Прогнози коментаторів на 2024 рік - Project Syndicate

Кожного грудня коментатори Project Syndicate визначають проблеми та тенденції, на які варто звернути увагу протягом наступних 12 місяців. Хоча світ значною мірою відійшов від COVID-19, він все ще має справу з наслідками російської війни в Україні, а також з новими війнами, конфліктами та ревізіоністськими нещасними випадками від Близького Сходу та Сахеля до Латинської Америки та Китаю. У цьогорічному виборі коментатори наголошують на ролі, яку відіграватимуть демократичні вибори у вирішенні цих та інших проблем, а також у забезпеченні довгострокового майбутнього самої демократії.

АДЕКЕЙ АДЕБАХО

Африка буде змушена непропорційно зосереджуватися на проблемах, пов’язаних із переворотами, конфліктами та зміною клімату. З поверненням військових у Західній Африці демократичне правління залишатиметься в облозі, а Нігерія намагатиметься навести порядок на власному північному сході, а також боротися з посухою Сахелі. Африканський Ріг залишатиметься під загрозою широкомасштабного переселення, посухи, голоду та воєначальників. Озброєні формування у східному Конго та Центральноафриканській Республіці продовжуватимуть спричиняти масове переміщення населення.

Нарешті, Північна Африка постраждає від соціально-економічної стагнації, оскільки вкорінені військові режими в Єгипті, Алжирі та Тунісі чинять опір вимогам реформ. Маючи борг у 1,1 трильйона доларів, руйнівні виплати відсотків і втручання зовнішніх сил, континент продовжуватиме свій невловимий пошук Pax Africana.

ДАНТЕ АЛІГ'ЄРІ ДІСПАРТЕ

Після чергового annus horribilis на ринках цифрових активів, позначеного великими штрафами, резонансними кримінальними процесами та різкою корекцією цін, ми почали спостерігати відлигу завдяки новій правовій, нормативній та ринковій визначеності у великих фінансових центрах. Довгоочікуваний Регламент Європейського Союзу про ринки криптоактивів (MiCA) незабаром набуде чинності, забезпечуючи 448 мільйонам жителів Європи правовий захист більш зрілої цифрової економіки, заснованої на правилах. Питання в тому, чи підуть туди інвестиції.

У Сполученому Королівстві та Сполучених Штатах ринки цифрових активів мають намір злетіти, але лише якщо політики зможуть забезпечити таку юридичну та нормативну ясність, якої багато хто в вимагає. Якщо вони це зроблять, це цілком може бути рік, коли прокляття криптовалюти буде розірвано.

ВІЛЬЯМ А. ХАЗЕЛТАЙН

Ми побачимо вражаючі досягнення в кількох суміжних галузях медицини. Одним з них є використання імунних клітин у лікуванні пухлин, зокрема головного мозку, підшлункової залози, передміхурової залози, легенів і яєчників, які зараз найважче піддаються лікуванню. Ми також побачимо значні прориви в електромедицині для неврологічних, психологічних та імунних функцій. Нарешті, я передбачаю, що ми й надалі будемо свідками більшого прогресу в напрямку заміни традиційних біотехнологічних ліків на препарати на основі мРНК, які мають потенціал для втручання, що рятує життя населенням у всьому світі за низькі витрати.

НІНА Л. ХРУЩОВА

Мало вказівок на те, що ми побачимо кінець нинішнім війнам між Росією та Україною та між Ізраїлем і ХАМАС; ми також не можемо скидати з рахунків ризик того, що Китай виступить проти Тайваню. Якщо Дональд Трамп чи інший республіканець переможе на президентських виборах у США в листопаді, це може радикально змінити деякі глобальні конфігурації. Проте, незважаючи на обіцянки Трампа швидко припинити війну в Україні, президент Росії Володимир Путін, який майже напевно вступить на наступний шестирічний термін у березні, навряд чи погодиться на будь-яке врегулювання без серйозних поступок з іншої сторони.

ІВАН КРАСТЕВ

Моя кришталева куля була розбита на деякий час, але коли я дивлюся на 2024 рік, то бачу насичений подіями «довгий рік», який розпочався 7 жовтня 2023 року та завершиться 20 січня 2025 року: у День інавгурації в США. Це буде період, визначений взаємодією воєн і виборів. Війни в Україні та Газі разом зі страхом конфлікту США та Китаю через Тайвань вплинуть на результати виборів у Європі та на Заході, а результати виборів у США та Європі вплинуть на результати поточних конфліктів.

КІН ЛІ

У наступному році та далі ми побачимо зростання глобальної нерівності, особливо між розвиненими країнами та країнами, що розвиваються. Деглобалізація повернула протекціонізм і промислову політику. Завдяки величезним субсидіям і високим відсотковим ставкам США залучають значну частку глобальних прямих іноземних інвестицій і фінансових потоків, тоді як Глобальний Південь страждає від дефіциту, пов’язаного зі зростанням деномінованих в доларах рахунків за імпорт продуктів харчування та інших товарів першої необхідності. Незважаючи на те, що інфляція попиту загалом поступово знижуватиметься, витрати на деякі продукти залишатимуться високими, особливо ті, які найбільше постраждали від суперництва наддержав і ширшої реконфігурації глобальних ланцюжків створення вартості.

ТЛАЛЕНГ МОФОКЕНГ

У 2024 році ми будемо досліджувати сектор Газа, який зазнав масових бомбардувань і руйнувань. Медичній інфраструктурі анклаву завдано непоправної шкоди, а медичні працівники працюють у жахливих умовах, стикаючись із обмеженим доступом до медичних товарів та іншими факторами, які несумісні з правом на здоров’я.

Нелюдська ситуація на місці має стати приводом для роздумів і навчання. Натомість це виявило незговірливість із боку Ізраїлю та його союзників і настільки ж непохитну прихильність до автономії з боку палестинського народу. Кінцевою метою має залишатися припинення насильства. Досягнення людського розвитку, миру та безпеки можливе лише в тій мірі, в якій права людини захищаються, заохочуються та виконуються всіма державами-членами ООН.

АЛАА МУРАБІТ

Останні роки підкреслили важливість визнання та піднесення голосів громади, а також висвітлили наслідки їх ігнорування. Тим не менш, коли ми вступаємо в 2024 рік, я сподіваюся, що ми продовжуватимемо ігнорувати голоси багатьох – як у всьому світі, так і в багатьох країнах – на свій страх і ризик. Нехтування ключовими зацікавленими сторонами становить загрозу для широкого кола питань, від безпеки зброї та репродуктивних прав у США до прагнення до припинення вогню в Газі, просування прав жінок у всьому світі та термінових закликів до миру та продовольчої безпеки в такі місця, як Судан, Ефіопія, Ємен і Демократична Республіка Конго.

Наша неспроможність слухати та реагувати зберігає статус-кво, за якого найбільше страждають жінки та діти, які непропорційно постраждали від конфлікту та небезпеки. Поки їхні розповіді та досвід ігноруються, глобальні розбіжності та несправедливість лише поглиблюються. Але якщо ми дивимося на новий рік як на можливість залучити нові голоси до прийняття рішень і розробки політики, ми можемо знову запровадити можливість законного управління.

ТІТІНАН ПОНГСУДХІРАК

Конфлікт між США та Китаєм, ймовірно, загостриться, оскільки обидві сторони стануть сильнішими. Уповільнення економічного розвитку Китаю та зниження геостратегічних зусиль (після втрати імпульсу ключових проектів, таких як ініціатива «Один пояс, один шлях») посилять тиск на китайських лідерів, щоб вони не поступалися. Водночас вибори в США гарантуватимуть, що жодна з двох головних політичних партій не пом’якшить головного противника Америки. Для Південно-Східної Азії погіршення геополітичного середовища віщує ще більшу нестабільність, яку Асоціація країн Південно-Східної Азії виявлятиме дедалі нездатнішою керувати чи пом’якшувати, а тим більше розв’язувати. Головною серед багатьох проблем, з якими зіткнеться регіон, є болото в М’янмі та боротьба за суверенітет у Південно-Китайському морі.

ЦЯН ЛЮ

Оскільки Сполучені Штати стають дедалі більш роз’єднаними політично, Китай став однією з єдиних тем, які можуть об’єднати американців. Це означає, що демократи та республіканці змагатимуться, щоб перевершити один одного під час виборчого циклу 2024 року. Можна сподіватися, що Китай може стати більшою людиною, розуміючи, що багато риторики буде стосуватися політичної оптики. Якщо ні, то китайська машина «воїна-вовка» може запрацювати, що призведе до ще більшої критики проти США, подальшої ерозії довіри та зменшення співпраці між двома найбільшими державами світу.

СЕСИЛІЯ ЕЛЕНА РОУС

Завдяки відновленню економіки пандемії ринок праці США не виправдав очікувань і поки що залишався надзвичайно стійким. Але оскільки інфляція продовжує охолоджуватися (можна сподіватися), інші загрози для відновлення залишаються. Серед показників, за якими я буду уважно стежити, є рівень участі жінок у робочій силі, який різко впав, а потім відновився під час пандемії та після неї. Я також буду стежити за результатами ринку праці серед працівників із низькими доходами, меншин та інших традиційно маргіналізованих когорт. Чи збережуться досягнення, досягнуті цими групами за останні три роки, чи ринок праці повернеться до звичайного режиму? Це ключове питання 2024 року.

АНЯ ШІФФРІН

Ми побачимо, як видавці новин у всьому світі створюють альянси, щоб вимагати платежів від Alphabet (Google) і, можливо, Meta (Facebook), після успіху австралійського Кодексу переговорів із новинними медіа. Потреба в нових коаліціях і переговорах стала більш актуальною зараз, коли компанії, що займаються штучним інтелектом, використовують новинний контент для навчання великих мовних моделей.

У липні 2023 року група новинних організацій і науковців зустрілися в Йоганнесбурзі, щоб розробити нові глобальні принципи винагороди за платформи. Вони закликали до більшої прозорості в угодах, зобов’язань видавців використовувати плату за новини на платформі та інклюзивних підходів для залучення невеликих торгових мереж, які мають меншу переговорну силу. Відтоді видавці та уряди продовжували тиснути на Google, щоб вона платила більше за новини, які вона надає своїм користувачам, знаючи, що загроза регулювання допомагає отримати компенсацію . Але, звичайно, великі платформи дають відсіч, погрожуючи відмовитися від контенту новин, наймаючи лобістів і укладаючи ексклюзивні двосторонні угоди з видавцями. Ми можемо очікувати, що ці битви посиляться, оскільки видавці новин знову зіткнуться з монопольною владою Big Tech.

ВІРА СОНГВЕ

Штучний інтелект і його регулювання стануть центральною темою розмов, оскільки світ продовжує дивуватися прогресу технологій у виконанні щоденних завдань. Програми для охорони здоров’я, освіти та дозвілля скоротять час і простір, але фінансові програми можуть поглибити існуючі розриви. Доступ до найпотужніших моделей і володіння ними стає все більш прибутковим. У 2022 році глобальний ринок штучного інтелекту оцінювався приблизно в 454 мільярди доларів США, і очікується, що до 2032 року він зросте до 2,5 трильйона доларів США. Політики в усьому світі зараз поспішають надолужити згаяне, і всі визнають необхідність регулювання. Отже, питання полягає в тому, чи принесе 2024 рік консенсус щодо необхідності глобальної структури управління та інституції (схожої на Міжнародне агентство з атомної енергії), щоб допомогти контролювати, координувати та гармонізувати регулятивні процеси навколо ШІ.

МАЙКЛ Р. СТРЕЙН

Політична незалежність Федеральної резервної системи США буде поставлена ​​під сумнів. На момент написання цієї статті ринки очікують, що ФРС почне знижувати свою політичну процентну ставку в березні з подальшим зниженням ставок протягом року. Незалежно від того, очікується рецесія в 2024 році чи ні (я все ще чекаю), зниження ставок є розумним прогнозом, враховуючи поточний шлях інфляції цін, ймовірний рівень нейтральної процентної ставки та ймовірну траєкторію сукупного попиту.

Але 2024 рік – рік президентських виборів у США. Якщо Дональд Трамп є кандидатом від Республіканської партії, очікуйте, що він агресивно нападе на ФРС за спробу підштовхнути президента Джо Байдена до виборів шляхом зниження ставок. Очікуйте, що його армія сурогатів – включаючи діючих членів Конгресу та голів ключових комітетів – зробить те саме. Це ще одна причина для Республіканської партії висунути більш відповідального кандидата, ніж це було в останні два цикли.

ІЛОНА САБО

Хоча серйозні прориви в цифрових і зелених технологіях, фінансуванні захисту клімату та на інших важливих напрямках можуть відбутися в 2024 році, існує також потенціал для зриву, враховуючи поглиблення політичної поляризації та ескалацію конфліктів на Близькому Сході, в Європі, Азії та Америці. Подальший прогрес залежить від того, що відбувається біля урни. На 2024 рік заплановано понад 70 виборів, на яких буде понад 4,2 мільярда виборців. У той час, коли пошуки точки дотику та можливостей для співпраці є як ніколи актуальними, популісти продовжуватимуть використовувати соціальні мережі як зброю, політику важелі та все, що вони можуть, щоб отримати критичну масу голосів.

ЛАУРА ТАЙСОН

У США та Європі триватиме зрушення в бік промислової політики , що матиме далекосяжні наслідки для світової торгівлі та прямих іноземних інвестицій.

СІНАН УЛЬГЕН

Цей рік буде вирішальним для майбутнього західних демократій, оскільки ключові вибори відбудуться в США та Європі. Здавалося б, нестримний підйом більш радикальних і популістських рухів кине виклик центристській політиці по обидва боки Атлантики. Але я прогнозую, що центр втримається за рахунок поліпшення економічних умов і зниження інфляційного тиску. Майбутні політичні змагання дадуть нам чіткіше уявлення про те, як боротися з привабливістю нових рухів на виборах, і ці уроки будуть корисними для збереження довгострокової цілісності наших демократій.

ІЗАБЕЛЛА М. ВЕБЕР

Ми живемо в епоху надзвичайних ситуацій, що накладаються один на одного. Минулий рік побив температурні рекорди та спричинив серйозні кліматичні проблеми в багатьох сферах, що впливають на добробут людей, включаючи сільськогосподарське виробництво , транспорт і судноплавство – не в останню чергу через Панамський канал, де посуха спричинила значні затримки. Таке лихо має прямі наслідки для ланцюгів постачання, як і жахливі війни в Газі, Україні та в інших місцях. Кількість смертей унаслідок насильницьких конфліктів у 2023 році досягла більшої кількості, ніж за останні десятиліття.

Тим часом найбагатші сімейні династії світу збільшили свої статки більш ніж на 40% у 2023 році, а компанії S&P 500 отримали прибутки , які побили б рекорди до нещодавнього вибуху прибутку та інфляційного тиску в епоху пандемії. У ці неспокійні часи складати достовірні прогнози є надзвичайно складним завданням. Але ясно одне: Велика Поміркованість — це історія.

НГАЙР ВУДС

У 2024 році нам знадобляться нові інструменти та організації для захисту демократії під час найбільшого виборчого року в історії. Оскільки більше половини населення світу має право голосувати на більш ніж 70 виборах наступного року, створені ШІ глибокі фейки та дезінформація можуть спотворити результати. Проблема особливо серйозна для жінок-кандидатів, які в 27 разів частіше піддаються переслідуванням в Інтернеті, ніж чоловіки. У 2016 році опитування жінок-законодавців із 37 країн показало, що 82% зазнали психологічного насильства під час свого парламентського терміну, переважно у формі погроз зґвалтування, вбивства, побиття чи викрадення. Умови майже напевно погіршилися протягом наступних семи років. Технологічний сектор має спрямувати свою потужність на створення стратегій боротьби з дезінформацією та огорож, щоб захистити всіх нас від зловмисного використання його інструментів.

Джерело

Поділись своїми ідеями в новій публікації.
Ми чекаємо саме на твій довгочит!
Космос Політики
Космос Політики@politikosmos

Новини України та світу

70.1KПрочитань
4Автори
248Читачі
На Друкарні з 1 травня

Більше від автора

Вам також сподобається

  • Наполеон Бонапарт

    Особистість, про яку багато хто скаже: "не все так однозначно", але для мене все абсолютно зрозуміло, перечитавши багато літератури про нього та мемуарів можна сказати — людина реально серйозна й легендарна, яка заслуговує на пошану(хоча частина людей і досі вважає його тираном)

    Теми цього довгочиту:

    Наполеон
  • Чому сильний долар небезпечний

    Зростання долара стає предметом уваги на міжнародних ринках, особливо з урахуванням сильної американської економіки та очікувань щодо її подальшого розвитку. Це призводить до складних взаємозв'язків і геополітичних змін, оскільки сильний долар впливає на економіки інших країн.

    Теми цього довгочиту:

    Економіка

Коментарі (0)

Підтримайте автора першим.
Напишіть коментар!

Вам також сподобається

  • Наполеон Бонапарт

    Особистість, про яку багато хто скаже: "не все так однозначно", але для мене все абсолютно зрозуміло, перечитавши багато літератури про нього та мемуарів можна сказати — людина реально серйозна й легендарна, яка заслуговує на пошану(хоча частина людей і досі вважає його тираном)

    Теми цього довгочиту:

    Наполеон
  • Чому сильний долар небезпечний

    Зростання долара стає предметом уваги на міжнародних ринках, особливо з урахуванням сильної американської економіки та очікувань щодо її подальшого розвитку. Це призводить до складних взаємозв'язків і геополітичних змін, оскільки сильний долар впливає на економіки інших країн.

    Теми цього довгочиту:

    Економіка