Kestrel — двигун першої ракети SpaceX

Falcon 1 була легкою ракетою, яка в якості рушія використовувала сімейство Merlin 1 (1A та 1C) на першому ступені та Kestrel — на другому.

Kestrel та другий ступінь Falcon 1

Kestrel — це невеликий двигун з витискувальною системою подачі компонентів палива якими є LOX та RP-1.
Двигун побудовано на тих же т.зв "Pintle injector", як і Merlin, але має абляційне охолодження камери та навколокритичної зони. Надзвукова ж частина сопла (дзвін) зроблена з ніобієвого сплаву, а на її стику з двигуном присутній титановий теплообмінник, який підігріває гелій для наддуву баків.

Kestrel

Як метал ніобій дуже стійкий до розтріскування порівняно з вуглецем-вуглецем. За даними SpaceX, зіткнення з орбітальним сміттям може пошкодити метал, але не матиме істотного впливу на роботу двигуна.

Тест двигуна
Тест двигуна

Управління вектором тяги відбувається завдяки електромеханічним приводам, а орієнтація ступеня при вимкненому двигуні завдяки соплам на стисненому газі (сold gas thrusters).
Запуск, точніше запалювання палива, ініціюється подачею TEA-TEB (триетилалюміній-триетилборан), яку спейси дуже люблять.

Двигун може похвалитись
Питомим імпульсом = 317с.
Тиск в камері згоряння = 9.3 Бар
Тяга ~ 3т.
Маса = 52 кг.

Планувалось створити покращену версію під назвою Kestrel 2, яка мала підвищену технологічність, меншу масу та вищий ПІ, але після згортання проєкту Falcon 1 реалізований так і не був.

Поділись своїми ідеями в новій публікації.
Ми чекаємо саме на твій довгочит!
Uncle Puzzled
Uncle Puzzled@UnclePuzzled

Aerospace Engineering

281Прочитань
9Автори
13Читачі
На Друкарні з 18 жовтня

Більше від автора

Вам також сподобається

Коментарі (0)

Підтримайте автора першим.
Напишіть коментар!

Вам також сподобається