Огляд фронту від Tatarigami_UA та Frontelligence Insight

Оригінальний допис був опублікований 11 грудня 2023 року

Поточна динаміка фронту свідчить про активні спроби російських військ, зокрема на Куп'янсько-Лиманському напрямку, а також у північних та південних районах Бахмута, Авдіївки та Мар'їнки, покращити своє тактичне становище.

Незважаючи на відсутність переважної переваги та обмеженість наступальних можливостей, Frontelligence Insight прогнозує, що російським військам вдасться досягти часткового успіху у зменшенні успіхів, досягнутих Збройними силами України в ході літньої та осінньої кампаній.

Frontelligence Insight також отримала документи, які вказують на те, що росія створила підрозділи «Шторм-V». Згідно з цими документами, підрозділи будуть переважно складатися з придатних до служби засуджених, які підписали контракти з Міністерством оборони. Пріоритет залучення «Шторм-V» надається повітряно-десантним військам (ВДВ), хоча, схоже, деякі мотострілецькі підрозділи також включатимуть підрозділи «Шторм-V». Наразі залишається незрозумілим, чим ці підрозділи відрізняються від існуючих рот «Шторм-V».

Авдіївка

Image

Загальна ситуація для українських сил стабілізувалася, оскільки російський наступ, схоже, досяг кульмінації. Російські війська втратили бажання наступати, а кількість бойової техніки значно зменшилася. Росіяни також не змогли розвинути свій успіх в промисловій зоні на південь від Авдіївки.

Водночас, логістична ситуація в Авдіївці погіршилася для українських сил. Звіти підтверджують, що російські війська використовують дрони з тепловізорами та камерами нічного бачення, що ускладнює постачання в нічний час. Як наслідок, логістичні проблеми залишаються, незважаючи на загальну стабілізацію військової ситуації.

Мар'їнка

Image

Ситуація в Мар'їнці критична. Хоча конкретні деталі не можуть бути розголошені, наш аналіз вказує на те, що падіння Мар'їнки, ймовірно, є питанням часу. Падіння Мар'їнки може створити оперативні можливості для російських військ у напрямку Курахового та Вугледара. Якщо росіяни змусять захисників Вугледара відступити, вони зможуть відновити критично важливу логістичну залізничну лінію, що значно скоротить час транспортування та забезпечить більш мобільне пересування підрозділів.

Бахмут

Image

У районі Бахмута проблеми зберігаються, оскільки російські війська продовжують досягати обмежених і локальних успіхів поблизу Хромового та Кліщіївки. Хоча більшість їхніх атак були успішно відбиті з понесеними втратами, загальний прогноз є менш оптимістичним. Існує потенційний ризик того, що українські захисники можуть поступитися деякими позиціями, здобутими під час літньо-осінньої кампанії. Враховуючи поточні обставини, ймовірність суттєвого прориву або колапсу наразі є низькою.

Спірне

У районі н.п. Спірне протягом минулого тижня росіяни продовжували здійснювати атаки невеликими тактичними групами, зазнаючи втрат, але не досягаючи відчутних результатів. Загальна ситуація на цій ділянці фронту залишається стабільною.

Ділянка Лиман-Куп'янськ

Російсько-терористичні війська продовжують тиснути як на Лиманському, так і на Куп'янському напрямках. Наразі їхні зусилля не принесли значних результатів, але вони зазнали відчутних втрат. Наш аналіз свідчить, що росія наразі розглядає цей напрямок як другорядний. Незважаючи на це, на Лиманському та Куп'янському напрямках тривають безперервні штурми. Якщо росіяни досягнуть успіху в районі Бахмута, ми очікуємо потенційного посилення тиску на Лиманському та Куп'янському напрямках.

Підсумок

Збройні сили України зіткнулися з викликами, пов'язаними з входженням у суворий зимовий період, який характеризується дефіцитом артилерійських боєприпасів, втомою після тривалої літньо-осінньої кампанії, призупиненням допомоги з боку Конгресу США, ненаданням необхідної кількості боєприпасів з боку європейських партнерів та іншими факторами. Незважаючи на загальну несприятливу ситуацію для ЗСУ, ми оцінюємо, що російські війська навряд чи здійснять ще один наступ армійського рівня. Виходячи з досвіду Авдіївки, де значні зусилля бронетанкових та піхотних підрозділів принесли обмежені результати, ми не очікуємо значних проривів або колапсу оборони в найближчій перспективі.

З огляду на нинішню диспозицію та розподіл російських ресурсів, існує ймовірність того, можна буде спостерігати операції батальйонного, бригадного та корпусного рівня, спрямовані на покращення тактичної ситуації та повернення втрачених влітку та восени 2023 року позицій. Успіх цих операцій, якщо вони будуть проведені без виснаження новостворених підрозділів, потенційно може створити передумови для більш масштабного весняного наступу у 2024 році.

Незважаючи на візуальну похмурість, реальність залишається такою, що російські війська навряд чи зможуть досягти критичного стратегічного зсуву у війні протягом наступної зими чи навіть весни. Однак це не зменшує нагальну потребу як для України, так і для її союзників вжити рішучих заходів для здобуття переваги.

Поділись своїми ідеями в новій публікації.
Ми чекаємо саме на твій довгочит!
Mortis Æterna
Mortis Æterna@mortisaeterna

248.7KПрочитань
23Автори
589Читачі
На Друкарні з 15 квітня

Більше від автора

Вам також сподобається

Коментарі (0)

Підтримайте автора першим.
Напишіть коментар!

Вам також сподобається