Костянтин Кривопуст :пташиний грип змінюється у бік більшої заразності для людей

Нове спільне дослідження вчених з Китаю та Сполученого Королівства показало, що один із підтипів вірусу пташиного грипу зазнає мутаційних змін, які можуть збільшити ризик передачі захворювання людям. Дослідники також кажуть, що отримані результати викликають стурбованість з приводу виникнення нової пандемії.

Використовуючи лабораторних тварин як моделі зараження людини, дослідники побачили, що підтип вірусу пташиного грипу H3N8 (AIV) зазнав ряд адаптивних змін, які викликають важкі інфекції і роблять його повітряним крапельним шляхом.

Було виявлено, що у людей інфекція пташиного вірусу H3N8 викликає гострий респіраторний дистрес-синдром і може навіть призвести до смерті. Вірус широко поширений на птахофермах, проте раніше особливості того, як він може передаватися від тварин до людини, були погано вивчені.

«Ми показали, як те, що пташиний вірус H3N8 ефективно розмножується в епітеліальних клітинах бронхів і легень людини, так і дуже шкідливо впливає на лабораторних ссавців-господарів і може передаватися повітряно-краплинним шляхом», — пояснив професор Кін-Чоу Чанг з Нот університету.

«Важливо те, що ми виявили, що вірус набув «переваги» – за інших рівних він вважає за краще зв’язуватися з рецепторами людських клітин. Також він придбав мутації, які необхідні для передачі повітряно-краплинним шляхом», – додав він. 

Дослідники наголошують, що у разі поширення вірусу серед людей, навіть вакциновані проти людського варіанту вірусу грипу H3N2, виявляться незахищеними від нового адаптованого вірусу, що може стати причиною розвитку епідемії або навіть пандемії.

Поділись своїми ідеями в новій публікації.
Ми чекаємо саме на твій довгочит!
UA2DAY
UA2DAY@ua2day

889Прочитань
0Автори
3Читачі
На Друкарні з 1 травня

Більше від автора

Вам також сподобається

Коментарі (0)

Підтримайте автора першим.
Напишіть коментар!

Вам також сподобається