Оснащення безпілотних катерів ракетами класу повітря-повітря

Гелікоптер знищує морський дрон кулеметним вогнем

Нещодавно ворог опублікував кадри знищення українського морського дрона за допомогою вертольотної авіації, наразі ворог позиціонує такий метод протидії як найбільш ефективний.

Зазвичай такі катери несуть фугасну бойову частину у вигляді авіабомби, проте на цьому катері було змонтовано дві ракети Р-73 класу повітря-повітря з ІЧГСН.

Тож для чого дрону, який призначений для знищення надводної техніки та споруд, знадобились проти-авіаційні ракети?

Відповідь, здавалося би, очевидна - ракети потрібні для самозахисту від гелікоптерів.

Можливо, але це лише часткова відповідь. Для початку розберемось, чому використали ракети саме з ІЧГСН.

У одному з наших попередніх матеріалів ми вже писали про різні способи наведення ракет класу повітря-повітря. Якщо коротко, то ракета з ІЧГСН наводиться на теплове випромінювання від двигунів цілі. Для вдалого пуску достатньо, щоб ціль потрапила в поле зору ГСН ракети, і після підтвердження фіксації цілі від ракети можна здійснювати пуск. Завдяки такій простоті використання ракети з ІЧГСН можуть бути легко адаптовані для використання на різних платформах.

Морський дрон з ракетою Р-73 на борту

На фотографії ми можемо побачити катер, на якому змонтовано дві пускові установки для ракет Р-73. Одна з пускових установок порожня, вірогідно, катер встиг використати одну з ракет до знищення.

Така модифікація морських дронів має набагато ширші можливості, ніж самозахист від гелікоптерів. По суті, такий дрон є мобільною системою ППО, яка може непомітно для ворога опинитися у будь-якій точці моря та, не виказуючи свого положення випромінюванням РЛС (бо вона просто відсутня), нанести удар по авіації ворога. Якщо така модифікація буде ефективною, сили оборони отримають можливість значно відсунути пускові рубежі ворожої тактичної авіації, знищувати транспортні літаки та літаки ДРЛО.

Пошкоджена кулеметним вогнем ракета на борту катера

Подальший розвиток це нововведення може отримати після передачі Україні ракет з АРГСН AIM-120, вони також можуть бути запущені без сторонніх засобів, проте за рахунок більшої дальності значно розширять можливості такої морської ППО.

Поділись своїми ідеями в новій публікації.
Ми чекаємо саме на твій довгочит!
Aerospace_Ukraine
Aerospace_Ukraine@AerospaceUkraine

85Прочитань
1Автори
2Читачі
На Друкарні з 10 травня

Більше від автора

Вам також сподобається

Коментарі (0)

Підтримайте автора першим.
Напишіть коментар!

Вам також сподобається