Вважаєте, що епоха американського домінування завершилася? Подумайте ще раз.

США знищить громадянська війна? Чи може американський гегемон програє могутності Китаю?

 Погляд на місце США в сучасному світі від Джозефа С. Найя молодшого, відомого американського експерта з міжнародної політики, історика та автора багатьох книжок.

Під час цього складного виборчого року одним із головних питань є те, чи спостерігаємо ми завершення періоду, коли Сполучені Штати були провідною світовою силою світу. У своїх нових мемуарах «Життя в американському столітті» я намагаюся залишатися оптимістом.

Я прожив вісім десятиліть у період американського домінування, що охоплює Другу світову війну, Хіросіму, війни в Кореї, В'єтнамі, Афганістані та Іраку. Холодна війна закінчилася без ядерної катастрофи, однак після неї настала епоха «пихатості», коли США стали єдиною світовою наддержавою. Цей однополярний момент раптово змінився на період страху перед міжнародним тероризмом і кіберзагрозами. Сьогодні експерти говорять про нову холодну війну з Китаєм і побоюються ядерної ескалації після вторгнення Росії в Україну. Світ, у якому ми живемо, радикально змінився за моє життя.

Ці вісім десятиліть відомі як «американське століття», термін, введений видавцем TIME Генрі Люсом у 1941 році. У XIX столітті центр світової сили був у Європі, яка розширювала свої імперії по всьому світу. США тоді були незначним гравцем із обмеженими військовими можливостями, не набагато більшими за потенціал Чилі. Вже на початку XX століття Сполучені Штати стали найбільшою індустріальною державою, і їхня частка у світовій економіці складала майже чверть, як і сьогодні.

Коли президент Вудро Вільсон відправив два мільйони солдатів до Європи у 1917 році, це змінило хід Першої світової війни. Однак після війни, у 1930-х роках,США «повернулися до нормального життя» і знову стали ізоляціоністськими. Початок американського століття можна точніше датувати вступом президента Франкліна Рузвельта у Другу світову війну в 1941 році. Саме для того, щоб протистояти ізоляціонізму та заохотити участь американців у війні, вищезгаданий Генрі Люс ввів вже відомий термін «американське століття». Дехто говорив про американську імперію, але її сила завжди мала межі. Найточніше визначення американського століття — це період після Другої світової війни, коли США були провідною силою у світовій політиці.

США й до сьогодні залишаються найпотужнішою військовою державою і найбільшою економікою світу, але з 2010-х років Китай став серйозним економічним конкурентом, а значна частина американців негативно сприймає наслідки глобалізації. Сучасний період, зумовлений цією кризою, ще не має визначеної назви.

То ж який світ я залишаю своїм онукам і їхньому поколінню? У своїй книзі 2015 року «Чи закінчилося американське століття?» я дійшов висновку, що відповідь — «ні», але першість Америки в цьому столітті виглядатиме інакше, ніж у XX столітті. Найбільша загроза для США не в тому, чи Китай перевершить нас, а в тому, що деформація системи влади призведе до нездатності США діяти.

Китай є потужним конкурентом із своїми сильними та слабкими сторонами. Оцінюючи загальний баланс сил, США мають щонайменше п'ять довгострокових переваг. Перша — географія: США оточені двома океанами і двома дружніми сусідами, тоді як Китай має кордон із чотирнадцятьма країнами та територіальні конфлікти з кількома з них. Друга — енергетична перевага: Китай залежить від імпорту енергії, тоді як США мають власні ресурси. Третя — фінансова перевага США, яку забезпечують великі транснаціональні фінансові установи та міжнародна роль долара. Сполучені Штати також мають відносну демографічну перевагу як єдина велика розвинена країна, яка наразі, за прогнозами, займатиме третє місце у світовому рейтингу населення. У семи з п’ятнадцяти найбільших економік світу кількість робочої сили скоротиться протягом наступного десятиліття, але очікується, що робоча сила в США зросте, тоді як у Китаї вона досягла піку в 2014 році. Нарешті, Сполучені Штати були в авангарді важливих нових технологій (біо, нано та інформаційних). Китай, звісно, інвестує значні кошти в дослідження та розробки та має хороші результати за кількістю патентів, але за власними показниками його дослідницькі університети все ще поступаються американським.

Загалом, США мають сильні позиції в глобальній конкуренції. Але якщо американці піддадуться паніці через зростання Китаю або стануть самовдоволеними, вони можуть зробити серйозні помилки, зокрема, відмовившись від союзів та впливу в міжнародних організаціях. Китай не є екзистенційною загрозою для США, якщо американські лідери не допустять серйозних помилок, як, наприклад, втягнувшись у велику війну. Історична паралель, яка мене турбує, пов’язана не з 1941, а 1914 роком.

Найбільше мене хвилюють внутрішні зміни американської політики та їхній вплив на «м’яку силу» (soft power) США — концепція, яку я винайшов у 1990 році, щоб описати здатність отримувати те, чого хочеш, шляхом привабливості, а не примусу чи оплати. Навіть якщо зовнішня сила США залишиться домінуючою, країна може втратити внутрішню мораль і привабливість. Римська імперія існувала ще довго після втрати республіканської форми правління. Як сказав Бенджамін Франклін про американське правління: «Республіка, якщо ви зможете її зберегти». Політична поляризація та складнощі громадського життя створюють великі виклики. Технології приносять як величезні можливості, так і ризики для майбутнього, з якими зіткнеться наступне покоління, якому необхідно зіткнутися з Інтернетом речей, штучним інтелектом, великими даними, машинним навчанням, дипфейками та генеративними ботами — і це лише деякі з них. І ще більші виклики наближаються зі сфери біотехнологій, не кажучи вже про боротьбу зі зміною клімату.

Деякі історики порівнюють сучасний потік ідей із Ренесансом і Реформацією, але в набагато більшому масштабі. Проте ці епохи завершилися Тридцятилітньою війною, яка забрала життя третини населення Німеччини. Сьогодні світ багатший і ризикованіший, ніж будь-коли. Сучасний світ є багатшим, але й ризики сьогодні вищі, ніж будь-коли.

Коли мене запитують, чи я оптиміст щодо майбутнього США, я відповідаю: «Помірковано оптимістичний». У нас є серйозні проблеми, як-от поляризація, нерівність, втрата довіри, масові стрілянини, наркотики та самогубства – це лише ті, які пробиваються на перші сторінки газет. Проте США переживали гірші часи, як у 1890-х, 1930-х і 1960-х роках. Незважаючи на всі свої недоліки, Сполучені Штати є інноваційним і стійким суспільством, яке в минулому змогло відтворити та переосмислити себе. Можливо, покоління Z зможе зробити це знову. Я на це сподіваюся.

Джерело: Atlantic Council 🇺🇸 (США)

Підписуйтесь та будьте в курсі найважливішого!

Це Аналітика

Поділись своїми ідеями в новій публікації.
Ми чекаємо саме на твій довгочит!
Аналітика
Аналітика@analytics

60Прочитань
0Автори
2Читачі
На Друкарні з 27 березня

Більше від автора

  • Кінець Заходу і століття Азії: світ очима Орбана

    Орбан передбачає неминучі глобальні зміни, “найбільшу революцію за останні 500 років”. В короткостроковій перспективі він впевнений у виході США з Європи та поразці України у війні з росією, а в довгостроковій — домінуванні Азії та занепаді Заходу.

    Теми цього довгочиту:

    Орбан
  • Наступ у Курській області може звільнити українських полонених

    Операція принесла безпрецедентну кількість полонених, оскільки російські солдати масово здаються українським силам. Це спричинило спекуляції про можливий масштабний обмін полоненими та дало надію багатьом українцям, що перебувають у російському полоні.

    Теми цього довгочиту:

    Курський Наступ ЗСУ

Вам також сподобається

Коментарі (0)

Підтримайте автора першим.
Напишіть коментар!

Вам також сподобається