Короткий аналіз: розширення БРІКС і світова економіка


Останнім часом експерти стверджують, що розширення БРІКС може суттєво змінити світову економіку. Шість нових країн приєдналися до БРІКС, щоб гучно заявити про свою присутність на світовій економічній арені. Однак такі події можуть мати наслідки для досягнення цілей сталого розвитку. Слід зазначити, що на нещодавньому саміті БРІКС, який відбувся в Південній Африці, було прийнято кілька справді неочікуваних рішень щодо розширення БРІКС. До економічної групи БРІКС входять: Індія, Бразилія, Росія, Китай і Південна Африка.

БРІКС, яка спочатку була об'єднанням країн, що не мали чіткої спільної мети й поставати перед труднощами у внутрішній співпраці, почала залучати нових членів. На додаток до тих країн, які вже отримали схвалення на вступ, ще понад 40 країн висловили бажання приєднатися до цього торгового блоку.

Створення БРІКС у 2001 році не викликало особливого хвилювання на Заході. З того часу об’єднання не суттєво вплинуло на світову торгівлю, але в ньому була створена нова організація — Новий банк розвитку. До факторів, які не дозволили торговельному об’єднанню стати поважним гравцем на світовій економічній арені відносяться:

• відсутність чітких цілей та координації;
• значні відмінності в політичних інтересах, стандартах виробництва та валютах.

Країни G7 (сім найбільших розвинених економік за обсягом ВВП: Канада, Франція, Німеччина, Італія, Японія, США, Велика Британія та Франція) не завжди ставили інтереси цієї групи на перше місце у своєму порядку денному. Однак експерти вважають, що останнім часом геополітика все більше впливає на економічні зв'язки. Розширення БРІКС відкриває нові можливості для цієї групи в таких сферах, як:

• боротьба зі зміною клімату;
• контроль над світовими фінансовими системами.

Для нових країн-членів це може стати способом диверсифікувати власні бізнес-можливості й стати менш залежними від заходу та його правил, завдяки обіцянкам вигідних умов торгівлі між членами та іншими стимулами для збільшення обсягів торгівлі та транскордонних інвестицій. На нинішніх членів блоку припадає близько 42% населення світу і понад 27 трильйонів доларів накопиченого валового внутрішнього продукту. Частка БРІКС у світовому ВВП за паритетом купівельної спроможності становить понад 36%, що навіть перевищує частку G7.

Щодо змін у цілях стійкого розвитку слід зазначити наступне. Безумовно, нову групу важко ігнорувати, оскільки її члени:

• забезпечують 45% світового видобутку нафти;
• володіють значними запасами залізної руди, вугілля та бокситів
• відіграють ключову роль у світовому сільському господарстві.

Тому розвинені країни, включаючи G7, сильно залежать від торгівлі з ними, а також від координації з таких питань, як зміна клімату та навколишнє середовище.

Джерело: 1NEWS

Поділись своїми ідеями в новій публікації.
Ми чекаємо саме на твій довгочит!
Український Фронтир
Український Фронтир@geopoliticalukraine

Геополітика ProКраїну і Світ

1.7KПрочитань
3Автори
21Читачі
На Друкарні з 23 вересня

Більше від автора

  • Казахстан стає привабливим «ядерним» гравцем

    У Казахстані уряд планує побудувати першу атомну електростанцію і найближчим часом проведе референдум з цього приводу. Країна хоче диверсифікувати свої енергетичні потужності та вже визначила можливий майданчик для будівництва АЕС.

    Теми цього довгочиту:

    Геополітика
  • Що Росія сподівається отримати від конфлікту між Ізраїлем і ХАМАСом

    «Росія зайняла пропалестинську позицію настільки, що навіть мене це здивувало», – каже Ганна Нотте, експерт з питань зовнішньої політики Росії на Близькому Сході в Центрі досліджень нерозповсюдження Джеймса Мартіна.

    Теми цього довгочиту:

    Геополітика
  • Турецький режим підтримує тероризм

    Після рішення міністра закордонних справ Ізраїлю Елі Коена відкликати дипломатичних представників з Туреччини, виникла ескалація напруженості між країнами. Це стало відповіддю на підтримку президентом Туреччини руху ХАМАС під час конфлікту з Ізраїлем.

    Теми цього довгочиту:

    Геополітика

Вам також сподобається

Коментарі (0)

Підтримайте автора першим.
Напишіть коментар!

Вам також сподобається