Orpha — Хмари мені (ЕР 2024). Рецензія

Автор рецензії — Роман Гурський

Дата релізу: 12.09.2024

Жанр: альтернативний рок, постхардкор, гранж

Оцінка: ⭐️⭐️⭐️⭐️

🔗 Слухати: https://distrokid.com/hyperfollow/orpha/-

Майстерна суміш класичного постхардкору, гранжу та альтернативи у новому EP київського гурту Orpha
(обкладинка мініальбому)

Якщо гурт видає ЕР або навіть альбом — це завжди цікаво. Адже люди роблять якісь треки, об'єднують їх в щось єдине за певними ознаками, визначають послідовність пісень і подають це як цілісний продукт. Принаймні, так би мало бути.

🎵 Відкриває альбом робота "Ехо", яка починається без зайвого пафосу. Це вам не уривки класичних п'єс чи вірші про потойбіччя. В слухача, наче фургон з пивом, врізається класний мелодійний риф середнього темпу. Щось таке любили собі дозволити Pearl Jam чи AC/DC. До речі, перших я згадав не випадково, адже колектив працює на межі стилів гранжу, альтернативи та постхардкору, того раннього.

Якщо музиканти хотіли дати драйву на початок, то їм це дуже вдалось. А ще тут є зміни темпу, гарна мелодика і цікава лірика. Так само неочікувано, як вміння критично мислити серед москалів, тут є соляк) так, хоч і стиль не передбачає, він нічогісінько не псує. Мелодійний, короткий, класний. Коротше, настрій задано, вйо далі.

🎵 Так само безцеремонно, як і в реальності, до нас приходить "Доросле життя")) теж без прелюдій, а просто наступним добротним рифом і доволі іронічним текстом: доросле життя — погодуй кота. Але потім текст стає більш "темним" та правдивим. Тут ми маємо роздуми про старість, пройобаний час, вікові хвороби і маски, які люди вдягають щодня.

Щодо музики, то тут все ще драйвовіше. Тобто, альбом набирає обертів. Теж маємо цікаву аритмію, яка додає твору мелодики. А потім все раптово (як і багато що в цьому альбомі) обривається і ми маємо смачний перехід на затяжну лірику.

Якби тут трохи по-іншому накрутити налаштування звуку, був би чистий грув-метал. А завершення треку я б взагалі назвав репкоровим. І плавна кода (ого!) мимоволі наштовхує на очікування Чогось. Так ми підкрадаємось до середини ЕР.

На зображенні може бути: 6 людей, турнікет та натовп
(фото з офіційної сторінки на фейсбук)

Це затишшя гарно накладається на початок пісні "Я обвинувачую", яке йде по висхідній. Початок треку вперше за альбом дає нам шанс перевести подих: більше лірики, менше драйву, збережена мелодика. Текст такий же філософський: від смерті я повернусь до життя, життя - це капсула... Ніби філософ у наркотичному маренні намагається сказати щось важливе. Дуже атмосферно.

І знову відзначаю переходи між піснями. Віддихались? Перевели подих? Нате вам "Поета"!

✨ Цей трек повертає нам драйв і настрій всього альбому. Тема життя і смерті зберігається, але загальний настрій десь посередині попередніх творів за драйвом і мелодикою. Тут, як мінімум, басуха знову грає грув. Рифи дуже качають своєю важкістю і повільним ритмом. А потім ми маємо дуже цікавий перехід через припанковані синкопи на класичний грандж. Теж дуже цікаво намішано і зроблено. Кода теж на затиханні)

І тут через барабанну збивку ми отримуємо максимально чітку з дуже прямою бочкою "Відьму". Ритм настільки прямий, шо, таке враження, замахав самих хлопців, тому на другий квадрат вони додали невеличкі паузи, які дуже освіжили трек і зробили його цікавішим.

З другого рифу ми знову маємо "нірванівські" підходи, але в дуже грувовому звучанні. А потім ми навіть отримуємо елементи готики на бек-вокалі та класний гроул. А музика чимось нагадала Металліку кінця 90-х, коли хлопці розбагатіли, бавились наркотою і грали свої "блюзові" Load i Reload.

✔️ Загалом, це явно найцікавіша після на альбомі. Це квінтесенція всіх попередніх найсмачніших моментів: чіткий риф, переходи, аритмія, напористість, натяки на соло, додаткові партії гітари й ДРАЙВ! Власне, це гарний прийом, бо саме таке закінчення всього ЕР залишає хороше враження про витвір в цілому.

Тож загалом це добротна робота в стилях грандж та альтернативи, але хлопці не бояться експериментів (як із грувом і постхардкором на кшталт Helmet) і вміло їх вплітають, не порушуючи загальної структури твору.

З недоліків можна зазначити хіба що схожість треків між собою (за винятком "Я обвинувачую"), і той факт, що не можна виділити жодного з музикантів. Це доволі нуднувато. Хоча, може в цьому й полягає оця цілісність всього мініальбому.

Я думав ставити 7,5/10, але саме влучні вставочки, вдала мішанина стилів і правильне розташування треків не дозволили мені цього зробити. Дякуємо за потужну дозу ностальгії за переломними 90-ми))

Оцінка ⭐️⭐️⭐️⭐️


Підписуйтеся на наш профіль в Друкарні, читайте наші тексти, залишайте відгуки, якщо є бажання. Будемо дуже раді вашій активності. Ми тут новенькі, почуваємося як у чужому домі. Тому ваша підтримка буде для нас вкрай необхідна! Це змотивує нас публікувати більше рецензій на хороші гурти з України. Дякуємо вам, усіх, хто підтримуватиме нас!

Поділись своїми ідеями в новій публікації.
Ми чекаємо саме на твій довгочит!
The Rock Spectrum
The Rock Spectrum@rock_spectrum

журнал про українську музику

291Прочитань
6Автори
7Читачі
Підтримати
На Друкарні з 29 травня

Більше від автора

  • Нова музика тижня

    Добірка нової української музики від джазу до трип-хопу та альтернативи. Справжній мікс для тих, хто не боїться відкривати для себе нове

    Теми цього довгочиту:

    Музика
  • NUAM набагато більше, ніж просто плейлисти — інтерв’ю із засновником сервісу Олексієм Єфименко

    У цьому інтерв’ю розмовляємо: ✔️ про унікальність сервісу для звичайного споживача; ✨ труднощі та виклики, що виникають під час роботи; ✨ про важливість проєкту у контексті культурної спадщини України;

    Теми цього довгочиту:

    Інтерв'ю
  • Нова музика тижня

    Нові музичні релізи: час оновити плейлист? Або просто хочеться втікати від реальності з новою музикою? У нас є ідеї! Yurcash принесе дозу сарказму і неперевершеного артроку, SadSvit додасть трішки драми, а Drevo змусить задуматись, що сталося з твоїм почуттям реальності

    Теми цього довгочиту:

    Музика

Вам також сподобається

  • Життя коротке, не проґав свій Шанс

    Знання має цікаву властивість. Коли ти їх набуваєш, то починаєш дивитись на ті самі речі з кардинально іншої сторони. І відноситись до них зовсім не як раніше.

    Теми цього довгочиту:

    Життя
  • Користь від читання книг.

    Читання книг – це не тільки задоволення, а й інструмент для розвитку вашого мозку, концентрації та творчості.

    Теми цього довгочиту:

    Життя

Коментарі (0)

Підтримайте автора першим.
Напишіть коментар!

Вам також сподобається

  • Життя коротке, не проґав свій Шанс

    Знання має цікаву властивість. Коли ти їх набуваєш, то починаєш дивитись на ті самі речі з кардинально іншої сторони. І відноситись до них зовсім не як раніше.

    Теми цього довгочиту:

    Життя
  • Користь від читання книг.

    Читання книг – це не тільки задоволення, а й інструмент для розвитку вашого мозку, концентрації та творчості.

    Теми цього довгочиту:

    Життя