальному сенсі ).

Та книга яку варто читати в осени під звук дощу

Маленьке життя 4,5/5

Дуже легка історія. Чомусь саме так описують її і це дійсно так. Вона огортає теплом, щоб потім зненацька вдарити в саме серце. Це доволі сумна історія, однак скло доволі художнє і ( дивно це казати ) приємне.

Один з перших романів, які почала читати свідомо і один з перших, який мені сподобавсь.

https://pin.it/6J3pyIh8p

Голодні ігри

Трилогія 5/5

Наступним розділом варто виділити Голодні ігри, це взагалі весела історія. Перед фільмом захотілось освіжити памʼять, але ну куди фільми проти книг. Тому у мене був марафон за 5 днів подужити книги і не закинути навчання. Вдалось.

І можу сказати, що навіть якщо дивились фільм, книги прочитати варто. Багато речей розкриваються під іншим кутом, деякі персонажі зовсім по іншому відчуваються.

Наприклад переглянувши Баладу в кінотеатрі, я була тим, хто не відчув наскільки натягнута дружба, хочу в книзі тобі це відразу кидається в око.

Але я все одно їх ненавиділа. Власне, зараз я всіх ненавиділа. І в першу чергу себе...
https://pin.it/5CTFH4XoA

Балада про співочих пташок і змій 4,9/5

Так 4,9 ну просто деякі моменти в фільмі були краще і читалась трохи важче ніж основна трилогія. Але і менше не поставиш бо було дійсно цікаво. Вона багато пояснює, але і залишає запитання ( сумніваюсь що ми отримуєм відповідь )

Пам’ять у людей коротка. Щоб війна залишалася в ній свіжою, їм потрібно петляти серед уламків

От єдине я не зовсім все зрозуміла в фільмі, те що в книзі очевидне я прогавила в кіно.

( я з хв 2 думала хто 3 вбитий 🥲 )

— Я сам. Убив старого себе, щоб піти з тобою
https://pin.it/5HyiqzxYU

Але не варто забувати, що в Голодних іграх він придурок і це ніщо не виправить.

Класика

Це не класика, але щось з розділу дуже наближеного ( як мінімум в моїй свідомості )

Квіти для Елджерона 5/5

Ну тут замало слів, щоб описати враження від книги. Вона кумедна, хоча водночас вона розібʼє серце, а головне запамʼятається.

Чи заслуговує минуле на те, щоб знати його?

Крадійка книжок 5/5

Сьогодні погляд на цю книгу у мене дещо викревлений, напевно раніше вона сподобалась би більше. Але початок змусив дочитати до кінця, а кінець запамʼятати

Напевне, дехто з вас вважає, що білий — це ніякий не колір, та вірить у всілякі інші, далеко не нові, нісенітниці. Так от, я тут для того, щоб сказати, що ви помиляєтесь. Білий — це, безперечно, колір, і особисто я думаю, що вам не хотілося б зі мною сперечатися

Оповідь служниці 5/5

Та книга про яку я буду згадувати, ще довго. Навіть не знаю чому не віднесла в розділ Чай. Якщо думаєте чи варто читати - не думайте, однозначно варто. По-перше, це антиутопія. По-друге, це гарно написана антиутопія.

Я - національний ресурс

Якщо хочете прочитати якусь феміністичну літературу, то розпочати варто з неї.

Чоловік — просто стратегія жінки для створення інших жінок. Отже: емоція не відповідає нагоді. Мандрівна матка, так раніше думали. Істерія. А тоді — голка, пігулка. Це може бути смертельноХліба насущного мені не бракує, не марнуватиму на це час. Це не головна проблема. Проблема в тому, щоб ковтнути його й не вдавитися

Мандрівний замок Хаула 5/5

Ну варто сказати книга сподобалась більше ніж аніме. Хоча і аніме більше ніж не погане, що тут говорити. Думаю перед усім вплинув порядок ознайомлення ( книга перша ).

Якщо говорити про історію, то вона дуже легка. Ніби дитяча казка, але не тільки для дітей. Ніби легка історія дає тобі питання для роздумів. Веселі і дещо карикатурні персонажі, виявляються набагато глибшими і неоднозначними ( в гарному сенсі ).

— Мені погано, — заявив він. — Піду приляжу. Можливо, помру.— Я марю, — сповістив Хаул. — Перед очима у мене плавають чорні цятки. / — Це павуки, — зітхнула Софі

Який чудовий світ новий 4/5

Це антиутопія 1932 року.

Доволі стара історія, однак актуальна і досі. Єдине вік, дещо сповільнює читання і потрібно, бо потрібно дивитись через призму іншого світогляду, щоб не ставити запитань про не реалістичність.

Однак сама історія цікава і захоплива, напевно окрім фіналу, який особисто для мене був трохи не зрозумілим.

Різдвяна історія 4/5

Ну ладно «Я бачу, вас цікавить пітьма» не настільки новорічна.

Різдвяна історія, книга яку напевно ви читали і запамʼятали бодай дещо. Якщо хочете легку, коротку історію, щоб бодай трішки сповнитись новорічним духом то вам сюди.

Детективи

Не великий фанат детективів, але іноді чогось такого хочеться

І не лишилось жодного 5/5

Ну це класика, сюжет 10/10, кінець 10/10, персонажів забагато, але згодом їх стане менше і від цього цікавіше.

 Не знаю. Нічого не знаю. І це мене найбільше лякає. Не мати жодної гадки…

Наприкінці приходить смерть 5/5

З двох детективів Агати Крісті цей сподобавсь найбільше, а все через Єгипетський шарм і вдалий час ( я тоді трохи дізнавалась про їх вірування і міфологію).

– У людини з люттю в серці може не бути напису «ворог» на обличчі.

Фентезі 💃🏽

Червона зима 4/5

Цікава історія, написано лаконічно ( щоб не сказати, що просто ).

Але цього не відчувається книга легка, приємно легка. Немає прям неочікуваних змін сюжету чи занадто глибоких роздумів, що змінять ваш погляд. Цю історію варто читати через атмосферу і от за неї і такий високий бал.

Жорстокий принц ( трилогія ) - 4/5

Моє перше романтичне фентезі, до нього була противником цього жанру. Але на диво мені зайшло. Думаю в цьому заслуга Джуд. Сильна гг, що бачить мету і вперто до неї йде.

Так не скажу, що світ дуже глибокий і продуманий, деякі персонажі трохи картонні. Але цього достатньо, щоб занурити в атмосферу фейрі. Можливо обтяження сюжету лиш би зруйнувало всю атмосферу.

Єдине мені не зайшов фінал, на фоні інших двох книг він трохи просів.

Сюди ж впихну «Як король Ельфгейму зненавидів оповідки» 4/5

Малюнки 5/5. Було цікаво знову зануритись в цю історію

Якщо вам сподобались ці книги, рекомендую серіал - «Карнівал Роу»

Четверте крило 4/5

Не погана історія, з саоїми нюансами, але здебільшого дракони все перекривають

Думаю більше і не варто говорити

Морт 4/5

Як описати цю книгу, найпростіше сказати це книга Террі Пратчетта. Його книги, його манера письма і його цитати - це вже «новий жанр». Трохи гіперболізоване, але якщо мені сказати, ця книга в стилі Террі Пратчетта я вас зрозумію, хоча наврядчи його хтось може повторити.

Люблю його книги, але не можу їх читати багато і те, і те через його специфіку.

Такі вони, смертні. Так мало їм відписано жити на цьому світі, а все одно тільки тим і зайняті, що ускладнювати собі життя Він помилявся. В кінці тунелю було світло, і це було вогнеметне полум’я. 

Українські книги

Я бачу, вас цікавить пітьма 4,5/5

Чудова історія, яку я сподіваюсь коли будуть читати і закордоном ( вона того варта ).

Магічний реалізм, трилер, фікшн - банальних ярликів (жанрів), не вистачить, щоб описати цю книгу - варто прочитати.

Мені було важко заглибитись, початок змусив мене закинути цю книгу на довго. Але можливо я тоді не була до неї готова

Дім солі 3/5

Дуже специфічна книга, яку я взяла через цікаву назву і це була фатальна помилка. Я не була готова, напевно це і буде виправданням низької оцінки.

Це не означає, що книга погана, погані книги я не дочитуй ( в більшості випадків ).

Може, ми всі лише назви для чогось іншогоДокази — сіль у воді віри

Взагалі перша половина книга ніби у тебе температура. Ти наче розумієш, що відбувається, але все відбувається в неправильному темпі, розпливається чи відеозмінюється. І лише після подолання половини книги ви починаєте бачити пазл, тоді стає цікаво. Фінал, коли ти згадуєш ці образи і розставляєш в правильному порядку приносить задоволення, ніби склав складний пазл чи вирішив задачу, яка спочатку було хаотичним набором фактів.

Не озирайся і мовчи 4/5

Вгадайте, хто не читав опис ?

Так знову, але на цей раз я вхопила книгу в бібліотеці, думати не було коли.

Я сподівалась, щось отримати близько «Колонії»🥲. Це зовсім не близько, навіть поруч не стоїть

Історія ведеться від обличчя підлітка, не популярного в класі, розумного хлопчака, що захоплюється наукою. Для мене це стало мінусом, спочатку, потім коли я змирилась стало набагато цікавіше ( знаю сама винна )

Історія інтригує, іноді навіть трішки лякає, фінал затягує

Окремо можу виокремити наукові вкиди, які навіть, якщо і вигадані, але гарно описані і підтверджені науковими фактами, що змушує повірити в написане.

Танці з кістками 4/5

Історія про патологоанатома і його не легке життя. Не виникло бажання прочитати ? Ну мені вистачило і вцілому це описує книгу.

Головний герой з сірою мораллю, яка поступово і далі темніє

Клятва Гіппократа була не більш ніж історичним анекдотом (присягаюся не видаляти сечові камені, присягаюся не брати оплату за свій труд любовними утіхами» і подібна маячня)І була каса, і були гроші, і були шльопанціСеверин Романович був класичним представником світського православ’я: молитов не знав, у вищі сили не вірив, бував у церкві раз на рік — на Великдень ходив святити кошика з яйцями

Науковий розділ

Я думала сюди записати літературу, яка художньо пізнавальна, але виявилось, що здебільшого читаю її фрагментарно

Тому лиш один представник

Мистецтво війни 4/5

Цікава книга, щоб подумати

Не скажу, що це шедевр, варто зазначити на дату написання. Але саме вік цієї книги і змінює до неї ставлення. Навіть зараз прості істини для багатьох абсолютно не зрозумілі.

Тут могли бути і інші книги, про філософію чи міфологію. Але не можу вставити книгу, яку не прочитала до кінця. Тому так

Але в планах на 2024 дочитати Біблію ( челенж🙃 )

Поділись своїми ідеями в новій публікації.
Ми чекаємо саме на твій довгочит!
Kleo
Kleo@kleo

~шуршить книгою~

6KПрочитань
15Автори
36Читачі
На Друкарні з 27 квітня

Більше від автора

Вам також сподобається

Коментарі (3)

До речі, у Ротфоса недавно вийшла новела про Баста - The Narrow Road Between Desires. Якщо дозволяє рівень англійської, то можна ознайомитися, щоб не так болісно було 3 частину Хронік чекати ахаха

Вам також сподобається