Три запитання (і відповіді експертів) про обвал дамби в Україні - Atlantic Council

У вівторок вранці великі ділянки дамби Нової Каховки та гідроелектростанції на півдні України зруйнували. З 1956 року дамба перекрила річку Дніпро, утворивши величезне водосховище вище за течією аж до Запоріжжя, а вниз за течією — низку міст і сіл уздовж річки, що закінчується Херсоном, і всі вони тепер можуть бути затоплені. 

Президент України Володимир Зеленський звинуватив російські війська у підриві дамби – це твердження, як повідомляється, підтримує розвідка США . Кремль, який зараз контролює територію навколо дамби, звинувачує українські сили. 

Нижче експерти Atlantic Council відповідають на наші найактуальніші запитання про те, що означає пошкоджена дамба для війни, що триває.

1. Якщо Росія стоїть за обвалом дамби, що це розкриє про російську стратегію та тактику на цьому етапі війни?

Що у них немає червоних ліній, які не можна переходити, і що вони не зважають ні на людські життя, ні на екологію. Я боюся, що якщо росіяни здатні підірвати такий великий шматок критичної інфраструктури, то вони також здатні завдати удару по окупованій Запорізькій АЕС — наслідки цього будуть жахливими. В інструментарії Заходу залишилося небагато, щоб стримувати Росію, але посилення петлі санкцій і надання Києву всього необхідного бойового обладнання було б логічною відправною точкою.

Майкл Боцюрків — старший науковий співробітник Євразійського центру Атлантичної Ради, що проживає в Україні.

Це не відкриє нічого нового порівняно з тим, що ми вже знаємо про Росію Володимира Путіна та її зусилля знищити українську державу та український народ. Режим Путіна вже систематично вчиняв злочини проти людяності та проводить політику геноциду, демонструючи повну зневагу до людських життів. Ще одним свідченням темної природи путінського режиму є руйнування дамби Нової Каховки — жахливий і надзвичайно небезпечний акт, спрямований на максимальне страждання людей і максимальну шкоду навколишньому середовищу. Путін все ще намагається загострити і тероризувати Україну та її партнерів. Ми давно пора позбавити його такої можливості.

Олег Шамшур — позаштатний старший науковий співробітник Євразійського центру Atlantic Council і колишній посол України в США.

2. Які наслідки для навколишнього середовища та інших частин України, таких як Херсон та Крим?

Українські чиновники вже повідомляють про загибель тварин зоопарку біля дамби. Близько вісімдесяти населених пунктів знаходяться під загрозою значного затоплення, а незліченні гектари землі знаходяться на шляху паводкових вод. Більше того, повінь може викликати ще одну хвилю переміщених осіб або шукачів притулку. Якщо люди на Заході відчувають, що це не вплине на них, вони повинні подумати ще раз і підготуватися до підвищення цін на продукти харчування та нової хвилі біженців.

—​Михайло Боцюрків

З осені минулого року Україна благала міжнародне співтовариство не допустити нападу російських терористів на дамбу у Новій Каховці. Незмірні страждання сьогодні мають стати тривожним дзвінком щодо того, як критично важлива енергетична інфраструктура України має бути захищена в майбутньому, і важливості довіри українським експертам щодо оцінки ризиків та стратегій пом’якшення, зокрема щодо атомних електростанцій. Хоча очевидних безпосередніх ризиків для Запорізької атомної станції, яка покладається на воду з резервуара для охолодження та роботи, її подальша безпека не гарантована. Міжнародне співтовариство має сприймати очевидну ескалацію з боку Росії як початок ширшого геноциду та екоциду в Україні. Західні союзники, включаючи багатосторонні організації, такі як Міжнародне агентство з атомної енергії,

Ольга Хакова — заступник директора з європейської енергетичної безпеки Глобального енергетичного центру Atlantic Council.

Руйнування новокаховської дамби в Україні призведе до коротко- та довгострокових екологічних, гуманітарних, військових та економічних наслідків. Враховуючи глобальні наслідки, особливо для продовольчої безпеки Глобального Півдня, Росія, якщо вона стояла за руйнуванням, зміцнила свою репутацію одного з найбільших у світі організаторів страждань цивільного населення. 

Збитки все ще розкриваються, але є побоювання, що сотні тисяч серед уже постраждалого цивільного населення України можуть залишитися без будинків, води, електрики чи іншого доступу до життєво важливої ​​інфраструктури в Херсонській області, Криму та за їх межами. Відомі ризики повеней, пов’язаних із стихійними лихами, як-от вплив цвілі на здоров’я та обірвані лінії електропередач у воді, посилюються повідомленнями про те, що російські війська обстрілюють евакуацію, плавучі міни та понад сто тонн моторного масла забруднюють річку Дніпро.

Найбільший степ Європи, Асканія-Нова, знаходиться під загрозою зникнення разом із місцевими зебрами, буйволами та антилопами гну, які називають степ своїм домом. Невимовна шкода екосистемі може статися. Весняне народження робить популяції тварин та екосистеми, які вони підтримують, особливо вразливими. У світлі економічних збитків для агробізнесу та металургії України, які вимагають великих запасів води, західним урядам доведеться вжити рішучих заходів, щоб перенаправити заморожені російські активи на відновлення України. Побоювання щодо тривалого охолодження Запорізької АЕС зростатимуть. 

Крістіна Хук є старшим науковим співробітником Євразійського центру Атлантичної ради, який спеціалізується на запобіганні геноциду та масовим злочинам, нових технологіях і постконфліктній відбудові.

3. Чи може руйнування дамби становити військовий злочин?

​​По мірі з’ясування більш детальної інформації юридичні наслідки потенційно можуть бути величезними, оскільки заборона нападів на такі об’єкти вписана в Женевські конвенції. Потрібні конкретні кроки щодо притягнення до відповідальності за воєнні злочини, і глобальна гуманітарна допомога повинна збільшитися. Жоден із екологічних злочинів, які розгорталися протягом останніх шістнадцяти місяців, не був неминучим, враховуючи надійне управління навколишнім середовищем і моніторинг в Україні до 2014 року. Усі вони сходять до майже десятирічної війни Росії проти України. Наступні збитки для України та світової економіки лежать прямо на ногах Росії. 

Враховуючи місяці українських та міжнародних попереджень про можливість нападу Росії на дамбу, глобального засудження недостатньо. Будь-що менше, ніж відчутна відповідь, попереджає Кремль про те, що він може обійтися екологічним еквівалентом зброї масового знищення, заохочуючи Росію підніматися далі по сходах ескалації, спрямованої безпосередньо проти мирного населення України. Цей день пропонує болючий знімок українського життя під російським терором: дев’ять місяців насильницької окупації в Херсоні, з таборами тортур, зґвалтуваннями та безсудними стратами, за якими послідували безжальні обстріли, а тепер, очевидно, повінь — втрачаючи все за один день. 

— Крістіна Гук

Руйнування дамби абсолютно порушує Женевські конвенції та відповідає визначенню злочину проти людяності, як описано в Римському статуті Міжнародного кримінального суду. Тож це має бути визнано таким, а винні – притягнуті до відповідальності. Ми бачимо розвиток гуманітарної катастрофи, насамперед через масове переселення населення із затоплених територій та різке падіння постачання питної води. Якби Росія вчинила руйнування, це була б ще одна причина побачити Путіна та компанію в Гаазі, сподіваємося, найближчим часом.

— Олег Шамшур

Поділись своїми ідеями в новій публікації.
Ми чекаємо саме на твій довгочит!
Космос Політики
Космос Політики@politikosmos

Новини України та світу

68.4KПрочитань
4Автори
237Читачі
На Друкарні з 1 травня

Більше від автора

Вам також сподобається

Коментарі (1)

Вітаю! Вашу роботу опубліковано в Twitter та на Facebook Друкарні.

🔸https://www.facebook.com/drukarniaua

🔸https://twitter.com/drukarniaua

Ваш довгочит дуже цікавий! 🫶

Вам також сподобається