Наступ у Курській області може звільнити українських полонених

Українські війська несподівано розпочали наступ у Курській області Росії, що дозволило взяти під контроль понад тисячу квадратних кілометрів російської території за два тижні. Операція принесла безпрецедентну кількість полонених, оскільки російські солдати масово здавалися українським силам. Це спричинило спекуляції про можливий масштабний обмін полоненими та дало надію багатьом українцям, що перебувають у російському полоні.

Точна кількість взятих у полон російських солдатів ще не підтверджена, але численні фото- та відеоматеріали свідчать про їх масову капітуляцію. Один із таких випадків, що стався на укріпленому прикордонному комплексі, українські офіційні особи називають найбільшою капітуляцією Росії за час війни. За даними New York Times, до десятого дня наступу Україна захопила вже понад триста російських військовополонених. 

Кремль уже ініціював переговори з українською владою щодо обміну полоненими, і це, ймовірно, пов’язано з політичною чутливістю використання молодих строковиків у боях. Це надає Україні додаткові важелі у переговорах.

Новина про можливий обмін полоненими викликала обережний оптимізм серед українців, особливо серед тих, чиї рідні перебувають у російському полоні. За свідченнями звільнених українських військових, умови утримання у Росії є жахливими, з постійними катуваннями та приниженнями. Керівник Моніторингової місії ООН в Україні описав тортури, які зазнають українці в російських в'язницях, як «найгірші» за свою кар'єру. Повідомляється, що багато українських військових переживають побиття, електрошок та інші форми фізичних і психологічних тортур.

Точна кількість українців, утримуваних у російських в'язницях, невідома, але правозахисники оцінюють її у понад десять тисяч осіб. Серед них багато цивільних, яких незаконно утримують у Росії або на окупованих територіях.

Україна наполегливо працює над поверненням своїх громадян. Понад три тисячі військових та цивільних вже були звільнені в результаті понад п'ятдесяти обмінів полоненими, але Росія поки що не погоджується на масштабний обмін «всіх на всіх». Наступ на Курську область може кардинально змінити ситуацію, даючи Україні значну перевагу у переговорах.

Президент Зеленський наголосив, що звільнення українських полонених є одним із головних пріоритетів. Якщо масштабний обмін все ж відбудеться, це може врятувати багато життів і зміцнити переконання про правильність рішення України розпочати наступ.

Джерело: Atlantic Council 🇺🇸 (США)

Підписуйтесь та будьте в курсі найважливішого!

Це Аналітика

Поділись своїми ідеями в новій публікації.
Ми чекаємо саме на твій довгочит!
Аналітика
Аналітика@analytics

58Прочитань
0Автори
2Читачі
На Друкарні з 27 березня

Більше від автора

  • Кінець Заходу і століття Азії: світ очима Орбана

    Орбан передбачає неминучі глобальні зміни, “найбільшу революцію за останні 500 років”. В короткостроковій перспективі він впевнений у виході США з Європи та поразці України у війні з росією, а в довгостроковій — домінуванні Азії та занепаді Заходу.

    Теми цього довгочиту:

    Орбан
  • Вважаєте, що епоха американського домінування завершилася? Подумайте ще раз.

    США знищить громадянська війна? Чи може американський гегемон програє могутності Китаю? Погляд на місце США в сучасному світі від Джозефа С. Найя молодшого, відомого американського експерта з міжнародної політики, історика та автора багатьох книжок.

    Теми цього довгочиту:

    Сша

Вам також сподобається

Коментарі (0)

Підтримайте автора першим.
Напишіть коментар!

Вам також сподобається