Неаполітанські мафіозі стають білими комірцями

Spaccanapoli street in Naples, Italy

Сьогодні вони керують ресторанами, барами та здають в оренду квартири


Досить холодно, щоб офіціантка, яка обслуговує на вулиці, була вдягнута в куртку-пуховик. Проте відвідувачі, туристи, загартовані північними зимами, здаються незворушними, насолоджуючись їжею. Незвичайна картина. За винятком того, що вже за десяту вечора, а ресторан знаходиться у кварталі Спаньйолі, решітці провулків у самому серці Неаполя, куди донедавна чужинці заходили на свій страх і ризик. Кишенькові крадіжки, грабежі та викрадення сумок були поширеним явищем, що ліцензувалося та експлуатувалося кланом Каморра, неаполітанською мафією.

Відкриття кварталів Квартьєрі та інших традиційно криміногенних районів є симптомом глибоких змін у кримінальному ландшафті міста та навколишньої провінції. У 2023 році відбулося десять бандитських вбивств, порівняно з 34 за 12 місяців до середини 2013 року. Кількість замахів на вбивства, які приписують каморрі, за той самий період скоротилася з 17 до чотирьох.

Частково це пов'язано з успіхами поліції. Більшість старих босів було посаджено за ґрати. А 29 березня стало відомо, що один з найвпливовіших, Франческо Ск'явоне на прізвисько Сандокан, який очолював клан, що надихнув Роберто Савіано на написання бестселера "Гоморра", дав свідчення на користь держави.

Проте, за даними міжвідомчого поліцейського загону, який бореться з організованою злочинністю на національному рівні, Неаполь, разом із сусідньою Казертою, все ще має найвищу щільність проникнення мафії в країні. Роза Вольпе, головний районний прокурор по боротьбі з мафією, застерігає, що не варто надавати цим цифрам надто великого значення. "Організована злочинність у Неаполі не зменшилася, - каже вона. "Вона еволюціонувала".

За даними поліцейської розвідки, в самому місті налічується 46 кланів і ще 24 в навколишній провінції. Деякі з них отримують величезні прибутки, зокрема, від імпорту та продажу кокаїну. Найбільш достовірна оцінка річного обороту Каморри датується 2014 роком, коли він становив близько 3,3 млрд євро (3,6 млрд доларів). Окремі наркоторговці стали казково багатими. Раффаеле Імперіале, суд над яким має завершитися цього місяця, володів двома викраденими картинами Ван Гога та островом біля Дубая. Після його арешту в 2021 році було виявлено, що він витратив майже 7 млн євро в першому кварталі попереднього року.

Пані Вольпе поділяє членів "Каморри" на три категорії, що перетинаються. Ті, хто належить до угруповань, які досі контролюють певні райони міста, заробляють гроші на здирництві, торгівлі наркотиками та іншій злочинній діяльності. Але за останні 20 років їхню діяльність поступово обмежили, ув'язнивши багатьох їхніх давніх ватажків. Друга група - це "дитячі банди": молоді вуличні злочинці, в багатьох випадках сини ув'язнених каморрісті, чию територію їм доручено охороняти. Третя група складається з тих, кому досі вдавалося уникнути арешту, і хто зосередився на інвестуванні та відмиванні прибутків від наркоторгівлі. Багато з них вже не перебувають в Італії.

Для виявлення масштабного відмивання грошей було створено спеціальну групу. Але, за словами бізнесмена, який має родинні зв'язки з Каморрою, більша частина інвестицій була вкладена в малий бізнес - бари, ресторани та квартири, придатні для короткострокової оренди туристами, - які пропонують диверсифікацію ризиків. "Якщо ви купуєте готель, а його конфіскують, ви втрачаєте все, - каже він. "Якщо ви купуєте десять барів, а два з них конфіскують, у вас залишається вісім". Це також допомагає пояснити помітні зміни в центрі Неаполя: вулична злочинність шкодить бізнесу, а бізнес все частіше стає місцем, де можна зустріти каморрісті, хоча пані Вольпе застерігає, що багато хто з них продовжує займатися наркоторгівлею.

Ті, хто має особистий досвід спілкування зі світом каморри, стверджують, що мафіозі, які відмивають свої статки, зацікавлені у легальному веденні бізнесу. Здавалося б, це може звучати як гарна новина. Але пані Вольпе не впевнена. "Ризик полягає в тому, що це може призвести до забруднення легальної бізнес-системи міста", - каже вона.

Першоджерело: The Economist “The mafiosi of Naples turn white-collar”

Більше новин в телеграмі

Поділись своїми ідеями в новій публікації.
Ми чекаємо саме на твій довгочит!
Пащека / Світові новини
Пащека / Світові новини@pascheka

13.4KПрочитань
0Автори
110Читачі
На Друкарні з 15 березня

Більше від автора

  • Болото замість козиря

    Фінансовий скандал у Граці, корупційні розслідування у Відні, посадові махінації в колишніх синіх міністерствах, контакти з російськими олігархами - FPÖ Кікля опинилася у вирі справ.

    Теми цього довгочиту:

    Корупція
  • "Наша Європа може померти": Страшне послання Макрона континенту

    Макрон попередив про загрозу майбутньому ЄС та закликав до більш "суверенної" Європи. Він запропонував ідеї зміцнення ЄС, такі як збільшення бюджету та оборонні преференції. Промова розглядається як передвиборча агітація на тлі відставання партії Макрона в опитуваннях.

    Теми цього довгочиту:

    Європейський Союз

Вам також сподобається

Коментарі (0)

Підтримайте автора першим.
Напишіть коментар!

Вам також сподобається