Любов до себе: кроки для підвищення самооцінки.

Процес любові до себе розпочинається із війни з собою. Адже, любов до себе це не про самолюбування і егоїзм. Егоїст любить себе так само мало, як і інших. Любов до себе ґрунтується на відчутті власної повноцінності і особистої значущості.

Якщо постає питання щодо її повернення – наближається клопітка і серйозна робота. Спершу слід «зламати» всі набудовані комплекси неповноцінності та наслідки психічних травм. Доведеться боротися з власними гормонами, а точніше – звичками, які викликають їхній спалах. Якщо це ще й пов’язано з «любов’ю» (спів)залежністю) до іншої особи – доведеться не аби-як постаратися, компенсуючи дію окситоцину та допаміну.

Тож як можна культивувати любов до себе:

1.       Самодисципліна. Слід контролювати не лише свої дії, але й відслідковувати емоційний стан. Коли відчувається втрата контролю та падіння у емоційну яму – відмітьте це, подивіться на себе зі сторони і спробуйте відсторонитися від власної ролі. А як би на Вашому місці вчинила авторитетна для Вас особа? А Ваш співбесідник?

2.       Фізична активність. Фізична активність досить суттєво впливає на наш емоційний стан. Це природне джерело допаміну, адреналіну та ендорфіну. Фізична активність пригнічує вироблення кортизолу (гормону стресу). Дає можливість скинути зайву напругу та стрес. А також сприяє самодисципліні та підняттю самооцінки.

3.       Пошук внутрішньої гармонії. Гармонізуйте своє життя – шукайте точку опору в собі, в природі, простих заняттях. Техніки медитації та йоги – одні з найкращих помічників у цьому. Прогулянки на природі – також.

4.       Хоббі. Знайдіть собі корисне заняття, що потребує Вашої постійної участі та яке викликає задоволення. Не відмовляйте собі у ньому. Згадайте своє дитинство, що ви любили тоді?

5.       Культура. Музика, живопис, література – це те, що завжди безпосередньо впливало на наш емоційний стан. А також є глибоким джерелом інформації, яку доводиться аналізувати нашому мисленню. Перемикання думок та концентрація на процесі – те, що завжди допомагає у пошуку собі та зміні фокусу свого сприйняття.

6.       Ставте реальні короткострокові цілі. Це як продовження самодисципліни, так і спосіб відчути впевненість у власних силах.

7.       Балуйте себе чимось приємним. Час від часу слід заохочувати себе чимось розслаблюючим та приємним – аромопалички, гаряча ванна, масаж, тістечка (не часто) тощо. Бажано робити це після досягнення певного результату, чи у певні періоду неспокою.

8.       Ідіть туди, де страшно, - робіть те, що лякає. Жорсткий, але найбільш дієвий спосіб – зустрітися зі своїми страхами, пережити їх та перемогти, залишивши позаду. Будь-яка проблема, будь-який страх розстане як тільки роздивитися його зблизька і розкласти на частинки. Наші страхи – не помічники, вони лише вказівники на те, з чим нам слід працювати. Поки Ви живете – все добре. Головне ЯК Ви це робите.

 Сподіваємось, наші прості поради допоможуть Вам здобути впевненість і йти вперед до щасливого усвідомленого життя та внутрішньої гармонії.

І пам’ятайте, що любов до себе – це основа нормальних особистісних кордонів. Це розуміння коли варто припинити спілкування з тими, хто не цінує Вас, з ким взаємодія приносить біль. Говорити вголос, коли щось не подобається. Навіть близьким. І це не про сварку. Це про повагу до Вашої точки зору, Ваших кордонів і позицій. І якщо це «не Ваше», Ви не маєте це приймати.

Любов – це завжди про сміливість бути собою. Це про повагу. Це про право бути цінним та унікальним. Про прийняття себе різного, як із сильними, так і зі слабкими сторонами, зі злетами і падіннями, з усіма недосконалостями.

Любов до себе починається зі слів – я залишатимусь собою, і даю собі дозвіл на це!

Бережіть себе, цінуйте, розвивайте, любіть…

Якщо хочете краще розуміти себе, свої нахили та слабкі сторони, - замовляйте розбір своєї матриці долі за акційною ціною до кінця серпня.

Долучайтесь до нашої групи у телеграм: https://t.me/numeri_fati

Якщо хочете пригостити кавою, можете зробити це тут: https://send.monobank.ua/jar/7HQj61kseD

Поділись своїми ідеями в новій публікації.
Ми чекаємо саме на твій довгочит!
Тетяна Оринянська
Тетяна Оринянська@Numeri_fati

Нумеролог

1KПрочитань
0Автори
4Читачі
Підтримати
На Друкарні з 9 червня

Більше від автора

  • Пошук свого шляху

    У житті кожен з нас стикається з безліччю рішень, і кожен вибір, що ми робимо, має потенціал впливати на наше майбутнє. Але що таке правильний вибір? Як ми можемо визначити, що саме відповідає нашим потребам, цілям та цінностям?

    Теми цього довгочиту:

    Саморозвиток
  • Сила бажання

    Звідки береться непоборна тяга до певної дії чи об'єкта? І чому ці бажання часом нестримні та нестерпні? Що є тим стимулом, який рухає нашу фантазію?.. Часом здається, до життя і є саме лише бажання, - задоволене, але частіше "зголодніле"...

    Теми цього довгочиту:

    Саморозвиток

Вам також сподобається

Коментарі (0)

Підтримайте автора першим.
Напишіть коментар!

Вам також сподобається