Психологія трейдингу

Зображення створено автором статті в графічному редакторі Canva © Автор бере на себе авторські права та відповідальність за походження

Ринок, активи, коливання…Усі вони напряму залежать від людської поведінки, а значить, і від когнітивного сприйняття. Звучить надто пафосно, еге ж?

Насправді, моє твердження було би таким, якщо не було правдивим. Фондовий ринок і ринки цифрових активів є насправді чудовим прикладом того, який величезний вплив поведінка людей має на глобальні процеси. Індустрія трейдингу є продуктом когнітивних особливостей як на соціальному, так і індивідуальному рівнях. 

Жадібність, страх, упевненість, азарт – кожна з цих простих психологічних реакцій виникає на індивідуальному рівні і, як наслідок, формує колективні тенденції. І ось цей самий потужний біхевіоризм і створює ринкові коливання, безпосередньо впливаючи на психологію кожного потенційного інвестора. Фактично, замкнене коло.

Але хто сказав, що з цього кола не можна вирватися? Сьогодні ми намагатимемося зробити саме це – і зробимо ми це шляхом глибинного аналізу психологічних феноменів, які виникли в ремеслі торгівлі.


Якщо гроші – це зло, тоді ця будівля – це пекло»

– Роберт Дауні-молодший про свої враження від візиту до фондової біржі на Wall street у Нью-Йорку.


Когнітивні феномени, які властиві для торгівлі, настільки закріпилися в самій індустрії, що деякі з них навіть перетворилися у кількісні індекси.

Узагалі, біхевіоризм ринку як фіатних, так і криптовалют, тримається на трьох стовпах:

  • Fear and Greed

  • Fear, Uncertainty, and Doubt (FUD)

  • Fear of Missing Out (FOMO)

Кожне з цих фундаментальних понять ми розберемо окремо.

Fear and Greed

Fear and Greed (з англійської – ”Побоювання та захланність”) наразі використовується як індекс, що демонструє співвідношення між покупцями та продавцями. Відповідно, активне придбання певного активу, передбачення підвищення ціни та відкриття лонг-позицій буде вважатися “захланністю”. І навпаки, “побоювання” можна охарактеризувати як масове укладання шорт-угод і продаж певної торговельної одиниці.

За кількісним співвідношенням ховається доволі проста та натомість розповсюджена когнітивна проблема торгівлі – рівень азартності трейдерів.

Уявімо ситуацію: ви трейдер і впевнені, що певний актив (наприклад, Bitcoin) виросте в ціні протягом певного періоду. І тут ваші передбачення починають матеріалізовуватися. Bitcoin досягає ціни спочатку у $30,000, потім у $32,000 і навіть $35,000. Посеред короткочасних підвищень курсу, захланність починає працювати разом із вами – і ви продовжуєте докуповувати все більше й більше одиниць активу.

Безумовно, як для ринку, так і особисто для вас, захланність принесе задовільні результати. Та уявімо, що ви згодом вирішили зіграти на підвищенні ціни, а курс Bitcoin знизився.

Саме в подібних ситуаціях і виявляється згубний вплив надлишкового оптимізму – ви втрачаєте гроші (можливо, навіть позикові), як і інші інвестори з подібними передбаченнями. Фактично, відбувається масова ліквідація, що у свою чергу призводить до зниження ціни певного активу і, можливо, до подальших ліквідацій.

Фактично, зазначений вище приклад ілюструє, як ринок керується в основному інтересом інвесторів, який може бути спотворений емоціями. При надлишковій захланності – чи, навпаки, страху – буде страждати не тільки трейдер, але й інші учасники торгівлі.

Здається, що колективна жадібність – це емоція, яка досить має потужний вплив на коливання на ринку. Звичайно, таке твердження є вичерпним. Однак гірше за жадібність може бути тільки страх і сумніви.

Fear, Uncertainty, and Doubt (FUD)

Термін “Fear, Uncertainty, and Doubt” (далі – FUD) має досить промовистий переклад, який дослівно передає всю сутність такого феномену – ”страх, невизначеність і сумніви”.

Унікальністю цього поняття є те, що воно розкриває не психологічні тенденції трейдерів, а зловживання ними. FUD – це колективна психологічна реакція великої групи людей, що у свою чергу призводить до відчутних наслідків. Фактично, така реакція і є страхом, невпевненістю і сумнівами.

Основна особливість FUD – це його моментальне відображення у ЗМІ та соціальних мережах. Тобто, якщо Fear and Greed є здебільшого ринковим терміном, то колективний FUD одразу ж транслюється публічно. І що цікаво, саме ЗМІ виступають каталізатором, що консолідує особисті занепокоєння великої маси людей і трансформує їх у певний катаклізм.

Так, останнім прикладом FUD стало банкротування Silicon Valley Bank у березні цього року. Подія стала досить неочікуваною як для американської, так і міжнародної публіки, адже інституційний інвестор був чи не головним спонсором технічних зірок Силіконової долини із 1983 року. Ажіотаж тривожності й обурення став таким надмірним, що потягнув за собою й інші головні банки США – JP Morgan Chase, Citigroup Inc., Bank of America Corp. та інші, які загалом втратили $52 мільярди доларів.

Саме масова істерія клієнтів (тобто FUD) і спонукали їх активно знімати гроші з рахунків у вищевказаних банках без вагомої на те причини. Надлишкова емоційність і масова когнітивна помилка спричинила досить відчутний деструктивний вплив на мікроекономіку.

Та варто зазначити, що FUD може свідомо використовуватися як психологічна маніпуляція задля дискредитації певного активу, компанії та/або дестабілізації ринку у власних інтересах. Зокрема, левова частка видань і далі продовжує розповсюджувати інформацію, що Bitcoin – це буцімто “мильна бульбашка”, яка взагалі нічого не коштує. Українці ж особливо ж знайомі з видом реалізації такого FUD’у – інформаційно-психологічними операціями (ІПСО).

У заключенні варто зазначити, що FUD – це скоріше розуміння наслідку явища, аніж його джерела. У трейдингу він реалізується так само, як і в інших індустріях, однак має відмінну кінцеву мету.

Fear of Missing Out (FOMO)

Памʼятаєте, як Bitcoin різко підвищився в ціні у 2021 році? А ось у 2013 році він коштував узагалі копійки! Уявіть: якщо би ви придбали хоча б 20 біткоїнів у той час, то могли би бути мільйонером. Тому не зволікайте та вкладайте в Bitcoin якомога скоріше.

Зараз я намагався викликати у вас Fear of Missing Out (далі – FOMO), тобто ірраціональний страх проґавити певний шанс чи можливість, навіть якщо вона не була би для вас прибутковою.

Такий психологічний феномен сформувався в окреме поняття з розквітом криптовалютної торгівлі. Із появою нових компаній, які заохочували людей до фінансування шляхом придбання токенів і обіцянками про їх прибутки, багато криптоентузіастів намагалися повторити успіх Bitcoin-інвесторів і примножити свої статки через airdrops (безкоштовна роздача токенів), retrodrops та лаунчпадів. Та не всі такі активності могли гарантувати дійсно прибутковий результат.

Така імпульсивність може приводити до втраченого капіталу, а також відволікає від дійсно необхідного завдання: аналізувати обʼєкт інвестицій, детально вивчати інформацію про нього та діяти з холодною головою.

Наріжний камінь психології трейдингу

Трейдинг поєднує в собі два поняття – гроші та невизначеність. Вони в обох утворюють вибухову суміш, яка виражається в емоціях – азарті, страху, жадібності та всіх інших когнітивних проявах людської поведінки.

Як я вказував і раніше, проблематика емоцій у трейдингу загострюється саме через їх колективний характер. І якщо раніше цей когнітивний хаос нівелювався перебуванням усіх трейдерів у одному приміщенні на біржі, що давало йому певну злагодженість, то зараз із розквітом індивідуальної торгівлі саме ринок став більш залежним від біхевіоризму.


Дуже рекомендую подивитися візит відомого американського актора Роберта Дауні-молодшого на одну з бірж на Wall street у Нью-Йорку. Відеоматеріали разом із досить смішними, але влучними коментарями Робера чудово підсумовують проблему емоційності в трейдингу.


Із розвитком спільнот трейдерів а також виокремлення трейдингу у повноцінний фах, посилилася й увага до вирішення психологічних його нюансів. Багато авторів, інвесторів і компаній присвячують ним увагу, а деякі з них навіть просувають ідею, що в трейдингу головну роль відіграє саме формування спеціальної свідомості, але не торгівля як така.

У україномовному комʼюніті, на цій проблематиці фокусується європейська біржа родом із Харкова WhiteBIT. Зокрема, у їхньому останньому курсі Whitebase Trading спостерігається доволі помітний фокус не тільки на технічний, а на ментальній стороні розвитку трейдера. Ба більше, на цю тему навіть було проведено окремий мітап у рамках серії “Don’t Cry. Crypto!”.

Усе це свідчить про те, що проблема не тільки продовжує існувати, але й постійно набирає нових обертів. Саме тому я виокремив поради, які допомогли мені підтримувати трейдинг злагоджено.

Як опанувати психологію трейдингу

1. Використовуйте силу терпіння

Терпіння - ключ до всього, і криптоінвестиції не є винятком. Особливо, коли потенційний прибуток є доволі багатообіцяючим.

Коли актив досягає певної ціни або починає знижуватися, спокуса зафіксувати прибуток може бути вищою, ніж будь-коли, незважаючи на ймовірну відсутність раціональності. Тут якраз у гру вступають FOMO та Fear and Greed. У такому випадку важливо сформувати стратегію трейдингу.

Яким би не було рішення, воно не повинно бути емоційним і не мати під собою твердого підґрунтя. Будьте раціональними і проникливими, але перш за все – запасіться терпінням, оскільки найкращі результати часто приходять до тих, хто проявляє його, чекаючи найбільш сприятливих моментів для входу або виходу з угоди.

2. Розпізнавайте FOMO, FUD і Fear and Greed, але не дозволяйте їм керувати вами

Усвідомлюйте когнітивні проблеми, які можуть виникнути, і не ігноруйте їх, якщо ви стаєте їх жертвою. Критично важливо знати все, із чим ви можете зіткнутися. І ця стаття може стати для вас відправною точкою у їх вивченні.

3. Встановіть конкретні ліміти і дотримуйтесь їх

Ринок може бути доволі волатильним. Будь-яке різке коливання може спричинити серйозні потрясіння у вашій торговій діяльності. Але як здійснювати належне управління ризиками?

Відповідь полягає в тому, щоб зменшити потенційні загрози для вашої торгової стратегії. З огляду на це, життєво важливо встановити певне співвідношення між ризиком і винагородою, визначити стоп-лосс, прийняти рішення щодо точок тейк-профіту тощо.

Вищезгадані аналітичні кроки здатні нівелювати емоційні прояви у торгівлі. Пам'ятайте: половина проблеми вирішується за допомогою запобіжних заходів. Вживаючи їх заздалегідь, ви забезпечуєте буфер проти емоційного прийняття рішень.

4. Святкуйте перемоги, вчіться на поразках

Не дивно, що торгівля є непередбачуваною, що, власне, і є її корисною характеристикою. Але справді вирішальне значення має реакція на результати.

Залежно від результатів, одні трейдери можуть тріумфувати, а інші – розчаровуватися. Однак суть просунутих трейдерів полягає не в емоціях, а у всеосяжному розумінні свого ринкового шляху. Кожен результат слід розглядати як мотивацію для зміни стратегії.

Найцінніші знання отримуються через безпосередній досвід, тому важливо не забувати про нього, а вчитися на ньому. Смакуйте свої перемоги, але не менше часу приділяйте аналізу поразок та адаптації вигідної тактики.

Пам'ятайте: кожна невдача – це можливість вдосконалюватися, а кожна перемога – мотивація для глибокого аналізу.

5. Регулярно відключайтеся і підзаряджайтеся

Незважаючи на дуже поширену помилку, наполеглива праця не є чарівною пігулкою для криптовалют. Ваші розумові та фізичні здібності, на жаль, мають властивість виснажуватись. Якщо ви їх виснажите, ймовірність зниження якості торгівлі значно зросте, а фокус буде розмитий.

Дуже важливо поповнювати свої ресурси. Регулярно віддаляйтеся від графіків, робіть перерви і займайтеся діяльністю, яка омолоджує ваш психічний стан. Свіжий розум набагато краще орієнтується в тонкощах маржинальної торгівлі.

Висновки

Довгий час особистісна психологія сприймалася доволі табуйовано. Ігнорування власних проблем, небажання звернутися до психолога – усе це витікало з усвідомлення незручної правди про те, що ми дійсно вразливі до зовнішнього середовища.

Те ж саме розуміння повинно зʼявитися й у рамках торгівлі. Психологія трейдингу є доволі складним і розгалуженим поняттям, і його треба розвивати. Адже ми знаємо, що у трейдингу кожна проста психологічна реакція виникає на індивідуальному рівні і, як наслідок, формує колективні тенденції. 

Поділись своїми ідеями в новій публікації.
Ми чекаємо саме на твій довгочит!
Павло Осадчук
Павло Осадчук@paul_osadchuk

пишу про крипту та блокчейн

2.1KПрочитань
17Автори
23Читачі
На Друкарні з 3 серпня

Більше від автора

Вам також сподобається

Коментарі (0)

Підтримайте автора першим.
Напишіть коментар!

Вам також сподобається