Storm Shadow - Гроза проходила десь поруч

Зміст
Гроза проходила десь поруч. Було то блискавка, то грім.
Дорога йшла кудись на Овруч в лісах і травах до колін.
Латаття ніжилось в озерах, хитали ряску карасі.
Черкнула блискавка по зелах, аж полягали вони всі.
Над світом білим, світом білим хтось всі спіралі перегрів.
А хмари бігли, хмари бігли і спотикалися об грім.
Гроза погримувала грізно, були ми з нею тет-а-тет.
Тремтіла річечка рогізна, човни ховала в очерет.

Ліна Костенко - Гроза проходила десь поруч

Storm Shadow cruise missile
Storm Shadow

Storm Shadow - це крилата ракета малої/середньої дальності з точним наведенням, що використовується для ураження високоцінних і захищених цілей.

Королівські військово-повітряні сили описують оперативно-тактичну ракету "Storm Shadow" (CASOM) як "Stand-Off Missile";

Ця ракета дальнього радіусу дії з повітряним базуванням та унітарною проникаючою бойовою частиною знаходиться на озброєнні ескадрилій Tornado GR4 Королівських Військово-Повітряних сил і була прийнята на озброєння у 2003 році у складі 617 ескадрильї під час бойових дій в Іраку, а потім надійшла на повне озброєння в 2004 році.

Озброєна спеціалізованою проникаючою боєголовкою, вона призначена для знищення високовартісних і захищених цілей на дальніх дистанціях.

Історія появи

Своїм корінням "Штормова тінь" сягає конфлікту на Фолклендських островах 1982 року.

Передумови

Робота над ракетою далекого радіусу дії 1982 року була розвернута в 1987 році під програмою НАТО "Модульна автономна зброя" (MSOW), яка була започаткована сімома країнами. Серед країн-партнерів MSOW були США, Велика Британія, Іспанія, Канада, Франція, Західна Німеччина і Італія.

Франція і Канада вийшли з програми, посилаючись на занепокоєння щодо розподілу робіт. (Як завжди) Вимоги MSOW включали три ракети різних розмірів і модульну концепцію корисного навантаження.

Варіанти передбачали протитанкову ракету малої дальності та два типи ракет великої дальності для ураження стаціонарних та мобільних цілей.

Alliance Defence Corporation (ADC), очолювана Роквеллом, виграла конкурс у General Dynamics, але угода була далека від завершення. ВПС США фактично знищили програму, вийшовши з неї в 1989 році, як повідомляється, через розбіжності в концепції операцій з Королівськими військово-повітряними силами (RAF).

Зокрема, ВПС США хотіли відмовитися від важкої (1600 кг) версії дальньої дії, яка була особливо потрібна Королівським ВПС для Торнадо. Розбіжності щодо "малопомітності" конструкції також викликали занепокоєння як у ВПС США, так і в інших сторін.

Після того, як MSOW померла, Королівські Повітряні Сили та інші повернулися до креслярської дошки.

Конкуренція

Компанії Matra і BAE Dynamics розпочали дискусію про об'єднання своїх підрозділів керованої зброї в 1992 році.

У штабних вимогах 1994 року (Air) 1236 (1994 Staff Requirement (Air) 1236) була визначена потреба у ракетах для ураження захищених цілей, таких як укриття для літаків або вузли командування і управління.

Було запропоновано декілька систем;

GEC Marconi/BAE Pegasus

Високоточна бомба Marconi Avionics Hakim була доступна у двох варіантах ваги, обидва з яких також мали альтернативні варіанти наведення. Спочатку вони були розроблені компанією ISC в США на замовлення ВПС Об'єднаних Арабських Еміратів у 1984 році.

Ferranti придбала ISC в 1987 році, а згодом її придбала компанія Marconi в 1991 році. Hakim мав різні назви: Project Alpha, GMX, Felix, Pegasus і навіть Little Brother, який надійшов на озброєння ОАЕ в 1990 році (Hakim A/B) і в 1993 році (Hakim C/D).
Pegasus
Варіант PGM-4 Hakim B був оснащений мікротурбореактивним двигуном Teledyne Ryan і був перероблений таким чином, щоб не порушувати зобов'язання Режиму контролю за ракетними технологіями, він також отримав назву Centaur і був запропонований Королівським військово-повітряним силам.

Повідомлялося, що дальність польоту становить 250 км.

ADM-141 TALD Variant

Озброєна та розтягнута версія тактичної авіаційної мішені Brunswick Corporation (TALD)

Hughes/Smiths Industries Airhawk

Airhawk був укороченою крилатою ракетою BGM-109 Tomahawk.
Air Hawk

Вона була оснащена проникаючою боєголовкою Thomson Thorn Lancer, загальною довжиною 4,66 м. Вага - 907 кг, заявлена дальність польоту - 600 км.

McDonnell Douglas/Hunting Grand SLAM

Grand Slam
Grand SLAM була створена на основі SLAM-ER з дальністю 300 км і проникаючою боєголовкою вагою 400 кг. Боєголовка була запозичена з американської програми AGM-137 TSSAM.

AGM-137 TSSAM (Лінк)

Вона мала довжину 5,31 м і важила 1100 кг. Розмах крила становив 2,42 м

Aérospatiale Asura (Air to SUrface RAmjet)

Це був високошвидкісний варіант ракети ASMP-C з конвенціональною (унітарною або кассетною) бойовою частиною.

Rafael Popeye 3 (Turbo)

Popeye
Popeye 3 був турбовентиляторним варіантом ракети Popeye класу "повітря-поверхня".

Daimler-Benz Aerospace/Saab

Згодом він перетворився на КЕПД "Таурус", що стоїть на озброєнні Німеччини, Іспанії та Республіки Корея. З проникаючою кінетичною бойовою частиною (KEPD) 250/350

Texas Instruments/Shorts Joint Stand-Off Weapon (JSOW)

Figure 4 from Development of the Joint Stand Off Weapon (JSOW) Moving  Target Capability: AGM-154 Block Three program | Semantic Scholar

Storm Shadow - головний герой довгочиту

Похідна ракети Matra Apache під назвою Storm Shadow.

Контейнерна система озброєння APACHE (Arme Propu/sée A Charges Ejectables) спочатку була розроблена спільно Францією і Німеччиною в рамках програми, яка включала системи розкидування боєприпасів для протитанкової боротьби і знищення злітно-посадкових смуг.

Концептуальні та інженерні дослідження розпочалися в 1983 році, передбачаючи три варіанти з різною дальністю стрільби і різним корисним навантаженням.

Льотні випробування розпочались у 1986 році, але в 1988 році Німеччина вийшла з програми.

Matra Apache випередила свій час, будучи першою ракетою такого типу в Європі, при вазі 1230 кг вона не була маленькою, але мала дальність польоту 140 км і могла нести десять боєприпасів KRISS для знищення злітно-посадкової смуги.

До 1991 року ракета еволюціонувала до однокорпусної конструкції з турбореактивним двигуном, але з кількома варіантами корисного навантаження.

Matra запропонувала 600-кілометровий варіант під назвою Apache-C.

Згодом Apache-C отримав назву Armament de precision Tire Grande Distance (APTGD), а пізніше в дев'яностих роках змінив назву на Systéme de Croisiére conventional Autonone tongue Portée de Precision (SCALP) (SCALP-EG і Storm Shadow є практично ідентичними).

Storm Shadow
1994 р. Випробувальний політ

Версія дальністю 250 км була запропонована Великій Британії для задоволення вимог CASOM Королівських ВПС на основі версії Apache AI (Anti Structure) під назвою Storm Shadow (Штормова тінь).

Apache AI також був розроблений для задоволення потреб французьких ВПС в ракетах дальністю 250-400 км, здатних вражати захищені цілі.

Деякі учасники тендеру також запропонували кілька варіантів конструкції, які б дозволили нести його меншому за розміром "Гаррієру".

CASOM призначалась для озброєння Harrier, Tornado і EF2000 ("Тайфун")

Щоб ускладнити ситуацію, в 1994 році Matra запропонувала Apache C Королівському флоту для використання в якості керованої зброї класу "земля-земля".

SRA 1236 був дуже заангажований політикою, його вибір проклав би шлях до злиття BAE Dynamics і Matra; французький уряд заблокував злиття за умови, що Storm Shadow буде обраний Міністерством оборони. Якби МО обрало американське або ізраїльське рішення, Саудівська Аравія не була б зацікавлена або навряд чи змогла б придбати його для свого флоту "Торнадо".

CASOM була відокремлена від вимог американської Спільної протикорабельної ракети класу "повітря-поверхня" (JASSM/LRASM) після тиску з боку американської промисловості, і обидві системи пішли своїм шляхом.

Storm Shadow була обрана

Контракт вартістю 700 мільйонів фунтів стерлінгів на розробку і виробництво Storm Shadow був підписаний у 1997 році з компанією Matra BAe Dynamics.

Німеччина пішла своїм шляхом і розробила систему Taurus KEPD 350, яку можна порівняти з Storm Shadow.

У 1998 році Міністерство оборони Франції уклало з Matra BAe Dynamics контракт вартістю 6 мільярдів франків на 500 ракет SCALP-EG (Emploi General).

У 1999 році проект Storm Shadow був обраний Італією, і частина початкового фінансування від МО Франції була використана компанією Matra BAe Dynamics для дослідження можливостей наземного, морського і підводного запуску.

Перший політ Storm Shadow відбувся наприкінці 2000 року, а протягом наступних років було здійснено ще кілька польотів.

Storm Shadow - Tornado

Відео тестового польоту у 2002 році

У 2002 році Франція розпочала детальну розробку військово-морського варіанту Storm Shadow/SCALP-EG.

Наприкінці етапу визначення проекту MBDA дійшло висновку, що найкращим підходом було б взяти компоненти від SCALP, але розмістити їх в новому планері, який міг би поміститися в 535-міліметровому стандартному торпедному апараті.

Королівський військово-морський флот був повністю поінформований під час розробки, але він не вибрав ракету. Для запуску з вертикальної пускової установки SYLVER використовувався б прискорювач, який би катапультував ракету і розвертав її в напрямку руху.

DCNS Sylver Vertical Launching System VLS Aster MdCN Missile
ПУ “Сільвер“ (Sylver) - аналог американської mk.41 VLS Vertical Launching System

Storm Shadow - "Штормова тінь" вступає в експлуатацію

На початкових етапах операції TELIC (Участь Великої Британії у війні в Іраку) з літаків Tornado GR.4 було випущено 27 ракет Storm Shadow, незважаючи на те, що на той момент вони ще не були офіційно прийняті на озброєння.

Ракетні пуски здійснювалися літаками Tornado GR.4 зі складу 617-ї ескадрильї "Дамбастерів" (Dambusters).

Storm Shadow був офіційно прийнятий на озброєння ВПС у жовтні 2004 року, прокоментував керівник групи CASOM в МО:


Наявність цієї неперевершеної системи є значним стрибком уперед у технологіях та можливостях Королівських ВПС. Найсучасніша навігаційна система, що забезпечує феноменальну точність, разом зі спеціалізованою боєголовкою BROACH, що руйнує бункери, не має аналогів у світі на сьогоднішній день.

У липні 2004 року MBDA оголосило про низку потенційних модернізацій для Storm Shadow. Міністерство оборони Франції профінансувало програму вартістю 15 млн. євро, яка продемонструвала можливості одностороннього каналу передачі даних від ракети до літака-носія, який передавав би інформацію в реальному часі, що дозволило б зробити базову оцінку пошкоджень від бомби.

Подальші дослідження мали на меті показати, як двосторонній канал передачі даних може бути використаний для перенацілювання ракети під час її польоту.

Інші варіанти, як повідомляється, включали вдосконалену конструкцію планера, нову боєголовку під назвою HARDBUT і новий шукач. Система нового покоління з керованою головною частиною (NGMWS) HARDBUT була частиною ширшої спільної Програми демонстрації технологій (TDP), що фінансувалася МО і Генеральним штабом озброєнь (DGA).

Вартість проекту CASOM склала 981 мільйон фунтів стерлінгів для 900 ракет.

Подальші розробки та оперативне використання

У 2008 році Міністерство оборони оголосило про Програму посилення сил і засобів "Storm Shadow" (Storm Shadow Capability Enhancement Programme - SSCEP).

Було укладено два контракти на виконання робіт, пов'язаних з етапом оцінювання (ЕО) складних озброєнь, про що було оголошено 15 липня 2008 року. Один з цих контрактів був укладений з компанією MBDA (UK) Ltd і охоплює роботу над програмами непрямої високоточної вогневої атаки (IFPA LM), майбутньої важкої керованої зброї класу "повітря-поверхня" (FASGWH), вибіркового впливу на дальність (SPEAR), майбутньої локальної системи протиповітряної оборони (FLAADS) і посилення можливостей Storm Shadow (SSCEP).https://hansard.parliament.uk/Lords/2008-09-29/debates/0809014000026/ArmedForcesComplexWeapons
Перевірка відповідності та можливості застосування також була проведена на Nimrod MRA4
Перший випробувальний запуск боєголовки HARDBUT був завершений на полігоні Біскарросс у Франції 18 травня 2010 року, а другий - 14 вересня 2010 року.

https://www.mbda-systems.com/press-releases/mbda-conducts-successful-demonstrations-of-new-bunker-buster-warhead/

Storm Shadow використовувався в операції ELLAMY в Лівії 2011 року Францією, Італією та Великою Британією.

19 березня 2011 року чотири літаки Tornado GR4 здійснили історичний 3000-мильний політ в обидва боки, щоб завдати глибокого удару по ключових лівійських об'єктах - "Сторм Шедоу". Літак повернувся на авіабазу RAF Мархем рано вранці в неділю, завдавши 8 прямих влучань з восьми ракет. https://www.youtube.com/watch?v=SEr-1BKvfHs

Міністерство оборони повідомило, що під час операції “ELLAMY" Велика Британія випустила 80 крилатих ракет "Сторм тінь" і "Томагавк", хоча вирішило не деталізувати кількість по кожній з них з міркувань безпеки.

Ціна ракети та деталі

Парламентський звіт 2011 року виявив вартість "Штормової тіні";

Том Бленкінсоп: Запитати Міністра оборони, яку оцінку він зробив вартості однієї ракети Storm Shadow для державної скарбниці; і яку оцінку він зробив співвідношення ціни і якості ракети Storm Shadow. [49247]Пітер Лафф: Storm Shadow надає Великій Британії унікальну можливість завдавати високоточних ударів по захищених цілях, таких як командні бункери, не піддаючи літаки і екіпажі високому рівню загрози. Ракета була закуплена у співпраці з Францією за результатами міжнародного конкурсу. Ракети Storm Shadow, контракт на поставку яких було укладено в 1997 році, зараз перебувають на балансі Міністерства оборони за ціною близько 790 000 фунтів стерлінгів за ракету. Ця цифра включає витрати на виробництво інтегрованої системи озброєння, а не лише вартість самої ракети. Крім того, ще 160 мільйонів фунтів стерлінгів було витрачено Великою Британією на розробку.

Льотні випробування Storm Shadow на Тайфуні відбулися в листопаді 2013 року, вартість інтеграції Тайфуна і Storm Shadow за контрактом становить 120 мільйонів фунтів стерлінгів.

На британсько-французькому саміті з питань оборони і безпеки в 2014 році було прийнято кілька програмних рішень, в тому числі щодо "Штормової тіні"/SCALP

Також було досягнуто прогресу в реалізації програми реконструкції і модернізації SCALP-EG і Storm Shadow, де обидва уряди погодилися обмінюватися даними, пов'язаними з національними концепціями і програмами фази оцінки. Ми прагнемо узгодити Меморандум про взаєморозуміння щодо кадрового забезпечення до початку літа 2014 року. Заглядаючи в майбутнє, ми продовжуємо працювати над спільним концептуальним дослідженням, яке оцінює можливі рішення для задоволення наших довгострокових потреб у заміні Гарпуна, Екзосет і Сторм Шадоу/SCALP. Концептуальне дослідження має бути завершене пізніше цього літа

Ця нова ракета теоретично призначена для виконання вимог SPEAR Cap 5 і має з'явитися на озброєнні між 2030 і 2035 роками.

У вересні 2014 року парламентський звіт розкрив деталі, пов'язані з Storm Shadow:

Ендрю Розінделл: Запитати міністра оборони, який прогрес був досягнутий у розробці протитанкової зброї Storm Shadow; яку оцінку він дав її потенційним перевагам для обороноздатності Великої Британії; і чи зробить він заяву. [207657]Пан Данн: "Storm Shadow” продовжує забезпечувати Велику Британію унікальною здатністю завдавати високоточних ударів по захищених цілях, не наражаючи літаки і екіпажі на вищий, ніж це необхідно, рівень ризику.На етапі розробки концепції середнього технічного обслуговування "Storm Shadow" розглядаються варіанти збереження можливостей системи озброєнь "Шторм Тінь" для того, щоб задовольнити наші вимоги до планування. Ми домовились обмінюватись з Францією інформацією про наші відповідні національні програми модернізації і оновлення "Storm Shadow"/SCALP EG (французька назва "Storm Shadow"), що підкріплено Меморандумом про взаєморозуміння, який був підписаний на Міжнародному авіасалоні в Фарнборо в липні 2014 року.У липні я оголосив, що Storm Shadow буде інтегрований в літаки Typhoon Королівських ВПС і надійде на озброєння в 2018 році.

Через місяць після цього Джейнс підтвердив, що спільна британсько-французька ракета називатиметься Future Cruise and Anti-Ship Weapon (FCASW) / Future Missile Antinavire/Futur Missile de Croisière (FMAN/FMC).

Перший пуск ракети Storm Shadow з літака Typhoon був здійснений в листопаді 2015 року.

Міністерство оборони підтвердило, що інтеграція Storm Shadow для британського F-35B була припинена в січні 2016 року, натомість, ймовірно, в довгостроковій перспективі основна увага буде зосереджена на SPEAR Capability 5.

Storm Shadow була пороговою зброєю в оригінальному документі з експлуатаційних вимог (ORD) до F-35 (об'єднаного бойового літака).

Ударні можливості авіаносців Великої Британії тоді були зосереджені на авіаносцях класу QE (Queen Elizabeth) і F-35B, але вони не матимуть здатності наносити глибокі удари по захищених цілях в автономному режимі.

Можливості Storm Shadow

Storm Shadow - крилата ракета повітряного базування, призначена для знищення захищених і вкопаних цілей.

Вона важить 1300 кг, має довжину 5,1 м і ширину приблизно 0,5 м, а з розправленими крилами - 3 м.

Storm Shadow - cutaway

Використовуючи турбінний двигун Turbomeca Microturbo TRI 60-30, вона має дальність польоту, яка, за різними даними, становить від 250 км до 300 км, хоча багато джерел вказують на 560 км (За деякими оцінками в домашній версії, яка не має призначення для експорту). Така дальність польоту дозволяє Великій Британії атакувати цілі, не потрапляючи в зону ураження зенітних засобів.

Після вивільнення/збросу ракети, крила розгортаються і, використовуючи навігаційну систему GPS/INS і Terrain Profile Matching (TERPROM), направляють ракету до цілі на низькому рівні, уникаючи рельєфу місцевості і маскуючи її. На кінцевому підльоті носовий конус скидається, а інфрачервоний датчик спрямовує ракету до точки падіння, виконуючи необхідний кінцевий маневр.

Ця система наведення терміналу з розпізнаванням зображень є надзвичайно точною, були повідомлення про те, що ракети Storm Shadow слідували одна за одною до першого вхідного отвору. Така точність надає планувальникам місій багато можливостей, особливо коли вони намагаються використати слабкі місця цілі або уникнути прилеглих територій.

Програмне забезпечення для планування місій дозволяє заздалегідь запрограмувати кожну деталь польоту.

Окрім надзвичайної точності, другим елементом ефективності Storm Shadow є складна боєголовка, яку вона несе - бомба, Royal Ordnance Augmenting Charge (BROACH).

BROACH використовує проникаючий прекурсорний заряд, за яким слідує основний заряд.

BROACH

У поєднанні з вдосконаленим підривником (наприклад, Paveway IV від Thales) вона виявилася надзвичайно ефективною.

Точки входу і виходу показані на зображеннях нижче.

Боєголовка BROACH також використовується проти таких цілей, як мости.

Cutting off the invaders escape routes from Crimea: mission possible -  Militarnyi

BROACH також стоїть на озброєнні США, під видом Joint Stand-Off Weapon AGM-154C.

Наземний екіпаж 617 ескадрильї завантажує нову ракету "Storm Shadow" на один з літаків ескадрильї Tornado GR4.

Кілька думок про Storm Shadow

Коли "Шторм Тінь" був поставлений в Україну, було багато спекуляцій щодо її дальності, зі зрозумілих причин. Storm Shadow фактично базується на версії Apache Anti Structure під назвою Apache AI, яка має дальність 250 км. Державна дальність MBDA "перевищує 250 км. Деякі обстріли ІДІЛ, схоже, вказують на дальність понад 250 км, але про це немає жодних офіційних даних.

Не плутайте SCALP Naval з SCALP EG/Storm Shadow, вони дуже відрізняються за багатьма параметрами, хоча їхня дальність описується як 900 км

Цікаво, що у Storm Shadow є аналог в Taurus KEPD, хоча він важить на 100 кг більше і має інший двигун, MBDA заявляє, що він має дальність польоту 500 км і більше.

У 2013 році RAF опублікувала брошуру, в якій дальність Storm Shadow була описана як 300 нм плюс 550 км.

Дальність залежить від багатьох факторів, тому навіть підтверджена максимальна дальність x може бути недосяжною за умови y та z.

Тож кому вірити? Виробникові, Королівським Повітрянним Силам (залежно від поточних або старих публічних матеріалів), іншим веб-сайтам або нестримним спекуляціям у Твіттері?

Все, що виходить за межі офіційного діапазону "понад 250 км", є спекуляцією, ви можете вірити у що завгодно.

Особисто я радий не знати, мені це не потрібно (хоча цікаво), а ті, хто знають, роблять те що потрібно, та продовжують нищити русню.

Джерела

https://imemg.org/wp-content/uploads/imemts2006_Thomas_1.ppt.pdf

https://www.mbda-systems.com/product/storm-shadow-scalp/

https://en.wikipedia.org/wiki/Storm_Shadow

https://www.airforce-technology.com/projects/storm-shadow-missile/


https://www.thinkdefence.co.uk/2022/11/storm-shadow/

https://missilethreat.csis.org/missile/apache-ap/

Поділись своїми ідеями в новій публікації.
Ми чекаємо саме на твій довгочит!
Літачки та шизопост
Літачки та шизопост@litaki_schizopost

Переклади, авторьскі тексти.

205Прочитань
2Автори
5Читачі
На Друкарні з 10 травня

Більше від автора

  • LAU-7/A - AIM-9

    Коротко про не менш важливу частину ракет класу "повітря-повітря" - пускові установки/пілони. В даному випадку це LAU-7/A для AIM-9, що застосовується для версій D/G/H.

    Теми цього довгочиту:

    Авіація
  • Іракські гібридні ЗКР для ЗРС “Квадрат“/”Куб”

    Приклад однієї з розробок для модернізації ЗРК. Цей випадок служить прикладом того, як країна з обмеженою технологічною базою може розвивати асиметричну зброю навіть у важких умовах, таких як ембарго.

    Теми цього довгочиту:

    Ірак

Вам також сподобається

Коментарі (1)

Клас, офігенний довгочит

Вам також сподобається