Костянтин Кривопуст: російська нафта потрапляє до Великобританії через лазівку нафтопереробного заводу

Мільйони барелів палива, виготовленого з російської нафти, все ще імпортуються до Великобританії, незважаючи на санкції, запроваджені через війну в Україні, стверджує дослідження.

Так звана «лазівка» означає, що російська нафта переробляється в таких країнах, як Індія, а продукти продаються до Великобританії.

Це не є незаконним і не порушує заборону Великобританії на російську нафту, але критики кажуть, що це підриває санкції, спрямовані на обмеження військових коштів Росії.

Уряд Великої Британії заперечив будь-який імпорт російської нафти з 2022 року.

Але прес-секретар сказав, що міжнародно визнані «правила походження» визначають, що нафта, перероблена в іншій країні, класифікується для цілей торгівлі як така, що походить із країни переробки.

«Лазівка ​​в переробці»

Велика Британія є однією з багатьох західних країн, які заборонили імпорт усієї нафти та нафтопродуктів, що походять з Росії, намагаючись скоротити суму готівки, яку Москва може отримати від викопного палива.

Але два окремих звіти, якими ексклюзивно поділився BBC, свідчать про те, що правила переробки дозволяють продуктам, виготовленим з російської сирої нафти, надходити на територію Великобританії.

Центр досліджень енергетики та чистого повітря (CREA) заявив, що ця «лазівка ​​в нафтопереробці» означає, що такі країни, як Індія та Китай, які не ввели санкцій проти Кремля, можуть легально імпортувати російську сиру нафту та переробляти її в нафтопродукти, такі як авіаційне паливо. і дизель.

Потім вони експортують цю продукцію до Великобританії та ЄС.

«Проблема з цією лазівкою полягає в тому, що вона збільшує попит на російську нафту і дозволяє збільшити обсяги продажів, а також підвищити її ціну, що збільшує кошти, які направляються у військову скарбницю Кремля», — сказав Ісаак Леві, керівник CREA. Політика Європа-Росія та енергетичний аналіз.

«Нафта допомагає Путіну платити за війну»

В окремій дослідницькій роботі агітаційна група Global Witness підрахувала, що протягом 2023 року до Великобританії було імпортовано близько 5,2 мільйона барелів нафтопродуктів, вироблених з російської сирої нафти.

Більшість імпортованого палива - 4,6 мільйона барелів - було авіаційним паливом, яке, за припущеннями дослідників групи, використовувалося в одному з 20 польотів у Великобританії.

Лела Стенлі, керівник кампанії української команди Global Witness, сказала, що хоча «уряд Великобританії падає над собою, засуджуючи війну в Україні, він залишається співучасником продажу російської нафти, тримаючи цю лазівку в нафтопереробці відкритою».

«Кожен фунт, витрачений на російську нафту, допомагає Путіну платити за його жорстоку війну», – додала вона.

Ексклюзивні цифри, надані ВВС CREA, свідчать, що протягом перших 12 місяців заборони російської нафти з грудня 2022 року близько 569 мільйонів фунтів стерлінгів, імпортованих Великобританією, були отримані з російської сирої нафти.

В обох звітах стверджувалося, що так звана лазівка ​​опосередковано забезпечила Кремлю понад 100 мільйонів фунтів стерлінгів податкових надходжень.

Вони також сказали, що основна частина імпорту надходила в основному з трьох нафтопереробних заводів в Індії - Джамнагар, Вадінар і Нью-Мангалур, а також дев'яти інших в кількох країнах, включаючи Китай.

Більшість оцінок, зроблених CREA та Global Witness, ґрунтувалися на аналізі даних про відвантаження нафти від аналітичної компанії Kpler, а дані про ціни базувалися на даних Євростату та деяких інших джерел даних.

І CREA, і Global Witness заявили, що ці дві дослідницькі статті ґрунтуються на припущеннях і визнають, що аналіз такої торгівлі має проблеми та обмеження.

Дані Міжнародного енергетичного агентства показують, що імпорт російської нафти в Індію зріс після початку війни в Україні. У відповідь на санкції Росія знизила ціни на нафту, щоб залучити нових покупців.

Після вторгнення Великобританія імпортує індійське авіаційне паливо та дизель також зросла.

Росія є третім у світі виробником нафти. Він добуває сиру нафту з землі, яка потім експортується на нафтопереробні заводи та перетворюється на такі продукти, як бензин, дизельне паливо, авіаційне паливо та різні пластики.

Російська економіка сильно залежить від такого експорту.

Західні союзники вдарили по Росії численними санкціями , включаючи обмеження цін на нафту, яке має на меті запобігти отриманню Москвою більше 60 доларів за барель сирої нафти.

Але є сумніви щодо того, чи є ці заходи настільки жорсткими, як сподівалися після того, як Міжнародний валютний фонд нещодавно покращив свій прогноз економічного зростання Росії в 2024 році з 1,1% до 2,6%.

Санкції також вплинули на країни, які їх запровадили, оскільки ціни на нафту та газ стрімко зросли, оскільки країни, головним чином країни ЄС, почали боротися за нові поставки з Росії.

Вплив санкцій

У січні минулого року статистика торгівлі свідчила про те, що Великобританія не імпортувала викопного палива з країни, тоді як у 2021 році імпорт газу, нафти та вугілля з Росії до Великобританії склав 4,5 мільярда фунтів стерлінгів.

Представник уряду Великої Британії заявив, що з моменту набрання чинності санкціями «не було імпорту російської нафти та нафтопродуктів до Великої Британії».

Він сказав, що крім «надання доказів того, що товари не є російськими, імпортери тепер повинні вказувати країну останнього відправлення, щоб переконатися, що нафта з Росії не перенаправляється через інші країни».

Браян Мюльєр, співголова групи міжнародної торгівлі та митної справи юридичної фірми Bird & Bird, сказав, що правила походження в кінцевому рахунку означають, що російська сира нафта, перероблена в такій країні, як Індія, буде класифікуватися як індійська.

"Зміна походження визначається на основі значної обробки", - сказав він. «Якщо російські нафтопродукти значною мірою перероблені з води в юрисдикції, відмінній від Російської Федерації, вони більше не вважаються такими, що походять з Російської Федерації».

Джерело в нафтовій промисловості додало, що оскільки Велика Британія не є самозабезпеченою дизелем, вона має десь купувати його, і якщо вона не отримує його з Індії, вона ризикує заплатити вищу ціну в іншому місці та перекласти витрати на споживача. .

"Повна заборона не складна"

Але Олег Устенко, економічний радник президента України Володимира Зеленського, закликав західних союзників України посилити чинні санкції, включивши повну заборону на всі нафтопродукти, отримані з російської нафти.

"Ми повинні зробити все можливе, щоб припинити фінансування Росії. Ми повинні переконатися, що в них немає достатньо готівки в руках, щоб продовжувати цю кровопролитну війну проти нас", - сказав він.

«Це має бути зроблено в цих країнах, які є... справді нашими союзниками. Починаючи з Великої Британії, ЄС і США. Великій Британії не важко запровадити таку заборону».

Пан Леві з CREA погодився, що такий крок закриє лазівку в нафтопереробці.

Метт Сміт, аналітик компанії Kpler, яка є джерелом більшості досліджень, сказав, що хоча неможливо відокремити, які нафтопродукти виробляються з російського матеріалу, «справедливо сказати, що принаймні деякі нафтопродукти надходять до Європи. виготовлені з російського матеріалу».

Тому Великобританія отримувала нафтопродукти з Індії, які, ймовірно, були очищені з російської сирої нафти, сказав він.

Пан Сміт сказав, що хоча так звана лазівка ​​підриває санкції, ситуація була складною.

"Неможливо вивести російську нафту або продукти, створені з російського матеріалу, зі світового ринку", - сказав він. «Росія також є настільки ключовим гравцем, що можновладці не хочуть повністю викорінювати російські пропозиції зі світового ринку, оскільки це призведе до різкого зростання цін».

Минулого року деякі законодавці США також наполягали на забороні імпорту палива з нафтопереробних заводів, які використовують російську сиру нафту, а представники США Ллойд Доггетт і Джо Вілсон представили законопроект , щоб закрити лазівку в нафтопереробці.

Поділись своїми ідеями в новій публікації.
Ми чекаємо саме на твій довгочит!
Служба Божа
Служба Божа@qPTJ8lRNYjunOFu

1.2KПрочитань
0Автори
0Читачі
На Друкарні з 30 травня

Більше від автора

Вам також сподобається

Коментарі (0)

Підтримайте автора першим.
Напишіть коментар!

Вам також сподобається