Можливо це допоможе вам написати книжку

Привіт! У-у, ти хочеш написати книгу проте поняття не маєш як? Я тут щоб тобі допомогти побачити приблизний процес! Погнали!

Ідея

Спочатку, звісно, треба мати ідею. Це може бути БУДЬ-ЩО: малюнок, сцена, дизайн персонажа тощо. Що варто зробити з цією ідеєю це 2 речі:

а) Запам'ятати її ( може записати, не знаю)

б) Розвинути її ( сцена переходить в ще одну сцену, та сцена переходить в ще одну сцену…)

Тут багато авторів різні, тому що деякі отримають ідею та розвивають її під час писання, тобто навіть вони не знають чим ця історія закінчиться. Їх називають садівниками. Також ще є архітектори ( це я). Вони перше продумують історію, потім пишуть її. Обоє типи мають свої плюси та мінуси. Наприклад садівники можуть мати кращі плоттвісти, проте ( НЕ ЗАВЖДИ) сюжет може мати дірки. Тим часом архітектори набагато більше продумують сюжетні деталі, що робить плоттвісти теж дуже круті, особливо перечитуючи книгу - ти бачиш всі деталі. Проте, на жаль, архітектори набагато довше пишуть книгу, і в моєму випадку це, тому що я дуже л… зайнята. Обоє круті!

Чернетка

Після цього ви починаєте писати. Напевно. Я вас не контролюю. Те що ви починаєте писати є чернеткою. Можливо першою, залежить від вас. Ця чернетка це приблизно як книга буде виглядати, проте всерівно багато може змінитися - щось вирізається, щось переписується, щось редагується. І… так, я тут застрягла. І мені здається багато авторів теж тут застрягли. Що мені про це сказати? Нічого, це моя проблема теж. Вам нічого не допоможе - тільки ви. Моя невеличка порада: просто пишіть. Вам цей блог не допоможе. Не допоможуть мотиваційні відео. Просто ідіть писати й все. Це все що мені сказати. ( Як ви бачите я не написала свою книгу, бо я тут вам пишу) А ми переходимо до наступного етапу.

Редагування чернетки

І це також дуже важливий етам тому що було б соромно скидати сонопсис або невеличкий текс для видавництва з помилками. Навіть я після того як напишу це всерівно перевірю цей текс ( не так ретельно, просто через language tool). Це редагування це останій шанс щось виправити перед висиланням тексту до видавництв ( я впевнена що якщо в самі публікуєтесь це не менш важливо) В цьому етапі ви берете свою написану книгу ( додатково можете зробити другу чернетку, мені всерівно)

  1. Перечитати книгу

  2. Переписати книгу де треба ( на цьому етапі це вже маленькі речення і все таке)

  3. Перевірити граматику книги ( той самий language tool)

І хоч я погоджуюсь що редагування не важливіше за ідеб чи чернетку ( фундамент всього), проте всеодно воно дуже важливе, тому що це все. Це версія книги з якою ви маєте бути задоволені та впевнені ніби це фінальний результат. Книга скоріш усього пройде якісь редагування або переписування ( можливо, я думаю, але не можу 100% казати) але всерівно це те що має сподобатись видавництву. І з цим ми доходимо до фінального етапу.

Видати книгу

Є два способи видавання книг: через видавництво або самому. Я знаю як приблизно все працює з видавництвом, проте я НЕ впевнена як видати книгу самому, проте в інтернеті є багато сайтів та відео які вам з цим допоможуть. В цьому блозі я більше розкажу про видавництва і що я знаю. Коли ви закінчили редагувати свою книгу, ви не закінчили писати. Ви починаєте писати синопсис для книги - щось що я сама не зовсім розумію і скоріш усього буду писати інший блог. Якщо дуже коротко, то в синопсисі ви коротко впихаєте сюжет в 1,5/2 сторінки. Чому? Тому що редактори ( або хто взагалі цим займається) не мають читати вашу книгу повністю, тому вони просять вислати синопсис ( іноді теж коротку частинку з книги) щоб побачити про що ця книжка, чи вона того варта, чи вона підходить до того що це видавництво видає, т.д. ДО РЕЧІ перед тим як висилати синопсис видавництву, перевірте що це видавництво видає. Це можуть бути різні жанри: жіночий роман, фентезі, детективи - всі видавництва різні! Тому краще перевірити. В більшості випадків для цього вам треба піти в “про нас” секцію на сайті видавництва. Якщо такого нема, то йдіть в “контакти”, там теж іноді можуть писати специфічні жанри які це видавництво хоче. Теж в контактах, ви можете знайти:

а) імейл редакції видавництва

б) кнопку “для авторів” чи щось типу такого

У б варіанті б ви вибираєте опцію “для авторів” або “ надіслати рукопис” Найчастіше у цій секції вам або дадуть заповнити форму, або дадуть інструкцію  наділення рукописів.Тому дуже подобається сайт видавництва віват - там все чітко, великим шрифто і дуже зрозуміло.

Що до а, якщо у вас є імейл - пишіть туди, розпитуйте, висилайте синопсис.

Коли ви написали видавництву, все що вам залишається робити це чекати. Або…

Випуск книги

Ви будете чекати. Багато чекати ( той самий віват, в якому ти можеш чекати три місяці) Що я пораджу зробити ( це справді трішки моя порада), це пописати ще трішки онлайн. Давайте поясню. Якщо у вас запитають ( а у вас як мінімум віват запитає) “чи писали ви до того?” Набагато краще мати відповідь “Так, ось…” як відповідь. Так вони побачать більше твій стиль, що в тебе вже є якийсь експеріенс і можливо навіть нвеличка аудиторія. Тому якщо вас заставлять чекати - я дуже б радила це зробити.

Припустимо видавництво збирається видати твою книгу - ура! Якщо чесно, я не дуже знаю цю частину процесу… найчастіше це просто організаційна робота: редагування, переписування де треба, дизайн обкладинки, контракти, т.д. Теж дуже важкий і недооцінений процес. Вже майже кінець, коли вже відкрилося п’яте дихання, ваша книга нарешті виходить на полиці…

Вау, я так все розповідала ніби я пройшла через це все. Ще ні! Але в любому випадку дуже дякую за читання мого блогу, надіюсь вас побачити в наступному!

Люблю та обіймаю,

Лана Сван.

Поділись своїми ідеями в новій публікації.
Ми чекаємо саме на твій довгочит!
Лана Сван
Лана Сван@lanaswanie

Письменниця???

81Прочитань
4Автори
0Читачі
На Друкарні з 15 жовтня

Більше від автора

  • топ 100 речей які можна зробити якщо тобі нудно

    Привіт всім це Лана! Мені часто буває нудно тому що в мене залежність від інтернету і замість того щоб щось зробити я незкінчено зависаю в соціальних медія, годинами і годинами. А ви будете це читати цей блог замість того щоб щось робити! Юху! Погнали.

    Теми цього довгочиту:

    Топ 100
  • Виходить я ще пісні пишу?

    Ой, що я тільки не зроблю щоб не робити те що мені не треба робити… Привіт усім, це Лана Сван і я почала писати сценарій до невеличкого фільму який я просто на ходу, якщо чесно придумала. Але ні, я не могла просто сценарій зробити, мені треба було зробити М’ЮЮЮЮЗИКЛ.

    Теми цього довгочиту:

    Пісні

Вам також сподобається

Коментарі (0)

Підтримайте автора першим.
Напишіть коментар!

Вам також сподобається