Напад ХАМАС на Ізраїль свідчить про зовнішню підтримку, планування


Москві вигідна ескалація на Близькому Сході, оскільки вона може дозволити розпочати переговори зі Сполученими Штатами. Таким чином, Путін підвищує ставки та повертає собі геополітичну переговорну вагу, відволікаючи міжнародну увагу від своєї війни в Україні. Дуже ймовірно, що Кремль надав розвідувальну підтримку палестинцям для нападу на Ізраїль, а також зброю, доставлену через Сирію і Ліван.

Ми переконані, що нинішній рейд на територію Ізраїлю був розпочатий палестинськими підрозділами ХАМАС, «Ісламського джихаду» та ОВП після належної координації з Москвою. Кремль зацікавлений у відкритті свого роду другого фронту. Раніше Москва мала намір зробити так, щоб конфлікт між Сербією і Косово відвертав ресурси НАТО в Європі. Очікується, що конфлікт в Ізраїлі погіршить військові запаси в США, з якими Ізраїль має оборонну угоду.

Після нападу на Ізраїль заступник голови Ради безпеки Росії Дмитро Медведєв окреслив основні, на його думку, позитивні аспекти палестинського нападу:

1. Ізраїль буде конкурувати з Україною за військову допомогу на міжнародній арені, що призведе до послаблення підтримки Києва.

2. Це відвертає увагу міжнародної громадськості від війни в Україні.

3. Дозволить скоротити постачання засобів протиповітряної оборони Україні напередодні масованих російських атак на енергетичну інфраструктуру України в зимовий період із застосуванням безпілотників-камікадзе іранського виробництва.

4. Російські воєнні злочини в Україні бліднуть на тлі звірств, які чинять палестинці на ізраїльській землі.

5. Низка російських пропагандистів, пов'язаних з військовою розвідкою, які вже давно поширюють фейки про те, що Україна торгує іноземною військовою допомогою, тепер розкручують наративи про нібито постачання Києвом зброї, наданої іноземними партнерами, палестинським бойовикам. За нашими оцінками, Росія, маючи теплі стосунки з «Хезболлою», відправить до сектору Газа кілька одиниць озброєння, захопленого на полях боїв в Україні – як докази на підтвердження своїх тверджень.

З часів холодної війни Москва розглядає Ізраїль як ворожу державу, яка є союзником США. Відтоді Кремль прагне підтримувати відносини з палестинськими радикальними угрупованнями, організовуючи їхні атаки таким чином, щоб якнайкраще підірвати інтереси США у форматі гібридної війни.

Водночас Кремль готує керівництво Ірану і Єгипту до приєднання до війни проти Ізраїлю, якщо Єрусалим просунеться вглиб сектора Газа. Використовуючи свої можливості військової розвідки, кремлівські чиновники прагнуть перешкодити будь-якій нормалізації відносин між Ізраїлем і арабським світом, особливо з Ер-Ріядом, в тому числі допомагаючи іранцям експлуатувати палестинське питання.

Джерело: Robert Lansing Institute

Поділись своїми ідеями в новій публікації.
Ми чекаємо саме на твій довгочит!
Український Фронтир
Український Фронтир@geopoliticalukraine

Геополітика ProКраїну і Світ

1.7KПрочитань
3Автори
21Читачі
На Друкарні з 23 вересня

Більше від автора

  • Казахстан стає привабливим «ядерним» гравцем

    У Казахстані уряд планує побудувати першу атомну електростанцію і найближчим часом проведе референдум з цього приводу. Країна хоче диверсифікувати свої енергетичні потужності та вже визначила можливий майданчик для будівництва АЕС.

    Теми цього довгочиту:

    Геополітика
  • Що Росія сподівається отримати від конфлікту між Ізраїлем і ХАМАСом

    «Росія зайняла пропалестинську позицію настільки, що навіть мене це здивувало», – каже Ганна Нотте, експерт з питань зовнішньої політики Росії на Близькому Сході в Центрі досліджень нерозповсюдження Джеймса Мартіна.

    Теми цього довгочиту:

    Геополітика
  • Турецький режим підтримує тероризм

    Після рішення міністра закордонних справ Ізраїлю Елі Коена відкликати дипломатичних представників з Туреччини, виникла ескалація напруженості між країнами. Це стало відповіддю на підтримку президентом Туреччини руху ХАМАС під час конфлікту з Ізраїлем.

    Теми цього довгочиту:

    Геополітика

Вам також сподобається

Коментарі (0)

Підтримайте автора першим.
Напишіть коментар!

Вам також сподобається