Костянтин Кривопуст: папа Пій XII знав про знищення євреїв у Європі та мовчав

Італійський історик Джованні Коко, який служив в архіві Ватикану, виявив документ, який доводить, що у Ватикані знали про знищення євреїв у газових камерах.

Він розповів італійській газеті Corriere della Sera про лист німецького єзуїта Лотара Кеніга своєму другові Роберту Лайберу, єзуїту, який служив секретарем папи Пія XII.

У грудні 1942 року Кеніг написав римському другові-єзуїту про знищення в таборі Белжець в районі Любліна за один день 6000 євреїв з Рави-Руської. У цьому таборі було вбито за роки війни 500 тисяч євреїв. За даними меморіалу, відкритого в Белжеці в 2004 році, при ліквідації гетто в Раві-Руській на місці було вбито близько 5000 євреїв і приблизно стільки ж вислано до табору смерті в Белжеці.

Датування листа німецького єзуїта має велике значення, оскільки саме у грудні 1942 року папа Пій XII отримував дипломатичними каналами від британців та поляків повідомлення про знищення мільйона євреїв на території Польщі.

Немає інформації про те, чи показав Лайбер цей лист Пію XII, але історик додає, що між папою та секретарем були дуже тісні дружні стосунки, оскільки він був секретарем Пія ще у 1920-х роках, коли майбутній папа служив послом Ватикану в Німеччині.

У минулому представники Ватикану говорили, що папа Пій XII не відреагував на повідомлення дипломатичних джерел, оскільки не міг перевірити цю інформацію. Лист, отриманий його секретарем, безперечно, міг бути таким підтвердженням від надійного джерела. 

«Цей лист є важливим тим, що тепер можна з упевненістю сказати: папа отримував від католицької церкви в Німеччині точну та детальну інформацію про злочини, які чинилися проти євреїв», – резюмує Джованні Коко в інтерв’ю італійській газеті. 

Поділись своїми ідеями в новій публікації.
Ми чекаємо саме на твій довгочит!
UA2DAY
UA2DAY@ua2day

892Прочитань
0Автори
3Читачі
На Друкарні з 1 травня

Більше від автора

Вам також сподобається

Коментарі (0)

Підтримайте автора першим.
Напишіть коментар!

Вам також сподобається