Дофаміновий детокс - це методика управління залежністю від дій, що приносять швидке задоволення, з допомогою їхнього контролю та відмови від імпульсивних стимулів. Одразу хочу сказати, що це не якась доказова штука і, наскільки я знаю, ніякі експерименти не проводились. Але я вже пробував і мені сподобалося. Ще додам, що сама назва досить некоректна, тому що дофамін вироблятися не припинить, як би ми цього не хотіли. Але, хто читав би цей довгочит, якби я вигадав якусь свою суперкоректну назву, а не скористався б відомою...

Автор: Wahid Sadiq. Опубліковано на Unsplash

Чому я вирішив зробити детокс?

Останнім часом було дуже важко концентруватися. Було важко обрати корисне, замість дуже приємного(тут і про розваги, і про їжу). До того ж, скоро сесія. А між "робити тупі презентації на кафедрі кібербезпеки" і "дивитися ютуб" вибір очевидний. Тому я вирішив легенько підкорегувати своє життя, щоб змогти зробити вибір на користь університету, яким би він не був. Ось як це виглядало в простих простих справах. Я сидів писав рекламні дописи і допис у свій канал про детокс і не виходило просто нічого. І таке паршиве було відчуття. Так неприємно не варила голова. Ще місяць тому я закривав досить великий проект і кайфував від процесу навіть попри провал. Я кайфував від самої роботи. А вчора я сидів і в мене не виходило написати простенький текст. День до того я провів за переглядом ютубу. І він був такий не один.

Що я очікую від детоксу?

Як вже можна було здогадатися, здати сесію. Це мінімум. Насправді, хочу переламати звичний порядок речей, відпочити від звичних розваг та відчути покращення концентрації. Найважливіше для мене зараз - покласти першу цеглину в процес зміщення легкодоступних розваг з першого місця на останнє і замінити їх на роботу/навчання/дозвілля. Наголошу, що це лише перша цеглина з багатьох. Інші цеглини - це звички, правильний відпочинок, здоровий сон, харчування і т.д.

Як легко позбутися спокус?

Найбільша моя спокуса - ютуб, далі по списку твіч, телеграм і всяке таке. Зі звичного, тут немає інстаграму(я як звичайний хіккан вважаю його нудним, хоч колись і проводив там найбільше часу), тут немає тіктоку(а це вже досягнення моє та додатків one sec та minimalist phone, раджу). Найгірше, що ютуб мені потрібен для перегляду лекцій, тому просто заблокувати його не варіант. У цьому мені допомогло розширення Undistracted.

Налаштування Undistracted

Завдяки йому ютуб виглядає ось так:

Youtube

Я можу дивитися те, що зберіг у закладках і там мені не покажуться ні коментарі, ні запропоновані відео.

Твіч, інстаграм, реддіт і т.д. я просто блокую. З цим допомагає Website Blocker (Beta). Просто прописую адресу сайту та час блокування і все(так як детокс, то блокую на цілий день).

Ці ж розширення мені допоможуть і після детоксу. У кожному можна виставляти період, коли сайти не потрібно блокувати. Я просто програмно обмежу час такого "відпочинку" і постараюся не наступити на ті ж граблі, які зараз привели мене до детоксу.

Тепер про телефон. Тут все простіше. На андроїді є режим енергозбереження, там можна додати тільки 6 додатків. У мене там тільки читалка, браузер та додаток для медитації. Але, щоб цей етап не був таким нудним я пораджу дійсно класну штуку. Minimalist phone - це лаунчер, який перетворює ваш телефон на такий:

Біблію я читаю виключно як книгу, що захопила всю західну культуру (Скріншот робив давно для телеграм-каналу, тому дата така)
Список додатків
Ви можете обирати через скільки хвилин телефон просто виключить додаток

Там є ще дуже багато крутих фіч. Дуже раджу поставити собі, штука дуже класна.

Як пройшов мій перший день?

Я планував провести цей день без будь-якої інформації. Просто цілий день сидіти і нудьгувати(це, до речі, дуже круто впливає на продуктивність, раджу нудьгувати хоча б пів години на день). Не вийшло. Цілий день мені було дуже добре. Виявилось, що для мене не так важко просидіти цілий день і не робити нічого. Але вечір починався просто жахливо. У час, коли я зазвичай перемикаюсь з роботи на відпочинок, мозок почав мені лагідно підкидувати ідею здатися, а потім вже й не так лагідно. Скажу чесно, не здатися в цей момент було дуже важко. Я вирішив, що краще я почитаю і трохи заспокою мозок. Отож, до 19:00 все було просто супер, а після мені довелося трохи почитати, щоб збавити цей рівень стресу. Загалом, мені здається, що маленький ефект вже є. Може це й самонавіювання, але яка різниця, якщо це працює.

Засинав я з гарним настроєм, попри сильний стрес і бажання все кинути до того. Прокинувся з чудовим настроєм. Учора я не міг написати ні рядка для допису, сьогодні це дається вже легше. Ще можу сказати, що було дуже приємно медитувати. Мабуть, за цілий день я прогнав вже всі думки і ввечері вони просто не лізли. Сьогодні ввечері очікую приблизно те ж, що було і вчора. Сьогодні я вже можу навчатися, але більшу частину часу витрачу на інвентаризацію свого життя, щоб чітко усвідомити, де я зараз знаходжусь.

Зараз йде мій другий день і написання довгочиту принесло мені досить багато задоволення і далося легко.


Чекайте на другу частину цього щоденника, якщо я, звичайно, не здамся. А це ми вже дізнаємося завтра 🙃

Не забувайте підписуватися, клацати на оплески та донатити на ЗСУ! А ще підпишіться на мій телеграм канал, там виходить лайв-версія щоденника.

Поділись своїми ідеями в новій публікації.
Ми чекаємо саме на твій довгочит!
еліяху
еліяху@eliahu

1.6KПрочитань
6Автори
33Читачі
На Друкарні з 15 квітня

Більше від автора

Вам також сподобається

Коментарі (3)

Які додатки для медитації використовуєте?

Вам також сподобається