Колишні чиновники США провели таємні переговори щодо України з відомими росіянами - NBC News

Група колишніх високопоставлених чиновників національної безпеки США провела таємні переговори з відомими росіянами , яких вважають близькими до Кремля — і, принаймні, в одному випадку, з першим дипломатом країни — з метою закласти основу для переговорів про припинення війни в Україні , повідомили півдюжини людей, проінформованих про дискусії.

Четверо колишніх і двоє нинішніх офіційних осіб повідомили, що в квітні в Нью-Йорку міністр закордонних справ Росії Сергій Лавров кілька годин зустрічався з членами групи в Нью-Йорку.

На порядку денному були деякі з найгостріших питань війни в Україні, як-от доля контрольованої Росією території, яку Україна, можливо, ніколи не зможе звільнити, та пошук невловимого дипломатичного шляху, який міг би бути терпимим для обох сторін.

За словами нинішніх і колишніх офіційних осіб, із Лавровим зустрічався Річард Хаас , колишній дипломат і колишній президент Ради з міжнародних відносин . До групи приєдналися експерт з Європи Чарльз Купчан і експерт з Росії Томас Грем , обидва колишні чиновники Білого дому та Державного департаменту, які є стипендіатами Ради з міжнародних відносин.

Причетні колишні чиновники США або не відповіли на запити про коментарі, або відмовилися коментувати запис. Усі джерела відмовилися назвати імена, щоб підтвердити переговори, які мали бути конфіденційними.

Серед цілей, за їх словами, є тримати канали зв’язку з Росією відкритими, коли це можливо, і відчути, де може бути місце для майбутніх переговорів, компромісу та дипломатії щодо припинення війни.

Обговорення відбувалися з відома адміністрації Байдена, але не за її вказівками, і колишні посадові особи, які брали участь у зустрічі Лаврова, поінформували Раду національної безпеки Білого дому після цього, повідомили два джерела.

Дискусії відомі дипломатичною мовою як «дипломатія другого напряму», форма неофіційної взаємодії із залученням приватних громадян, які не входять до складу уряду, або, у випадку зустрічі з Лавровим, «шлях 1.5», що означає, що чинні посадовці залучені на одному кінці розмови. Офіційних дипломатичних контактів на високому рівні між урядами США та Росії щодо України мало.

Незрозуміло, як часто відбувалися кулуарні дискусії та чи є вони частиною єдиної організованої роботи.

Зі сторони США в обговореннях брали участь деякі колишні чиновники Міністерства оборони, у тому числі Мері Бет Лонг, колишня помічниця міністра оборони з великим досвідом у питаннях НАТО, за словами двох осіб, поінформованих про переговори.

Принаймні один колишній чиновник США їздив до Росії для обговорення війни в Україні, повідомили двоє людей.

Крім Лаврова з російської сторони, в обговореннях брали участь науковці, лідери великих аналітичних центрів або дослідницьких інститутів та інші представники російської зовнішньополітичної сфери, які, як вважають, прислухаються до президента Володимира Путіна або регулярно спілкуються з кремлівськими особами, сказали джерела.

Речник Ради національної безпеки Білого дому відмовився від коментарів.

Посольство Росії у Вашингтоні не відповіло на запит про коментар.

Чиновник Офісу президента України Володимира Зеленського заявив, що не коментуватиме конкретні новини з неназваних джерел, але загальна позиція залишається незмінною.

«Наша позиція незмінна — доля України не може бути вирішена без України. Багато разів про це говорив і президент, і всі наші офіційні спікери. Не анонімно, а цілком конкретно і публічно», – зазначили вони.

Зростає ознак того, що США та їхні союзники прагнуть, щоб Москва та Київ рухалися до мирних переговорів восени після завершення контрнаступу України, який триває.

Під час таємної поїздки до Києва в травні директор ЦРУ Вільям Бернс почув від українських офіційних осіб про перспективу підштовхнути Москву до мирних переговорів до кінця року, повідомили офіційні особи The Washington Post . Наступного тижня президент Джо Байден зустрінеться в Литві з іншими лідерами НАТО, які сигналізують, що все ще не готові прийняти Україну до альянсу. А президентські вибори в США, що наближаються, підвищили гостроту навколо завершення війни на тлі побоювання, що республіканці зменшать свою підтримку України.

Зустріч у квітні відбулася під час рідкісного та короткого візиту Лаврова до США для головування в Раді Безпеки ООН, яка має ротаційне головування.

Приблизно в той же час Хаас і Купчан написали велику статтю в Foreign Affairs , яку публікує Рада з міжнародних відносин, виклавши те, що вони назвали «планом переходу з поля бою за стіл переговорів».

У матеріалі під назвою «Заходу потрібна нова стратегія в Україні» Хаас і Купчан передбачили, що після контрнаступу України, швидше за все, виникне глухий кут, і рекомендували США почати закладати основу для пропозиції про припинення вогню, в якому як Росія, так і Україна відтягне сили від лінії фронту, «фактично створивши демілітаризовану зону».

«Нейтральна організація — або ООН, або Організація з безпеки та співробітництва в Європі — надішле спостерігачів для моніторингу та забезпечення дотримання припинення вогню та відступу», — написали колишні офіційні особи США. «Якщо припинення вогню збережеться, мають послідувати мирні переговори».

Ключове питання полягає в тому, чи продовжуватимуть колишні офіційні особи США переговори після збройного повстання проти уряду Путіна минулого місяця керівника групи найманців Вагнера Євгена Пригожина , яке заплутало картину того, як влада та вплив течуть у Москві. Дискусії також відбувалися паралельно з прямими американсько-російськими розмовами про затриманого американського журналіста Евана Гершковича , про що цього тижня повідомив речник Путіна.

Переговори другого напряму вже давно відіграють важливу роль у дипломатії США, зокрема у зв’язку з контролем над озброєннями, часто надаючи менш формальну можливість перевірити ідеї та відповіді паралельно з офіційними переговорами між урядами.

У 1994 році колишній президент Джиммі Картер відвідав Пхеньян, Північна Корея, як приватний громадянин, прагнучи зупинити ядерну програму Північної Кореї — поїздка, яка стала головним болем для адміністрації Клінтона. Другий трек переговорів між ізраїльтянами та палестинцями також вважають створенням умов, які призвели до угод в Осло 1993 року .

Проте в контексті війни в Україні уявлення про те, що колишні офіційні особи США неофіційно спілкувалися з росіянами, спричинило розкол у середовищі американських дипломатів, вчених із зовнішньої політики та фахівців із національної безпеки.

«Мене хвилює те, які повідомлення це може передати, і неявний сигнал про те, що ми відчайдушно прагнемо укласти угоду», — сказав Бредлі Боумен, колишній офіцер армії та помічник у Сенаті, який вивчає військово-політичні питання у Вашингтонському фонді оборони. демократій. «Зараз ми дійсно хочемо ізолювати Путіна та тиснути на нього».

Майкл Макфол , який був послом США в Росії в адміністрації Обами, сказав, що він скептично налаштований щодо того, що сьогодні в Росії є будь-які відповідні сурогати другого шляху, які мають прямий доступ до Путіна і можуть служити неформальними посередниками.

А обговорення шляхів вирішення війни без участі українців може підірвати наполегливість адміністрації Байдена про те, що майбутнє України не буде вирішуватися кулуарними угодами між великими державами, сказав він.

«Якщо ви ведете переговори про те, як покласти край війні, українці мають бути там», — сказав Макфол, який сказав, що він не бере участі в обговореннях другого напряму.

Метт Діммік, колишній директор Ради національної безпеки Росії та Східної Європи, сказав, що навіть обговорення потенційних угод з Росією без участі України може зрештою підірвати важелі впливу Києва.

«Україна не потребує і не хоче, щоб посередники почали приходити й виробляти рішення щодо припинення вогню, а потім спонукати Європу та США штовхати Україну в цьому напрямку», — сказав Діммік. «Україна усвідомлює, що їхній шлях до безпечного майбутнього пролягає прямо через російську оборону і не залишає Росії іншого вибору, окрім як придумати власний вихід з України».

Джерело NBC News

Підписуйтесь на канал Космос Політики

Поділись своїми ідеями в новій публікації.
Ми чекаємо саме на твій довгочит!
Космос Політики
Космос Політики@politikosmos

Світова політика

72.1KПрочитань
4Автори
267Читачі
Підтримати
На Друкарні з 1 травня

Більше від автора

Вам також сподобається

Коментарі (0)

Підтримайте автора першим.
Напишіть коментар!

Вам також сподобається