Про незамінних працівників

З точки зору менеджменту зрозуміло, чому незамінні це погано для бізнесу: створюється ботлнек, який ви не взмозі нормально контролювати бо ніхто більше не зробить цю роботу, ризик звільнення і шантажу своєю позицією. Але сьогодні я хотів би натякнути тим, хто хоче стати незамінними, чому це погана ідея взагалі і для вас.

Отже, ми опинились в ситуації коли з тієї чи іншої причини ми стали дуже корисним в якомусь конкретному бізнес процесі і ніхто більше не може виконати цю роботу, чому це погано для нас?

1. Ви єдиний, хто може виконати цю роботу

будете працювати і вдень і вночі і в вихідні і у відпустці, коли бізнесу це потрібно, то дістануть вас будь де. Знаю моменти, коли люди в свій медовий місяць працювали.

2. Ви робите якусь дуже специфічну роботу

Скоріш за все, це означає, що ніхто більше цією фігнею займатись не хоче, чи не може. Краще, якщо не може, можливо ви займаєтесь якими дуже складними речами, які потребують дуже специфічних знань, наприклад математичних. Але частіше буває інша ситуація: ви займаєтесь якоюсь дуже дуже специфічною справою, яка нікому крім вас не зрозуміла, бо технологія або дивна, або стара або крива, в принципі так буває що все і одразу.

3. Ринок праці

Звичайно, якщо ви вирішили в принципі працювати до глибокої старості на цій роботі, то може все і не так погано. Але, по перше, а ви впевнені, що бізнес проіснує стільки, скільки вам залишилось до песнії? А якщо бізнес закриється? А якщо власники таки вирішать замінити технологію на щось нормальне? Тоді ви опинитесь на ринку праці, з дуже специфічними знаннями, які не дуже комусь потрібні і знайти роботу буде важкувато. Будь яка людина деградує, якщо не розвивається, деградувати дуже просто, розвиватись і вчити щось нове важко і впадло, але це єдиний ваш шанс залишатись актуальним на ринку праці.

Звичайно, ви можете мені пригадати про програмістів на KOBOL, які дуже потрібні світовій банківській системі, а їх тупо нема бо вони померли всі від старості, і тому банки платять шалені гроші за такого програміста, щоб він вовтузився в цьому лайні мамонта, що було написано ще в 70-х. Чи впевнені ви, що ваша незамінна дивна технологія стане наступним KOBOL’om? І чи готові ви за якісь на 20-40% більше ринку зараз піти на той ризик(це якщо вам їх дають)?

Поділись своїми ідеями в новій публікації.
Ми чекаємо саме на твій довгочит!
Denys Bars
Denys Bars@denys_bars

263Прочитань
0Автори
5Читачі
На Друкарні з 1 листопада

Більше від автора

Вам також сподобається

Коментарі (0)

Підтримайте автора першим.
Напишіть коментар!

Вам також сподобається