LAU-7/A - AIM-9

Коротко про не менш важливу частину ракет класу "повітря-повітря" - пускові установки/пілони. В даному випадку це LAU-7/A для AIM-9, що застосовується для версій D/G/H.

Image

LAU-7/A мала все необхідне для AIM-9D. Джерело живлення, утримуючий вузол, підключення до системи управління вогнем, генератор тональних сигналів, пристрої безпеки і, найголовніше, стиснений газ для охолодження.

Image
Image
Image
Image
Розміри

Якщо йти спереду назад, то першим пунктом у списку є блок живлення. Блок живлення перетворює енергію літака в корисну для ракети, а також забезпечує генератор тонального сигналу (перетворює вихідний сигнал прицілу на звук) для AIM-9 і допоміжний пристрій для ведення вогню.

Image
Image

Одразу за блоком живлення ви знайдете збірку механізму (дуже креативна назва).

Це, мабуть, найцікавіша частина. Вона містить механізм фіксації, який є дуже складним методом утримання ракети, але дуже хорошим.

Image

Ось патент і зображення внутрішньої частини вузла. У цьому випадку пневматична система замінена електромагнітом.

Коротше кажучи, підпружинені фіксатори, які утримують ракету від руху вперед, не можуть пружинити всередину під дією сили запуску, якщо циліндр не втягнутий.

Image
Image
Image

30 - це вушко для запуску ракети, 32 - вушка (див. фото), а 170 - насічки (які ви можете побачити на цьому 9X, якщо придивитесь уважно.

Image

А в задній частині пускової установки - газова система. Керуючий клапан досить простий - соленоїд, підпорядкований перемикачу охолодження сайдвиндера в кабіні пілота.

Охолодження бокового двигуна вимкнене/нормальне/примусове.

Тепер про найважливіше. Сам стиснений газ. В даному випадку кращим газом є азот, стиснений до зрідження, але в екстрених випадках спрацює і повітря через високу концентрацію азоту в повітрі. (Доречі цікавим фактом є те що іноді замість азоту в деяких більш сучасних ракетах по типу AIM-9L/M, або Р-73 застосовують аргон для охолодження. А в деякіх більш примітивних радянських ракетах по типу Р-60М (не плутати зі звичайною Р-60, у якої за деякими чутками нема примусового охолодження) застосовуються модулі Пельтьє.

Image

У задній частині балону з охолоджувальною рідиною (газом) є вбудований манометр. Переваги цього повинні бути досить очевидними.

Image
Image

І це все. Я не маю дотепного висновку з цього приводу, я просто вважаю, що пускові установки гарні.

Просто погляньте на цей LAU-141/A з F-22!

Image

Сурс - https://x.com/heatloss1986/status/1788496885285573042

Поділись своїми ідеями в новій публікації.
Ми чекаємо саме на твій довгочит!
Літачки та шизопост
Літачки та шизопост@litaki_schizopost

Переклади, авторьскі тексти.

205Прочитань
2Автори
5Читачі
На Друкарні з 10 травня

Більше від автора

  • Storm Shadow - Гроза проходила десь поруч

    Storm Shadow - це крилата ракета малої/середньої дальності з точним наведенням, що використовується для ураження високоцінних і захищених цілей. Історія появи, розробки та конкуренції.

    Теми цього довгочиту:

    Авіація
  • Іракські гібридні ЗКР для ЗРС “Квадрат“/”Куб”

    Приклад однієї з розробок для модернізації ЗРК. Цей випадок служить прикладом того, як країна з обмеженою технологічною базою може розвивати асиметричну зброю навіть у важких умовах, таких як ембарго.

    Теми цього довгочиту:

    Ірак

Вам також сподобається

Коментарі (0)

Підтримайте автора першим.
Напишіть коментар!

Вам також сподобається