Публікація містить описи/фото насилля, еротики або іншого чутливого контенту.

Неочевидні види селфхарму

Чи гризете ви нігті? А приймаєте душ в окропі? Якщо так, то ви навіть не здогадуєтесь про те, що знущаєтесь над своїм тілом.

Що таке селфхарм?

Селфхарм (англ. Self-harm)- навмисна самопошкоджуюча поведінка, тож можна зробити висновок, що це не тільки порізи на шкірі.

Щодо статистики: у Сполучених Штатах до 4% дорослих людей наносять собі шкоду, приблизно 1% населення бере участь у хронічному або важкому самопошкодженні.

Детальніге про статистику тут: https://uk.m.wikipedia.org/wiki/%D0%A1%D0%B0%D0%BC%D0%BE%D0%BF%D0%BE%D1%88%D0%BA%D0%BE%D0%B4%D0%B6%D0%B5%D0%BD%D0%BD%D1%8F

Чим він небезпечний?

Багато батьків, які помічають самопошкоджуючу поведінку у дітей думають: “це така мода”, “побавиться і перестане”, “та він просто не тямить, що робить”, “хоче нас налякати”. Таке ставлення може викликати серйозні наслідки, адже селфхарм свідчить про негативний емоційний стан у дитини, якщо не зважати на це може розвитись депрессія, або навіть статись суїцид (або його спроба).

Також міфом є те, що нібито людина, яка спричиняє пошкодження своєму тілу обов’язково хоче померти. Насправді багато з таких людей навпаки бояться смерті, але не запевняйте себе в тому, що немає загроз їх життю, адже можливо це лише етап до вчинення самогубства.

Ось статистика, яка свідчить про смертоносність селфхарму:

Від жовтого (3-23 смерті) до червоного (194-395 смертей)

Смерті від самопошкодження на мільйон населення, 2012

Чи всі види селфхарму небезпечні?

Ні, але пам’ятайте, що будь-яка шкода вам і вашому організму не є нормою!

Найнебезпечнішими є придушення, побиття себе, порізи, голод, а також “шкідливі звички”- наркотики, алкоголь, цигарки, тощо. Існує сотні інших видів, вони можливо і не такі смертоносні, проте не менш значущі.

Неочевидні способи самопошкодження

Деякі я вже згадувала, але тут розберу детальніше:

  1. Побиття себе, або предметів навколо себе. Якщо ви робите це через бажання таким чином “виприснути негатив”, або “заспокоїти нерви”, це і є селфхарм.

  2. Голод та/або переїдання, булімія. Ці три критерії, за умови навмисного використання є показником самопошкоджуючої поведінки і РХП (розладу харчової поведінки). Тут є важлива примітка- якщо ви забули поїсти, або не поїли з будь-якої іншої причини без навмисного характеру- це не є відхиленням.

  3. Видирання волосся, здирання кірочок на ранках, скрежет зубами, кусання нігтів та шкіри, чухання шкіри до ран і покраснінь. Все це може бути буденністю бегатьох людей, але також не є нормою.

  4. Приймання занадто гарячої ванни. Ніхто б не відмовився від розслабляючої теплої ванни, проте, якщо ви миєтесь під болісно-гарячою водою, це не нормально.

  5. Занадто інтенсивне фізичне напруження. У всьому треьа знати міру, якщо ви її не знаєте задайте собі пистання, що змушує вас так робити? Можливо варто піти до спеціаліста.

  6. “Шкідливі звички”. Усі самопошкоджуючі звички підкріплюються відчуттям полегшення, але вони не допомагають вирішити проблему. Наркотичні речовини, серед яких також є некатин та алкоголь також є селфхармом.

Звісно я не можу згадати всі, проте згадала найвідоміші. Якщо ви помітили хоча-б одну-дві у рідних запропонуйте їм свою допомогу, та порадьте звернутись до лікаря. Якщо помітили у себе спробуйте розібратись у цьому зі спеціалістом.

Якщо визнаєте інші способи,які я не згадала, можете написати у коментарях. Була рада допомогти))

Поділись своїми ідеями в новій публікації.
Ми чекаємо саме на твій довгочит!
Не психолог
Не психолог@neps

91Прочитань
0Автори
1Читачі
На Друкарні з 16 квітня

Більше від автора

  • Думки, які тобі шкодять

    Можливо ви вже на шляху прийняття себе та поліпшення якості життя. Тоді вам варто знати, які установки шкідливі.

    Теми цього довгочиту:

    Психологія

Вам також сподобається

Коментарі (0)

Підтримайте автора першим.
Напишіть коментар!

Вам також сподобається