Моделювання найгіршого сценарію для прориву дамби в Новій Каховці

Автор: Ларс Вільдеранг для Cornucopia.se

Оригінальний допис був опублікований 22 жовтня 2022 року

Моделювання найгіршого випадку руйнування росією дамби на річці Нова Каховка показує, що найбільше затоплення відбудеться на лівому (південно-східному) березі річки. Хвиля висотою 4 - 5 м вдарить по Антонівському мосту на схід від Херсона після 19 годин, після чого почнеться підйом води вгору по річці Інгулець, а через 4 - 5 днів - підйом води вгору по річці Буг до Миколаєва. Знесення дамби в Новій Каховці є військовим злочином відповідно до Женевської конвенції, але росія вже систематично порушує Женевську конвенцію під час своєї незаконної війни в Україні.

Роз'яснення: Найгірший випадок - це коли підірвані всі шлюзи, тобто 200 метрів. Вся дамба має довжину 3500 метрів, і у випадку, якщо буде знесено 400 м або 1800 м, змодельований час, за який вода досягне Херсона, скоротиться майже вдвічі. Буде більше затоплення.

По-перше, такі дамби, як дамба на Дніпрі в Новій Каховці, захищені законами війни та Женевською конвенцією. Її руйнування вважатиметься зброєю масового знищення і військовим злочином невибіркової дії. Стаття 56 Додаткового протоколу I 1977 року передбачає:

«Роботи і споруди, що містять небезпечні сили, а саме греблі, дамби і атомні електростанції, не повинні бути об'єктом нападу, навіть якщо ці об'єкти є військовими об'єктами, якщо такий напад може спричинити вивільнення небезпечних сил і, як наслідок, тяжкі втрати серед цивільного населення. Інші військові об'єкти, розташовані на цих підприємствах або спорудах або поблизу них, не повинні ставати об'єктом нападу, якщо такий напад може спричинити вивільнення небезпечних сил з цих підприємств або споруд і, як наслідок, серйозні втрати серед цивільного населення».

Наступне моделювання найгіршого випадку прориву дамби було виконано шведською гідрологічною інженерною компанією Dämningsverket.

Моделювання виконано за допомогою програмного забезпечення HEC-RAS 6.3, розробленого Інженерним корпусом армії США (USACE). Дані про рельєф місцевості отримані в рамках радіолокаційної топографічної місії «Шаттл» (Shuttle Radar Topography Mission, SRTM) і доступні на сайті Географічної служби США (United States Geographic Survey, USGS) тут.

Модель - це модель. Вона не є реальністю. Генеральний директор Dämningsverket пише:

«Як відомо, всі моделі помилкові, але деякі з них корисні. Ця модель гарантовано буде помилковою, оскільки я не маю на чому її калібрувати, плюс безліч інших невідомих параметрів, які я щойно придумав, але я б сказав, що вона дає уявлення про найгірший сценарій на випадок, якщо росіяни підірвуть дамбу. Мені важко уявити, що може бути гірше, ніж зараз, хоча, мабуть, і так все досить погано».

Таким чином, модель базується не на фактичних вимірах поточного стану течії Дніпра, ватерлінії, температури, вологості, атмосферного тиску, швидкості вітру і всього іншого, що могло б вплинути на модель, а на припущеннях для найгіршого випадку.

Припущення включають, що рівень води в дамбі на 13 метрів вище рівня Дніпра нижче за течією, і що прорив дамби протягом години розширюється до ширини приблизно 200 метрів пролому в дамбі.

Коли хвиля досягне Антонівського мосту, її висота становитиме від 4 до 5 метрів. Чи витримає сильно пошкоджений міст збільшений потік води, не змодельовано.

Хвиля буде вищою вище за течією, а швидкість і висота хвилі буде вищою ближче до дамби. У цій моделі хвилі знадобиться приблизно 19 годин, щоб досягти Херсона, оскільки вода розтікається по низині, а не просто мчить вперед. Затоплення буде набагато сильнішим на лівому боці річки (лівий/правий бік - це коли ви дивитеся в напрямку течії річки, в даному випадку в бік Чорного моря - як правило, в цьому випадку лівий бік - це південний або східний бік Дніпра). Більша частина міста Херсона не буде затоплена, але гавань і причальні споруди, включаючи острів на півдні міста, будуть затоплені.

Кілька менших міст і сіл по обидва боки Дніпра будуть затоплені, і коли хвиля дійде до них, це може бути дуже небезпечно і призвести до людських жертв.

Відбудеться підйом води вгору по річці Інгулець. Через 4 - 5 днів хвиля підніметься вгору по річці Буг аж до Миколаєва. Перешийок в кінці затоки за межами дельти Дніпра буде сильно затоплений і майже повністю затоплений, хоча це почнеться приблизно через 50 годин після прориву дамби.

Пік змодельованого потоку досягне 14 000 кубічних метрів води на секунду (м3/с), що можна порівняти із середнім потоком Ніагарського водоспаду 2 400 м3/с та середнім потоком Дніпра згідно з Вікіпедією 1 670 м3/с. З часом потік зменшуватиметься.

Ця модель є найгіршим варіантом і спрощенням реальності, як і всі моделі. Реальність буде дещо іншою, якщо цей військовий злочин буде скоєний росією.

Анімація прориву дамби - за посиланням.

Модель показує, які райони слід евакуювати, якщо росія здійснить військовий злочин, підірвавши дамбу в Новій Каховці. Будуть також ймовірні вторинні наслідки, включаючи припинення подачі охолоджувальної води на найбільшу в Європі атомну електростанцію ЗАЕС, яка потребує охолодження навіть для зупинених реакторів. Радіологічна катастрофа є окремою моделлю, але з переважаючими вітрами, що дмуть на схід, вона, як правило, буде гіршою на тимчасово окупованих росією територіях або навіть у самій росії, якщо радіоактивні опади досягнуть міжнародно визнаних кордонів росії на схід від Донбасу. Точні результати будуть сильно залежати від погодних умов.

Уточнення. У випадку, якщо прорветься дамба шириною 400 - 1800 метрів - найгірший-найгірший випадок, і враховуючи те, як побудована решта дамби, що вимагає надзвичайно великої кількості руйнувань, одного з, можливо, найбільших неядерних руйнувань в історії - змодельований час, за який вода досягне Херсона, зменшиться майже вдвічі, і відбудеться ще більше затоплення. Різниця в затопленні показана нижче пурпуровим кольором.

Різниця у випадку прориву 400-1800 метрів (пурпуровим кольором) порівняно з випадком прориву дамби у 200 м

Відео з проломом на 200, 400 і 1800 метрів - за посиланням.

Поділись своїми ідеями в новій публікації.
Ми чекаємо саме на твій довгочит!
Mortis Æterna
Mortis Æterna@mortisaeterna

223.6KПрочитань
21Автори
559Читачі
На Друкарні з 15 квітня

Більше від автора

Вам також сподобається

Коментарі (2)

Я просто в ахуї вже від факту, що це трапилось

Вам також сподобається