Протиракетний комплекс Arrow-2

Переклад статті: Arrow 2 Theatre Ballistic Missile Defence System, Israel

Наш телеграм канал https://t.me/vanguard_spacepro

Arrow-2– комплекс розробляється підрозділом ізраїльської компанії-виробника аерокосмічної техніки "Israel Aerospace Industries" та знаходиться на озброєнні Армії оборони Ізраїлю.

Система носить кодову назву "Хома" (Паркан). Наразі розгорнуто дві батареї цього ЗРК, одна біля Тель-Авіву та інша на схід від Хайфи. Батареї були введені в експлуатацію у 2000 та 2002 роках відповідно. Рішення про розгортання третьої батареї ще не досягнуто, хоча воно обговорюється вже доволі довгий час.

Випробувальний період програми почався у 1988 разом з підписанням контракту між Міністерством Оборони США та Підрозділом з електроніки компанії Israel Aerospace Industries за програмою Стратегічної оборонної ініціативи (Strategic Defense Initiative).

Договір передбачав розробку та випробування протиракетної системи Arrow-1(Хетц-1). Після успішних випробувань, комплекс увійшов у стадію доопрацювання та передсерійного виробництва.

Вага ракети "Arrow-1" становила 2000 кг. Її наступник, Arrow-2 була розроблена у 1995 році та мала вагу 1300 кг.

Випробування ракети Arrow-2

Ракета Arrow-2 пройшла 14 тестів з перехоплення цілей та 10 тестів усіх компонентів комплексу на витривалість. У 2004 році був проведений 7 за рахунком тест, який став першим тестом системи проти справжньої балістичної ракети P-17 (Scud-B).

Тоді, батарея "Arrow-2" була доставлена на полігон Пойтн Мугу в Каліфорнії для випробувань. Ракета P-17 була успішно перехоплена та знищена на висоті в 40000 м. Цей тест входив до Програми з Покращення Системи Arrow (Arrow System Improvement Program), яку США проводила спільно з Ізраїлем.

Другий тест в Пойнт Мугу проводився в серпні 2005 року, проти імітатора балістичної ракети з відокремлюваною бойовою частиною. Радар РЛС успішно виявив ціль, проте перехоплення зірвалось на останній стадії, що призвело до згортання випробувань.

Випробування були відновлені в грудні 2005 року, коли ракета Arrow-2 Block 3 успішно перехопила ціль на не зазначеній, але як заявлялось, на рекордно низькій висоті. У лютому 2007 року ракета успішно перехопила ракету-ціль Rafael Black Sparrow, що виступала симулятором балістичної ракети, на великій висоті. Обидві батареї Arrow-2 були залучені у випробуванні. Ракета Arrow 2 Block 4 завершила випробування лютому 2012 року.

Виробництво

У лютому 2007 року Агентство протиракетної оборони США погодилося продовжити фінансування Програми з Покращення Arrow ще на п'ять років, до 2013 року. Конгрес США підтвердив додаткове фінансування в листопаді 2007 року. Ізраїль розробив ракету Arrow 3 для послення ППО. Arrow 3 - це нова ракета, здатна на ураження цілей на більших висотах і дальності, а також більш ефективна проти балістичних ракет середньої дальності.

У квітні 2008 року система зброї Arrow успішно виявила та здійснила імітацію перехоплення нової ракети-мішені Rafael Blue Sparrow, яка імітує більш маневрені балістичні ракети, такі як іранська Shahab-3. Мішень Blue Sparrow використовувалася для випробувань Arrow 3, які були завершені в січні 2012 року. Arrow 3 завершив свій перший політ у лютому 2013 року, а другий політ – у січні 2014 року.

У лютому 2003 року компанія Israel Aerospace Industries підписала угоду з Boeing про створення виробничої інфраструктури для виробництва компонентів ракети Arrow у США.

Боїнг виробляє близько 50% компонентів ракети в США, включно з електронікою, корпус двигуна та контейнер для ракет. Корпорація також координує виробництво компонентів ракет Arrow, які виробляють понад 150 американських компаній, включаючи ATK, що виробляє корпуси ракетних двигунів першого і другого ступенів і сопла першого ступеня.

Israel Aerospace Industries відповідає за інтеграцію та фінальну збірку ракети в Ізраїлі. Компанія Boeing поставила свою першу партію комплектуючих для ракет Arrow у листопаді 2005 року.

Склад мобільної батареї

До складу однієї батареї ЗРК "Arrow-2" входять:

4-8 пускових на причепах, кожна з 6 направляючими.

Командний пункт Cilton Tree

Пункт керування запусками Hazelnut Tree

РЛС огляду і наведення EL/M-2080 Green Pine

Ракета Arrow-2

Двоступенева ракета оснащена твердопаливним розгінним і маршевим ракетними двигунами.

Керування вектором тяги здійснюється на розгінному та маршовому етапах польоту. При запалюванні маршового двигуна другого ступеня перший ступінь відокремлюється. Двигун до нього виробляє "Israel Military Industries". "Rafael" виробляє маршовий двигун ракети.

Ракета Arrow запускається до того, як буде точно відома траєкторія балістичної ракети та точка перехоплення. У міру отримання даних про траєкторію, оптимальна точка перехоплення визначається більш точно, для ураження.

БЧ ракети, що містить боєголовку, детонатор і систему кінцевого самонаведення, оснащена чотирма аеродинамічними рулями, що забезпечують можливість перехоплення на малій висоті. Боєголовка— уламково-фугасна спрямованого вибуху, здатна знищити ціль у радіусі 50 метрів. БЧ виробляється компанією "Rafael".

Дворежимна ГСН має: пасивну інфрачервону (для виявлення та супроводу балістичних ракет) і активну радіолокаційну складову, яка використовується для наведення на повітряні цілі на малих висотах. Інфрачервона ГСН— це решітка фокальної площини з антимоніду індію, розроблена компанією "Raytheon" (раніше "Amber Engineering").

Висота перехоплення становить від 10 км до 50 км. Максимальна дальність перехоплення становить близько 90 км.

РЛС "Green Pine"

Дочірня компанія "Elta Electronic Industries", "IAI Electronic Group" розробила радар "Green Pine" для системи "Arrow". Радар має позначення EL/M-2090 і включає встановлений на причепі РЛС і антенну решітку, генератор, систему охолодження і центр управління РЛС.

"Green Pine" — це радар із фазованою решіткою електронного сканування, який працює в діапазоні L (500 до 1000 МГц) і був розроблений на основі радара з фазованою решіткою Elta Music. Радар працює в режимах пошуку, виявлення, супроводу та наведення ракети одночасно.

Радар може виявляти цілі на відстані до 500 км і здатний відстежувати цілі, що рухаються зі швидкістю понад 3000 м/с. Він висвітлює ціль і виводить ракету "Arrow" на відстань до 4 метрів від цілі.

Дві радіолокаційні системи Elta Green Pine були доставлені до Індії в рамках посилення системи ППО цієї країни від балістичних ракет. Перший радар був поставлений у 2001 році.

Центр управління вогнем "Citron Tree"

Tadiran Electronics Limited є головним розробником центру управління "Citron Tree". Центр управління, встановлений на трейлері, завантажує дані радара разом із даними з інших джерел і використовує потужні інструменти обробки сигналів для повністю автоматичного керування перехопленням загроз, у тому числі проти кількох цілей. Система має можливість втручання людини в циклі на будь-якому етапі.

Центр керування оснащений сучасними комп’ютерними станціями. На робочих станціях відображається велика електронна карта із зазначенням району бою. Пріоритетні задачі, такі як прогнозовані та підтверджені місця запуску позначено кольорами.

При виявленні пуску ракети на електронній карті відображаються місце пуску, позиція і траєкторія ракети, а також прогнозована точка падіння. Прогнозована точка зіткнення відображається на карті у вигляді еліпса. Розмір еліпса зіткнення зменшується, коли траєкторія ракети стабілізується та дані траєкторії стають доступними. Колір зображення траєкторії збігається із зображенням місця його запуску. Також відображається оптимальна точка перехоплення. Центр може контролювати до 14 перехоплень одночасно.

Військова система передачі даних Link 16(використовується США та НАТО) забезпечує взаємодію з системами керування вогнем Patriot. Визначені цілі можна передати радару керування вогнем N/MPQ Patriot. Випробування, проведені США та Ізраїлем, успішно комбінували Arrow та Patriot США, а також версії Arrow та Patriot для Сил оборони Ізраїлю.

Поділись своїми ідеями в новій публікації.
Ми чекаємо саме на твій довгочит!
VANGUARD
VANGUARD@VANGUARD_Missiles

Українська мілітарі-спільнота

6.9KПрочитань
0Автори
43Читачі
На Друкарні з 19 червня

Більше від автора

  • Морська Революція: наслідки збройного протистояння на Чорному морі, що змінюють світ (Стаття №9)

    В період після Другої світової війни головною ударною зброєю військово-морських сил держав світу стали крилаті ракети, зокрема – протикорабельні. Не стали виключенням ВМС СРСР, а потім й РФ.

    Теми цього довгочиту:

    Вмсу
  • A quick guide to SHAHED DRONES (Longread №4)

    Despite the international sanctions, Iran did manage to develop and set up the serial production of multiple types of UAVs.

    Теми цього довгочиту:

    Бпла
  • Циркон: неефективний гіперзвук (Стаття №8)

    Нескінченно можна дивитися на три речі: вогонь що горить, воду що біжить і на суперечки навколо Циркона. Цього разу ми спробуємо спростувати усі міфи про цю ракету і дати чітке визначення їй. Поглиблено розберемо конструкцію ракети, її характеристики та особливості застосування

    Теми цього довгочиту:

    Циркон

Вам також сподобається

Коментарі (0)

Підтримайте автора першим.
Напишіть коментар!

Вам також сподобається