Мій спортивний інтерес #002: WrestleMania 39, День 1.

Одразу скажу: саме WWE я не дивився вже років 10, з моменту припинення трансляцій рестлінгу на QTV у жовтні 2013-го року, тільки окремо дивився певні події та читав новини. Тому, можливо, буду слідкувати і писати поки найбільші головні події та шоу (PPV — від pay-per-view, великі події, які не транслюють на телеканалах і які показуються за системою “плати та дивись” на різних супутникових/кабельних каналах) WWE та AEW.

Рестлінг — це театралізований вид спорту, а тому не варто ставитись до багатьох речей там серйозно. Це, певною мірою, серіал із спортивним присмаком, який варто сприймати лише як якісну художню подію.

І якнайкраще для цього підходить Рестлманія 39. А це ще й голівудська Манія!

Рестлманія 39
Рестлманія 39

УВАГА: лонгрід містить спойлери спортивної події. Якщо Ви не знаєте результатів — раджу не читати далі.

День 1. Субота.

До речі, поділ на два дні Манії йде коренями саме з часів, коли почався ковідний карантин. Тоді головна подія найголовнішого шоу показувалась навіть не наживо, а просто була відзнята наперед (і деякі матчі вийшли просто неймовірними — як наприклад, останній поєдинок Андертейкера проти Ей Джей Стайлза).

Але вже на дворі 2023-ій, обмеження зняті, і тому SoFi Stadium радо приймає у Каліфорнії усіх фанатів рестлінгу. До речі, на перший день їх завітало 80,497!

United States Championship: Austin Theory © vs. John Cena

Джон Сіна проти Остіна Тіорі
Джон Сіна проти Остіна Тіорі

(де (с) — позначка того, хто володіє титулом на даний момент).

Виходи Сіни, звичайно, були ще тою епічною подією ще років так 10-15 тому. Згадати тільки армію його двійників у 2009 році (Wrestlemania 25). Цього разу Джон особливо не заморочувався: все одно вже давно легендарний бейбіфейс (бейбіфейс — один з найголовніших “світлих” персонажів у рестлінгу) не виступає на постійній основі у WWE, от і зараз, кажуть, знову вже має певні пропозиції з Голівуду (як і його попередник — Дуейн “Скала” Джонсон, який теж пішов з бейбіфейсівської кар’єри рестлінгу до касових фільмів). Але відкрити шоу матчем за титул чемпіону США (з якого, колись, і починав…) проти Остіна Тіорі — чому би і ні?

Та й дітлахи на фоні дещо натякають, що Джон — улюбленець серед дітей. При всій контроверсійності та дивних заявах — Сіна сильний меценат, і це доводить ця мила історія з хлопчиком Михайлом з Маріуполя, якого навідав Джон після евакуації родини звідти у часи знищення міста російськими загарбниками.

Вихід Сіни
Вихід Сіни

Щодо матчу — багато слів про нього не скажеш. Дуже повільний і забруднений позуваннями Тіорі. Публіка реагувала дуже добре на Сіну і дуже негативно на Остіна (фейс та хіл, все ж таки!). Момент, коли Джон замикає STF і після здачі Тіорі, одразу відпускає його, викликає питання: це ж як так можна було прописати, що людина, яка 20 років в рестлінгу, одразу кине після тупотіння суперника захват, не почувши гонгу і кличу рефері розімкнути захват…

Одразу після цього Тіорі прописує свій фінішер і забирає титул.

Тіорі стоїть над поверженим Сіною
Тіорі стоїть над поверженим Сіною

Перемога: Тіорі після утримання, все ще чемпіон Штатів
Моя оцінка: ⭐️½ (з 5)
Оцінка Дейва Мельтцера (найвідоміший світовий рестлінг-оглядач): ⭐️⭐️¼ (з 5)

Підсумок: для початку і для ностальгії за Джоном матч непоганий, загалом — задовгий і досить важкий для перегляду.

Fatal-4-Way Tag WrestleMania Showcase Men Match: Braun Strowman & Ricochet vs. The Street Profits vs. Alpha Academy vs. The Viking Raiders

Браун Строумен та Рікошет против Стріт Профітс проти Альфи Академі проти Вікінг Райдерс
Браун Строумен та Рікошет против Стріт Профітс проти Альфи Академі проти Вікінг Райдерс

Showcase match — це звичайний філлер, вставлений для того, щоб доповнити Манію певними матчами, дати можливість виступити певним рестлерам, яким не запланували можливі матчі та конфронтації, а також просто побудувати місток від одного сюжетного матчу до іншого. Раніше це був Andre the Giant Memorial Battle Royale, зараз — два показових командники (чоловічий та жіночий).

Для суботи обрали чоловічий матч. І я скажу Вам, непоганий чоловічий чотирьохсторонній командник.

Єдине, що мене все ще дивує, чому у ФАТАЛЬНОМУ командному чотирьохсторонньому поєдинку (у якому при звичайному матчі в участі беруть усі 4 рестлери, і усі четверо знаходяться на рингу одномоментно), у чотирьохсторонньому командному поєдинку лише двоє з кожної команди починають поєдинок з можливістю тагу (передачі участі у поєдинку) будь-якій команді (і своїй, і чужій).

Дуже дивна особливість, як чоловічого, так і жіночого (трохи забігаємо наперед) шоукейзу в тому, що перемогли команди, які найменш активні були у своїх матчах. Неймовірно сподобалась робота The Viking Raiders — виявляється, при своїх габаритах, хлопці відіграють роль не броулерів (рестлери, які використовують мінімум захватів, більша концентрація на ударах), а досить непоганих таких хай-флаєрів (рестлери, які концентрують увагу на акробатичних стрибках з канатів, кутів рингу та просто неймовірно стрибучі летуни)!

Ну, і стрибок Строумена на всю кучу малу з п’ятьох рестлерів — це особлива вишенька на торті цього матчу.

Браун Строуман летить на кучу людей під час суплексу
Браун Строуман летить на кучу людей під час суплексу

Перемога: The Street Prophits після утримання
Моя оцінка: ⭐️⭐️⭐️ (з 5)
Оцінка Дейва Мельтцера (найвідоміший світовий рестлінг-оглядач): ⭐️⭐️⭐️¾ (з 5)

Підсумок: трохи короткуватий і метушливий, але несподівано непоганий матч без зайвих купюр та з парою непоганих спотів (видовищних прийомів/трюків).

Seth Rollins vs. Logan Paul

Сет Роллінз проти Логана Пола
Сет Роллінз проти Логана Пола

Так, до слова, Логан Пол — це один з найпопулярніших блогерів Штатів, який вже за останні 5 років встиг і у бокс піти (побитись, між іншим, двічі ще з одним популярним блогером KSI, та ще й з самим Флойдом Мейвезером-молодшим зарубитись у боксерському поєдинку).

А тепер він і у WWE. Here comes the money!

Логан Пол спускається на ринг
Логан Пол спускається на ринг

Вихід Логана одразу переносить усіх фанатів рестлінгу на 27 років назад, у Рестлманію 12, де таким же ефектним виходом на тросах спускався Шон Майклз у своєму першому бою за правилами Залізної Людини (Iron Man Match) проти Брета Харта.

Зате у Роллінза його тему співало ледь не половина SoFi Stadium.

Оцінювати цей поєдинок досі важко. З технічної точки зору: ну, молодець Логан — є якийсь певний скіллсет (набір прийомів), проводить тренування, і при бажанні може бути дуже непоганим рестлером. А з іншого: Рестлманія — це саме та подія, де будь-який нерестлер може стати рестлером хоча б на одну ніч. Будь-яка зірка. І тут Ви можете побачити і того ж Флойда Мейвезера, і Bad Bunny (сучасну хіп-хоп/r’n’b-зірку), і Snoop Dogg’a (поговоримо ще про нього), і навіть, прости Господи, Дональда Трампа.

І Сет, який, ще рік тому, відпрацював дуже якісний поєдинок з одним із найголовніших повернень із AEW того року — Коді Роудсом, зараз проводить десь на другій годині першого дня Рестлманії абсолютно нічого не вагомий для нього матч з позарестлінговою зіркою. Чи хороший цей матч з точки зору маркетингу? Так. Чи хороший, щоб колись ще його раз передивитись? Не певен. Бо Логан, яким би хорошим виконавцем він не був, все ще далекий від рестлінгу та зірок рестлінгу, які займаються цим від 3 до 5 днів на тиждень із шаленим графіком.

Хоча поява KSI у ролі реклами напою та стрибок на стіл та того ж KSI повеселили.

Перемога: Сет Роллінз після утримання
Моя оцінка: ⭐️⭐️½ (з 5)
Оцінка Дейва Мельтцера (найвідоміший світовий рестлінг-оглядач): ⭐️⭐️⭐️⭐️½ (з 5)

Підсумок: і якщо різницю в балах у перших двох матчах можна було списати на певні особливості, які би я не побачив/не добачив, занизив (все ж таки де мої 15 років перегляду рестлінгу і де 30+ Мельтцерівських), то 4.5 з 5 бою Пола з Роллінзом для мене виглядають абсолютно дивними. Це не бій двох рівних, абсолютно кваліфікованих виконавців, це навіть не спотфест (бій, наповнений повністю і під зав’язку трюками і прийомами), і тут нема психології, хорошого сюжету чи хоча б якого притомної лінії між рестлерами взагалі. Це просто один із боїв, не найгірших боїв Маній, але це саме бій, як ще один варіант для заткнення дірок у події, не більше.

6-Person Tag Match: Becky Lynch, Lita & Trish Stratus vs. Damage CTRL (Bayley, Iyo Sky & Dakota Kai)

Беккі Лінч, Літа та Тріш Стратус проти Бейлі, Айо Скай та Дакоти Кай
Беккі Лінч, Літа та Тріш Стратус проти Бейлі, Айо Скай та Дакоти Кай

Приємний і непоганий матч, у якому ветеранки реслінгу (Літа та Тріш) майже сильно не відставали від молодої крові, і навіть підлаштовувались під сучасні реалії. Звичайно, багато від цього матчу вимагати не потрібно, бо фізіологічно і для Літи, і для Тріш 15-тихвилинний насичений матч це серйозне навантаження для організму, але у будь-якому випадку — великий респект за непогану форму + конкурування з опонентками, які на 12-14 років молодші за них. Беккі, як колишній чемпіонці, цей матч — невеликий доробок у скарбничку праці в команді одними з великих (перемога чи поразка ніяк би особливо на ній не відобразилась загалом), а от Damage CTRL, можливо і варто було би дати перемогти. Хоча, навіть у голівудських фільмах, не завжди перемагає добро над злом, але у філерці Голівудської Манії перемога добрих дівчат над злими — це був зрозумілий хід.

Перемога: Беккі Лінч, Літа та Тріш Стратус після утримання
Моя оцінка: ⭐️⭐️⭐️¾ (з 5)
Оцінка Дейва Мельтцера (найвідоміший світовий рестлінг-оглядач): ⭐️⭐️¾ (з 5)

Підсумок: поки найкращий серед філерних матчів загалом, особливо, якщо багато не вимагати від нього.

Rey Mysterio vs. Dominik Mysterio

Рей Містеріо проти Домініка Містеріо
Рей Містеріо проти Домініка Містеріо

Насправді, такого концепту у WWE вже не було років з 20. Бій батька проти сина. Востаннє, здається, тільки Вінс Макмехон (голова та президент WWE) проводив поєдинок проти свого сина Шейна.

Непогано зроблений сюжет, хоча і дещо віддає старим фьюдом (конфронтацією) між CM Punk’ом та Реєм Містеріо часів так року 2010-го. До речі, перший матч був теж на Реслманії і там переміг також Рей — співпадіння?

Для певного розуміння: спочатку Рей та Домінік виступали разом в одній команді, виграли командні титули і зробили усе, про що, загалом, і мріяв батько. А потім перетворили Домі на злого персонажа, який атакував свого батька з угрупуванням хілів (злих персонажів) “Судний день” (Judgement Day) з подальшою тусовкою у них.

Це хороший приклад того, як персонажа потрібно просувати далі по кар’єрній драбині угору. Наприклад, Рей, у силу свого абсолютно світлого гіміку (образу), ніяк би не асоціювався з хілом, та й зробити його хілом всю кар’єру було дуже важко — ну, це абсолютно не Кріс Джеріко, який своєю харизмою може грати навіть абсолютну наволоч і за межами рингу бути одним із найкрутіших чуваків в рестлінг-ком’юніті. Це і не СМ Панк, який, власне, виправдовує свій псевдонім на повну. І абсолютно це не Джефф Харді, улюбленець молоді та певних вже дорослих, пропалених життям дядьок і тіток, який навіть без зайвих слів (а в якості персонажа, що говорить, Джеффрі, м’яко кажучи, був заслабким) міг зачарувати глядача. Отже, Рей завжди був, як то кажуть, універсальною картою, зі своїм єдиним, але довгограючим образом. Та й будемо відверті, сам Рей на злого персонажа міг потягнути в до-WWEшні часи, коли він був у WCW (World Championship Wrestling, повністю помер, як промоушн в 2001 році), але не тут.

Домінік пішов далі. І що далі, тим краще. Він неймовірно відігравав до Рестлманії блудного сина, який відколовся від родини. Шикарно показував зневагу до свого батька, ще й примудрившись вплести сюди історію з тим, що його генетичним батьком міг бути Едді Герреро (один з найлегендарніших рестлерів 90-их—00-их, помер у 2005, один з близьких друзів Рея Містеріо). Ще й вплутав усю їх родину (до речі, вплутувати усе сімейство Гутьєррезів (справжнє прізвище Містеріо) вже не вперше для Рея — знову ж таки, сюжет з Панком, і раніше).

Дійшло до того, що Домініка виводили на ринг з поліцейської машини, бо за сюжетом він був заарештований за напад на батька. Тому у Містеріо-молодшого з’явився не тільки образ “блудного сина”, а ще й “кримінального елемента”.

Домі виводять на ринг у супроводі поліцейських
Домі виводять на ринг у супроводі поліцейських

Батько же вирішив, що виїзд на кабріолеті зі Снупом під “Nuthin' But A "G" Thang” буде набагато епічніше.

Окрім цього, ще прозвучало декілька десятків секунд музичної теми “Viva La Raza” Герреро та потім оригінальна “Booyaka 619” Містеріо. До слова, відсилок на Едді буде достатньо і у Домініка, і у Рея.

Рей та Снуп перед виїздом на арену SoFi Stadium
Рей та Снуп перед виїздом на арену SoFi Stadium

Сам матч витягував, власне, психологією. Домінік — як бешкетник, неслухняний син, який показав норов і строптивий характер, а також хуліганські витівки не тільки проти свого батька, але й ще дісталось і мамі, і рідній сестричці! Навіть і напоєм у обличчя бризнув, за що батько, не витримавши наруги над честю родини, кинувся захищати дружину та рідну дочку від сина, що сказився. Тому Рей у цьому випадку, як злий, але справдливий батя, який намагається провчити зарваного хлопця.

Домінік жбурляє стакан з напоєм у рідну сестру
Домінік жбурляє стакан з напоєм у рідну сестру

Рестлінгу та самих прийомів у поєдинку було не дуже багато. Зате, під кінець поєдинку, спочатку виходили члени “Судного дня”, щоб допомогти Домі, поки вже угрупування друзів Рея, Legado Del Fantasma, не прийшли вже рятувати старшого Містеріо.

Ну і варто відзначити, що Домі навіть не гребував скористатись батьковим фінішером (фінальним прийомо) “619”, щоб закінчити цей поєдинок. А у фіналі і взагалі взяв ланцюг, люб’язно залишений своїми друзями для нього, щоб вдарити ним батька. Але Bad Bunny, який сидів у коментаторському кріслі, завчасно попередив розвитку такої можливості.

Bad Bunny забирає ланцюг у Домініка
Bad Bunny забирає ланцюг у Домініка

Перемога: Рей Містеріо після утримання
Моя оцінка: ⭐️⭐️⭐️¼ (з 5)
Оцінка Дейва Мельтцера (найвідоміший світовий рестлінг-оглядач): ⭐️⭐️⭐️⭐️ (з 5)

Підсумок: непоганий поєдинок з хорошим підґрунтям на розвиток конфлікту Рей/Домі та можливим варіантом його розтягнення до трьох чи більше поєдинків (наприклад, тут переміг Рей, далі Домі (можливо навіть з втручанням “Судного дня”) і на завершення перемога Рея та примирення зі сином).

WWE Smackdown Women's Title: Rhea Ripley vs. Charlotte Flair ©

Ріа Ріплі проти Шарлотт Флер
Ріа Ріплі проти Шарлотт Флер

Якісний рематч після їх бою за титул трьохрічної давнини. До речі, і їх титульник з карантинного WrestleMania 36 раджу подивитись за нагоди.

Напружений, цікавий за атмосферою і багатьма ідеями матч. Наприклад, перехід з фінішеру Ріптайд у DDT Шарлотт виглядав дуже потужно.

Шарлотт переводить фінішер Ріптайд у прийом DDT
Шарлотт переводить фінішер Ріптайд у прийом DDT

Зрештою, мунсолт (зворотнє сальто Шарлотт) з рингу на Рію поза ним.

Можливо, невелика проблема поєдинку в тому, що початок був занадто затягнутий і неймовірно ватний у плані розвитку подій чи хоча б певного накалу пристрастей. Але друга половина абсолютно варта того.

Ну, і звичайно, перемога Ріплі. Реакція залу була шаленою.

Ріплі святкує перемогу та здобуття титулу
Ріплі святкує перемогу та здобуття титулу

Перемога: Ріа Ріплі після утримання
Моя оцінка: ⭐️⭐️⭐️⭐️¼ (з 5)
Оцінка Дейва Мельтцера (найвідоміший світовий рестлінг-оглядач): ⭐️⭐️⭐️⭐️¾ (з 5)

Підсумок: дійсно потужний і неймовірно красивий поєдинок за жіночий титул Смейкдауну.

Pat McAfee vs. The Miz

Повергнутий Міз після поєдинку з МакАфі
Повергнутий Міз після поєдинку з МакАфі

Мде… Колишній чемпіон WWE, суперзірка, яка завжди була вірна своїй компанії, навіщось потрапляє у дуже дивний сюжет і дуже дивний матч-сквош (сквош — коли відбувається повна домінація одного рестлера над іншим) зі спортивним коментатором. Це дивно з усіх боків, адже Міз себе проявляв в усіх ієрархіях компанії: як мейн-івентер (зірка головних подій), так і лоу-мідкардер (учасник початкових/середніх матчів на шоу).

Перемога: Пет МакАфі після утримання
Моя оцінка: DUD (матч не має цінності) (з 5)
Оцінка Дейва Мельтцера (найвідоміший світовий рестлінг-оглядач): ⭐️½(з 5)

Підсумок: для чого це нам показали?

Undisputed WWE Tag Team Championship Match: Kevin Owens & Sami Zayn vs. The Usos ©

Кевін Оуенс та Семі Зейн проти Братів Усо
Кевін Оуенс та Семі Зейн проти Братів Усо

Спойлер: насправді, найкращий матч за обидва дні Манії, а також певне один з найкращих загалом.

Треба розуміти важливий момент. Брати Усо входять в угруповування Bloodline. Сюжет навколо цього угруповування робили дуже надовго. Подивіться на ці цифри: Брати Усо до цієї Рестлманії тримали ці титули, страшно уявити, 622 дні! Тобто — з літа 2021 року! А їх кузен Роман Рейнс — і того більше, вже майже 2,5 роки. Білд-ап непереможної самоанської мафії, з одним із найкращих менеджерів у рестлінгу (Пол Хейман) будувався вже давно і перемагав багатьох кращих і найкращих рестлерів світу.

Тому виникало питання: а що зроблять Кевін Оуенс та Семі Зейн? Сюжетно команда виглядала не найкращим чином, хімія у команди програвала у рази одній з наймогутніших команд у монолітному сплетенні дуже впливового угруповання у WWE, а сам конфлікт тільки зачинався і мав певний потенціал до розвитку.

І тому Оуенс із Зейном вважались лише андердогами у поєдинку з Братами Усо.

Сам мейн-івент виглядав справжнім трилером, який прикрасив суботню Манію. І Оуенс, і Зейн виклались на 100% для того, щоб бій виглядав дуже конкурентним і запеклим. Усо теж не відставали. Відтинок бою, де Кевін вмикає хай-флай режим і робить сальто з канатів на братів та ще й потім і фрогсплеші поза рингом та на рингу кожному з них, справжня прикраса бою. І, звичайно, подвійний кидок Оуенса на стіл коментаторів. Це — програма фікс.

Брати Усо кидають Кевіна Зейна на стіл коментаторів
Брати Усо кидають Кевіна Зейна на стіл коментаторів

Фіналочка від Зейна, з його багаточисленними Хеллува Кіками — справжній психологічний пік поєдинку. І — кульмінація — перемога Кевіна Оуенса та Семі Зейна. Що означає першу проламану стіну в непереможній системі Бладлайну і перемогу команди, на яку би ніхто ще вчора би не поставив. Це означало, що КО та СЗ — об’єднані командні чемпіони. Після більше 1,5 року володіння титулами Братами Усо. Абсолютний він.

Кевін Оуенс та Семі Зейн радіють об’єднаним титулам командних змагань
Кевін Оуенс та Семі Зейн радіють об’єднаним титулам командних змагань

Перемога: Кевін Оуенс та Семі Зейн після утримання
Моя оцінка: ⭐️⭐️⭐️⭐️¾ (з 5)
Оцінка Дейва Мельтцера (найвідоміший світовий рестлінг-оглядач): ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️ (з 5)

Підсумок: драматичний, складний і захоплюючий від першої до останньої секунди поєдинок. Чи варто було йому ставити 5 зірок? Ну, це вже питання інше. П’ять зірок отримують класичні протистояння. Чи буде це протистояння класикою? Покаже час.

Підсумок суботи: загалом, поки виникає деяке відчуття недосказанності у багатьох речах. Але ж на те вона Рестлманія у Голівуді, адже у будь-якого голівудського шедевру, є завжди сіквел. А тому, чекайте недільного огляду Манії та майбутніх оглядів PPV-шоу від мене=)

Поділись своїми ідеями в новій публікації.
Ми чекаємо саме на твій довгочит!
Eugene Bondarev
Eugene Bondarev@Vigilante1834

2.3KПрочитань
4Автори
24Читачі
На Друкарні з 14 квітня

Більше від автора

Вам також сподобається

  • Огляд WWE Smackdown New Year’s Revolution 2024

    Вітаю на першому епізоду синього бренду - SmackDown New Year’s Revolution. В заявці цього шоу на нас очікує великий тристоронній поєдинок між Ренді Ортоном, ЛА Найтом та Ей Джей Стайлзом. Окрім цього, Кевін Оуенс зустрінеться з Сантосом Ескобаром у фіналі турніру

    Теми цього довгочиту:

    Wwe

Коментарі (2)

ооооо, довгочити по реслінгу. це те що мені потрібно

Вам також сподобається

  • Огляд WWE Smackdown New Year’s Revolution 2024

    Вітаю на першому епізоду синього бренду - SmackDown New Year’s Revolution. В заявці цього шоу на нас очікує великий тристоронній поєдинок між Ренді Ортоном, ЛА Найтом та Ей Джей Стайлзом. Окрім цього, Кевін Оуенс зустрінеться з Сантосом Ескобаром у фіналі турніру

    Теми цього довгочиту:

    Wwe