Кохана, ми вбиваємо податкову систему або короткий курс ухилення від податків

Вступ

Сьогодні розповідаємо про канонічні та менш відомі способи ухилення від податків. Усі історії невигадані, а збіги не випадкові.

Питання про те, що з цим робити, залишаємо на обговорення в коментарях👀

Гроші на крові

З початком повномасштабного вторгнення було спрощено дуже багато податкових норм. Раніше аби ввезти гуманітарну допомогу в країну, потрібно було підготувати купу документів та пройти декілька бюрократичних кіл пекла. З лютого 22 року все настільки спростили, що товар оформлювався як гуманітарка, просто якщо про це сказали на кордоні. Якщо щось оформлене як гуманітарка, то воно автоматично звільняється від мита. Власне, цим багато хто скористався для незаконного збагачення. І проблема не стільки в тому, що держава недоотримала кошти, скільки в тому, що через таких діячів постійно ускладнювалися умови роботи волонтерів, аж до подій описаних в нашому нещодавньому дописі, котрі фактично можуть призвести до колапсу волонтерського руху в Україні.

Казала мені мама: “Читай, багатим будеш…”

Усі чули про ПДВ, а саме - “податок на додану вартість”. Журналісти Економічної Правди дізналися, що деякі магазини, продаючи умовний товар вартістю у 5 тисяч гривень , у чеку пробивали його за 3 тисячі. А на решту, 2 тисячі гривень, додавали авдіокниги. Для чого? Справа в тім, що для поширення українського, продаж українських книг та аудіокниг позбавлені зобов’язання сплати ПДВ. Через це, прокручуючи такі схеми, магазин отримував за товар ті самі 5 тисяч, які він коштував, однак сплачував менший податок. Головними тємщиками тут є магазини Фокстрот та Comfy. Перший тільки за один місяць продав 15 тисяч аудіокниг, хоча до цього цим не займався. Це навіть дозволило йому отримати 3% ринку аудіокниг. Власне, покупці про додаткову опцію в чеці дізнавалися лише вдома. 


Гроші, заховані в паперах

Уявіть собі, що ваша компанія заробила 100 тисяч гривень, з яких 20 тисяч –це ПДВ. Ви вирішили замовити собі ремонт в офісі за 10 тисяч, з яких надавач послуг заплатить 2 тисячі як ПДВ. Для того, аби зменшити навантаження на підприємця, тобто на вас, було введено податковий кредит. Ця штука дозволяє вам сплатити не 20 тисяч ПДВ, а 18 тисяч, мінусуючи від ваших зобов’язань ПДВ, який сплатив надавач послуг для вашого підприємства. Це найлегше пояснення, яке тільки можна було вигадати. Цим податковим кредитом дуже часто користуються різні шахраї. Так, наприклад, один київський забудовник під час робіт додав до звітности витрати на оренду приміщень, проживання в готелі, передислокацію техніки й таке інше. Звичайно, що цього всього не було фактично. Ціни за ці послуги він теж вигадав. Через це держава недоотримала майже 5 мільйонів гривень ПДВ. У схожій ситуації з одним київським ТРЦ держава зазнала збитків на майже 150 мільйонів гривень.


Українські гроші в Кіпрі

Усі ми чули про страшне слово “офшор”. Але чи знаєте ви як саме працює ця схема? Компанія просто реєструється в країнах, де або нульовий ПДВ, або дуже низький. Найпопулярнішим вибором є Кіпр. Уся техніка, абсолютно всі активи реєструються у власність цієї компанії. Власне, всі прибутки також виводяться на офшорні рахунки. Через це ПДВ не сплачується в Україні, хоча гроші були зароблені тут. У реальності, схема трохи складніша, постійно вдосконалюється та підживлюється іншими способами(той же податковий кредит), однак суть незмінна. Цікаво, що в офшорних махінаціях звинувачувалися обидва останні президенти України. Зараз ледь не амбасадором цієї схеми є заступник Офісу Президента Шурма, чиї прибутки оцінюються в півмільярда гривень. 


Гроші замість телеграми

Крім офшорних грошей та паперових махінацій, основним джерелом утрат держави в податковому полі є ті самі зарплати в конвертах, продаж товару в МАФах і тому подібне. Це небезпечно не тільки з матеріальної точки зору, бо держава недоотримує гроші, але й з моральної, адже це просто стає нормою в суспільстві. Також це несе загрозу для людей, які отримують таким чином заробітну плату, адже вони не отримують пенсійного стажу та аж ніяк не захищені трудовим законодавством. Власне, з цього також випливає і проблема низьких заробітних плат, і жахливого соціального забезпечення, і купа іншого. Роки популістів при владі вибудували міт, що народ в нас непорочний, а винні у всьому “450 хапуг у Верховній Раді”. Як то кажуть, давайте починати з себе?


Висновок
Хочемо ми цього чи ні, але наразі ми живемо в такій системі, яка працює саме так, як працює. Зміни податкового законодавства безперечно потрібні, однак в найближчій перспективі не вбачається реальним їх провести. Це означає, що ми повинні зараз грати по правилам та робити все для того, аби бути максимально ефективними для загальної мети — перемоги. Ухилення від податків це не тільки про те, що хтось не зможе розкрасти наші гроші. Це також і про військовий збір, котрий потрібен для фінансування армії, і про соціальне забезпечення вразливих категорій населення, і про морально-етичні дилеми.

Поділись своїми ідеями в новій публікації.
Ми чекаємо саме на твій довгочит!
Ікла / відеожурнал
Ікла / відеожурнал@ikla.mag

Про Україну живою мовою

162Прочитань
0Автори
13Читачі
На Друкарні з 11 січня

Більше від автора

Вам також сподобається

Коментарі (1)

Мене так тішить, що Ікла перебрався в друкарню. Хотіла б я бачити в цій мережі ще більше знайомих аккаунтів)))

Вам також сподобається