Про ангари, звалища та паркмайданчики: стисло про деякі застереження щодо російських військових баз зберігання.

Автор: Jompy

Оригінальний Хвіттер-тред був опублікований 22 квітня 2024 року

Image

Деякий час тому я згадував, що планував написати тред на цю тему - і нарешті ось він. В основному це пояснення деяких цікавих речей про російське обладнання, що зберігається на складах, і про те, як це може допомогти розгадати частину таємниці того, скільки ще потенційного обладнання там залишається.

Спочатку я хочу поговорити про звалища. На початку треду - найвідоміше з них, місцеві звалища 1295-ї бази в Арсеньєві, про які я вже неодноразово розповідав, і які є чудовим прикладом саме на цю тему.

Практично на всіх базах зберігання є місцеве звалище, де знищують законсервовану техніку, яка вже не може бути класифікована як придатна з різних причин: вона може бути занадто застарілою, вона може перевищувати ліміт ДЗЗСЄ, росіяни просто не в змозі утримувати таку кількість техніки (навіть з типово жахливими пострадянськими стандартами зберігання)...

Image

З початком війни звалища, на яких раніше роками лежав непотріб без жодного руху, раптом почали порожніти в багатьох місцях. Я хочу показати кілька прикладів цього: по-перше, я знову посилаюся на свій попередній тред про 1295 базу.

На найсвіжіших знімках вони не вивозять більше техніки зі звалища - натомість вони перевезли мотлох з активної частини бази на згадане звалище.

Image
2546 база до початку вторгнення…
Image
…і після.
Image
103 база до початку вторгнення…
Image
…і після.
Image
2544 база до початку вторгнення…
Image
…і після

На деяких інших базах кількість непридатних корпусів, тим не менш, збільшилася. 94-й арсенал - один з таких випадків, через канібалізацію артилерії.

Image
94 арсенал до вторгнення…
Image
…і після.

На останніх кадрах, якими я не можу поділитися, кількість розбитих корпусів різко зросла на багатьох базах, як я вже казав учора.

Це зовсім не остаточний висновок, але мені здається дуже цікавим, що на початку війни на кількох найбільших базах зберігання спостерігалося безпрецедентне падіння кількості брухту, а на багатьох інших розбиті корпуси були переставлені в ряди. Не можу стверджувати напевно, але припускаю, що частина цього брухту була використана для забезпечення запасними частинами пошкодженої техніки в Україні, навіть якщо це були лише деталі корпусів.

Image
Image

Тепер, коли ми поговорили про звалища, настав час поговорити про наступний об'єкт: ангари.

Image

Багато хто намагався припустити, скільки обладнання могло зберігатися в них, особливо до початку вторгнення. І @HighMarsed, і @InstitutAR провели хороший аналіз цього питання.

Дійсно, майже напевно, що найсучасніше обладнання, яке найкраще збереглося, зберігалося б в ангарах. Однак я сумніваюся, що більшість ангарів насправді використовувалися для зберігання техніки. Швидше за все, більша частина з них використовувалася для розміщення критично важливих об'єктів, таких як ремонтні майстерні, склади запчастин тощо.

Image

@Ath3neN0ctu4 нещодавно знайшов багато цікавих фотографій баз зберігання, в тому числі кілька всередині ангарів, які вказують саме на це:

Image
Image
Image
Image
Image
Image

Але це не єдиний момент щодо ангарів, який підтверджує цю теорію. Цікаво й те, що їх продовжують зносити з постійною швидкістю протягом багатьох років, навіть після 2022 року.

Image

Ось деякі знімки з супутника, що додаються як приклади:

Image
230-та база раніше…
Image
…і зараз.
Image
111-та база раніше…
Image
… і зараз.
Image
349-та база раніше…
Image
… і зараз.

І на багатьох інших базах є занедбані ангари, які, очевидно, були б у кращому стані, якби їх використовували для чогось важливого. Ось лише кілька знімків, тому що у мене немає потреби божеволіти, оглядаючи базу за базою і дивлячись на кожен ангар:

Image
Image
Image

Підсумовуючи: ангари, ймовірно, не вміщували стільки техніки до війни, як багато хто вважав, і вони, ймовірно, навіть не настільки корисні, якщо російська армія активно руйнує багато з них, і робить це вже більше десяти років через брак коштів і відсутність потреби у використанні.

Нарешті, остання, але не менш важлива тема, про яку я хочу поговорити сьогодні: те, як розміщене обладнання на зберіганні, може багато розповісти нам про його стан і корисність.

Image

Я забув згадати про це, коли пояснював звалища на базах зберігання, але ані я, ані @HighMarsed не включаємо цей брухт до наших підрахунків, навіть коли класифікуємо його як зламане обладнання. Однак я враховую зламану техніку, знайдену в активних частинах баз зберігання.

Повертаємося до роботи. Як я вже казав, те, як техніка розміщена - вишикувана в ряди - може багато чого сказати про її готовність. «Хороша» техніка, як правило, вишикувана досить добре, в той час як «погана» залишається там, де вона була розміщена давним-давно. Порівняйте бронетехніку 3018/6018 баз до війни:

Image
Image

Дійсно, на першому знімку зображено місцеве звалище, а на другій - основна частина бази, що містила активну бронетехніку.

Ще кілька знімків:

Image
22 база
Image
22 база
Image
769/227
Image
769/227

І наостанок, щоб не перетворювати цей тред на вічну лекцію, 744-та:

Image
Image

У тих випадках, коли все обладнання було досить впорядкованим, його досить швидко вивозили. Чудовим прикладом цього є колишній український військовий склад на околиці Севастополя:

Image
Перед війною…
Image
…і червень 2022-го

Я міг би продовжувати говорити про ці теми ще більш детально, але думаю, що ви вже зрозуміли суть.

Отже, це все на сьогодні, сподіваюся, вам сподобалося! Я спробую опублікувати нарешті реальні цифри підрахунку дуже скоро.

P.S. Якщо я недостатньо ясно висловився, то належним чином вишикувана бронетехніка, ймовірно, доїхала до місця «паркування» самостійно, в той час як хаотичні ряди, швидше за все, складалися з техніку, яку буксирували, а не яка дісталася місця розміщення за допомогою власного двигуна.

Поділись своїми ідеями в новій публікації.
Ми чекаємо саме на твій довгочит!
Mortis Æterna
Mortis Æterna@mortisaeterna

226.4KПрочитань
21Автори
566Читачі
На Друкарні з 15 квітня

Більше від автора

Вам також сподобається

Коментарі (0)

Підтримайте автора першим.
Напишіть коментар!

Вам також сподобається