Ментальне здоров'я[Магія Слів]

Вступ 

Вітаю усіх у цій пречудовій, позитивній, можливо, цілющій статті!

Все ж, ми поговоримо про ментальне здоровʼя повільно, приємно та цікаво!

Це щось на кшталт збірки порад, які передам своїми, звісно ж, чарівними словами, опісля спробую додати трішки свого досвіду, може це дасть якоїсь мудрості не тільки цьому артиклю, чи мені, як екстравагантній особистості.

Приємного прочитання!

спокій

 Ментальна втома/емоційне вигорання

Гадаю, що ця тема зачеплює емоційне вигорання та ментальне виснаження, стрес й розряджену соціальну батарейку. Цей розділ буде тісно повʼязаний із моєю Минулою статтею.

Гаразд, признайте що ніхто не є обʼєктивно ідеальним, кожному своє сприйняття, його швидкість, кожному своя витримка, натхнення чи бажання рухатись вперед; горіти своїм улюбленим зайняттям - це класно, але важливо не згоріти разом із ним. Й от тут ми зачеплюємо емоційне вигорання, коли ти згорів разом зі своєю справою, я чудово розумію як це, мабуть усі чудово це розуміють, адже, гадаю, це базова помилка для всіх успішних, чи доти не досягших успіху, людей, амбіційних та... по-своєму сильних. Гаразд, вигорання це одне, але зрозумійте що й грамотна робота зі зайняттям також може давати збої; можливо вам забракне сил, а може натхнення. Ви можете бути сповнені бажання займатись своєю справою, от зараз сядете й зможете зробити фіаско, відкриття у своїй галузі! Але коли ваш мозок розуміє: час до роботи! то... ви не можете! Знайомо? І з часом ваш стан нормалізовується, натхнення нарешті знаходить своє місце у практиці. 

Якщо вам це знайомо, то ви й знаєте те, наскільки це бажання підступне та неочікуване, таємниче й непомітне. Його потрібно не зрозуміти, а усвідомити. 

А щодо ментальної втоми, гадаю це вже точно знайома вам річ. Це теж щось дуже схоже на вигорання, але... власне я, усе рівно, у ці моменти відчуваю бажання творити, я навіть відчуваю більший потяг до своєї творчості! Адже саме моя творчість вимагає умиротворення, концентрації та тиші, тим самим я настільки відʼєднуюсь від зовнішнього світу, що отримую від цього задоволення у будь-якому випадку. Зазвичай, це виснаження викликає бурхливе оточення, а може багато людей; себто, ви розумієте наскільки ці два аспекти(емоційне вигорання та втома) можуть бути близькі та далекі?

Коли ти востаннє відпочивав?

А тепер перейдемо... до рішення цих проблем? Скоріше до наступної підтеми для розмови.

Звісно, всім потрібно грамотно чергувати час для особистого розвитку(відпочинку, пізнання себе та нового й тощо), та для свого оточення, яке відіграє вирішальну роль у багатьох аспектах життя(звісно ви це знаєте). 

Може варто зʼїздити в музей із друзями? Чи відвідати самому?

Волинь/луцьк/окольний замок.

в музеях класнюча атмосфера! раджу♥

Так, давайте будемо відверті, коли ви востаннє відпочивали? Коли ви відкаладали всі справи разом із думками, які тісно повʼязані із ними? Коли ви востаннє відкидали телефон та виходили на вулицю, вдихали свіже повітря разом із долею своєрідної медитації? Коли ви думали власне про себе, про своє життя, коли ви робили акцент на якихось... *філософських* думках? Які спонукають до роздумів, роздумів, роздумів... доки не забракне сил.

Відпочинок - це не лінь, це поєднання із самим собою у гармонії, у глибоких роздумах та думках, а інколи й у тиші, це поєднання зі своєю унікальною особистістю, встановлення звʼязку із нею, щось на кшталт медитації. Адже, навіть прогулянка на свіжому повітрі, вважається медитацією; тобто, коли ви спокійно та розслаблено йдете вулицею, парком, а може іще десь, та прислуховуєтесь до шуму, який наповнює простір навколо вас, а можливо й вас самих...

Сприйняття

Гаразд, це ми обговорили, а тепер перейдемо до наступної підтеми, а саме... до сприйняття. Сприйняття самотності, людей, аспекту особистого розвитку, та й загалом життя, *а як ви на нього дивитесь?* Власне, я викладав свої думки щодо цього у статті Магія Слів але зараз ми знову зачепимо цю тему, опісля розвиваючи її дедалі у наступних розділах.

Це така своєрідна частина нашого щастя, частина психології нашого спільного щастя. Адже воно насправді дуже сильно залежить від інтерпритації всього того, що нас оточує.

Так, власне, моє сприйняття, ідеалістичні думки, які я сам викликаю, опісля керую ними, позитивно впливають на мене, навіть, не дивлячись на їх штучність. Вони, щось, на кшталт афірмації, яку я повторюю й відчуваю натхнення, багато-багато натхнення, яке підтримую іншими людьми, митцями у власній та інших галузях, але таку людину знайти доволі тяжко, повторюсь я; її ви відчуєте самі, інстинктивно наткнетесь на її сторінку в Інстаграмі, Телеграмі, Тік-Тоці, чи в будь-якій іншій подібній соціальній мережі. Ви переглянете перше відео, послухаєте перше аудіо, прочитаєте перший абзац, та зрозумієте що ця людина - ваш гід у світі натхнення, в якому ви будете дивитись на усе із рожевих окуляр.

Спробуйте задумуватись над своїми завданнями на день, подумайте який глибокий сенс несе прогулянка на вулиці, розмова із друзями(може віртуальна), похід у гарне місце, відвідування культурних місць свого містечка, яка приваблива та людна атмосфера у супер-маркетах, які ті люди заклопотані, адже вони не можуть подумати про чарівність та екстравагантність тієї атмосфери, яка витає в повітрі, а ви можете! 

Усвідомлення

Стоп! Зупиніться та... усвідомлюйте все що коїте ви, все що коїться навколо, усвідомлюйте все так ідеалістично як тільки зможете! Погляньте, який жовтий місяць, а яке біле сонце! Розслабся, друже, не бійся за жорстоко-тваринний реалізм, якщо ти спробуєш рожеві окуляри, то не відчуєш наркотичної залежності чи потреби від них, ти тільки відчуєш, наскільки важливо усвідомлювати все з позитивної точки зору.

Усвідомлюй себе, усвідомлюй емоції, чи варті емоції того, що є? Прислухайся до самих перших виникаючих думок, під час роздумів чи пошуків рішення, якщо задуматись, то вони найправильніші та є найвірніші, найщиріші друзі та компаньйони у твоєму житті. Розумій та усвідомлюй свою унікальність, невипадковість. Кожна дія, кожен крок, кожен вимушений чи (не)випадковий вибір, хід, все це поступово зробило тебе, зліпило із маленьких ходів на ігровій площі, всі ці невипадкові події створили невипадкового тебе. Ці мільйони років еволюції старались, аби створити тебе, такого унікального та одного. 

Схоже на якусь медитацію, правда?

Усвідомте, що те все що створювало вас, що створене для вас, ви ніколи не уникните та не пропустите!

А тепер перечитайте минулий абзац, а може цей підрозділ, тільки усвідомте це! Ви станете щасливіші!

Ми завжди рухаємось вперед

"Єдиний спосіб розібратися з майбутнім - це ефективно функціонувати сьогодні ©️А. Маслоу💬

Якщо ви ще не отримали того, що хотіли, якщо ви не пройшли ще на один крок уперед, то це може означати лише те, що ваша минула версія обрала комфорт в той момент, а не успіх в майбутньому. Це відкладання всіх справ на потім, а що це взагалі значить? Може це не просто лінь, а... щось більше? Так, це можна пояснити із наукової точки зору, і як на мене, це пояснення насправді дещо мотивує.

На наші рішення впливають дві системи мозку: лімбічна та префрональна.

Лімбічна система відповідає за наші швидкоплинні емоції та миттєві бажання, які практично нічого не варті, нічого не важать у створенні майбутнього.

Префронтальна система йде в перспективу, відповідає за планування та прийняття вагомих рішень, які утворюють підґрунтя вашому майбутньому.

Якщо ви будете піддаватись рішенню: відкласти справи на потім, то лімбічна система тріумфально перемагає, таке коротке задоволення, яке є дещо деструктивним, в плані вашого розвитку. Саме ця частина мозку, спонукає вас до легковажних, всіма бажаних дій, до відпочинку, ліні та комфорту. Саме тут я можу повторити ту величну фразу, яка має насправді глибокий сенс, а тепер й підґрунтя:

*Комфорт вбиває мрії*.

Отже, коли ви в наступний раз спробуєте ухилитись від своїх справ чи обовʼзків, то ви піддаєтесь азартній та легковажній грі мозку, яка поступово буде вбивати ваші мрії. 

Також важливо розуміти, що справи, обовʼязки та робота загалом - це ваші друзі, гіди у щасливому, перспективному й успішному житті, доки ви працюєте із ними швидко її швидко.

Кроки до кращої версії себе(підсумки)

час скінчився… тому, швиденько підсумовуємо і я вас відпускаю!

Ось ви й дійшли до підсумку, такого, закриваючого цю тему, розділу. Не забувайте все те що я висказав вам вище й водночас вхоплюйте, те що я вам подам зараз.

Швиденько підсумуємо та будемо рухатись вперед разом?

1. **Сприйняття та життя на повну**: не забувайте що саме ваше сприйняття, ваші принципи, звичаї та навички утворюють вас. Так повільно поступово, але природньо. Аби ви могли створити кращу версію себе, то беріть від життя все, усе що зможете інтерпритувати під себе, отримуючи щось нове, нове підґрунтя для вашої точки зору, а може нові переконнання, чи та сама підтримка старих. Це важливо, адже саме впевненість у своїх діях, усвідомлення тих дій, які повинні бути впевненими, керує вами, рухає вперед! А помилки повинні працювати на вас, слугувати уроком, підживлювати впевненість дедалі, а не давати коріння деструктивним роздумам, які слугуватимуть підґрунтям для невпевненості. Фокусуйтесь на своїх діях, усвідомлюйте їх із всією впевненістю, усвідомлюйте їхні межі, свої межі. Ми живемо один раз, тому ми маємо право на уроки від життєвого досвіду. Саме від сприйняття всього, від власних принципів та переконань, залежить швидкість сприйняття деяких речей, в плані розуміння.  2. **Самовиражайтесь**: ваше екстравагнтне сприйняття є частиною самовираження. Я знаю що є багато висловів від відомих людей, які говорять щось на кшталт: *не варто виділятись та показувати свою унікальність, рухайтесь по-своєму, але тихо*. Так, в цьому є якась частина правоти, й інколи потрібно, звісно, орієнтуватись і за цими словами, але... коли в цьому немає особливої потреби, коли вам самовираження вартує лише зацікавлених поглядів чи думок інших людей, то це ваша можливість! Можливо ви будете виглядати перспективною сособистістю, примєною, вірною тощо. Показуйте себе на зовні! Показуйте свою красу, свою силу, свої сильні сторони, будьте собою показуючи своє еґо у хорошому світлі, й самі залишайтесь у ньому. Скажіть усім, хто ви є! 3. **Будьте собою**: так приємно розуміти, що все, що є для тебе, ти ніколи не пропустиш. А ще приємно бути собою, якщо вас хтось не приймає, то це ще нічого не означає, адже ви обовʼязково знайдете своє місце у чиїйсь. компанії, чи знайдете своїх комфортних друзів. А ті намагання підлаштуватись, лише зменшують ймовірність зустрічі із тими людьми, які чекають на вас, адже всі ми різні, але поєднанні. Будьте собою, також, аби не втратити ті можливості, які відкриті для вас, саме для вас. Не ті, під які ви підлаштовуєтесь, а ті, які принесуть у ваше життя... щось нове, що стане підґрунтям новим емоціям та щастю. 4. **Не порівнюйте себе із іншими**: так, це банально, так, це важко. Це інстинкт, який закладений еволюцією із давніх часів, коли це ще могло допомогти. Однак, зараз це приводить тільки до фатального погіршення стану вашого ментального здоровʼя. Знову ж таки поверненемось до підрозділу усвідомлення; усвідомте свою унікальність, себе як унікальну особистість, яка може, зовсім, не перетинатись схожістю із іншими. Я розумію, що це доволі тяжко, інколи хочеться глянути на когось та орієнтуватись по його діях, але варто орієнтуватись не по інших людях, не по чужих думках, а по собі; по тому, що почули, чи дізнались ви, по тому що підсказує ваша інтуїція, яка є частиною вас. Будьте собою, унікальним собою, покажіть що ви унікальна особистість, що ви маєте право на власну думку, що ви можете сприймати все по-іншому.5. **Якщо життя бʼє, то відповідайте тим самим**: якщо ви серйозно берете все на свій особистий рахунок, якщо ви піддаєтесь тій деморалізації, то ви піддаєтесь слабкій, неперспективній частині себе, яка обирає, чи бажає, комфорт тут і зараз, а комфорт вбиває мрії. Зрозумійте, що сприймати весь негатив на власний рахунок - це не вирішення. Так, деяка критика може мотивувати діяти та рухатись, але хапати все підряд, сприймаючи це за мотивуючу критику, ви дійдете лише до деструктивних роздумів...  6. **Відчувайте контроль над своїм життям; відпочивайте, а не лініться**: зрозумій, усвідом контроль над своїм життям повільними, але широкими кроками. Плануй свій день зранку, через деякий час після його початку, коли вже виконана розминка, зʼїджений сніданок та прочитано декілька сторінок твоєї улюбленої книги, або статті улюбленого автора. Частіше слухайте музику(залишайте її на задньому фоні), ведіть себе жвавіше на стільки, на скільки вам комфортно із нещодавньо прийдешніми силами. Утворюйте комфортну атмосферу, довго працюйте над нею, над собою, аби її утворити. Провітрюйте свою кімнату та ходіть на прогулянки, адже свіже повітря поліпшує ваш стан, та позитивність ваших думок. Займайтесь медитацією, зачитуйте афірмації, прослуховуйте або читайте мотивуючі тексти, надихаючі тексти, приємні тексти, які спонукають вас до дій чи роздумів. Створіть якийсь абстрактний режим, без жорстоких обмежень; тримайте його в голові, адже це повинно бути легко, завчайте та підлаштовуйте під себе. Частіше пийте гарячі напої, розслабляйтесь, відволікайтесь від усіх думок. Це все буде утворювати відчуття, що ви тримаєте своє життя під контролем, адже так і буде.

Закінчення

за допомогою цих дротів, ви маєте можливість читати мої статті!😜

Ох! Це було тяжко! Власне, було важко мені. Збір інформації, її обробка, опсіля робота із нею у статті... здається, що я створив цю статтю доволі швидко, але... що мені довелось пережити, охо-хо-хо... :) 

Звісно, той покладений ґрунт як моя Минула стаття, зробила процес передавання моїх думок значно ліпшим та... зрозумілішим? Мабуть! Хоч ці статті залишаються сильно нагружені інформацією та текстом, **а ця взагалі обʼємом більш, ніж дві тисячі слів!**

Все таки, я дописав ту статтю, цю статтю, але на цьому не кінець, ще редактура, опісля сумніви, а в кінці якийсь тріумф та щастя після кожної позначки "+1 прочитання", адже це мене мотивує неменш за натхнення. 

Дякую усім, хто пройшов цей шлях прочитання :) буду дуже вдячний за зворотній звʼязок! Підкресліть мою неправоту своїми власним поглядами, а може підтримайте теплими словами!

Зичу втілити свої бажання та мрії! Сподіваюсь, що зміг допомогти!!!

Поділись своїми ідеями в новій публікації.
Ми чекаємо саме на твій довгочит!
Writer Freak
Writer Freak@Writer_Freak

57Прочитань
3Автори
5Читачі
Підтримати
На Друкарні з 27 серпня

Більше від автора

  • Природа, еволюція та війна із нею

    Чи не здається вам, що людина переступила(чи ще переступає) найвищу планку розвитку, розпочинаючи війну зі своєю природою(натурою)?

    Теми цього довгочиту:

    Щось Цікаве
  • Магія Слів[1]

    Сьогодні я планую увести вас трішки глибше в духовний світ кожного з нас, в мистецтво й творчість, у їх глибини та передати деякі дивні думки й почуття із них. Трішки розвинути вашу власну духовну культуру та підкинути пару полін у вогник вашої моралі!

    Теми цього довгочиту:

    Мотивація

Вам також сподобається

Коментарі (1)

Дякую за слова у цьому довгочиті!

Вам також сподобається